Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Wereldkampioenschap KNDB 2003

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 05-02-2021 Hanco Elenbaas:

Voer voor grafologen:


Links het biljet van Sijbrands, rechts dat van Georgiev.
Hieronder de twee winstpartijen uit de WK-match Sijbrands - Andreiko, met aan de linkerkant de biljetten van Ton Sijbrands. 04-10-2020 Piet Bouma:

Programmaboekje (link)

 16-08-2020 Hanco Elenbaas:

Verlies Sijbrands na foutieve taxatie

Met een overwinning op Ton Sijbrands zette wereldkampioen Aleksandr Georgiev een reuzenstap op weg naar titelprolongatie. Omdat Aleksej Tsjizjov won van de Senegalees Ndiaga Samb, lijken de twee Russen nu buiten het bereik van de Nederlandse concurrentie....

In een poging om de koploper in één klap te achterhalen gooide Sijbrands alle schroom van zich af. Gesterkt door een overtuigende winst op Georgiev vier jaar geleden, bij het Europese kampioenschap in Stadskanaal, zette Sijbrands hoog in. Getrouw aan zijn stijl ging de wereldkampioen mee, wat resulteerde in een orthodoxe Roozenburg-positie.

Daarin moest zwaar gerekend worden. Om zich te ontdoen van witte druk (op veld 23) nam Georgiev een standaard-dam ten koste van een schijf. Aan de andere kant stond de witspeler ver opgedrongen en kon hij bovendien ten koste van twee schijven de zwarte dam weer onschadelijk maken. Het talrijk toegestroomde dampubliek zat in verwarring bijeen in de analyseruimte alwaar Johan Krajenbrink probeerde orde in de chaos te scheppen.

'Het taxeren van de overgebleven stelling was het moeilijkst. Ik ben daar veel te optimistisch in geweest', aldus Sijbrands die ondanks het teleurstellende verlies openbaar tekst en uitleg gaf. 'Achteraf had ik de dam niet mogen toelaten.' Willens en wetens had Sijbrands naar de afwikkeling toegespeeld in de veronderstelling een scherpe winstpoging te wagen. 'Schijf 46 leek mooi te staan voor een later macro-eindspel. Alleen jammer dat het in de verste verte niet zover komt.'

In de onoverzichtelijke situatie pakte Georgiev de zaken in drie heldere stappen voortvarend aan: hij pakte een belangrijk centrumveld, liet rustig zijn dam afnemen, en zorgde ervoor dat wit flink moest investeren om zelf door te breken. Toen daarna damhalen vanwege vangstellingen nog niet bleek te lukken, gaf Sijbrands op.

Georgiev nam de hartelijke felicitaties links en rechts breed lachend in ontvangst. 'Wit had eerder voor een ander plan moeten kiezen', aldus de wereldkampioen. 'Ik weet niet precies wat zijn overwegingen waren, maar de dam kon niet anders dan goed voor mij zijn.'

Zekerheid over de titel heeft Georgiev nog niet. Aleksej Tsjizjov haalde het volle rendement uit de onoverzichtelijke stand die hij met Ndiaga Samb in de tijdnoodfase uitvluggerde. Tsjizjov leek voordien strategisch gelijk te hebben gehaald, maar de stand wemelde van de combinaties.

 16-08-2020 Hanco Elenbaas:

Inschuivende schijven

De verenigingen die het wereldkampioenschap dammen organiseren heten Oefening en Ontspanning (Genemuiden, van 1946) en De Schuivende Schijf (Zwartsluis, 1934)....

Een tijdje geleden sprak ik Wim Molenaar, een van de laatste nog levende voetballers uit het legendarische Heerenveen-elftal van Abe Lenstra. Lenstra, vertelde Molenaar, was behalve geniaal voetballer ook een hele beste dammer. Als je even niet oplette, liet hij je alle hoeken van het dambord zien en had hij al drie dammen terwijl jij nog naar je laatste zielige steen zat te koekeloeren.

Ik heb zojuist de VI-seizoengids van begin tot eind doorgenomen: geen dammers. Hier en daar misschien een simpele kat-en-muizer, meer niet. De dammende voetballer bestaat niet meer. Geen idee wat die jongens met hun zeeën van vrije tijd doen, maar dammen is er niet meer bij.

Cruijff, die damde in Betondorp ongetwijfeld dat het een lieve lust was, maar zo'n Van der Vaart, die gaat echt niet zitten dammen. Ik zag laatst zijn vriendin Sylvie bij Barend & Van Dorp en dat leek me ook geen dammer.

Jan Vennegoor of Hesselink, die damt misschien nog. Maar wel in het diepste geheim, want je staat er tegenwoordig mooi gekleurd op, als voetballer, wanneer bekend wordt dat je damt. Kun je nog beter rondbazuinen dat je homo bent en op bloemschikken zit.

Dammedewerker Egbert van Hattem zond afgelopen dinsdag vanuit Zwartsluis de volgende machtig mooie zin naar de Volkskrant: 'Georgiev zette tegen Gantwarg een kerkhof-aanval in, maar de oud-wereldkampioen werd het slachtoffer van een structurele zwakte in het achterland aan de andere bordrand.'

Ik las 'm woensdagochtend en er openden zich onmiddellijk prachtige vergezichten. Zo'n dambord is niet zo groot, maar in metafysische zin is het oneindig. Vroeger dacht ik dat je de wijde wereld in moest om tot inzicht en wijsheid te geraken, maar ik begin steeds meer in te zien dat de levenslange bestudering van damstenen op een dambord in de huiskamer eigenlijk veel verstandiger is en een hoop ellende kan voorkomen.

Zijn er onder de trainers in de eredivisie dammers? Bert van Marwijk, zeker. Van Marwijk heeft de licht-anarchistische trekjes die je ook bij veel dammers tegenkomt. Niet geïnteresseerd in kleding en lak aan imago. Biertje en sigaretje. Van Marwijk schijnt nu te zijn gestopt met roken, maar wanneer hij na afloop van een wedstrijd een sjekkie stond te rollen had hij, bedenk ik nu, veel weg van een dammer bij het analysebord.

Foppe de Haan is vermoedelijk ook een dammer. Maar dan heb je het wel gehad.

Langs bergen en dalen schuiven de schijven, door mijnenvelden en zompige moerassen, schemerbuurten vol hoeren en travestieten, door het oog van de orkaan en de verzengende hitte van de woestijn, op weg naar overwinning of ondergang, naar het achterland aan de andere bordrand.

