Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

Clublokaal          SNA Heerhugowaard

OSG Huygenwaard, Middenweg 68 1703RD Heerhugowaard, Tel. 072 -5765700  Google maps
 
Let op: Bovenstaande gegevens worden niet automatisch gewijzigd als u wijziging doorgeeft aan de KNDB!.
U dient zelf wijzigingen door te geven aan Toernooibase of als clubbeheerder wijzigingen in te voeren.


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Terug naar club      Info clublokaal
Agenda:
 18-06-2022 Hanco Elenbaas:
Connie Vertegaal
ALKMAAR

Vitalij Dumesa heeft het ere-insigne in goud van de gemeente Alkmaar gekregen, vanwege haar grote prestaties in de damsport. Burgemeester Anja Schouten reikte de onderscheiding aan haar uit.

Na de huldiging op het stadhuis vrijdagochtend mocht Dumesa de kaasmarkt openen. Dumesa is geboren in Riga (Letland) en kwam op haar dertigste naar Nederland. Dumesa is lid van damvereniging SNA in Heerhugowaard, die in de landelijke hoofdklasse speelt. Ze damt sinds haar negende en bij die sport sleepte ze al verschillende grote prijzen in de wacht.

Binnen een half jaar tijd behaalde Dumesa de Nederlandse, Europese en Wereldtitel. In mei deed ze mee aan het Wereldkampioenschap Landenteams in het Turkse Antalya. Door in de laatste ronde te winnen van de Oekraïene kwam zij op de eerste plaats. Daarnaast werd zij samen met Olga Kamysleeva en Heike Verheul vice-wereldkampioen op het onderdeel sneldammen.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220617_83716979

 15-06-2022 Hanco Elenbaas:

Meester De Jong damt uit het hoofd

Ivo de Jong op de voorgrond van een aula die helemaal in het teken van dammen staat.

Ivo de Jong op de voorgrond van een aula die helemaal in het teken van dammen staat.© Foto Marc Moussault

Ruud Ramler
SCHAGEN

Dammen is hot op basisschool De Ark. Waar liefst dertig kinderen in plaats van het alternatief drama, voor de schijvenkunst onder leiding van Ivo de Jong kozen. De leraar zorgde met een wedstrijd blind dammen tegen twee scholieren voor een spectaculair slot van de cyclus die tien weken duurde.

De beide tegenstanders Saar de Boer en Eric Thomas waren naar voren geschoven door hun klasgenoten. ,,Ze hadden wel met opzet de sterkere dammers uitgezocht’’, zegt de meester die met een theedoek voor ogen geen weet had van zijn omgeving. Op een verhoging, net als zijn tegenstanders. Maar ver genoeg van elkaar verwijderd. De Jong hoorde slechts wat er op de borden gebeurde en moest zich de wegen van de schijven verder inbeelden. De oppositie zat tegenover Noah en Shi Hang, twee spelers van het eerste damteam van De Ark.

Antwoorden

Zij vertaalden de zetten telkens naar De Jong die dan kon antwoorden. Ondertussen kon de rest van de klas als publiek meekijken. Naar een groot bord waarop een van de twee partijen te volgen was. Achterin de klas werd bovendien heftig strijd geleverd om de damtitel van de school. Om alles in goede banen te leiden waren Maarten van Leenen, de Julianadorper die niet langer voorzitter is van SNA Heerhugowaard maar nog wel te boek staat als fanatiek promotor van de sport, en Wim van Tiel van jeugddamclub Julianadorp, sidekicks in de klas.

De meester moest zich uiteindelijk gewonnen geven tegen Saar. ,,Er zat een verkeerde situatie in mijn hoofd. Dat blijft een risicofactor, af en toe mis ik wat. Want ik ben geen Ton Sijbrands’’, verwijst De Jong naar het fenomeen die ooit 32 tegenstanders zonder te kijken versloeg en daarmee wereldrecordhouder werd. ,,De contouren weet ik vaak wel. Maar ik zie in gedachten niet alle schijven op hun plek staan. Ik zweef meer een beetje over het bord geen.’’ De stelling in zijn partij met Eric zat kennelijk beter in het hoofd want hier boekte De Jong een zege.

