Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   NK Pupillen Algemeen KNDB 2015

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
 10-05-2015 Piet Bouma:

De grote drie van het NK pupillen: local hero Berke Yigitturk wordt geflankeerd door Nicole de Vries en Tristan van der Velde.
Foto: Mariëlla Wahls.

 

PERSBERICHT

 

NK PUPILLEN

 

Berke Yigitturk maakt favorietenrol waar

 

Den Haag – Berke Yigitturk en Akosh Kardos zijn elf jaar, vrienden van elkaar en allebei als dammer een belofte voor de toekomst. Berke is alleen al wat verder in zijn damontwikkeling en dat bleek ook op het NK pupillen. Het Nationaal Talent uit Den Haag deed wat er van hem werd verwacht en pakte in eigen huis de titel, op overtuigende wijze zelfs. In de achtste en laatste ronde wilde hij er gewoon voor dammen met Akosh Kardos aan de andere kant van het bord. In het middenspel keken beide vrienden elkaar glimlachend aan en werd tot remise besloten. Waardoor Berke op de hoogste trede van het erepodium mocht staan en de jonge Wageninger zijn vurig gekoesterde doel bereikte. Want door zijn vierde plaats in de eindrangschikking mag hij begin november in Beilen meedoen aan het jeugdwereldkampioenschap.

 

Berke Yigitturk – die ook met de combinatieprijs ging strijken – begon in zijn eigen basisschool De Ark wat stroefjes maar liep daarna onweerstaanbaar weg van de concurrentie. Achter hem kreeg Nicole de Vries loon naar werken. Met een kleine combinatie naar dam sloeg het Hoogeveense groeibriljantje toe tegen Rudi van Velzen en stelde daarmee het zilver veilig. Bovendien werd de wijze waarop zij Akosh Kardos had verslagen beloond met de prijs voor de mooiste toernooipartij.

Tristan van der Velde won in een dammeneindspel steeds meer materiaal van Machiel Weistra en veroverde na een indrukwekkende eindsprint het brons. De pas tienjarige Simon Harmsma strafte keurig een verkeerd plan van Lev Gilevych af en eindigde even keurig als nummer vijf. Dat gebeurde wel pas na barrage met Machiel Weistra en de tweede Haagse troef Gökhan Bagci, die met een schijf achter Tom Rinner nog combinatief te pakken wist te nemen.

 

 Ook om de achtste t/m elfde plaats moest worden gesneldamd. Darja Koullen kwam uiteindelijk bovendrijven. In de 'gewone' ronde had het kleine knokkertje Elisabeth Kramer nog net het vege lijf weten te redden maar in de barrage lukte het minder. Suzanne Staal, die nog kampte met de naweeën van een hersenschudding, bereikte ook nog haar gemiddelde. Zij drukte Jonne Bosch – tijdens het uitstapje naar de Ridderzaal samen met Thomas Mouthaan (‘We gingen samen even een ijsje halen’…) een paar uur zoek – al snel vaster op de laatste plaats. Renco Oostindjer werkte zich op de valreep nog wat verder op ten koste van Luc de Kruijf. Hetzelfde deed Thomas Mouthaan die na een spannend duel met wisselende kansen tegen Jan Christiaan Wahls succes had met een ijzersterk maar gedwongen gambiet.

 

De eerste drie van dit NK, georganiseerd door de stichting The Hague Open, hebben zich gekwalificeerd voor het EK in Estland. De nummer een t/m vier mogen in elk geval meedoen aan het WK. Tijdens de prijsuitreiking legde bondsbestuurslid Cees de Leeuw de criteria uit wat betreft de toewijziging van de WK-plaatsen. Iedereen kreeg een beker, uitgereikt door het nationale toptalent Martijn van IJzendoorn, zelf twee keer de beste pupil van ons land.

