Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 16-08-2020  Hanco Elenbaas:
Van onze dammedewerker Egbert van Hattem,
de Volkskrant van 12 april 2006


Feilloos eindspel Baljakin

Drie spelers strijden nog om de titel bij het NK dammen. Routinier Auke Scholma kwam op gelijke hoogte met Kees Thijssen na een overwinning op debutant Johan Sterrenburg.  

Een theoretische remisestand verliezen, is de schrik van elke topdammer. Het overkwam Van den Akker die, in lichte tijdnood gekomen, expres had aangestuurd op een beroemd standaardeindspel. Daarin kan de onderliggende partij, bij goed spel, altijd de lange lijn met de dam blijven bezetten. Toch draaide Baljakin de witspeler een rad voor de ogen. Hij vlocht een verraderlijke, maar bekende, vangstelling in de stand. 'Dit eindspel telt niet één, maar twee belangrijke trucs', aldus de geboren Rus. 'Hoewel het eigenlijk remise is, mag ik zo'n stand graag doorspelen om het mijn tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken.' De eindspelkennis bij Baljakin was feilloos, Van den Akker diende steeds opnieuw de varianten door te rekenen. Van den Akker: 'Ik moest er telkens op verdacht zijn dat ik het goede veld kon bezetten wanneer dat nodig was. Toen ik steeds minder tijd overhield, concentreerde ik mij op de veilige velden. Die bleken minder veilig dan gedacht. Die laatste finesse was ik even kwijt.' Baljakin: 'Mijn tegenstander was duidelijk op remise uit, maar ik heb hem toch onder druk weten te zetten. Dat ik op deze manier heb gewonnen, hoort er allemaal bij.'
 03-05-2024  Rienk van Marle:
In aflevering 2 van Dampraat de podcast komt dit fragment ter sprake. Belgast Jeroen had geen actieve herinnering meer aan dit eindspel. Op zichzelf geen reden dus om dit fragment uit te lichten, ware het niet dat nadere bestudering van het eindspel laat zien dat Alexander het niet zo feilloos speelt als de krantenkop aangeeft. Op zet 84, als wit naar veld 5 is gegaan, speelt zwart 4-9. In de partij was dat genoeg voor de winst, maar analytisch kon wit ontsnappen. Voor de winst staat de zwarte dam op veld 49 niet op de juiste plek. Die dam zou op 48 moeten staan (zoals in de partij tussen Provoost en Van der Star uit het laatste NK), of op veld 26, 27 of 31. De zwarte dam op 49 stelt wit in staat om 85. 5-28 te spelen. Na 9-13 is 86. 28-22 goed voor remise.   
PDN     Diagram 1
85. 05-28 09-13 86. 28-22 49-27 87. 22x31 36x27 88. 15-10
 03-05-2024  Jan Pieter Drost:
Zou Baliakin zijn dam niet bewust op 2 geplaatst hebben, juist om Jeroen op het verkeerde been te zetten? Dit is zo bekend, dat ik me moeilijk kan voorstellen dat de immer secure Baliakin hierin een fout maakt.
 03-05-2024 MF Ronald Schalley:
Dat klopt Jan Pieter. Omdat het andere valletje zo overbekend was, speelde hij op een minder bekende maar ook wel verraderlijke val. Als ik mij goed herinner leende de tijd (halve minuut erbij?) zich daar voor.