Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Kampioenschap van Belgie 1954

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 15-12-2019 Hanco Elenbaas:

Tot vannacht kende ik alleen Oscar en Hugo Verpoest. Dank voor de aanvullende informatie, Ronald. Als ik partijen tegenkom van Guillaume en Paul Verpoest zal ik ze invoeren. In Turbo Dambase komen ze niet voor. 

 15-12-2019 Ronald Schalley:

Dag Hanco,

Guillaume was de vader en Erwin is de zoon van Hugo Verpoest. Ik ben enkele jaren geleden nog bij Paul Verpoest op bezoek geweest.

Hij was de Benjamin van de familie, twee jaar jonger dan Hugo en 15 jaar jonger dan Oscar. Hij had hetzelfde talent als Hugo en Oscar maar koos op een bepaald moment voor een maatschappelijke carrière.

Wat me opviel was dat Paul een heel ander type was dan zijn broers. Hij vertelde mij dat hij nogal een losbol was in die jaren en dankzij Oscar toch wel op het juiste pad is gebleven, wie hij al meer als een vaderfiguur beschouwde dan broer. Oscar leerde hem ook dammen en in die jaren was Hugo nog niet zo sterk omdat deze vooral bezig was met het familiebedrijf. Later heeft Hugo dan wat meer balans kunnen vinden tussen zijn werk en zijn hobby.  

Paul is een keertje kampioen van Antwerpen (ik dacht 1954) geworden wat geen geringe prestatie was, al moet er bij verteld worden dat Oscar niet meedeed maar wel wedstrijdleider was. In principe was hij ook geplaatst voor het BK maar daaraan nam hij niet deel, de reden weet ik niet meer.

 

 15-12-2019 Hanco Elenbaas:


Uit Het Damspel van juli-augustus 1954. Er was ook nog vader Guillaume Verpoest, deelnemer kampioenschap van België in 1947, en in 1986 deed een Erwin Verpoest mee aan het Jeugdkampioenschap van België. Paul Verpoest was rond 1954 kennelijk sterker dan Hugo, want Paul speelde in '54 op bord 8 in de interland tegen Nederland, waaraan Hugo niet meedeed.