 

Uitslagen 8e en laatste ronde: Berke Yigitturk (Den Haag)-Akosh Kardos (Wageningen) 1-1, Rudi van Velzen (Haarlem)-Nicole de Vries (Hoogeveen) 0-2, Tristan van der Velde (Putten)-Machiel Weistra (Heteren) 2-0, Gökhan Bagci (Den Haag)-Tom Rinner (Doetinchem) 2-0, Lev Gilevych (Veldhoven)-Simon Harmsma (Culemborg) 0-2, Elisabeth Kramer (Groningen)-Darja Koullen (Heerlen) 1-1, Suzanne Staal (Groningen)-Jonne Bosch (Daarle) 2-0, Jan Christiaan Wahls (Den Haag)-Thomas Mouthaan (Oud-Alblas) 0-2, Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Luc de Kruijf (Oud-Alblas) 2-0.

 

 

 

 

 

Eindstand: 1. Berke Yigitturk 13, 2. Nicole de Vries 11, 3. Tristan van der Velde 11, 4. Akosh Kardos 10, 5. Simon Harmsma 9, 6. Machiel Weistra (Heteren) 9, 7. Gökhan Bagci (Den Haag) 9, 8. Darja Koullen (Heerlen) 8, 9. Rudi van Velzen 8, 10. Suzanne Staal 8, 11. Elisabeth Kramer 8, 12/13/14.

Renco Oostindjer, Thomas Mouthaan en Lev Gilevych 7,  15. Tom Rinner 6, 16./17. Jan Christiaan Wahls en Luc de Kruijf 5, 18. Jonne Bosch 2.  

 08-05-2015 Piet Bouma:

PERSBERICHT

 

NK PUPILLEN

 

Pluim van de dag voor Lev Gilevich

 

Den Haag – Lev Gilevych verdiende de pluim van de dag tijdens de zevende en voorlaatste ronde van het NK dammen voor puipillen. De kleine Brabander, die enigszins tegenvallend in de middenmoot vertoeft, het  aanvankelijk erg moeilijk tegen Tom Rinner. In het late middenspel versmaadde hij echter een remiseafwikkeling en produceerde een tweetal schitterende zetten (22-27 en 15-20),  een hoofdklasser waardig. Onder het goedkeurend oog van zijn trainer Yuri Lagoda maakte hij het karwei met een chique damoffer ook nog eens subliem af.

Bovenin zette de nummer één Berke Yigitturk een forse aanval op tegen Simon Harmsma. Na een afwikkeling leek het remise maar de piepjonge Culemborger was te zuinig op zijn materiaal en kwam in een kansloos overmachtseindspel terecht. De Haagse koploper is nog geen kampioen want Nicole de Vries liet zien het winnen nog niet te zijn verleerd. In en wat abstracte partij begon Darja Koullen de basis te leggen voor een Partie Bonnard maar deinsde terug voor de gevolgen. Het resultaat was desastreus. Nicole staat nu alleen tweede, op twee punten van Berke.

Tristan van der Velde is bezig aan een sterke eindsprint. De Puttense pupil stond al goed tegen Gökhan Bagci die combinatief te pakken werd genomen. Subtopper Rudi van Velzen en Machiel Weistra deelden de punten in een positioneel duel waarin de Haarlemmer het grootste deel aan de goede kant van het bord zat. Akosh Kardos werkte zich verder naar boven en was al snel klaar nadat Luc de Kruijf een zetje naar dam had open gezet. Elisabeth Kramer had weinig moeite met Jonne Bosch en Suzanne Staal had het lastig tegen Thomas Mouthaan. Na enig wapengekletter werd toch de vrede getekend. Renco Oostindjer kon in een klassiekje de linkervleugel van Jan Christiaan Wahls opsluiten maar winnend was het niet.

 

Uitslagen, 7e ronde: Simon Harmsma (Culemborg)-Berke Yigitturk (Den Haag) 0-2, Darja Koullen (Heerlen)-Nicole de Vries (Hoogeveen) 0-2, Rudi van Velzen (Haarlem)-Machiel Weistra (Heteren) 1-1,  Akosh Kardos (Wageningen)-Luc de Kruijf (Oud-Alblas) 2-0, Tristan van der Velde (Putten)-Gökhan Bagci (Den Haag) 2-0, Tom Rinner (Doetinchem)-Lev Gilevych (Veldhoven) 0-2, Jonne Bosch (Daarle)- Elisabeth Kramer (Groningen) 0-2, Thomas Mouthaan (Oud-Alblas)-Suzanne Staal (Groningen) 1-1, Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Jan Christiaan Wahls (Den Haag) 1-1.