Veel zin

Goed of niet goed maakte hem overigens weinig uit. ,,Ik had er gewoon heel veel zin in. En wel enigszins geoefend waardoor ik nog aardig ver kwam. Maar ik vind lesgeven gewoon zó leuk. En het is dan een uitdaging om van de laatste les iets aparts te maken.’’ Met een theedoek op een verhoging voor het front van de klas zitten, was nieuw in dat verband. ,,Een enorme uitdaging. Daarbij vergeleken is een damsimultaan, tegen meerdere borden tegelijk spelen, een stuk makkelijker. Dan kijk ik naar het bord en krijg een indruk van de stelling. Dat is zeker geen uitdaging meer.’’ Ondertussen werd er door Lhoua Oud en Gijs Pruntel om de schooldamtitel gespeeld. De climax van tien lessen die ook in dat kader stonden. Lhoua eiste deze prestigieuze eer op.

 15-06-2022 Hanco Elenbaas:

In training voor Georgië

Theo Tesselaar, ??k dammer.

Theo Tesselaar, óók dammer.© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker

Ed Dekker
HARINGHUIZEN

Theo Tesselaar (62) ziet Rondje Noordkop als training voor Georgië. Met andere leden van de Warmenhuizer atletiekvereniging Nova vertrekt de Tuitjenhorner binnenkort naar deze Oost-Europese republiek voor een wandelvakantie.

,,Onze voorzitter Petra Taams heeft de reis georganiseerd. Zij is gek van Georgië”, vertelt hij vrijdag op de zesde etappe van Rondje Noordkop.

Wandelen, hardlopen, dammen en koken, dat doet Theo graag. ,,Thuis kook ik. Vijf jaar geleden stopte ik bij Tata Steel, na 32 jaar. Mijn vrouw werkt nog, dus ik verzorg het eten.”

Na de opheffing van de Schager Damclub speelt hij bij de Heerhugowaardse damclub SNA. ,,De betekenis van deze afkorting is heerlijk oubollig”, zegt hij in Haringhuizen na een regenbuitje. ,,Spel Na Arbeid.”

 15-06-2022 Hanco Elenbaas:

Coronacrisis houdt SNA in hoofdklasse; Heerhugowaardse dammers opgelucht dat beslissingsduel niet doorgaat

Theo Tesselaar (rechts) met de dammrs van SNA.

Theo Tesselaar (rechts) met de dammrs van SNA.© Archieffoto Martin de Haan

Warner de Weerd
HEERHUGOWAARD

Damclub SNA blijft dankzij de coronacrisis hoogstwaarschijnlijk hoofdklasser.

Nu de regering evenementen tot 1 september heeft uitgesteld is het namelijk onwaarschijnlijk dat de nacompetitiewedstrijd tegen Oerterp Drachten, die verplaatst was van 14 maart naar 27 juni, nog gespeeld gaat worden. De landelijke dambond heeft gesteld dat bij een nieuwe afgelasting door de coronadreiging de winst reglementair wordt toebedeeld aan het hoogst spelende of hoogst geëindigde team. Omdat SNA dit seizoen in de hoofdklasse uitkwam en Oerterp Drachten een klasse lager, in de eerste klasse, acteerde, handhaaft de Noord-Hollandse formatie zich in dat geval.

Toch houdt de 64-jarge Theo Tesselaar uit Tuitjenhorn, speler bij SNA, nog een kleine slag om de arm. ,,Ik verwacht het niet voor zo’n officiële wedstrijd, maar je kunt in de denksport in principe creatief met dit probleem omgaan. Denk aan het spelen op afstand via internet, met op beide locaties een arbiter om te controleren of niemand stiekem een computer gebruikt tijdens het spelen.”

,,Uit sportief oogpunt is dit uiteraard een zeer onbevredigend scenario”, verklaart Tesselaar. ,,Maar eerlijk is eerlijk: Wij zijn er niet ongelukkig mee dat wij nu er zo waarschijnlijk in bleven. Drachten is simpelweg een sterk team.’’

