Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nederlands Kampioenschap Algemeen KNDB 2022

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
  
  Linken: 
  Official site
  Livegames
  Demonstraties
 12-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Rob Clerc, ronde 13
 12-01-2023 Hendrik Veenstra:
Eindstand Bij gelijk eindigen in wedstrijdpunten wordt de volgorde in de eindstand achtereenvolgens bepaald door:
  1. Alleen wanneer de plaatsen 1 tot en met 3 in het geding zijn: een barrage volgens artikel 30.3 SWR om de eerste, respectievelijk de tweede en derde plaats. Bij twee gelijk geëindigde spelers bestaat de barrage uit twee partijen, bij meer dan twee gelijk geëindigde spelers uit een enkelvoudig toernooi. Het speeltempo bedraagt per speler van 15 minuten plus 5 seconden per zet. Eindigt de barrage onbeslist, dan wordt er door de gelijk geëindigde spelers doorgespeeld totdat een beslissing is verkregen. In deze vervolgpartijen geldt een speeltempo van 5 minuten plus 3 per zet. Een barrage om de eerste plaats vindt direct na afloop van de laatste reguliere speelronde plaats. Een barrage om de tweede of derde plaats eveneens, maar de wedstrijdleiding kan besluiten die uit te stellen tot direct na de prijsuitreiking. Loting wijst uit welke speler welke plek in het wedstrijdschema van de barrage inneemt. De volgorde van het wedstrijdschema is leidend, tenzij de barrage bestaat uit exact drie spelers. In dat geval is de uitslag van de eerste barrage partij doorslaggevend voor het vervolg. Bij een beslissing speelt verliezer van deze wedstrijd de tweede barragewedstrijd tegen degene die een vrije ronde had. Bij een gelijkspel wordt de reguliere volgorde aangehouden. Voor de overige plaatsen:
  2. Het beste onderlinge resultaat tussen de gelijk geëindigde spelers
  3. De hoogste score in volgorde van de ranglijst
  4. Loting
https://nk2022.kndb.nl/wp-content/uploads/2022/11/Wedstrijdvoorwaarden-NK-2022-1.pdf
 11-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Darya Tkachenko, ronde 12
 Gewijzigd op 11-01-2023.
 10-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Ton Sijbrands en Ester van Muijen, ronde 11
 10-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Ton Sijbrands en Ester van Muijen, ronde 10
 09-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Darya Tkachenko, ronde 9
 08-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Darya Tkachenko, ronde 8
 07-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Ton Sijbrands en Ester van Muijen, ronde 7
 07-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Ton Sijbrands en Ester van Muijen, ronde 6
 06-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Andrew Tjon A Ong, ronde 5
 05-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Eduard Autar, 4e ronde
 05-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Eduard Autar, 3e ronde
 04-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Eduard Autar, ronde 2
 Gewijzigd op 04-01-2023.
 03-01-2023 Piet Bouma:
Demonstratie Rob Clerc, ronde 1
 14-11-2022 Piet Bouma:

NK zonder Boomstra maar met Harmsma
 

Wageningen – Het Nederlands kampioenschap dammen moet het zonder twee topspelers doen. Zowel wereldkampioen Roel Boomstra als kersverse grootmeester Jitse Slump heeft afgezegd voor de titelstrijd die van 3 t/m 12 januari in Fletcher Hotel-Restaurant De Wageningsche Berg in Wageningen wordt verspeeld.

 

Boomstra (29), onlangs nog glorieus winnaar van het World Cup-toernooi in Hoogeveen, stopt als professioneel topdammer. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging en wil zijn maatschappelijke carrière laten prevaleren, zoals hij vorige week in het Sportjournaal onthulde.

 

Slump heeft de afgelopen periode alle tijd geïnvesteerd in het bemachtigen van de internationale grootmeestertitel, deelname aan het WK en van de A-status van NOC*NSF. Hij is daar op het EK in Kortrijk en in Hoogeveen in geslaagd maar kan zijn tentamens niet nog een keer verzetten..

 

Deze twee wereldtoppers worden vervangen door twee nog jonge spelers. De Drent Rick Hakvoort (26) was al eerste reserve gezien zijn resultaten in de halve finale. Als tweede invaller heeft de Topsportcommissie het piepjonge supertalent Simon Harmsma voorgedragen. De 17-jarige Culemborgse gymnasiast heeft het afgelopen jaar veel progressie gemaakt en liet zich onlangs in Turkije tot wereldkampioen bij de junioren kronen voor Machiel Weistra (zilver) en benjamin Emre Hageman (vijfde). Deze laatste twee maken eveneens hun debuut op dit NK.

 

Confrontatie

 

Door het afhaken van Boomstra en Slump zijn van TeamNL nog titelverdediger Jan Groenendijk, Wouter Sipma en Martijn van IJzendoorn in de (titel)strijd. En uiteraard hun trainer Alexander Baljakin. De achtvoudige Nederlandse kampioen, vorig jaar na barrage tweede, komt daardoor niet meer uit in persoonlijke wedstrijden maar gaat alleen nog op het NK de confrontatie met zijn pupillen aan.

 

Van de overige spelers zijn de wisselvallige Ron Heusdens en de zeer stabiele Hein Meijer outsiders. Verder nestor Waldo Aliar (71), ‘vaste gast’ Anton van Berkel, de onvoorspelbare Jan van Dijk en de moeilijk te kloppen Ben Provoost. De Schiedamse landskampioen Van Stigt Thans is met  vijf spelers vertegenwoordigd; de Wageningse topclub WSDV met drie.

 

Tijdens de dubbele rondes van zaterdag 7 en dinsdag 10 januari zal de levende legende oud-wereldkampioen Ton Sijbrands de partijen op het demonstratiebord van commentaar voorzien.

 

Zie ook de vandaag gelanceerde speciale NK-website: nk2022.kndb.nl


Titelverdediger Jan Groenendijk (foto Geb Kos)

 Gewijzigd op 14-11-2022.