 

Stand aan kop: 1. Berke Yigitturk 12, 2. Nicole de Vries 10, 3 t/m 5. Machiel Weistra, Tristan van der Velde en Akosh Kardos 9, 6. Rudi van Velzen 8.

 07-05-2015 Piet Bouma:

PERSBERICHT

 

NK PUPILLEN

 

Berke Yigitturk twee punten los

 

Den Haag – Berke Yigitturk staat na zes van de acht ronden twee punten los in het NK dammen voor pupillen. De Haagse topfavoriet ontdeed zich in de ‘eigen’ cbs De Ark van concurrent Tom Rinner. De Doetinchemmer was duidelijk op remise uit en was ook hard op weg om zijn zin te krijgen. In een dun standje, dat analytisch niet te winnen was, nam de leider met succes zijn laatste kans waar.Tom had nog tijd genoeg maar koos te gehaast voor de meest logische maar ook verliezende zet. Kreeg Berke Yigitturk ‘s ochtends een punt  te veel, ’s middags kreeg hij een punt te weinig. Geduldig wertkte hij in het late middenspel naar een – analytisch – winnend drukstandje toe egen counterkoning Machiel Weistra. Hij koos echter voor de verkeerde variant waarna de hoogvlieger uit Heteren opgelucht naar remise kon afwikkelen.

Van de achtervolgers maakt Nicole de Vries de meeste indruk maar ze vergat tot twee keer toe zichzelf te belonen. Met kennis van zaken ging ze zowel tegen Machiel Westra als Gökhan Bagci voortvarend te werk. Machiel kwam danig in de verdrukking te zitten maar toverde net als gisteren een verrassend zetje uit de hoge hoed. De Drentse damster kwam een schijf achter maar de schade bleef beperkt tot een punt. Tegen Gökhan volgde ze keurig het plan dat haar vader – ereklasser Jan Ekke de Vries - in de analyseruimte al op het bord had gekregen. De doorbraak die zij forceerde had beslissend moeten zijn maar nu kon de kleine Hagenaar glunderend met een punt onder zijn kussen gaan slapen. 

Na de ochtendronde liep Suzanne Staal liep weer met een big smile rond. Met een bord vol schijven kwam een krankzinnige heksenketel op het bord waaraan zelfs de aanwezige topdammers de handen meer dan vol hadden. Het was dan ook geen schande dat de jonge Renco Oostindjer er niet meer uitkwam en een combinatie naar dam over het hoofd zag. Tristan van der Velde had een sterke voorpost in de ‘darmen’ van Simon Harmsma die zich echter goed verdedigde en weer een punt rijker werd. Darja Koullen hield zich dankzij een tijdelijk offer op het nippertje staande tegen Gökhan Bagci. Elisabeth Kramer was weer in tranen nadat ze tegen Lev Gilevych haar plusschijf niet te gelde had kunnen maken.

Akosh Kardos had met dezelfde slagzet succes als waarmee bij de meisjes aspiranten Melanie Voskuil Kirsty Wahjuwibowo te grazen nam. Rudi van Velzen wilde echter van geen opgeven en sleepte uiteindelijk in een dammeneindspel nog een zwaarbevochten punt uit het vuur.

Onderin had Thomas Mouthaan goede zaken kunnen doen met een overwinning op plaatsgenoot Luc de Kruijf. Zijn plaatsgenoot kwam al snel twee schijven achter maar knokte dapper door en bereikte via een damzet toch nog remise. Hierdoor draagt Jonne Bosch nu de rode lantaarn. De dammer uit Daarle verloor door een onoplettendheid materiaal waarna Jan Christiaan Wahls aan zijn herstel kon werken.