 15-06-2022 Hanco Elenbaas:

Oude krijgster achter het dambord Vitalia Doumesh is nog altijd messcherp, zo bewijst ze met Europese titel rapid

Vitalia Doumesh toont trots de medailles die ze op het EK veroverde.

Vitalia Doumesh toont trots de medailles die ze op het EK veroverde.© Foto Martin de Haan

Warner de Weerd
HEERHUGOWAARD

Topsport is voor de jeugd. Maar er zijn sporters die met de tijd, net als oude wijn, alleen maar beter werden. Jeannie Longo in het wielrennen of Victor Kortsnoj in de schaaksport zijn daar voorbeelden van. Vitalia Doumesh is ook zo’n uitzonderlijke sportster.

De inmiddels 56-jarige Alkmaarse damster won vorige week in de landenwedstrijd, samen met Olga Kamychleeva, goud voor Nederland op het EK rapiddammen. In de landenwedstrijd met klassiek tempo pakte het duo in het Italiaanse Chianciano Terme bovendien het brons. Het is een van de beste prestaties van de Nederlandse internationaal meester in haar lange loopbaan.

Buiten het eremetaal dat de geboren Letse namens Nederland won, valt de wijze op waarmee ze het succes behaalde. Het kampioenschap was namelijk echt opgezet voor jonge, fitte mensen. ,,We moesten dagelijks vaak twee partijen volgens klassiek tempo spelen”, vertelt de drievoudig Nederlands kampioene. ,,Dat houdt in vier uur of soms wel zes uur per partij achter het bord zitten. Tussen deze twee partijen door moesten we dan nog een rapidpartij dammen van vijftien minuten per persoon plus vijf seconden bonustijd per zet spelen, of een sneldampartij.’’

Mondkapje op

Ook het EK sneldammen werd namelijk tijdens deze week in Italië afgewerkt. Doumesh: ,,Je zat daardoor gemiddeld negen uur, maar soms wel twaalf uur achter het bord. En dan moest ook nog alles met mondkapje op en keek je tegen een spatscherm aan dat boven het bord werd geplaatst. Dat maakte het benauwd en in algemene zin minder leuk, maar ik wist van tevoren dat ik dit moest accepteren. Italië is heel streng met de coronaregels. Ik was al blij dat ik na een jaar weer mocht dammen achter een echt bord in plaats van tegen een computerscherm aan te kijken.”

Om een en ander in perspectief te plaatsen: er werden maar liefst vijf titelstrijden afgewerkt in Chianciano Terme. Van de landenwedstrijden met de speeltempo’s klassiek, rapid en blitz tot het EK individueel in zowel rapid- als sneldammen. Doumesh had in 2010 al eens goud namens Nederland gewonnen in de landenwedstrijd en in 2014 brons gepakt in de landenwedstrijd sneldammen, maar een Europese rapidprijs ontbrak nog op haar palmares.

Met Kamychleeva maakte ze grote indruk. Zo werd er met maar liefst 4-0 gewonnen van titelfavoriet Rusland, waarbij de speelster van de Heerhugowaardse club SNA zesvoudig wereldkampioene Tamara Tansykkoezjina versloeg. Daardoor volstond in de laatste ronde een gelijkspel tegen Oekraïne. Dat leek even mis te gaan, want Kamychleeva verloor. Doumesh raakte echter niet in paniek. Zij stond beter tegen Olga Baltazy en hield de druk er zodanig op dat haar opponente verloor door tijdsoverschrijding.

Ook in de landenwedstrijd met klassiek tempo behield ze de rust die zo typisch is voor een routinier. ,,We wisten in de finalewedstrijd tegen Polen dat 2-2 voldoende zou zijn voor de derde plaats. We hebben niet te veel risico genomen en met twee remises het brons veiliggesteld.” Maar vraag niet welke kleur ze in de partijen had, want Doumesh kan het zo kort na terugkomst niet herinneren. ,,De vermoeidheid komt eruit, ik ben helemaal kapot. Ik was een van de oudste, zo niet de oudste damster van het deelnemersveld. Ik moet echt even herstellen.”

