Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   WK-match Sijbrands - Andreiko KNDB 1973

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 09-01-2022 Hanco Elenbaas:

 09-01-2022 Hanco Elenbaas:

Ton Sijbrands in november 1974 in het zaterdagmiddagprogramma van de VARA, 'In de Rooie Haan', dat geproduceerd werd door Rolf Kroes, broer van dammer Huub en boezemvriend van Kees Smit, zoon van Henk Smit, de leermeester van Ton Sijbrands. 
Hieronder deel 1, hierboven deel 2. De presentator is de Limburger Felix Meurders, die in de jaren '70 ook de door Rolf geproduceerde Top 30 aan elkaar mocht babbelen.  

 09-01-2022 Hanco Elenbaas:

 08-01-2022 Arie de Graaf:

Allereerst mijn dank aan de heer Hanco Elenbaas, die blijkbaar een nog steeds wandelend damarchief is en waar de nog beperkte kring van 3.500 dammers, aldus de directeur der KNDB, nog enige historische kennis kunnen verkrijgen. Het moet me hierbij van het hart, dat ik destijds als secretaris van de UPDB ( toen bijna 1.200 leden ) nooit had kunnen bevroeden, dat dammen en biljarten tot de (bijna) vergeten sporten zouden gaan behoren. Maar terug naar het slotartikel van de heer Ton Sijbrands. Hij benadrukt door het woordje "nooit" zelfs tweemaal te gebruiken, dat reeds geanalyseerde partijen niet vaak genoeg opnieuw tegen het licht gehouden kunnen worden. Terecht schrijft hij, dat de inzichten naarmate de tijd verstrijkt meestal zuiverder zullen zijn. Hij schreef dit in 1994. U weet allen, dat inmiddels iedereen ( behalve ik ) over een damcomputerprogramma beschikt. In de analyses en opmerkingen gebruiken de Internationale Grootmeesters vaak de naam Kingsrow. Blijkbaar het sterkste programma. Als de 20 partijen uit deze match eens door het programma Kingsrow bekeken worden, zouden er dan nog andere verrassende ontdekkingen worden gedaan? Of is dat reeds door iemand ter hand genomen? De heer Sijbrands had in zijn slotbetoog een bijna visionaire blik en misschien al wel het e.e.a. vernomen over de komst van computerprogramma's, maar dat is slechts een veronderstelling, die niet op feiten is gebaseerd. Wat wél een feit is, dat ik jarenlang in het bestuur van de NCC heb gezeten ( dank aan wedstrijdleider Ton Halman voor zijn vele werk ) en samen met Herman Pannekoek de fusie heb mogen afronden van de NCC met de CIC. Voor de niet ingewijden: de nationale correspondentie club en de internationale club. De naam werd toen WCDA en mede dankzij de CIC was er ineens een rijk gevulde kas. Helaas deed even laten het computerprogramma ( TRUUS ? ) haar of zijn intrede en was het met het echte correspondentiedammen gebeurd. "Zwakke" spelers voerden ineens de mooiste combinaties uit en vult u zelf maar in. Ik begrijp, dat ik enigszins het spoor verlaten heb, maar neemt u van mij aan, dat in mijn optiek de heer Ton Sijbrands de beste dammer is, die Nederland ooit gekend heeft. Ik ga daar niet over in discussie, want ik beheers het spel zelf zeer matig ( ben altijd bestuurder geweest ), maar hij is niet alleen een geweldige dammer, maar ook een innemend mens. Altijd beleefd en welhaast een tikkeltje bescheiden. Zo kom je ze nog maar zelden tegen. Ik heb met de heer Sijbrands ooit wel eens in de clinch gelegen over een ingezonden stuk, maar ook met hem gedineerd en gedronken, maar nooit heb ik het daarbij over de damtechniek gehad. Meer over de algemene zaken zoals het voetbal, politiek en vult u zelf verder maar in. Het ga u allen goed en ik heb geen idee, om de waarheid te zeggen, hoe het de heer Sijbrands nu vergaat, want ik ben hem al jaren uit het oog verloren, hoewel ik zijn rubriek in Het Damspel nog wel regelmatig zie staan. He's still alive!

 08-01-2022 Hanco Elenbaas:

Slotwoord van Ton Sijbrands in het maandblad Dammen (nummer 100, december 1994), bij de laatste aflevering van zijn vijfdelige serie over de match Sijbrands-Andreiko:

 

 07-03-2021 Gerrit Boom:

Voorbeschouwing van diverse grootnmeesters

 01-07-2020 Hanco Elenbaas:

 01-07-2020 Hanco Elenbaas:

 17-02-2017 Piet Bouma:
Uitzending Teleac deel 2
 17-02-2017 Piet Bouma:
Uitzending Teleac