 

Misgreep

 

In de middagronde profiteerde Tristan van der Velde van een misgreep van Suzanne Staal en rukte op naar een gedeelde vierde plaats, op één punt van Nicole de Vries en Machiel Westra. Samen met Tristan volgen Akosh Kardos, die Jan Christiaan Wahls oprolde, Darja Koulen die tegen Tom Rinner met een schijf meer naar winst afwikkelde, Simon Harmsma die Elisabeth Kramer counterde en ook Gökhan Bagci. Als laatste voegde ook Rudi van Velzen zich bij deze groep. Dat had ook Lev Gilevych kunnen zijn maar hij miste tot twee keer toe een combinatieve winst tegen en ging in moeilijke stand door z’n vlag.

Luc de Kruijf drukte Jonne Bosch de rode lantaarn vaster in handen en Thomas Mouthaan en Renco Oostindjer distantieerden zich met een remise wat verder van de laatste plaats.

 

Uitslagen, 5e ronde: Berke Yigitturk (Den Haag)-Tom Rinner (Doetinchem)  2-0, Machiel Weistra (Heteren)-Nicole de Vries (Hoogeveen) 1-1, Luc de Kruijf (Oud-Alblas)-Thomas Mouthaan (Oud-Alblas) 1-1, Jonne Bosch (Daarle)-Jan Christiaan Wahls,(Den Haag) 0-2, Gökhan Bagci (Den Haag)- Darja Koullen (Heerlen) 1-1, Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Suzanne Staal (Groningen) 0-2, Simon Harmsma (Culemborg)-Tristan van der Velde (Putten) 1-1, Akosh Kardos (Wageningen)-Rudi van Velzen (Haarlem) 1-1, Elisabeth Kramer (Groningen)-Lev Gilevych (Veldhoven) 2-0.

 

Zesde ronde: Berke Yigitturk (Den Haag)-Machiel Weistra (Heteren) 1-1,Nicole de Vries (Hoogeveen)- Gökhan Bagci (Den Haag) 1-1, Darja Koullen (Heerlen)-Tom Rinner (Doetinchem) 2-0,  Elisabeth Kramer (Groningen)-Simon Harmsma (Culemborg) 0-2, Suzanne Staal (Groningen)-Tristan van der Velde (Putten) 0-2, Luc de Kruijf (Oud-Alblas)-Jonne Bosch (Daarle) 2-0, Thomas Mouthaan (Oud-Alblas)-Renco Oostindjer (Hoogeveen) 1-1, Lev Gilevych (Veldhoven)-Rudi van Velzen (Haarlem) 1-1. 

Stand aan kop: 1. Berke Yigitturk 10, 2/3. Nicole de Vries en Machiel Weistra 8, 4 t/m 9. Gökhan Bagci, Darja Koullen, Tristan van der Velde, Akosh Kardos, Rudi van Velzen en Simon Harmsma 7.

 

 Gewijzigd op 07-05-2015.
 06-05-2015 Piet Bouma:

PERSBERICHT

 

NK PUPILLEN

 

Berke Yigitturk komt op stoom

 

Den Haag – Berke Yigitturk is na een wat moeizaam begin helemaal op stoom gekomen op het NK dammen voor pupillen. De Haagse favoriet boekte tegen zijn grootste concurrent Nicole de Vries zijn derde overwinning op rij en prijkt halverwege het toernooi nu alleen op kop. In een spannende Roozenburg-partij vond het elfjarige Nationaal Talent even fraai als snel de juiste route naar de juiste combinatie en mocht daarna de felicitaties in ontvangst nemen. Glunderend: ‘Ik ben een paar dagen ziek geweest maar na deze partij voel ik me helemaal beter’.