Overigens werd van Russische generaals onder de Tsaar verwacht dat ze goed konden schaken. Dus zo vreemd zou het nou ook weer niet zijn, wanneer een korte inleiding in de beginselen van het dammen deel zou uitmaken van de cursus Coach Betaald Voetbal te Zeist.

Trainerstaal: schuiven. Inschuiven, doorschuiven, vooruitschuiven, meeschuiven, schuiven die bal, een knappe schuiver, wat schuift 't. Van Gaal was een dammer op de bank, zonder het zelf te weten.

Wanneer ik voor de volgende interland van Oranje Patrick Kluivert in het trainingskamp een potje zie dammen met Jaap Stam, heb ik er weer heel wat meer vertrouwen in, wat Portugal 2004 betreft.

Geen malle fratsen met pornosterretjes, dammen.

Ik stel voor Egbert van Hattem gedurende de laatste week van het WK meer ruimte te geven op de sportpagina, zodat hij dagelijks kan uitpakken met lange verslagen vol verbijsterende zinnen uit de mysterieuze wereld van damhalers en vangstellingen.

 25-07-2020 Hanco Elenbaas:

Motto in barrage: risico's mijden

De eerste drie barragepartijen om de wereldtitel dammen zijn remise geworden. De strijd gaat tussen regerend wereldkampioen Aleksandr Georgiev, Aleksej Tsjizjov en Guntis Valneris....

In een dubbelrondige driekamp van zes reguliere partijen kan nu de beslissing vallen. Bij een gelijke eindstand volgen sessies met versneld speeltempo op basis van de Fischer-klok. Veilig spelen moet, want verlies is meteen dodelijk.' Dat zei Tsjizjov, die het dilemma verwoordde van het aan elkaar gewaagde trio in het spel met de ruime remisemarges.

In de openingspartij tegen Georgiev haalde Tsjizjov weliswaar positioneel zijn gelijk, maar onverdeeld positief over het spelverloop was hij niet. In de WK-match tussen de twee in Izjevsk en Jakoetsk won Tsjizjov ondanks herhaaldelijk voordeel namelijk geen enkele reguliere partij. Wel won Tsjizjov onlangs in het Russische kampioenschap van Georgiev. Dat de huidige wereldkampioen volhardt in het volgen van onconventionele plannen roept bij controlefreak Tsjizjov onbehaaglijke gevoelens op.

 

 

 

Tsjizjov: Als Georgiev scherp verder speelt, staat hij beter en moet ik in weinig tijd goede keuzen maken. Zoals het nu ging kon ik in de partij het centrum pakken en stond ik beter, maar voldoende voor winst was het zeker niet. De computer vond wel een ander plan met een hoge waardering. Maar de computer is gek. Die kan niet positioneel spelen.'

De weinige toeschouwers in Zwartsluis waren licht teleurge-steld over de geringe daadkracht van wereldkampioen Georgiev, die de driekamp schijnbaar lichtvoetig tegemoet treedt. Georgiev wekt de indruk dat zijn tijd nog moet komen. Immers: in de WKmatch sloeg de rapid-specialist juist toe in de partijen met versneld speeltempo.

Ook in de tweede barragepartij in Zwartsluis, tussen Valneris en Tsjizjov, bleef spektakel uit, al hebben de duels tussen beiden een extra lading omdat een mogelijk lucratieve tweekamp tegen de al dan niet onttroonde Georgiev slechts voor één van tweeën is weggelegd.

Voor de grootste rimpeling in de driekamp tot dusver zorgde Valneris afgelopen zaterdag. Terwijl Valneris met beleid de aanvalsvelden in het centrum opzocht, beperkte Georgiev zich voornamelijk tot koeltjes afstoppen. Toch toonde de witspeler in het gevorderde middenspel aan dat in zijn centrale stelling de nodige stootkracht schuilging. Met een tijdelijk offer dwong hij een snelle doorbraak af die er dreigend uitzag. Door nauwkeurig te rekenen kon de wereldkampioen de schade voldoende beperken.

De eerste plaats op de wereldranglijst is niet in handen van een van de drie strijdenden in Zwartsluis. Die behoort weer toe aan oud-wereldkampioen Ton Sijbrands. Sijbrands dankt die positie aan de matige prestaties van zowel Georgiev als Tsjizjov in het Russisch kampioenschap. Hij komt medio oktober na een lange afwezigheid weer in actie in het Bijlmertoernooi.

Ook de Russische kampioen (en oud-wereldkampioen) Schwarzman leverde in de titelstrijd punten in en werd door Valneris én Wiersma gepasseerd. De tegenwoordig voor Nederland uitkomende Wit-Rus Baljakin en Rob Clerc staan op de gedeelde zevende plaats.

 24-07-2020 Hanco Elenbaas:

Tsjizjov krijgt steeds weer een extra leven

Na negentien speelronden heeft het WK-damtoernooi drie kandidaten opgeleverd maar nog geen nieuwe wereldkampioen. In de slotronde plaatste Aleksej Tsjizjov zich naast titelhouder Aleksandr Georgiev en de Let Guntis Valneris....

In een dubbelrondig toernooi zal het drietal binnen vier maanden uitmaken wie de nieuwe kampioen wordt. Organisator Henk Boers staat klaar om de herkamp te organiseren. Boers: 'De nieuwe wereldkampioen moet uit Zwartsluis komen. Die kans willen we ons niet laten ontnemen en we hebben al een budget klaar liggen. Nu maar hopen dat de werelddambond de zaken intern snel kan oplossen.'

De FMJD verkeert namelijk in een diepe crisis waarbij de huidige voorzitter Wouter van Beek en Harm Wiersma, met hun beider achterbannen, voorlopig lijnrecht tegenover elkaar staan. Zo zeer zelfs dat een splitsing dreigt. Zolang de problemen voortduren vallen er geen beslissingen betreffende de opzet van een nieuwe WK-cyclus.

 

Toch zal de reglementaire herkamp er ongetwijfeld komen. Tsjizjov reageerde opgetogen dat zijn ultieme poging was geslaagd om opnieuw in het strijdperk te treden voor zijn tiende wereldtitel. Tsjizjov: 'De mensen uit Izjewsk vragen mij telkens wanneer die tiende komt. In de match tegen Georgiev heb ik ze moeten teleurstellen. Ik ben heel populair in de stad en ze leven altijd met me mee.'

