Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

Clublokaal          Damlust Noord-Scharwoude

De Overbrugging (vh Jan Arentszschool) t.o. Sporthal, Dr.Wilminkstraat 16, 1723 XN Noord-Scharwoude Tel: 0226-314175  Google maps


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Terug naar club      Info clublokaal
Agenda:
 07-07-2020 Hanco Elenbaas:


Barend Ris (1892-1934) tegen Piet Beers (1910-1980), NK 1930. Beers' eerste en voorlopig ook laatste NK.
Pas in 1944 zou hij weer meedoen, net als in 1946, 1948, 1949, 1953 en 1954.
​Barend Ris (uit de Wormer; keeper van WFC) speelde mee  in 1929 (2x), 1930, 1931 en 1932.  

 16-01-2020 Victor Voskuil:

Damlust Langedijk stopt na bijna 105 jaar met schuiven van de schijven.

Noord-Scharwoude. Het was eigenlijk de bedoeling om op 29 maart, de dag dat de vereniging 105 jaar zou worden, de borden en schijven definitief op te bergen. Maar Damlust is al enkele weken eerder gestopt. "Er waren geen wedstrijden meer, dus hebben we de vereniging op de laatste clubavond ontbonden. Iedereen krijgt nu nog een aandenken voor op zijn bureau en dat was het dan", is secretaris Cees Koedijk betrekkelijk nuchter onder het einde van de eeuwling, die tot de tien oudste damclubs van Nederland behoorde.
Het zat er natuurlijk ook wel aan te komen. "We zijn nog met negen man en hebben een gemiddelde leeftijd van 73. En dan haalt Gerard Baas dat met zijn 60 nog flink naar beneden", lacht Koedijk, zelf 78. "Maar we hebben er toch wel lang over nagedacht en we hadden met deze grootte ook nog wel even door kunnen gaan, maar het is goed zo. Iedereen zet er een punt achter."
Sinds een paar jaar speelt Damlust in het wijkgebouw in de voormalige, grotendeels gesloopte, school tegenover sporthal Geestmerambacht. In de speelzaal zou moeiteloos een vereniging met een veelvoud van het huidige ledental kunnen spelen. "Het is inderdaad wat aan de ruime kant, maar we zijn de gemeente er heel dankbaar voor. Ze hebben erg hun best gedaan om ons aan een geschikte speelplek te helpen."
In 1909 was het nog altijd bestaande Café de Roode Leeuw de plaats waar Damlust werd opgericht en dat zou tot 1971 de thuishaven blijven. Het begon ooit met 18 dammers, die een jaarcontributie van een gulden betaalden. In 1911 was het samen met onder meer de nog actieve provinciegenoten HDC (Den Helder), EDC (Enkhuizen) en ZDC ('t Zand) een van de oprichters van de landelijke dambond. "En in die tijd ontstonden meer damclubs in Langedijk", weet Koedijk. Zo was bij de oprichting van de landelijke dambond ook het al lang en breed verdwenen Trio uit Oudkarspel een van de betrokken clubs en later ontstonden onder meer de Broeker Damclub en JHV (Jongens Hou Vast) in Noord-Scharwoude. Maar de laatste decennia was er alleen nog Damlust. Tot twee jaar geleden zelfs nog actief in de provinciale competitie. "Gerard Baas (al jaren clubkampioen, red.) reed altijd. En dan ging je nog naar Diemen, De Kwakel, Den Ilp. Dus nog aardige afstanden, maar op een gegeven moment had iedereen dat eigenlijk wel gezien."
Koedijk heeft nog een boekje uit 1984 toen het 75-jarig jubileum werd gevierd. "Het was toen nog een levendige vereniging met jeugdleden, maar het is langzamerhand steeds minder geworden." In hetzelfde boekje staat ook een foto van het 50-jarig bestaan in 1959. De huidige voorzitter Jaap Kramer en Dirk Hoogeboom respectievelijk 62 en 55 jaar lid, staan er op als twintigers. "En ook Karel van den Hoven is er al 55 jaar bij", vertelt Koedijk, zelf nog relatief kort lid. "Maar wel al een jaar of dertig, veertig schat ik zo."
Grootste naam die de club voortbracht was Piet Beers, niet te verwarren met zijn nog actieve naamgenoot. In het jubileumboekje staat een foto waarin hij speelt tegen de legendarische Baba Sy. "Beers speelde in de jaren '40 en '50 regelmatig mee op het NK." Oud-Nederlands kampioen Wim de Jong was ooit trainer en ook Thomas de Haas en Frans Slot waren in een ver verleden gerenommeerde spelers. In meer recente jaren trok vooral de blinde dammer Jan van Straalen (die nog niet-spelend lid was) de meeste aandacht.


Bovenstaand artikel stond vrijdag 21 maart in het Noord-Hollands Dagblad, editie Heerhugowaard. Bij het artikel stond ook een grote foto met acht dammers aan het begin van de laatste clubavond.

(bron: Damschool Nico Konijn)

------------------------------

...en nu we het toch over Jan van Straalen hebben.... onderstaand een stuk tekst uit EDC-nieuws van maart 1996 waarin uiteindelijk ook Jan ten tonele verschijnt:

 Gewijzigd op 06-07-2020.