De leider wordt in de Haagse basischool De Ark op één punt gevolgd door Nicole de Vries, Machiel Weistra en Tom Rinner. Machiel bracht Akosh Kardos, toch een van de favorieten, zijn tweede nederlaag in successie toe. De Wageninger wilde het spel forceren maar overzag een gemene combinatie. Het eindspel was daarna in alle varianten uit. Tom Rinner bofte dat Elisabeth Kramer haar kansen niet optimaal benutte. Nu kon hij met een klaverblaadje de linkervleugel van de Groningse tiener dodelijk in een houdgreep nemen.

Darja Koullen zat gistermiddag liefst vijf uur achter het bord. Nu was ze als eerste uit. Jonne Bosch verloor eerst één schijf, toen een tweede en kreeg ook nog eens een dam tegen. Benjamin Simon Harmsma (10) boekte zijn eerste zege tegen Jan Christiaan Wahls die eerst op klaarlichte dag een schijf kwijt raakte en vervolgens in een lokzet trapte. Gökhan Bagci keerde terug in de subtop. Hij koesterde zeer geconcentreerd met succes zijn plusschijf  tegen Renco Oostindjer.

Suzanne Staal stroopte haar mouwen op en bereikte in een hekstellingpartij tegen Luc de Kruijf haar eerste succes. Ook schouderklopjes voor Rudi van Velzen die tegen Thomas Mouthaan zijn eerste ‘twee’ scoorde. Tristan van der Velde en Lev Gilevych moeten daar allebei nog op wachten want hun onderlinge duel eindigde in een gelijkwaardige remise.

 

Uitslagen 4 ronde: Nicole de Vries (Hoogeveen)- Berke Yigitturk (Den Haag) 0-2, Machiel Weistra (Heteren)-Akosh Kardos (Wageningen) 2-0, Tom Rinner (Doetinchem)-Elisabeth Kramer (Groningen) 2-0, Gökhan Bagci (Den Haag)- Renco Oostindjer (Hoogeveen) 2-0, Tristan van der Velde (Putten)-Lev Gilevych (Veldhoven) 1-1, Suzanne Staal (Groningen)-Luc de Kruijf (Oud-Alblas) 2-0, Darja Koullen-Jonne Bosch (Daarle) 2-0, Thomas Mouthaan (Oud-Alblas)-Rudi van Velzen (Haarlem) 0-2,, Jan Christiaan Wahls,(Den Haag)- Simon Harmsma (Culemborg) 0-2.

Stand aan kop: 1. Berke Yigitturk 7 2, 3 en 4. Nicole de Vries, Machiel Weistra en Tom Rinner 6, 5 Gökhan Bagci 5.

 05-05-2015 Piet Bouma:

PERSBERICHT

 

NK PUPILLEN

 

Meisje is jongens te slim af

 

 

Den Haag – Na drie van de acht ronden leidt Nicole de Vries in de Haagse basisschool De Ark de dans op het NK dammen voor pupillen. De aanstaande gymnasiaste uit Hoogeveen is voorlopig alle veertien jongens te slim af. Zij zette in grootse stijl concurrent Akosh Kardos opzij en kan als enige bogen op drie overwinningen. Berke Yigitturk is nu haar naaste belager. De zieke Haagse troef zat zowel in de tweede als derde ronde hoestend en proestend aan de goede kant van het bord. Met een score van vier uit drie zitten Akosh Kardos, Elisabeth Kramer, Tom Rinner en Machiel Weistra in de achtervolging.

In de ochtendronde maakte Nicole de Vries snel korte metten met medekoploper Tristan van der Velde die op de achttiende zet een één-om-vier openzette. Akosh Kardos moest heel wat meer moeite doen voor de winst. De combinatie die hij inzette was niet correct maar Simon Harmsma  sloeg verkeerd. Akosh combineerde naar dam maar gaf onderweg een schijf te veel. Simon op zijn beurt verzuimde de dam voor gelijkspel af te nemen waarna met een fraaie slotcombinatie zes van zijn zeven schijven in één klap van het bord verdwenen.