Tsjizjov typeerde zijn overwinning tegen Gantwarg als 'wonderlijk'. Geheel volgens zijn eigen principes zette hij de partij op waarbij hij Gantwarg zoveel mogelijk keuzemogelijkheden wilde geven om van spelbeeld te switchen. Het was Tsjizjov namelijk opgevallen dat Gantwarg in dit toernooi de nodige momenten kende waarop hij zich slecht leek te kunnen concentreren. Die indruk werd tijdens de partij meer dan bevestigd toen Gantwarg bij een slagkeus de meerslagregel even vergat en één schijf nam in plaats van de verplichte twee.

Uiteindelijk won Tsjizjov in een fraaie klassieke stand met wederzijds acht schijven waarbij een offer voor Gantwarg onvermijdelijk was geworden. Tsjizjov: 'In dit toernooi heb ik vaak getwijfeld aan de goede afloop. Het enige wat ik kon doen was volgens een strakke discipline de dag in te delen en geen korte remises toe te staan. Het toernooi leek soms net een computerspel waarbij ik telkens extra levens kreeg. Dat gevoel had ik na mij overwinningen op Schwarzman en Ba, en nu weer tegen Gantwarg.'

Minder poëzie kwam er uit de monden van Aleksandr Georgiev en Guntis Valneris die er een lastige klant voor de barrage bij kregen. De partij van Georgiev tegen Kees Thijssen duurde bijna zes uur. Het terreinvoordeel en het sterke centrum van de wereldkampioen waren onvoldoende voor winst. Tot het remiseaanbod definitief was, bleef Valneris in de speelzaal om te kijken of zijn bange vermoedens misschien toch bewaarheid zouden worden. 'Het is natuurlijk remise, maar in een slotronde kan er van alles gebeuren', zei Valneris. De Let had veel eerder al remise moeten toestaan aan Ron Heusdens. Die voerde zijn voornemen van de dag ervoor feilloos uit om de slotpartij zonder pardon 'remise te beitelen'. Dat resultaat leverde hem een achtste plaats op en daarmee de begeerde 'topsporter A-status'.

Het drietal uit Rusland en Letland wordt in de eindrangschikking gevolgd door vijf Nederlanders. Ton Sijbrands verkeerde in opperbeste stemming na zijn overwinning op Ndjofang uit Kameroen. De witspeler nam het zwarte centrum in de tang waarna Ndjofang zich gewillig liet wegcombineren. Door drie overwinningen in de slotweek eindigde Sijbrands als beste Nederlander. In de eindstand bleef Gérard Jansen hem bij door te winnen van Milsjin, maar het onderlinge resultaat wees Jansen terug naar plaats vijf.

Rob Clerc speelde remise tegen Boezjinski uit Litouwen. Clerc: 'Tegen Koifman en in iets mindere mate tegen Heusdens en Milsjin had ik kansen, maar meer zat er hier voor mij niet in. De tegenstand was heel zwaar. Dat kun je wel zien aan de plaatsen waarop spelers als Schwarzman en Gantwarg zijn geëindigd.'

 24-07-2020 Hanco Elenbaas:

Veel toeschouwers bij WK, maar winnaars zien ze niet

Uitgerekend op de drukst bezochte dag van het WK dammen werden alle tien partijen remise. Ton Sijbrands was moegestreden, Gérard Jansen had pech tegen Erdenebileg en Aleksej Tsjzjov merkte dat Kees Thijssen in het late middenspel koelbloedig kan spelen....

Ondanks de eenvormige resultaten puilde de kleine donkere speelzaal van hotel Zwartewater uit met reikhalzende dammers die een glimp wilden opvangen van de hoofdrolspelers en van de partijstanden.

De kersverse wereldkampioene Tamara Tansikoesjina was er, Vadim Virny praatte ronduit, Andreas Kuyken was uit Zwitserland overgekomen.

 

Ook internationaal grootmeester Aleksandr Presman was te gast. Hij toonde zich niet verbaasd over de taaie veertiende ronde. 'Tot nog toe is het een interessant wereldkampioenschap waarin meer gebeurt dan ik had verwacht. Het is net een Sumo worsteltoernooi met allemaal zwaargewichten. Het zijn vaak de lichte en handige mannetjes die voor verrassingen zorgen.'

De Nederlanders Ron Heusdens en Rob Clerc stonden inderdaad lijnrecht tegenover elkaar en weken geen moment van het speelbord. Daarop stond een ongewoon scherpe wederzijdse flankaanval zoals volgens kenners vanuit die opening nooit was vertoond.

Clerc dwong een dam af voor twee stukken waarvan de precieze waarde nauwelijks viel in te schatten. Damtopper Erno Prosman vond bij de explicatie een betere voortzetting voor Clerc die in de partij moest toezien hoe zijn dam voor een gelijk aantal stukken werd afgenomen. Na de damafname kon de witspeler niet meer echt aandringen.

Explicateur Krajenbrink was even bang dat de partij tegen Aleksej Tsjizjov een fiasco zou worden voor Kees Thijssen. 'De oud-wereldkampioen heeft een aardige reputatie als killer van Nederlandse WK-deelnemers', aldus Krajenbrink. Tsjizjov speelde handig tegen een achtergebleven schijf van Thijssen en nam later een hekstelling in. In de fase voor de tijdcontrole vond Thijssen een logische spelgang waar Tsjizjov geen speld tussen kon krijgen. 'Koelbloedig gespeeld', luidde het compliment van Krajenbrink.

Gérard Jansen had graag zijn derde plaats wat vaster in handen gekregen via een overwinning op Dul Erdenebileg. Maar de Mongoliër herstelde zich knap nadat Jansen middels een dubbele dreiging ver was doorgedrongen in de witte gelederen. Winst kon Jansen er niet uit destilleren. Jansen: 'Dat was pech. Hij had mijn actie natuurlijk niet gezien, maar vond wel knap de juiste verdediging.'

Ton Sijbrands verlengde zijn vrije weekeinde door snel te remiseren met de Rus Aleksandr Getmanski. Vanuit het perspectief van de Nederlander begrijpelijk, want Sijbrands kende een ontluisterende tweede toernooiweek. Niet alleen verloor hij van koploper Georgiev maar hij moest tegen Erdenebileg en de taaie Vladimir Milsjin in remise berusten.

 24-07-2020 Hanco Elenbaas:

Georgiev alleen aan leiding in Zwartsluis

Titelverdediger Alexander Georgiev heeft alleen de leiding genomen in de strijd om de wereldtitel dammen. De Rus won vrijdag in de zevende ronde van de Amerikaan Vladimir Veytsman....

