Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   WK-match Raichenbach - Ghestem 1945

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 21-05-2020 Hanco Elenbaas:


Maurice Raichenbach met dochter Mariline in zijn huis in Parijs, september 1989.

 21-05-2020 Hanco Elenbaas:

De anonieme dood van een damlegende

Voetballen en dammen, werelden van verschil. Dat blijkt nu ten overvloede, en op bizarre wijze. Waar bij Euro 2004 in Portugal bij de grote voetballanden de kleinste blessure in de media wordt uitvergroot, daar ziet de damwereld de dood van een der grootste kampioenen over het hoofd.

 

 

Ton Sijbrands wijdde vorige week heel zijn damrubriek in de Volkskrant aan het overlijden van Maurice Raichenbach, de man die in de jaren dertig een legende werd. Sijbrands deed dat niet zonder schaamte (voor zijn sport) te laten doorklinken. De necrologie kwam immers zes jaar te laat: de in 1915 in Warschau geboren Maurice Raichenbach overleed op 1 maart 1998.

Surfend op internet is in de jaren negentig inderdaad niets te vinden over de dood van de zesvoudige Franse wereldkampioen. Pas begin dit jaar sijpelen de eerste berichten door. Franse en Poolse sites gaan dan uitgebreid in op de prestaties van Raichenbach. Op de site van de werelddamfederatie FMJD is niets te vinden over zijn verscheiden.

Oud-wereldkampioen Sijbrands bereikte twee weken geleden het overlijdensbericht, dat hem vanwege de zes jaar vertraging 'met stomheid sloeg'. Hij wijst erop dat Raichenbach na het afsluiten van zijn damcarrière in 1945 weinig of geen betrekkingen met (Franse) dammers meer onderhield.

,,Maar ik vrees dat het eveneens iets zegt over het historisch besef -of beter: het gebrek daaraan- van de dammers in het algemeen'', aldus Sijbrands. ,,In elk geval lijkt het mij ondenkbaar dat zich in een vergelijkbare discipline als het schaken iets soortgelijks zou voordoen.''

Raichenbach, die na het spelen van een minitweekamp tegen de Nederlandse wereldkampioen Roozenburg in 1950 nooit meer heeft gedamd, leidde overigens geen geïsoleerd bestaan.

Damgrootheid Harm Wiersma zocht hem in 1980 in Frankrijk op voor een vraaggesprek, en ook in 1988 werd Raichenbach door de Amerikaan Felix Berkovich geïnterviewd.

Wiersma gereageert vanuit Praag verrast op het nieuws van het overlijden van Raichenbach. ,,Dit is een zeer vreemde zaak, nee, ik wist het niet. Toen ik bij hem ben geweest, stond het Franse dammen nog goed op de kaart, maar hij bemoeide zich er niet meer mee. Hoe ik hem heb gevonden, weet ik niet meer, ik zal wel zijn getipt. Maar hij was een geslaagd zakenman, hij woonde in behoorlijke welstand.''

In Parijs kwam Raichenbach pas op twaalfjarige leeftijd in aanraking met de damsport. Al snel stond hij te boek als wonderkind. Hij eindigde op zijn zestiende al als vierde op een WK toernooi; Raichenbach was achttien toen hij in 1933 de jongste wereldkampioen uit de hele damgeschiedenis werd.

Vervolgens werkte hij aan nog een record, dat van de onfeilbare: van november 1933 tot oktober 1938 werd hij, onder anderen door het verslaan van de Nederlanders R.C. Keller (twee keer), J.H. Vos en Ben Springer, zes keer op rij wereldkampioen. Slechts Tsjizjov evenaarde die reeks van 1988 tot 1993.

De Tweede Wereldoorlog luidde het einde van zijn loopbaan in. Als genaturaliseerd Fransman vocht hij mee tegen de Duitsers. Na de capitulatie belandde hij in de gevangenis nadat hij in het bezit van handelswaar en valse papieren was gearresteerd. Dankzij zijn valse identiteit ontsnapte de jood daar aan de vernietigingskampen waar twee zusjes en een neef van hem het leven lieten.

Na de bevrijding speelde hij nog eenmaal om de mondiale titel. Ongetraind was hij in 1945 kansloos tegen Pierre Ghestem, die later ook wereldkampioen bridge werd. Die titels waren voor Ghestem wél voldoende om in 2000 met een actueel overlijdensbericht Nederlandse kranten te halen.

 12-11-2019 Hanco Elenbaas:

 12-11-2019 Hanco Elenbaas:


Ben Springer in Je Maintiendrai van 24 januari 1947

 02-11-2019 Hanco Elenbaas:

Een paar foto's van Pierre Ghestem, 6de in het Schaakkampioenschap van Frankrijk 1945: http://heritageechecsfra.free.fr/1945.htm

 31-10-2019 Hanco Elenbaas:

 31-10-2019 Hanco Elenbaas:

 11-08-2018 Hanco Elenbaas:

Poster met aankondiging van de match:
https://imgur.com/bJK7T9U