Deze twee leiders werden op de hielen gezeten door het Haagse duo Gökhan Bagci en Berke Yigitturk. Gökhan had al snel beet tegen Luc de Kruijf, die een combinatie over het hoofd zag en met twee schijven minder kansloos was. Nationaal Talent Berke, al twee dagen ziek, bereikte aanvankelijk niets tegen Rudi van Velzen. Na een korte time-out door een aanval van misselijkheid rechtte hij de rug en haalde proestend en hoestend het maximale uit zijn stand. Hij forceerde schijfwinst en leidde het afspel na ruim 4,5 uur onberispelijk als ‘een grote vent’ naar winst. 

Tom  Rinner nam Suzanne Staal te grazen met een combinatie naar dam die winnend bleek. De overige partijen eindigden in  remise. Remco Oostindjer kwam daarmee goed weg tegen Jonne Bosch en Elisabeth Kramer ontsnapte miraculeus tegen Machiel Weistra. Darja Koullen tekende wat vroeg de vrede met Jan Christiaan Wahls na een partij met wisselende kansen. Thomas Mouthaan en Lev Gilevych hielden elkaar in evenwicht.

 

 

Vermoeidheid

 

In de zware middagronde sloeg de vermoeidheid bij sommige spelers al snel toe. Thomas Mouthaan vergaloppeerde zich tegen Machiel Weistra en Tom Rinner ontfutselde Jonne Bosch de ene schijf na de andere. Gökhan Bagci viel weg uit de top door een zelfmoordcombinatie tegen Elisabeth Kramer die in tegenstelling tot maandag nu voor de tweede keer deze dag lachend de speelzaal kon verlaten. Lev Gilevych leek hard op weg naar zijn eerste overwinning maar moest toch Renco Oostindjer een remise toestaan. Suzanne Staal miste een combinatie tegen Simon Harmsma moest vrezen voor haar leven maar kon toch haar eerste punt begroeten. Tristan van der Velde had in  het eindspel twee schijven meer maar moest tegen Luc de Kruijf toch in remise berusten. Darja Koullen en Rudi van Velzen hielden elkaar in een positiepartij in evenwicht.

In de topper-van-de-dag was Nicole de Vries de terecht winnares. Ze zette in het middenspel een forcing in die tot zeer kansrijk spel leidde al gaf de computer op dat moment zelfs een winstvariant aan. Het Wageningse talent verdedigde zich met de moed der wanhoop maar koos onder druk tot twee keer toer niet de beste variant. Na een fraaie stille zet van Nicole was het in alle varianten uit.

Berke Yigitturk ging fors in de aanval tegen clubgenoot Jan Christiaan Wahls, die na een offervariant de witte voorpost niet meer kon terugwinnen en kansloos verloor.

Uitslagen 2e ronde: Nicole de Vries (Hoogeveen)-Tristan van der Velde (Putten) 2-0, Suzanne Staal (Groningen)-Tom Rinner (Doetinchem) 0-2, Darja Koullen (Heerlen)-Jan Christiaan Wahls 1-1, Rudi van Velzen (Haarlem)-Berke Yigitturk (Den Haag) 0-2, Akosh Kardos (Wageningen)-Simon Harmsma (Culemborg) 2-0, Renco Oostindjer (Hoogeveen)-Jonne Bosch (Daarle) 1-1, Thomas Mouthaan (Oud-Alblas)-Lev Gilevych (Veldhoven) 1-1, Gökhan Bagci (Den Haag)-Luc de Kruijf (Oud-Alblas) 2-0, Machiel Weistra (Heteren)- Elisabeth Kramer (Groningen) 1-1.

 

Uitslagen 3e ronde: Akosh Kardos (Wageningen)-Nicole de Vries (Hoogeveen) 0-2, Berke Yigitturk (Den Haag)- Jan Christiaan Wahls 2-0, Elisabeth Kramer (Groningen)-Gökhan Bagci (Den Haag) 2-0, Luc de Kruijf (Oud-Alblas)-Tristan van der Velde (Putten) 1.1, Jonne Bosch (Daarle)-Tom Rinner (Doetinchem) 0-2, Machiel Weistra (Heteren)-Thomas Mouthaan (Oud-Alblas) 0-2, Lev Gilevych (Veldhoven)- Renco Oostindjer (Hoogeveen) 1-1, Simon Harmsma-Suzanne Staal 1-1, Rudi van Velzen (Haarlem)- Darja Koullen (Heerlen) 1-1.

