Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

Clublokaal          Damgenootschap Het Noorden

Jannes vd Wal Denksportcentrum, Oliemuldersweg 49, Groningen. 050-3110375  Google maps
 
Let op: Bovenstaande gegevens worden niet automatisch gewijzigd als u wijziging doorgeeft aan de KNDB!.
U dient zelf wijzigingen door te geven aan Toernooibase of als clubbeheerder wijzigingen in te voeren.


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Terug naar club      Info clublokaal
Agenda:
2022-02-05:  DV VBI Huissen 2 - Het Noorden
2022-02-05:  DCH Heerenveen 3 - Het Noorden 2
2022-02-19:  Het Noorden 2 - DCH Heerenveen 2
2022-02-19:  Het Noorden - DIOS Achterhoek
 07-08-2021 Hanco Elenbaas:

Niet sexy, wel spannend

Ze is negen jaar en staat op het punt van vertrek naar Wit-Rusland. Daar kruist Elisabeth Kramer al dammend de degens met leeftijdsgenoten tijdens het EK Dammen. ,,Het is het heel leuk om anderen in je trucjes te laten trappen.''

Niet sexy, wel spannend

Niet sexy, wel spannend

 

Ze veert op vanuit haar stoel, haar rechterhand vliegt over het bord. De blik geconcentreerd, fonkelend. Ze weet het, ze heeft haar tegenstander te pakken. Haar witte steen zweeft over drie zwarte en belandt met een hoek van negentig graden op een vak in het centrum van het speelbord. ,,Kijk, een trucje!'', roept Elisabeth Kramer (9). ,,Hij pakt er twee van mij, ik drie van hem.'' Ze grinnikt. ,,Gerard is boos. Ik kan het zien.''

Gerard (6), ook een Kramer, baalt maar lacht. ,,Niet waar'', zegt hij kalm. Dan: ,,Ik geef op. Je hebt gewonnen.'' De broer en zus schudden elkaar over de keukentafel de hand. Zoals professionele dammers dat doen. ,,Gefeliciteerd.'' ,,Dank je wel. Goed gespeeld.''

 

 

Niet sexy, wel spannend
Niet sexy, wel spannend

 

Het is allemaal de 'schuld' van meneer Henk. Henk Stroetinga, de conciërge van de Sint Michaëlschool en zijn dambord. Meneer Henk bracht Elisabeth de liefde voor het ouderwetse bordspel bij. Op de woensdagmiddagen, wanneer liefhebbers uit de groepen 1 tot en met 4 zich na schooltijd een half uurtje samen met hem buigen over slimme zetten en ferme formaties.

Volgende week vertrekt de jongedame naar Pinsk in Wit-Rusland voor deelname aan de Europese Kampioenschappen voor de jeugd. Ze is het enige Nederlandse meisje in haar leeftijdscategorie (tot tien jaar), de welpen. Samen met vader Flip (48) en de rest van de Nederlandse deelnemers vliegt ze van Amsterdam naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Hier stapt de groep op de bus die ze naar Pinsk brengt.

 

Niet sexy, wel spannend
Niet sexy, wel spannend

 

Met de bus van Minsk naar Pinsk! Elisabeth lacht er hartelijk om. Zin heeft ze, in haar eerste vliegreis. Het verblijf in een leegstaand internaat met een gaarkeuken, in een vreemd land dat officieel de Republiek Belarus heet. ,,Dat heb ik gelezen op Wikipedia'', zegt ze.

Elisabeth is lid bij het Damgenootschap Het Noorden in Groningen. Hoewel dit deftig en ouderwets klinkt, komen er steeds meer jeugdleden bij. Logisch, vindt Elisabeth. De denksport mag dan misschien niet sexy zijn, spannend is het zeker. Elisabeth: ,,Je moet vooruit denken en proberen anderen in jouw trucjes te laten trappen. Dat is heel leuk.''

Schiermonnikoog

Ook noemt ze het prettig om tijdens het spelen helemaal afgesloten te zijn van de 'gewone' wereld waarin ze voetbalt, viool speelt, boeken leest en op vakantie gaat naar Schiermonnikoog. Elisabeth kan wel zes of zeven stappen vooruit denken. Daarmee is ze een ongetrainde volwassene zo'n drie stappen voor.

