(Analyse)opmerking toevoegen     Account aanvragen
 13-11-2018 Hanco Elenbaas:
Gepubliceerd in La Hève, 18 september 1886.
Gerrit de Bruijn in De Problemist van april 2010, na 8. 50-44:
"Dit motief -het blijft een evergreen- is bekender met een schijf op 44 en staat in die gedaante bekend als "het motief van Nicod". Nicod was daarmee echter drie jaar later en het lijdt geen twijfel dat het eindspel van Van Vught een inspiratiebron voor hem is geweest. Zodat "het motief van Van Vught" eigenlijk een juistere naamgeving zou zijn.
De veldkeuze op de vierde zet is helaas onvermijdelijk."   
C.H. Broekkamp in "De Damspeler" (1907), p. 17/18:
"Dan kunnen wij in het bijzonder noemen: "Eugenius J. B. van Vught", weegwerktuigkundige te Amsterdam. Deze nestor behaalde in 1894 op negenenzeventigjarigen leeftijd, in een nationalen wedstrijd te Rotterdam, den eersten prijs. Twee jaren later, dus op eenentachtigjarigen leeftijd, mocht hem nogmaals het kampioenschap van Nederland ten deel vallen.

Men verhaalt van dien meester, dat hij zoo'n uithoudingsvermogen bezat, gepaard aan grote liefde voor het damspel, dat bij een zekere gelegenheid hij ± zes en vijftig uren achtereen doorspeelde, terwijl, tijdens de laatste partij, het nog kwalijk genomen werd, dat een der huisgenoten het spel wilde afbreken, ofschoon, zoo hij later aan ons zelf verklaarde, de zwarte van de witte schijven bijna niet meer door hem te onderscheiden waren. Zijn tegenspeler tijdens ruim twee etmalen was "Dekker", ook een hoogst bekwaam damspeler te Amsterdam.

Vele schoone problemen en eindspelen heeft "Van Vught" ons nagelaten. Een eigenaardigheid van dezen kundigen problemist was, dat hij bijna elke combinatie van zijn hand, met een onsterfelijken naam bestempelde. Wij vinden van hem o.a. : De kleine David", een meesterstukje van den eersten rang. "De Heksluiter", "de Tooverzet", "de Komiek", "de Rekenaar", en vele andere. Alle kunnen als diep doorgewerkte problemen aangerekend worden. Ook enkele voorkomende stellingen, door dien meester in een spelende partij toegepast, worden tot op heden, nog als onverbeterlijk geaccepteerd."   


De 3-om-2 hiernaast is waarschijnlijk "De Tooverzet" van Van Vught. 
Tweelingbroer van positie 116 in Moser's Het Eindspel (1950):
https://toernooibase.kndb.nl/posities/opvraag/applet.php?taal=0&idapplet=159504 
4. 33-06
Gerrit de Bruijn: "Van Vught zelf speelde naar 50 en vermoedelijk heeft hij het alternatief niet opgemerkt. Evenals iedereen na hem trouwens: zelfs Viergever laat de zet naar veld 50 zonder commentaar passeren in zijn Eindspel-encyclopedie. De vraag rijst of wit die zet naar veld 6 niet kan uitstellen. Dat is echter niet het geval, want na 4.19-14? 45-50 5.17-6 50-45 is het remise."
2 maart 2019
Dit is niet Van Vught's "De Tooverzet", zoals Jan de Ruiter uit Amersfoort (voorheen Assendelft) laat zien op zijn nieuwe pagina over Van Vught op de site van Hoofdlijn. Van Vught noemde dit probleem "De Speculant".
http://draughtshistory.hoofdlijn.nl/index.php/bekende-dammers/e-j-b-van-vught