Stand aan kop: 1. Nico de Vries 6, 2. Berke Yigitturk 5, 3 t/m 6. Akosh Kardos, Elisabeth Kramer, Machiel Weistra en Tom Rinner 4.

 Gewijzigd op 05-05-2015.
 04-05-2015 Piet Bouma:

PERSBERICHT

 

 

NK PUPILLEN VAN START

Eerste klap voor Nicole de Vries

 

Den Haag – Nicole de Vries deelde de eerste klap uit op het Nederlands damkampioenschap voor pupillen. In de Haagse basisschool De Ark zette de elfjarige dochter van de Drentse ereklasser Jan Ekke de Vries Suzanne Staal in twee uur tijd opzij. De Groningse opponente overzag een eenvoudige damzet maar kon op dat moment al geen kant meer op.

De nog slechts tienjarige Simon Harmsma kreeg tegen Renco Oostindjer een steeds betere stand. Na een foutje van de Haarlemmer kwam een overmachtseindspel op het bord maar de partij eindigde toch in remise. Dat gebeurde ook bij Thomas Mouthaan die Jonne Bosch overspeelde maar in de slotfase de draad kwijt raakte. Lev Gilevych won al op de veertiende zet een schijf van Machiel Weistra. In het late middenspel keerden de kansen maar kon de zwartspeler de winst niet vinden waarna de vrede werd getekend.

Akosh Kardos toonde zich positioneel superieur aan Tom Rinner. Het Wageningse talent brak door naar dam en maakte in de afwerking geen fout. Jan Christiaan Wahls koesterde lang een plusschijf tegen Rudi van Velzen. De Hagenaar overzag echter een afwikkeling die beiden op dam bracht met een remise-eindspel als uiteindelijk resultaat. Elisabeth Kramer stond huizenhoog gewonnen maar liet  Luc de Kruijf  alsnog langszij komen, waar ze zichtbaar niet blij mee was. Het vierde meisjes, Darya Koullen, speelde een prima partij tegen Tristan van der Velde maar een foutje in het late middenspel kostte haar een schijf en de partij.

Local hero Berke Yigitturk kreeg volwaardig partij van DC Den Haag-clubgenoot Gökhan Bagci. De stand bleef tot het einde toe volkomen gelijkwaardig wat Gökhan gezien het grote verschil in rating een zogeheten blauwe vermelding opleverde.

 

Het NK werd geopend door de Haagse sportwethouder Rabin Baldwesingh. Hij bood de organiserende stichting The Hague Open aan zich sterk te maken voor een damevenement van allure in het Atrium van het stadhuis. Daarna speelde hij een ‘vluggertje’ met de Haagse favoriet Berke Yigitturk. Ondanks problemen met zijn linker vleugel en een numerieke minderheid eindigde de partij toch in remise (zie foto).

 

 

Uitslagen 1e ronde: Nicole de Vries (Hoogeveen)-Suzanne Staal (Groningen) 2-0, Jan Christiaan Wahls (Den Haag)-Rudi van Velzen(Haarlem) .- Simon Harmsma (Culemborg)- Renco Oostindjer (Hoogeveen) 1-1, Tom Rinner (Doetinchem)-Akosh Kardos (Wageningen) 0-2, Jonne Bosch (Daarle)-Thomas Mouthaan (Oud-Alblas) 1-1, Tristan van der Velde (Putten)- Darya Koullen (Heerlen) ..-.,, Berke Yigitturk (Den Haag)-Gökhan Bagci (Den Haag)  .-., Luc de Kruijf (Oud-Alblas)-Elisabeth Kramer (Groningen) .-., Lev Gilevych (Veldhoven)-Machiel Weistra (Heteren) 1-1.

 15-04-2015 Alex Kruyshoop:

Toernooisite