DroomDamsters

De opmerkelijke wilskracht bij semiprof Doumesh, die ook een administratieve functie heeft bij de werelddambond, kwam overigens niet alleen door het jaar van gedwongen rust houden. ,,Ik ben zeer enthousiast over de nieuwe voorzitter van de Nederlandse dambond, Frans de Jonge. Onder zijn bezielende leiding is er een nieuw project, DroomDamsters, gelanceerd. Met deze vereniging voor vrouwelijke dammers als kapstok worden er op allerlei niveaus initiatieven gelanceerd om het dammen onder meisjes en vrouwen te promoten. Dat werpt nu al zijn vruchten af. Ook om die reden waren Olga en ik extra gemotiveerd om op het EK te laten zien wat Nederland op het gebied van vrouwendammen voorstelt.”

 15-06-2022 Hanco Elenbaas:

Einde damsport in provincie dreigt, ook bij SNA staat jeugdafdeling op omvallen

Mike Koopmanschap is de speler bij SNA met de hoogste rating.

Mike Koopmanschap is de speler bij SNA met de hoogste rating.© Archieffoto

Warner de Weerd
HEERHUGOWAARD

SNA, de sterkste damvereniging boven het Noordzeekanaal, heeft nog maar vier jeugdleden. Daarmee staat de enige damjeugdafdeling van de Noord-Holland op omvallen

De dammers van SNA droomden gedurende het seizoen even van promotie naar de ereklasse, maar beëindigde de competitie als vijfde; een resultaat waar de spelers mee konden leven, aangezien de ploeg in de afgelopen jaren flink aan kwaliteit heeft ingeboet. Sterkhouders als Jan Houwing, Raymond Koopmanschap, Steven Wijker en Mitchel Mensinga, omdat ze stopten of verhuisden.

De Heerhugowaardse vereniging staat niet alleen, ook andere damclubs hebben moeite om zowel de kwaliteit als de kwantiteit op peil te houden. ,,Er kwamen dit seizoen regelmatig teams onvolledig op en er trokken zich ook een aantal helemaal terug, zelfs in de ereklasse. Dat was voor corona ondenkbaar’’, verklaart jeugdtrainer en aanvoerder van het eerste team Ivo de Jong.

In perspectief

,,Maar het ergste vind ik de ontwikkelingen bij de jeugd. Om een en ander in perspectief te plaatsen: voor corona hadden we twintig jeugdleden. Dat er dit jaar geen schooldamtoernooi wordt georganiseerd is funest, net zoals er vanuit de scholen zelf geen animo meer is voor damlessen. Ik verzorgde die op enkele scholen in Schagen, maar er is mij gemeld dat er geen behoefte meer aan is.”

SNA heeft nog altijd 25 seniorleden, dat is een fractie minder dan voor de corona-uitbraak. ,,Maar alles valt of staat met de jeugd. Wij zijn de enige damclub in Noord-Holland met nog een jeugdafdeling. Als die wegvalt, is het echt op termijn einde verhaal voor de damsport in de provincie.”

De promotie naar de ereklasse had geholpen om de club aan extra publiciteit te helpen. SNA startte de competitie met een nederlaag tegen Ons Genoegen Utrecht, dat uiteindelijk zou degraderen, maar daarna begon het steeds beter te lopen. Weliswaar werd er gelijkgespeeld tegen degradatiekandidaat Samen Sterk, maar er werd gewonnen van de topteams Excelsior, 020 en IJmuiden.

Boven verwachting

Begin februari lag daardoor de weg naar de bovenste twee plekken open. Er volgden echter nederlagen met 11-9 tegen de latere kampioen De Waarddammers en middenmoters Dios/Eureka en Rijnsburg. SNA besloot de competitie zaterdag met een overwinning (9-11) op hekkensluiter WDSV 2, maar dat resultaat was alleen van belang voor de statistieken van belang. ,,Feit is dat we enkele maanden boven ons niveau hebben gespeeld”, aldus de 48-jarige De Jong. ,,Iemand als Vic Voskuil scoorde bijvoorbeeld ver boven verwachting.”