Georgiev en Veytsman, de oudste deelnemer in Zwartsluis, vochten een klassiek duel uit. De wereldkampioen moest lang wachten op zijn kansen. In het middenspel plaatste Georgiev vervolgens een kansrijke Ghestemdoorstoot, waar de Amerikaan niet uitkwam. Georgiev pakte dankbaar de twee punten.

Ton Sijbrands stal vrijdag de show. De wereldkampioen van 31 jaar geleden ging tegen Gérard Jansen vol voor de winst. Met zwart pareerde hij een opening over de flank met een hekstelling. Daarbij had Sijbrands wat overtollige schijven aan de lange vleugel. De spanning liep op toen de oud-wereldkampioen de hekstelling verliet.

 

Jansen kreeg een dam voor vier schijven, maar zijn tegenstander wist de dam af te nemen. Sijbrands wikkelde daarna naar een gewonnen eindspel af.

Met de zege achterhaalde Sijbrands zijn concurrenten Ron Heusdens en Tsjizjov. Heusdens kreeg weinig mogelijkheden tegen Erdenebileg.

De dammer uit Mongolië had de voorgaande twee duels verloren en had weinig zin in een avontuurlijke stelling. Erdenebileg kreeg zelfs licht voordeel, maar nadat Heusdens een gunstige dam had veroverd stevende het tweetal keurig netjes op remise af.

Tsjizjov probeerde tegen Ndjofang wel een actieve stelling op het bord te krijgen. De speler uit Kameroen was echter zeer op zijn hoede. Zonder echt in grote problemen te komen, veroverde hij een punt.

Het duel tussen Rob Clerc en Kees Thijssen kende weinig risico's. De partij eindigde in een puntendeling. Clerc, Thijssen en Jansen hebben twee punten minder dan Georgiev.

 24-07-2020 Hanco Elenbaas:

Heusdens en Clerc draaien goed mee

Bij het WK dammen zijn de Nederlanders goed gestart. Rob Clerc en Ron Heusdens wonnen de partijen die zij moesten winnen....

Het WK in Zwartsluis telt de hoogste rating ooit. Naast de nieuwe wereldkampioen Aleksandr Georgiev, spelen vijf oud-wereldkampioenen mee en op drie spelers na is iedereen internationaal grootmeester. Pessimisten voorzien een remiseregen. Winnen zal bij dit WK eerder uitzondering zijn dan regel.

Tot teleurstelling van de organisatie en het publiek verschenen Kouogueu en Aligna uit Kameroen niet in Zwartsluis. Ron Heusdens en Jean-Marc Ndjofang, ook uit Kameroen, werden hun vervangers. Heusdens verdiende zijn ticket omdat hij in het laatste NK tweede werd.

 

De reeds in Nederland verblijvende Ndjofang eindigde bij het Afrikaanse zonetoernooi slechts in de middenmoot, maar bewees in Moskou (WK) en Jakoetsk (Challenger) met de absolute top mee te kunnen.

In de openingsronde was Gérard Jansen goed voor de eerste verrassing met winst op Guntis Valneris. Jansen wist de verre randschijf op veld 15 via klassieke structuren bij zijn strategie te betrekken.

Wanhopig probeerde de Let een weg uit zijn benarde positie te berekenen, maar ook toen vliegende tijdnood zijn deel was, bleek ontsnappen onmogelijk.

Rob Clerc won in een klassieke partij van Adam Kelvin Andall uit Grenada en voldeed daarmee aan de verwachtingen. Zaterdag kwam Ron Heusdens bij de koplopers door de naar Amerika geëmigreerde Rus Vladimir Veytsman te verslaan. De nestor speelde actief en aanvallend, maar Heusdens koesterde het aangereikte spanningselement vanuit het begin van de partij.

Later profiteerde hij origineel met een offer gevolgd door een tussenloop. Veytsman wankelde en wist een lastige remise niet meer te vinden. Heusdens: 'Mijn streven is om bij de eerste acht, of misschien eerste zes, te spelen. Het was moeilijk om spel te krijgen, maar het moest gebeuren.'

In de eerste ronde wist Aleksej Tsjizjov, de onttroonde wereldkampioen, Veytsman te verslaan in een klassieke stand. Verder won viervoudig wereldkampioen Anatoli Gantwarg (54) van Andall. De bijzondere inspanningen van Aleksandr Schwarzman daarentegen werden niet beloond.

Hij bracht zowel wereldkampioen Georgiev als Eduard Boezinski uit Litouwen ernstig in de problemen. 'Goede standen, verkeerde uitslagen', verzuchtte de Moskoviet die lange tijd naar de teruggezette schijven op het wedstrijdbord bleef staren.

De verrichtingen van Ton Sijbrands werden met speciale belangstelling gevolgd. Zijn partijen tegen Gantwarg en Valneris ontwikkelden zich traag en tot grote strijd kwam het niet.

 24-07-2020 Hanco Elenbaas:

.

 Gewijzigd op 24-07-2020.
 24-07-2020 Hanco Elenbaas:

Dammen

Schaken heeft iets mondains. Dammen heeft de charme van de eenvoud, modder aan de klompen...

Het wereldkampioenschap dammen speelt zich dezer dagen af in Zwartsluis, niet ver van Meppel. Het is georganiseerd door de vereniging Oefening & Ontspanning uit Genemuiden en De Schuivende Schijf uit Zwartsluis. Dat zegt genoeg.

De lokatie mag er ook wezen. Hotel Het Zwartewater dat aan de rand van het pittoreske stadje ligt, vlakbij een mooie, oude ophaalbrug. Zelf is het hotel niet mooi, sterker - het is met voorsprong het lelijkste gebouw in de wijde omtrek; een grote, bakstenen en betonnen kolos, met de kont naar de weg en het terras naar het water. Er hoort ook een squash- en partycentrum bij.

Het wereldkampioenschap dammen voltrekt zich in de Havenzaal. De naam zegt het al: door de smalle ramen is vanuit de bedompte zaal zicht op een jachthaven waarin zeilboten en jachten rustig aan hun steigers liggen, en door een van de ramen ook op het kalm kabbelende Zwartewater. Op de grond ligt een blauwgrijs tapijt met donkerbruine ruiten.

De dammers zitten aan tafeltjes, van het publiek gescheiden door een eenvoudig, wit koord. Er zijn ongeveer evenveel dammers als toeschouwers: van ieder een stuk of twintig. Er is desondanks een tekort aan dambordbedieners, gegadigden voor die functie kunnen zich opgeven bij Joop Kip.

Een dambordbediener staat achter de dammers en speelt de partij mee op een groot bord aan de muur. Af en toe loopt de bediener even weg om de stand in de partij aan de overkant van de Havenzaal door te geven in het demonstratiecentrum, gevestigd in de bar bij de squashbaan. Daar spelen deskundigen en journalisten de partijen mee, of na - hoe je het maar bekijkt.

Er vallen vreemde woorden in het dammen. 'Die knalt er in met een fanatieke opstoot', hoor je zeggen over de Mongoolse dammer Dul Erdenebileg. 'Dat zijn vooruitgeschoven punten met rare bindingen', klinkt het even later, en kijk, 'zwart cirkelt mooi, in een vijandige omhelzing, om wit heen.' Zwart is hier de Rus Alexander Schwarzman, een donkerharige bleekneus die gebogen over het bord hangt, tegenover de ontspannen Mongool in een trainingspak met op de rug in grote letters Skytel.

Beide mannen spelen met de schoenveters los (veel dammers preferen sandalen) en Erdenebileg heeft naast zijn kamersleutel een opgepoetste appel liggen. Niemand weet precies hoe hij vanuit Mongolië het verre Zwartsluis heeft weten te bereiken.

Ondertussen dammen ook de andere mannen: Gerard Jansen, Gantwarg, Kees Thijssen, Ygal Koyfman, de Grenadees Andall en de Senegalees Samb, een ontspannen neger in klederdracht, Ron Heusdens en de Rus Alexei Tsjizjov, een man die niet alleen geweldig met het hoofd in zijn handen kan zitten, maar ook schitterend kan fronsen. Ton Sijbrands en Rob Clerc zijn al klaar, remise afgesproken.

Dammen is een mooie sport. De toeschouwers, mannen, schuifelen zwaar ademend door het zaaltje, langs het witte koord, de spelers pijnigen hoofd en geheugen - de schijven worden zacht verschoven en de klok rustig aangetikt.

Dammen, je begrijpt het in een oogopslag, maar daarna wordt het almaar zwaarder, en moeilijker, tot je hier dus zit, in Zwartsluis op een mooie woensdagmiddag. Buiten duikt een fuut in het water, maar de dammer kijkt naar zijn bord en de schijven. Zijn wereld is vierkant.

 24-07-2020 Hanco Elenbaas:

Stijlvolle zege Tsjizjov in prestigeduel

Aleksej Tsjizjov heeft zich bij het WK dammen in Zwartsluis naast Aleksandr Georgiev aan de kop genesteld. Hij won zaterdag stijlvol het prestigeduel tegen Aleksandr Schwarzman terwijl Georgiev moest toezien hoe Edvard Boezjinski in het eindspel ontsnapte....

 

 

De achtste ronde speelde zich voor dag en dauw af. Al om negen uur zaten de wereldtoppers achter de borden omdat de zalen van Hotel Zwartewater in de avond voor feestactiviteiten vrijgemaakt moesten zijn.

Ondanks het vroege uur maakten Tsjizjov en Schwarzman er een meeslepend duel van. Tsjizjov aast op de punten omdat hij bezorgd is over het scorende vermogen dat Aleksandr Georgiev in dit toernooi aan de dag legt. In Georgiev ziet de onttroonde wereldkampioen zijn grootste concurrent.

De Nederlanders Heusdens en Thijssen hebben in tegenstelling tot Rob Clerc weliswaar al een 'bijzondere' overwinning binnen, maar zij moeten van Tsjizjov eerst aantonen dat zij hun vorm drie volle weken kunnen vasthouden.

Ook bijzonder, in uitslag én in kwaliteit, was de overwinning die Ton Sijbrands in de zesde ronde had geboekt op Gérard Jansen. Over Sijbrands' kansen op de allerhoogste klassering heeft Tsjizjov zijn mening echter nog niet gevormd.

'Natuurlijk is hij kanshebber op de wereldtitel, kijk maar naar de manier waarop hij Jansen heeft verslagen. Sijbrands kiest zijn tegenstanders uit. Tegen Jansen speelt hij graag scherp, omdat hij eerder goede resultaten tegen hem heeft behaald.

'In andere partijen is hij soms snel tevreden met remise. Als hij het toernooi wil winnen moet hij volgens mij vaker voluitgaan.'

De partij tegen Schwarzman kende ongewone spanningen, waarmee Tsjizjov zelf geen praktijkervaring zei te hebben. Er was een klassieke structuur, maar die was toch weer heel apart door verre randschijven van zwart (veld 36) en wit (veld 16).

De twee Russen waren lange tijd aan elkaar gewaagd, maar Tsjizjov wist Schwarzman wel voor enkele dilemma's in de opbouw te plaatsen. Tsjizjov: 'Wit kwam in zetdwang door een dreiging met een kleine combinatie en een tweede dreiging die er aan zat te komen.' Schwarzman moest 'loslaten' en offerde een schijf om een snelle zwarte doorbraak te verijdelen.

Kans op herstel kreeg de Moskoviet vervolgens niet meer, omdat Tsjizjov de plusschijf terugofferde en zo een viervoudige oppositie afdwong.

Na afloop was Schwarzman opmerkelijk sportief. Hij had graag willen rechtzetten wat hij tijdens het WK in Moskou tekort was gekomen. Toen was Tsjizjov ternauwernood ontsnapt. Schwarzman: 'Tsjizjov heeft uitstekend gespeeld en alles goed gezien. Met deze nederlaag heb ik geen enkel probleem.'

Na zijn eigen winstpartij steeg de tevredenheid van Tsjizjov nog verder, toen bleek dat Georgiev tegen Boezjinski met niet meer dan een punt genoegen moest nemen. In de tijdnoodfase leek de wereldkampioen zijn structurele initiatief in beslissend voordeel te hebben omgezet.

Behalve schijfwinst in een stand met wederzijds één dam, hadden twee witte schijven sterk de neiging om tot promotie te komen. Boezjinski perkte de hand- en spandiensten van de witte dam echter op knappe wijze in en voorkwam daarmee dat het zover kon komen.

 23-07-2020 Hanco Elenbaas:

'Tijdens elke partij raak ik in conflict met mezelf'

In Zwartsluis speelde Ton Sijbrands (53) gisteren tegen de één jaar oudere Rus Anatoli Gantwarg zijn eerste partij op het wereldkampioenschap dammen....