In de aanloop naar het EK krijgt ze om de dag individuele training. Van, jawel, meneer Henk, en twee jeugdtrainers van de club. De dammende conciërge schuift ook gedurende het jaar elke week bij Elisabeth aan, voor begeleiding en – in ruil daarvoor – een gezellige avondmaaltijd. Het is soms flink zweten, van al het diepe gepeins. Een grijns. ,,Ik kan heel erg rood worden.''

 23-07-2021 Hanco Elenbaas:

Roel Boomstra: Een wonderkind van 13 jaar

Een jonge Roel Boomstra - FOTO ARCHIEF DVHN

Tien jaar geleden schreef sportverslaggever Harm Vonk over Roel Boomstra. Die had toen al de aspiratie om wereldkampioen te worden.

Op zijn tiende zei Roel Boomstra dat hij wereldkampioen dammen ging worden. Drie jaar later doet de nationale bond KNDB er alles aan om dat te laten gebeuren. ”Dit is uniek”, aldus topsportcoordinator Johan Krajenbrink, op wiens voorspraak Boomstrakomend seizoen bij ereklasser Hijken speelt.

 

Talentendag

Op een traditionele ’talentendag’ van de bond scoorde het in Emmen woonachtige kereltje onvoorstelbaar hoog. ”Zo hoog had nog ni´emand ooit gescoord, terwijl die test al jarenlang heel erg maatgevend is”, weet Krajenbrink. Boomstra riep daarmee meteen vergelijkingen op met Piet Roozenburg, Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Jannes van der Wal, de vier Nederlanders die ooit wereldkampioen werden.

”Laten we daarmee vooral voorzichtig zijn”, waarschuwt Henk Stroetinga, Boomstra’s ontdekker. ”Op een gegeven moment gaat het een belemmering vormen.”

Goede begeleiding

Die mening wordt gedeeld door Wiersma, zesvoudig wereldkampioen en zélf op jonge leeftijd een groot talent.

”Boomstra moet goed begeleid worden en we moeten het niet overdrijven. Vooral dat laatste”, benadrukt de Leeuwarder.

Recorddebuut

”Stel je voor dat hij veel teleurstellingen krijgt te verwerken, ik heb dat zelf vroeger ook meegemaakt. Geloof me maar, ik kan het weten.”

Diezelfde discussie voeren ook de beleidsmakers van de dambond. Er gaan zelfs stemmen op om Roel Boomstra een aanwijsplek te geven voor de seniorenfinale van het NK. Daardoor zou hij Harm Wiersma’s recorddebuut als 13-jarige evenaren.

”Op ieder moment kijken we wat verstandig is om te doen”, zegt Johan Krajenbrink, die constant een vinger aan de pols houdt.

Van schaken naar dammen

De loopbaan begon toen vader Feike zijn hoogbegaafde zoon in Soest naar de schaakclub stuurde, zodat het 8-jarige jongetje zijn intellectuele gave kwijt zou kunnen. ”Maar dat werd geen succes, het was te klassikaal”, kijkt Feike Boomstra terug. ”Ik vertelde het aan onze slijter, een jonge vent die ook damde. DVSB (Damvereniging Soest Baarn, red.) was een schot in de roos.”

Bij die club kreeg het ventje individuele begeleiding; het bleef niet zonder succes. Toen de familie Boomstra verhuisde naar Ter Apel, meldde Roel zich aan bij damclub Stadskanaal.

Henk Stroetinga

Daar werd hij ontdekt door Henk Stroetinga, die bij damclub Het Noorden en op de Michaëlschool in Groningen met jeugddammers werkt. Stroetinga liet Boomstra meetrainen met talenten als Heike Verheul en Mei-Jhi Whu. Boomstra’s eindeloze drang zichzelf te verbeteren ontging ook Stroetinga niet.

”Zonder dat iemand partijen van Tsizjov (wereldkampioen, red.) met Roel had doorgenomen, kwam hij terug met studies over dat spel. Roel is nog net niet bezig zijn eigen spelsysteem te ontwikkelen.”

https://www.dvhn.nl/sport/Roel-Boomstra-Een-wonderkind-van-13-jaar-21853994.html

 01-07-2020 Hanco Elenbaas:


17 april 1931