De Tuitjenhorner kende zelf een stroeve start, maar werd uiteindelijk met Voskuil en Theo Tesselaar gedeeld topscorer van de Alkmaarders. Dat zijn ploeg even op een terugkeer naar het hoogste niveau leek af te stevenen wordt door De Jong onmiddellijk in perspectief gezet. ,,Dat kwam niet alleen omdat we als team een tijdlang erg in vorm waren, maar het is ook een gevolg van nivellering van de competitie. De hoofdklasse is simpelweg minder sterk geworden.’’

 15-06-2022 Hanco Elenbaas:

Een brief van de koning als kroon op het topjaar. Vitalia Doumesh wint bij het verstrijken van de jaren alleen maar meer prijzenVitalia Doumesh thuis in Alkmaar met haar koninklijk brief, gouden WK-medaille en diploma's.Warner de Weerd

ALKMAAR

Achter het dambord lijkt de 57-jarige Vitalia Doumesh de eeuwige jeugd te hebben. Op haar prestaties zit voorlopig geen sleet. Sterker, in de voorbije maanden reeg de in Letland geboren Alkmaarse topdamster de (inter-)nationale successen aaneen met de wereldtitel klassiek dammen in Antalya als hoogtepunt.

Binnen een half jaar tijd kroonde ze zich tot Nederlands kampioene, werd ze met het Nederlands team Europees rapidkampioene en eigende ze zich met Oranje de wereldtitel klassiek dammen toe. Kortom, Vitalia Doumesh lijkt naar mate ze ouder wordt alleen maar beter te worden. Het geheim van de 57-jarige Alkmaarse damster? Transcendente meditatie oftewel dieptemeditatie: „Dat geeft mij zoveel energie tijdens toernooien.”

Twee ogen die stralen van trots. Haar hand die de borstkas op de plek van haar hart aantikt. Vitalia Doumesh, die met Olga Kamychleeva en Heike Verheul begin mei de wereldtitel in Turkije veroverde, slikt zichtbaar een brok emotie weg als ze naar de brief op tafel wijst. Daar prijkt prominent de felicitatiebrief van koning Willem-Alexander voor de gouden medaille in Antalya. Het geeft het gevoel aan van de speelster van de Heerhugowaardse club SNA bij het mondiale succes. „Ik ben weliswaar in Letland, Riga, geboren en opgegroeid, maar woon sinds 1995 in Nederland en voel mij op en top Nederlandse. Letland was tijdens het WK ook een concurrent voor de titel, maar ik heb geen last van extra spanning gehad. Althans niet tegen jongere damsters, het ligt wat anders als ik tegen iemand moet spelen van de oudere generatie met wie ik ben opgegroeid.”

Gevoel speelt een centrale rol in het leven van Doumesh, binnen en buiten de damsport. „Ik ben een positionele speelster, dus dat houdt in dat stellingsgevoel een heel belangrijk aspect is van mijn spel. Dat probeer ik uiteraard wel te trainen, door veel partijen van mijn tegenstanders te analyseren bijvoorbeeld.”

Teamcaptain

Gevoel brengt ze ook op een andere manier tot uiting: „Ik was ook teamcaptain van het Nederlands team, want de bond had geen geld om voor het vrouwenteam nog een aparte coach mee te sturen. Vrouwen aansturen werkt anders dan bij mannen, het gaat dan om de kleine dingen om ze optimaal klaar te stomen voor een partij. Daarin speelt met een bepaald gevoel een boodschap overbrengen een grote rol.”

Voor de geboren Letse, die op haar negende de beginselen van het bordspel leerde van haar vader, is dammen ook kunst. „Je probeert elke keer weer op creatieve wijze het perfecte schilderij te maken, maar met het besef dat daarvoor meer nodig is. Je moet ook heel veel rekenen, vandaar dat ik ook als voorbereiding heel veel combinaties probeer op te lossen. Dat is samen met de wedstrijdspanning het sportieve gedeelte. En dan is er nog de psychologische kant.”

Een van de sterke punten van de internationaal meester is dat ze ook in hevige tijdnood rustig blijft. „Mede dankzij transcendente meditatie”, vertelt ze. Deze vorm van mediteren gaat verder dan een bepaalde staat van rust bereiken, het doel is de zuiverste deel van jezelf te bereiken. „Het helpt je om beter in balans te blijven. Dat is van enorme meerwaarde als tijdens een partij de psychologische druk toeneemt door tijdsdruk en een spannende stelling.”