De spanning is van zijn gezicht af te lezen, terwijl hij luistert naar de speeches tijdens de oubollige openingsceremonie van het wereldkampioenschap dammen in Zwartsluis. Zelfs een fanfarekorps kan de onrust bij Ton Sijbrands niet overstemmen. Elf jaar na zijn laatste WK zijn alle ogen gericht op de 'Michael Jordan van de damsport', zoals Wouter van Beek, voorzitter van de internationale damfederatie (FMJD), de 53-jarige Sijbrands omschrijft.

Het is zijn passie zowel de schoonheid als de waarheid in zijn sport bloot te leggen. Daarom zullen de negentien tegenstanders van Sijbrands op het WK wederom worden geconfronteerd 'met de absolute wetenschap' in het brein van een kunstenaar, voorspelt Van Beek. 'Ton is een perfectionist. Iedereen weet dat hij door Sijbrands op de snijtafel wordt gelegd. Je voelt het als je tegen hem speelt en het is geen prettige ervaring.'

Dertig jaar nadat Sijbrands in de match met de voormalige Sovjet-dammer Andreiko zijn wereldtitel prolongeerde, behoort hij in het hotel in de gemeente Zwartewaterland nog steeds tot de kanshebbers. 'Het is bijna niet te bevatten', erkent hij. 'Zeker nu ik weer zolang op een WK heb ontbroken. Het kan ook alleen in de denksport.'

Bij de erewedstrijd in de Arena ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van zijn favoriete voetbalclub Ajax constateerde Sijbrands hoezeer de tijd had geknaagd aan zijn idool en generatiegenoot Piet Keizer. Vier jaar later ziet hij een treffende parallel. 'Zo ver als Keizer nu fysiek verwijderd is van Ajax 1, zo ver sta ik in mentaal opzicht af van het WK dammen in 2003. Ik ben zoveel met het verleden bezig dat ik emotioneel nauwelijks ruimte heb voor het heden, laat staan voor de toekomst.'

Nog altijd geldt Sijbrands als de onbetwiste autoriteit van de damsport, 'een lopende bibliotheek', zoals zijn grote rivaal Harm Wiersma hem vorig jaar betitelde. Maar zijn eerzucht weerspiegelt zich vooral in de productie van honderden, fijnzinnige analyses van partijen die door anderen werden gespeeld. 'Dertig jaar geleden moest alles wijken voor de wereldtitel', zegt Sijbrands, enkele dagen voor het WK in zijn woonplaats Muiden. 'Die brandende ambitie heb ik niet meer.

'Ik wil mijn leven niet langer stop zetten om een WK-toernooi te spelen. Daarom heb ik twee jaar geleden ook bedankt voor het WK in Moskou, dat achteraf het slechtst georganiseerde toernooi in de geschiedenis van het dammen bleek te zijn. Nederlandse arbiters moesten in het vliegtuig naar Moskou damborden en klokken meenemen, de deelnemers hebben nooit een cent prijzengeld gezien. Ik wilde niet het slachtoffer worden van een dergelijk amateurisme.'

In eigen land en met een wildcard van de organisatie wenst Sijbrands zich nog wel een keer te meten de wereldtop. Maar de tweevoudig wereldkampioen betwijfelt of de Russen Georgiev en Tsjizjov hem opnieuw als hun belangrijkste concurrent beschouwen. 'Ik heb veel minder gespeeld dan mijn tegenstanders, ik kan mijn huidige niveau moeilijk inschatten. Naarmate ik ouder word, neemt het zuivere begrip van het spel alleen maar toe. Maar de geest is minder scherp dan tien of twintig jaar geleden.

'Een cruciaal verschil is dat ik nu moeite heb om beslissingen te nemen, ik twijfel meer dan vroeger. Ik zag ooit een filmpje van mezelf over het WK-toernooi in 1972. Op de klok kon ik zien dat ik voor dertig zetten nog geen uur bedenktijd had gebruikt. Dat hoge speeltempo lukt me nu niet meer. Tijdens elke partij raak ik in conflict met mezelf, zit ik te dubben over een bepaalde zet. Daardoor kom ik meestal in tijdnood. Die wetenschap maakt het WK voor mij tot een groot avontuur.'

Daarom houdt Sijbrands serieus rekening met een bijrol in Zwartsluis, al heroverde hij in april tot zijn verbijstering de eerste plaats op de wereldranglijst. 'Het beste bewijs dat de regels moeten worden aangescherpt', meent Sijbrands. 'Niet of nauwelijks spelen wordt nu beloond, want ik vind dat ik niet op de wereldranglijst thuishoor.

'Ik behoor op de eerste plaats te staan van de B-lijst voor passieve spelers. Ik passeerde Tsjizjov vorige maand, omdat sinds kort ook de resultaten in de Nederlandse clubcompetitie meetellen voor de wereldranglijst. Heel merkwaardig, maar ik kan er ook niks aan doen. Ik beschouw mezelf in elk geval niet als de nummer één van de wereld.'

Die titel verdient Sijbrands wel in een andere, welhaast monsterlijke discipline in de damsport. Vier maanden geleden verbeterde hij zijn wereldrecord blindsimultaan door 17 van zijn 22 'onzichtbare' tegenstanders te verslaan. Sijbrands had er in Lutten bijna twintig uur voor nodig, al zou een

inspanningsfysioloog zijn 'dieet' ongetwijfeld afkeuren. 'Koffie, water, een glaasje melk en enkele sigaren. Ik heb haast niks gegeten.'

Terwijl zijn murw gebeukte tegenstanders in het holst van de nacht naar hun bed verlangden, liep Sijbrands monter rond om zijn partijen te analyseren. 'Voor de grap zei ik dat ik niet begreep, waarom iedereen zoveel haast had. Een krant schreef vervolgens dat ik oprecht verbaasd was dat de meeste tegenstanders al waren verdwenen. Alsof ik wereldvreemd ben. Ik wist heus wel dat sommige tegenstanders om zeven uur de koeien moesten melken. Echt waar, die mensen zaten enkele uren na hun blindpartij tegen mij weer in de stal.'

Sijbrands moest ongeveer één miljoen zetten in zijn hoofd hebben om zijn missie voor de zevende keer te voltooien, een bijna griezelig idee. Lachend: 'De dammer die in een blindsimultaan bij elke partij dezelfde opening speelt, moet onmiddellijk worden opgesloten.' Het had zijn lot kunnen zijn in de voormalige Sovjet-Unie, waar het blinddammen lange tijd verboden was.

Sijbrands, laconiek: 'Ach, ik neem aan dat de koeien van mijn tegenstanders om zeven uur gemolken zijn, misschien iets minder goed dan normaal. Ik heb er zelf ook geen schade van ondervonden. Ik zag in een Russisch tijdschrift dat zelfs de nieuwe wereldkampioen Georgiev zich aan het blinddammen heeft gewaagd. Misschien heb ik een taboe doorbroken.

'Ik zal zeker nog een poging wagen om het record te verbeteren. Over een jaar of twee wil ik tegen 24 spelers blinddammen, al kan de tijdsfactor een probleem worden. Ik zal ook dammers moeten vinden die zich bijna een etmaal willen laten opsluiten. Eens zal ik de grens van de blindsimultaan bereiken, maar waar die ligt weet ik niet.'

Gisteren werd in Zwartsluis oud-wereldkampioen Piet Roozenburg herdacht. Enkele uren voor de opening van het WK sprak Sijbrands op de begrafenis van de man die als een rode draad door zijn carrière loopt.

Tijdens het gesprek toont Sijbrands een brief van de zondag overleden grootmeester, gedateerd op 9 april. Roozenburg wenst zijn vroegere protégé veel succes op het WK en verzoekt hem om een onderhoud over een damtechnische kwestie. 'Het is moeilijk te aanvaarden dat ik die brief niet meer kan beantwoorden', zegt Sijbrands.

Hij had nog zoveel willen zeggen tegen zijn grote voorbeeld. 'In 1994 werden Roozenburg en ik in de ontbijtshow aangekondigd als Ton Sijbrands en zijn damvader. Dat klopte niet helemaal, omdat ik nota bene ben begonnen als de leerling van Keller, de eeuwige rivaal van Roozenburg. Maar Piet is wel altijd een grote bron van inspiratie geweest. Ik weet nog dat ik in april 1963 met Keller in zijn Dafje naar Utrecht reed, waar Roozenburg zijn rentree maakte op het Nederlandse kampioenschap.

'Piet was toen al vier keer wereldkampioen geweest en zijn terugkeer maakte veel los. Wat mij trof was dat hij tien minuten voor aanvang van de partij al geconcentreerd achter het bord zat. Roozenburg speelde tegen Freek Gordijn. Het werd een woeste, orgineel opgezette aanvalspartij vanuit een gesloten stelling, waar ik diep van onder de indruk raakte. Daar begon Roozenburg voor mij echt te leven als dammer en als mens. Tot dan was hij ook voor mij een legende geweest.'

Sijbrands leest voor uit het boek van Roozenburg over het WK in 1948, waarin hij alle 110 partijen analyseerde. 'De huldiging in het dammerscentrum in IJmuiden imponeerde alle deelnemers, niet in het minst door de hartelijkheid van de twee grootste concurrenten van Roozenburg. Zij waren het immers die de jonge titelhouder in de hoogte staken en hielden.' Sijbrands, met een ironisch lachje: 'Dat waren nog eens tijden. Ik zie mij in Zwartsluis echt niet Tsjizjov of Georgiev op de schouders nemen, dat is ondenkbaar.'

Het boek werd de dambijbel van Sijbrands. 'Toevallig had ik het vorige week tijdens een training op de club nog over een van de aanbevelingen van Roozenburg in dit boek. Het heeft een grote invloed op mijn carrière gehad. Bij menige partij, die ik heb gespeeld, dacht ik: 'Wat zou Piet Roozenburg hiervan vinden?'. Het is een vreemde gedachte dat ik het hem nooit meer kan vragen.'

In 1966 eindigde Sijbrands tijdens zijn tweede NK nog op gepaste afstand van de maestro. 'Het was de laatste keer dat Roozenburg kampioen werd, met een voorsprong van zes punten op mij. Een jaar later waren de rollen omgedraaid. Dat was even slikken voor Roozenburg. In die periode moet hij mij vooral hebben gezien als een wapen in handen van Keller, dat zorgde voor enige wrijving in onze relatie.'

In 1971 raakte Sijbrands echter gebrouilleerd met zijn eerste leermeester Keller. 'En dat is tot zijn dood in 1981 zo gebleven. Keller was nog van de oude stempel, hij drukte me regelmatig op het hart naar de kapper te gaan. Roozenburg stond veel liberaler tegenover de toenmalige tijdsgeest. Hoewel ik ook aan Keller dierbare herinneringen bewaar, past mijn breuk met hem in mijn verzet tegen het gezag in de jaren zestig.'

Het lange haar van Sijbrands werd het symbool van dat verzet. 'In 1966 werd ik van school gestuurd, omdat ik weigerde mijn haar te laten knippen. Maar mijn verleden is niet zo heroïsch als het lijkt, want een maand later ben ik wel degelijk naar de kapper geweest. Ik heb me heel even aan het gezag onderworpen, tot 1967, toen schreef mijn moeder een briefje dat Tonnie ziek was of zoiets. Nadat ik in dat jaar voor het eerst Nederlands kampioen werd, ben ik nooit meer terug geweest naar school. Toen heb ik me helemaal op het dammen gericht.'

Ook Sijbrands symphatiseerde met Provo. 'Ik beschouw het niet als een jeugdzonde, want het was een betrekkelijk onschuldige beweging. Die rookbommen tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus stelden eigenlijk weinig voor. Ik heb aan die periode wel een gezond wantrouwen tegenover autoriteiten overgehouden. Die opstandigheid, noem het koppigheid, is nooit verdwenen.' En met zelfspot: 'Verder ben ik met een natte vinger te lijmen.'

Zij het niet door iedereen. In 1994 beschuldigde hij Wiersma in Het Parool van het 'kopen van partijen', terwijl Rob Clerc juist 'opzettelijk partijen weggaf' om Sijbrands te dwarsbomen. Getergd door het hem aangedane onrecht hekelde Sijbrands tevens de Nederlandse dambond, die hem 'op een denkbeeldige zwarte lijst' had geplaatst, als straf voor het verlaten van het NK in 1993.

In 1995 werden de verstoorde verhoudingen tussen Sijbrands en de bond enigszins hersteld. Maar de relatie blijft broos. Sijbrands: 'In het blad van de Nederlandse dambond stond onlangs dat ik nipt van Tsjizjov heb verloren. Ik zou wel eens willen weten hoe nipt het verschil tussen 20 en 20 is. Blijkbaar hanteert de dambond een hogere graad van wiskunde. Tsjizjov behield zijn wereldtitel, maar ik heb die match niet verloren. Dat zijn dingetjes die toch weer steken.'

Tussen Clerc en Sijbrands komt het nooit meer goed. 'Clerc zit in het kamp van de vijanden. Er is van zijn kant alleen maar rancune bijgekomen. We zullen allebei niets ondernemen om dat te veranderen.'

Wiersma daagde hem vorig jaar in deze krant uit tot een tweekamp, maar Sijbrands voelt daar weinig voor. 'Harm roept al heel lang dat we tegen elkaar moeten spelen. We hebben periodiek contact over dat project, maar hij weet hoe ik daar tegenover sta. Ik vind dat een dergelijke tweekamp op een organische manier uit een toernooi moet voortvloeien. Dat had gekund na het Europees kampioenschap in 1999 als we gelijk waren geëindigd.'

Is er geen alternatieve match te verzinnen? 'Er zitten ook veel ongezonde aspecten aan een tweekamp tussen Wiersma en mij', meent Sijbrands. 'De Nederlandse damwereld zal in twee kampen verdeeld zijn, een kamp-Wiersma en een kamp-Sijbrands. Dat wordt een heel circus vol gespannen verhoudingen, waar ik niet op zit te wachten.'

Soms voelt Sijbrands de behoefte om definitief schoon schip te maken. 'Maar ik wacht wel tot ik mijn memoires schrijf. Dan zal de waarheid echt aan het licht komen.'

Tot die tijd tracht hij als schrijver en analyticus de geheimen van de damsport ontrafelen. 'Ik word een wandelende encyclopedie genoemd, maar door de database komen steeds meer partijen uit het verleden beschikbaar. Kremlinologen maakten vroeger de grap dat niets moeilijker is dan het voorspellen van het verleden, dat leidde in de Sovjet-Unie immers tot geschiedvervalsing.

'Maar ik doe nog dagelijks nieuwe ontdekkingen. De damcomputer Truus biedt eindeloze variaties in de vier-om-twee-eindspelen, die zijn mateloos fascinerend. Ik vind het niet beangstigend dat er nog zoveel te weten valt. Zo hoef ik me in elk geval tot mijn dood niet te vervelen.'

 23-07-2020 Hanco Elenbaas:

'Profdammer boeiender baan dan boekhouder'

Aleksandr Georgiev is bescheiden. Soms zelfs te bescheiden. De Rus kan goed leven van het dammen. Al had het prijzengeld bij het WK in Zwartsluis best wat hoger mogen zijn....

In 1999 won hij als eerste - en tot nog toe als enige - de wereldtitel in het rapid-dammen. 'Tsjizjov stond er in de match vele malen goed voor', zegt Georgiev. 'Hij is daardoor vast vergeten hoe hij zich moest verdedigen toen dat nodig was.'

Aleksandr Georgiev is bescheiden, tenger en ook niet al te lang. Maar hij beweegt zich soepel en de armspieren zijn pezig.

In zijn bescheidenheid gaat Georgiev wel erg ver. Zeker als hij wil beweren dat zijn winst in het kandidatentoernooi in Jakoetsk toe te schrijven was aan de fortuinlijke overwinning tegen Aleksandr Schwarzman, in de eerste ronde van de finale. Wanneer hij wordt geconfronteerd wordt met de harde waarheid - namelijk dat Georgiev het toernooi met afstand won en niemand aan hem kon tippen- blijft hij een weerwoord schuldig. Dat is ook wel weer zo.

Georgiev werd geboren in Sint-Petersburg, maar verruilde de cultuurstad in 1996 voor Isjimbai om te trouwen met Gjoezelj Isjmoeratova die nu onder de naam Georgieva als mondiaal topspeelster bekend staat. Isjimbai ligt in de republiek Basjkortostan, aan de voet van het Oeral-gebergte.

Georgiev is daar in dienst van de plaatselijke damclub Basjneft die gesponsord wordt door de gelijknamige oliemaatschappij. Georgiev: 'Ik studeerde economie in Sint-Petersburg maar toen ik in 1995 Europees kampioen werd, besloot ik profdammer te worden. Dat leek me boeiender dan een saai leven als boekhouder.'

Zijn loon als profdammer beschrijft Georgiev als normaal voor Russische begrippen. Het winnende bedrag voor zijn match tegen Tsjizjov bedroeg 55 duizend dollar. Georgiev: 'Dat was natuurlijk veel geld, maar toch wil ik mezelf nog niet rijk noemen. Dat ben je pas als je elk jaar zo'n bedrag verdient. Het prijzengeld bij dit toernooi is redelijk, maar voor een wereldkampioenschap had het wel wat meer mogen zijn.'

Georgiev werd driemaal wereldkampioen bij de jeugd. In 1995 volgde al snel het Europese kampioenschap in Polen, maar die lijn kon Georgiev niet doortrekken. Tijdens het kandidatentoernooi in Stadskanaal 1997 werd hij hardhandig gevloerd door Johan Krajenbrink. De titel in het Rapiddammen in 1999 was een opleving, waarna teleurstellende klasseringen volgden bij het Europese kampioenschap en het WK in Moskou.

Georgiev: 'Na de rapidtitel wilde ik voor de echte wereldtitel gaan. Toen dat niet direct lukte, ben ik niet zenuwachtig geworden. Ik zag mijn fouten. Die lagen vooral op het fysieke en mentale vlak. Tijdens een toernooi moet ik in topconditie zijn. Daar moet ik aan werken. Voor mijn match tegen Tsjizjov heb ik me teruggetrokken in een sanatorium waar ik veel partijen heb gespeeld met Moeradoelo Amrilloev. Zo'n rustige omgeving heb ik nodig. Dan kan ik relaxen en aan niets anders denken dan aan de ontwikkeling van mijn spel.'

Als inspirerende voorbeelden noemt Georgiev Harm Wiersma maar vooral oud-wereldkampioen Aleksandr Dibman, bekend om zijn creatieve en vaak onnavolgbare stijl. Georgiev en Dibman hebben dezelfde coach. Vlak voordat Dibman vanuit Sint-Petersburg naar Duitsland verhuisde, damden de twee veel samen.

Georgiev: 'Hij zei altijd tegen mij dat hij voor het publiek wilde spelen. Ik hoop dat mijn partijen in Zwartsluis interessant zijn om te volgen. Als het spannend wordt op het bord, ben ik op mijn best. Maar de ene keer lukt dat beter dan de andere.'

 20-09-2017 Piet Bouma:

De toernooiboeken "Wereldkampioenschap Dammen 2003" en "WK 2003 Barrage"  zijn door auteur Gerrit Boom
digitaal beschikbaar gesteld in het onderdeel Boeken van Toernooibase.
 

 Gewijzigd op 20-09-2017.