Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Provinciaal Kampioenschap PFDB 2017

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: 50 moves in 120 minutes/25 moves in 60 minutes
 18-03-2017 Piet Bouma:

Bart Visser leidt in Fries Kampioenschap

 De eerste ronde van het FK is vandaag gespeeld in Zalen Tivoli in Leeuwarden. Nadat wedstrijdleider Reinout Sloot om twaalf uur een kort openingswoordje verrichtte, waarbij hij en-passant verrassend vermeldde dat er dit jaar met plusremises gespeeld wordt, kon de strijd los.
 

In de hoofdgroep werd titelverdediger Anton Schotanus door tegenstander Piet Bouma met een halve hekstelling geconfronteerd, die hij uiteindelijk met voordeel opblies. Schotanus leek op winst af te stevenen, maar na wat minder nauwkeurig spel kon Bouma naar de remise afwikkelen. Reinout Sloot en Sietse Nagel kregen na een spannend laat klassiek middenspel een makro-eindspel op het bord, waarbij Sloot zocht naar de plusoverwinning. Uiteindelijk werden ook hier de punten mathematisch gedeeld. Piet Leijenaar sloeg een remiseaanbod af van zijn tegenstander Bart Visser. Dat had hij beter niet kunnen doen. In een vijf-om-vijf eindspel kwam Leijenaar in onoverkomelijke problemen, en moest hij de vlag strijken.
 

 In de tweede klasse boekte Joop de Graaf een mooie combinatieve winst op Sijtze Terpstra. Wim Riddersma en Geert Rozenberg gingen langs afgronden, waarbij Riddersma een doortocht naar dam forceerde. Deze dam bleek beslissend. Clubgenoten Sjoerd Schaaf en Willem Lep speelden een alles of niks partij, maar eindigden beiden met een punt. Wel overzagen ze een zetje van Weiss in het middenspel, terwijl Lep zich na afloop (nadat hij de remise had geaccepteerd) afvroeg of hij niet gewoon een plusremise in handen had.
 

 In de derde klasse behaalde Bart Adema een nette overwinning op clubgenoot Dirk Zwier. De partij Jan Sloot – Fedde van der Laan is vooruitgespeeld op donderdagavond en had remise als resultaat. Niet nadat Fedde in het middenspel een schijfwinst had gemist. Jan zal zich achteraf wel afvragen waarom naamgenoot Reinout op donderdagavond niet het plusprincipe had uitgelegd. Na nog één zet, had hij de duurzame drie schijven voorsprong in handen…..
 

 Op zaterdag 1 april wordt de tweede ronde gespeeld in buurthuis Insulinde in Leeuwarden. Een week eerder (25 maart) is het FK sneldammen in Zalen Tivoli in Leeuwarden. Het is de laatste keer dat er een Fries Kampioenschap gespeeld wordt in Tivoli, want een week later sluit het roemruchte zalencentrum haar deuren.

Foto (uitsnede): Bart Visser (voorgrond) wist met de zwarte schijven Piet Leijenaar te verschalken.
Fotograaf: Sietse Nagel.

 Gewijzigd op 18-03-2017.