Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

Clublokaal          Van Stigt Thans Schiedam

C.G.V. Alliantie, Nijhoffplein 17, 3123 NH Schiedam
Nat. comp.: De Ark. Hargplein 101, 3121VG Schiedam   +Nat.+comp.:+De+Ark.+Hargplein+101+3121VG+Schiedam+ target=blank>Google maps
 
Let op: Bovenstaande gegevens worden niet automatisch gewijzigd als u wijziging doorgeeft aan de KNDB!.
U dient zelf wijzigingen door te geven aan Toernooibase of als clubbeheerder wijzigingen in te voeren.


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Terug naar club      Info clublokaal
Agenda:
 15-06-2022 Hanco Elenbaas:

In Groningen geboren dampromotor en kunstenaar Henk de Witt overleden

Henk de Witt

 
Op 73-jarige leeftijd is na een ongelukkige val in zijn Delftse grachtenwoning dampromotor en kunstenaar Henk de Witt overleden.

De geboren stad-Groninger gold als groot damtalent. Hij duldde in 1964 op het NK jeugd alleen de rijzende ster Ton Sijbrands voor zich en werd in 1967 seniorenkampioen van Groningen.

Maar De Witt had meer talenten. Als student psychologie was hij actief in buurtvereniging Gruno en de CPN van Fré Meis. Na zijn studie bouwde hij een bestaan op in Delft, waar hij furore maakte met kleurrijke door Kandinski, Picasso en Mondriaan geïnspireerde damkunst.

Spelregelhervormer

De meeste bekendheid oogstte De Witt als spelregelhervormer. Hij organiseerde diverse toernooien met zijn alternatieve ‘Delftse telling’ waarin remise uitzondering was.

Van een echte doorbraak kwam het niet, maar de aimabele luis in de pels van de damsport kreeg in 2008 toch erkenning voor zijn creatieve oeuvre met de promotieprijs van de dambond KNDB.

 

Henk de Witt
Henk de Witt

 

 04-04-2022 Hanco Elenbaas:
zondag, 03 april 2022 10:27

Schiedamse damclub Van Stigt Thans verovert landstitel in Friesland

Schiedam - De Schiedamse damclub Van Stigt Thans is zaterdag voor de vijfde keer kampioen van Nederland geworden.

 

 

Van Stigt Thans had de titel al op 5 maart binnen kunnen halen maar ging toen in Schiedam verrassend onderuit tegen Denk en Zet uit Culemborg. Zaterdag ging het, in de uitwedstrijd tegen Damcombinatie Fryslân, niet mis voor de Schiedamse club. Van Stigt Thans won het duel overtuigend met 16-4.

De wedstrijden van Anatoli Gantvarg (tegen Gerlof Kolk), Hein Meijer (tegen Willem Leijenaar), Frits Luteijn (tegen Wytze Sytsma) en Emre Hageman (tegen Jan Algra) eindigden in een remise. Ron Heusdens, Vadim Virny, Jitse Slump, Rob Clerc, Anton van Berkel en Casper Remeijer wonnen allen hun wedstrijd.

Het tweede team van Van Stigt Thans, dat ook speelt in de Ereklasse, gaat met DES Lunteren strijden om lijfsbehoud. Omdat Denk en Zet gaat stoppen, is er dit jaar geen directe degradatie.

 03-09-2021 Hanco Elenbaas:

Tiny Mous reikt boek over vijftig jaar dammen uit aan aftredend voorzitter

 27-08-2021   Sport   Kor Kegel

Tiny Mous reikt het eerste exemplaar uit aan Frits Luteijn. Foto: Leo Mous

 


SCHIEDAM – Vrijdagavond is al decennia lang de vaste damavond van Van Stigt Thans, dus vanavond greep Tiny Mous de gelegenheid aan om zijn bijzondere ‘encyclopedie’ over vijftig jaar dammen uit te reiken aan scheidend voorzitter Frits Luteijn.  

Op de algemene ledenvergadering waren 25 dammers aanwezig. Vermeldenswaardig is dat Luteijn zestien jaar geleden het voorzitterschap overnam van Tiny Mous en dat deze hem nu weer opvolgt. Een stuivertje wisselen na zestien jaar. 

Het boek is door de damclub met groot enthousiasme ontvangen. Na de vergadering werd het druk besproken en de rest van de avond riep het veel oude verhalen over de damclub in herinnering.  

Van Stigt Thans is in 1931 begonnen als Damclub Schiedam. Vijftig jaar geleden werd Tiny Mous er lid van en toen al was het in de regio een sterke club. Sinds Jan van Stigt Thans de club in 2001 ging sponsoren en internationale grootmeesters als Anatoli Gantvarg en Rob Clerc het eerste team kwamen versterken, speelt Van Stigt Thans op topniveau.  

Mous was een echte verzamelaar. Hij bewaarde alles dat met de club te maken had en kreeg een paar jaar geleden het idee er een boek over te schrijven. Het is een encyclopedisch aandoende dikke pil geworden. Zelf noemt Tiny Mous het de ‘encyclopedie’ van het Schiedamse dammen. Het boek meldt alle kampioenen sinds 1931 en van elk seizoen vanaf 1971 de scores, de partijen, het competitieverloop en de eindlijsten. Hij sprokkelde info uit alle clubbladen die van 1967 tot 2004 verschenen en na die datum vooral van het internet en de eigen damclubsite (www.damclub.nl). Van elk jaar heeft Tiny Mous vier partijen uitgelicht die hij zelf speelde, met een verklarende analyse. Voor de liefhebber is het een standaardwerk waar je vele weken, maanden plezier van kunt hebben. 

Tussendoor vertelt Tiny Mous over het wel en wee van de club, aangevuld met persoonlijke herinneringen, en hij heeft vijftig gerenommeerde leden uitgelicht en geportretteerd. Wat begon als een manier om de verzamelde paperassen over de club te bundelen, groeide uit tot een omvangrijk boek van driehonderd pagina’s.  

Het boek is te koop voor 35 euro exclusief verzendkosten, maar Tiny financiert het grotendeels zelf en zou extra bijdragen op prijs stellen om de drukkosten te dekken. Op www.damclub.nl staat meer informatie.

https://schiedam24.nl/nl/nieuws/sport/tiny-mous-reikt-boek-over-vijftig-jaar-dammen-uit-aan-aftredend-voorzitter/18236