Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

Clublokaal          Leids Damgenootschap Leiden

Leids Denksportcentrum, Robijnstraat 4, Leiden, tel. 071-5723229  Google maps


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Terug naar club      Info clublokaal
Agenda:
 29-05-2021 Hanco Elenbaas:

In Memoriam: Evert Bronstring was de ’Hogepriester van het dammen’

Evert Bronstring (rechts) tijdens de clubfinale van LDG in 2016 tegen Hans Kreder.
© Foto Leids Damgenootschap
LEIDEN

Zijn naam zal niet direct een belletje doen rinkelen bij de gemiddelde sportliefhebber, maar Evert Bronstring genoot in de damsport groot aanzien en werd zelfs genialiteit toegedicht.

Evert Bronstring kwam in Haarlem ter wereld en vertrok na de middelbare school naar Leiden om wiskunde te studeren. Daar sloot hij zich aan bij het Leids Damgenootschap en groeide uit tot een van de grootste damtalenten van het land.

Bronstring baarde opzien door niet volgens het boekje te spelen. Zijn revolutionaire speelstijl leverde hem aanvankelijk hoon op maar oogstte uiteindelijk vooral lof.

De Leidse grootmeester oogde soms verstrooid maar kon vervolgens geniaal uit de hoek komen. De naar hem vernoemde Bronstringhekstelling waarbij de met wit spelende tegenstander door het centrum wordt gedreven, is daar een voorbeeld van. Zijn legendarische partij tegen tweevoudig wereldkampioen Tsjegoljev wordt nog steeds gezien als baanbrekend.

Hoewel Bronstring nooit Nederlands kampioen werd versloeg hij tal van wereldkampioenen. Ton Sijbrands was een groot bewonderaar en noemde Bronstring de Hogepriester van het dammen. Jannes van der Wal was een van Bronstrings leerlingen en werd sterk beïnvloed door de lessen van de Leidse grootmeester die pas in 2019 alsnog tot internationaal grootmeester werd benoemd.

Bronstring speelde uit liefde voor het spel en klom op de barricades toen de damsport de concurrentieslag met de schaaksport leek te verliezen. Hij pleitte onder meer voor een nieuw opzet van de tweekamp om de wereldtitel. ,,Topspelers in het huidige dammen ontwikkelen ook geen nieuwtjes meer’’, zei hij in een interview met deze krant in 1994. ,,Ze spelen op routine en schrijven af en toe een artikeltje voor de krant. Dat is het. Alles wordt maar naar remise gehakt. Geen wonder dat steeds minder mensen gaan dammen.’’

Toen bij Bronstring leverkanker werd geconstateerd kreeg hij half december te horen dat hij nog slechts een halfjaar te leven had. Dat werd slechts een kleine maand.

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20210120_86327294?utm_source=google&utm_medium=organic