Toch blijft het een opmerkelijk gegeven: in de schaaksport zijn bijna geen mondiale toppers van boven de veertig meer te vinden. Hoe zwaar een toernooi als het bekende Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee is, blijkt wel uit het feit dat veel spelers zes tot acht kilo gewichtsverlies hebben. Bekend is dat een topschaker ook veel fysiek sport om scherp te blijven. Doumesh zat regelmatig met haar echtgenoot in de sportschool voor de coronapandemie, maar zegt die discipline nu niet meer op te brengen. Wel wandelt de viervoudig Nederlands kampioene, die als office manager werkzaam is voor de werelddambond, met haar ega regelmatig over het strand. „Ik heb er zelf ook geen verklaring voor waarom mijn spelniveau al langere tijd constant hoog is, maar ik weet wel dat ik door het mediteren het gevoel van vermoeidheid weet uit te stellen. In Turkije was dat tot de laatste dag. Toen vond het sneldamtoernooi plaats om de wereldtitel en daarvoor had ik niet echt meer de energie. Mede daardoor vielen we buiten de prijzen.”

Wereldtitel

Een en ander had ook te maken volgens de Alkmaarse vanwege de tik die het team de dag ervoor had opgelopen. Behalve de strijd volgens klassiek tempo en het sneldammen vond er ook een WK rapiddammen plaats. Daarin leek Nederland ook op de wereldtitel af te stevenen. De ploeg versloeg Oekraïne en omdat Letland leek te winnen van Polen, vierde het team al een klein feestje. In de tijdnoodfase gaf Letland het echter weg, waarna de Poolse vrouwen in match- en bordpunten gelijk eindigden met Nederland. Hoewel Oranje het onderlinge duel had gewonnen, greep de ploeg naast het goud, omdat de organisatie alleen keek naar de resultaten aan het eerste bord.

Wel had het team daarvoor in het belangrijkste toernooi, dat met het klassieke tempo, tegen rechtstreekse concurrent Oekraïne zijn slag geslagen. Nederland dolf goud dankzij remises van Doumesh en Kamychleeva en een zege van Verheul. In dat toernooi had de SNA-speelster alleen tegen Polen een nederlaag geleden. Het geeft aan hoe sterk ze acteert, vooral in teamwedstrijden. Ze heeft haar grootste successen in de afgelopen jaren vooral met Oranje behaald, al is ze in juli titelverdedigster op het NK individueel in Hoogeveen. „Mijn karakter past denk ik beter bij teamwedstrijden”, zegt ze daarover. „Ik ben een gevoelsmens en samen ergens voor strijden maakt wedstrijden leuker.”

Erelijst

Vitalia Doumesh (geboren op 29 april 1965 in Riga, Letland) is in 1995 is geëmigreerd naar Nederland. Op haar erelijst staan drie nationale titels (2015, 2017, 2012), twee Europese titels met Nederlands team (2010 en 2021) en een wereldtitel met Oranje (2021).

 06-06-2022 Hanco Elenbaas:

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220603_16547173?utm_source=google&utm_medium=organic
 

Premium

Een brief van de koning als kroon op het topjaar. Vitalia Doumesh wint bij het verstrijken van de jaren alleen maar meer prijzen


 
 11-04-2022 Hanco Elenbaas:
Premium

Einde damsport in provincie dreigt, ook bij SNA staat jeugdafdeling op omvallen

Mike Koopmanschap is de speler bij SNA met de hoogste rating.

Mike Koopmanschap is de speler bij SNA met de hoogste rating.© Archieffoto

Warner de Weerd
HEERHUGOWAARD

SNA, de sterkste damvereniging boven het Noordzeekanaal, heeft nog maar vier jeugdleden. Daarmee staat de enige damjeugdafdeling van de Noord-Holland op omvallen

 
 08-05-2015 Piet Bouma:

7 mei 2015: Rondje Nederland KNDB bij SNA Heerhugowaard: