Add a (analytical) remark     Apply for account
 18-09-2018 Hanco Elenbaas:
Luciën Lebourg
(uit Sergey Yushkevitch' Geschiedenis van de Damproblematiek):
https://imgur.com/8x9npSl
Wat vind je eigenlijk van deze compositie, Herman? 

 
 03-03-2019 Herman Spanjer:
@Hanco; De laatste witte zet vind ik mooi.
 28-10-2019 Joost de Heer:
Dual 10. 3-25.
 09-01-2024 Hanco Elenbaas:
Als PRENT 82 op de cover van Dammen nummer 126, december 1997. 
"Denkt u niet dat de bureauredaktrice de lezers op haar laatste werkdag voor dit blad een poets heeft willen bakken. Verzamel 33 zwarte en 30 witte schijven, ontkurk een fles en ontsteek het vuurwerk voor Ada Dorgelo, die zich lange jaren onvermoeibaar inzette voor dit prachtige blad." 
Auke Scholma in Dammen 126, december 1997: 
"Het probleem van Lucien Lebourg op de omslag geeft aanleiding tot bespiegelingen.
Wat beweegt iemand om zoiets te maken? Max Douwes, de Nederlander die fameus is om dit soort geniale onzin, heeft in een artikel voor 'Dameldorado' een mogelijke verklaring gegeven. 
Als jongetje al werd hij gefascineerd door grenzen. Hij ging dan naar een grensovergang om met zijn ene been in Duitsland en zijn andere in Drenthe te kunnen staan. Later werden de grenzen iets minder letterlijk genomen, maar ook op het dambord zocht hij opnieuw naar uitersten. Zoals dat beroemde volle bord, dat hij - hoe raak gekozen - juist aan de sobere R.C. Keller stuurde. Douwes verbleef destijds in het ziekenhuis en Keller antwoordde met een geestig briefje, waarin hij de pariënt van harte beterschap wenste en verder trots verklaarde dat hij samen met Faure al bij de derde poging de oplossing feilloos had kunnen naspelen.
Aan die laatste zinsnede moest ik sterk denken toen ik al bij de eerste maal zonder haperen de oplossing van het probleem van Lebourg naspeelde. Bij de tweede kontrole lukte het weer en viel het me op hoe knap de konstruktie eigenlijk in mekaar steekt met allerlei mooie meerslagen en die fraaie tempomanoeuvre aan het slot; ik besloot tot plaatsing op de omslag. Pas bij de derde safety-check viel het me op dat Lebourg op de achtste zet van de oplossing doodleuk 18-22 speelde met wit, terwijl op veld 18 toch echt een witte schijf stond. Het heeft er alle schijn van dat ook de auteur zijn oriëntatie heeft verloren tijdens het produktieproces, want in het oorspronkelijke bijschrift staat duidelijk vermeld dat wit 16 schijven en 6 dammen heeft. Hoe dit ook zij, eigenmachtig heb ik van schijf 18 een dam gemaakt en de oplossing ten vierde male nagespeeld. Alles lijkt nu te kloppen, en mocht dit niet het geval zijn, dan heb ik mij wel onsterfelijk belachelijk gemaakt, maar hebben we met z'n allen toch een leuke tijd gehad." 
A.S.: "Onder het kopje 'Au royaume de la fantaisie' presenteerde Lebourg dit probleem begin 1993 welhaast achteloos in het eerste nummer van 'Dames Rouennaises', bulletin van de damclub uit Rouen en geheel volgeschreven door hemzelf. Als om te bewijzen dat het echt geen kunst is, vervolgde hij nog met eenzelfde bouwwerk op 144 velden, waarvan er slechts vier onbezet bleven en dat uitmondde in eenzelfde slotstand."