Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nederlands Kampioenschap categorie B KNDB 2022

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
  
  Linken: 
  Official site
  Grafieken
 21-09-2022 Piet Bouma:
Volle buit Koops tegen De Vries

 Peter Frans Koops heeft de leiding gepakt in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B. De speler uit Utrecht troefde in Westerhaar titelhouder Janes de Vries af in een flankduel. Boike Mathoera is opgerukt naar de tweede plaats.
Janes de Vries zette zijn partij tegen Koops aanvankelijk rustig op. In een poging meer grip te krijgen op de lange vleugel van zijn tegenstander, verkeek de kampioen zich lelijk. Koops greep de kans aan om een groot blok schijven op te sluiten en gaf de titelhouder geen kans op herstel.
Boike Mathoera nam het initiatief tegen Bert Roest (Bussum) en bereikte groot terreinvoordeel. De speler uit Lelystad liet zijn tegenstander lang bungelen. Een directe winstmogelijkheid ging geruisloos voorbij en ook in het eindspel had Roest nog kunnen ontsnappen. Na 65 zetten was de buit dan toch binnen.
In de klasse B wordt de derde plaats gedeeld door maar liefst zes spelers. Tot de groep behoort lokaal favoriet Bertwin Letteboer.
In het clubgebouw van Witte van Moort wordt met drie overwinningen de C-klasse aangevoerd door Hans Luchies. De speler uit Ugchelen voelt de hete adem in zijn nek van Ramon Ramkisoen (Diemen).  Gerrit Roeterdink snoepte Ramkisoen in een verloren stand een punt af.  De dammer uit Laren had aanvankelijk het beste van het spel tegen Ramkisoen maar liet zich volledig overrompelen.
Hans Loots (Woerden), Erik Ploeger (Deventer) en Frank Schippers (Westerhaar) delen in klasse C de derde plaats. 
 21-09-2022 Piet Bouma:


Op de foto: Frans de Jonge, arbiter Harry Hoonhorst, hoofdsponsor Koert Meuleman, burgemeester Hans Broekhuizen en voorzitter WvM Gil Salomé.
Zitten: Gert Brink (kampioen 2021 cat. C) en Janes de Vries (kampioen 2021 cat. B).


20 september 2022
Titelhouder Janes de Vries is het Nederlands kampioenschap dammen klasse B gestart met een overwinning. In Westerhaar strafte de Zeeuw hardhandig een misser af van Ab Steenbergen uit Raalte.
In de eerste ronde eindigden de meeste partijen in een beslissing. Zo nam Gerard Bruins (uit Hollandscheveld) Gramsberger Leo Peters te grazen en versloeg Boike Mathoera (Lelystad) Henk Pruim (Beilen). Lokale favoriet Bertwin Letteboer ging lelijk onderuit in het duel met Peter Frans Koops (Utrecht). De Vriezenvener viel met alle kracht aan maar vergat daarbij zijn verdediging. Barbara Graas (Wormerveer) overspeelde in een klassieke stand Gerard Peroti. De Rijswijker haalde nog wel de damlijn maar moest daarna vrijwel direct opgeven vanwege een gebrek aan schijven. 
In de C-klasse noteerde arbiter Harrie Hoonhorst drie overwinningen. Willem Fokkert (Hellendoorn) koos brutaal een opstelling waarmee oud-wereldkampioen Piet Roozenburg furore maakte. Tegenstander Ramkisoen (Diemen) zag kans de riskant geplaatste voorpost op te peuzelen en liet niet meer los. Gerrit Roetgerink uit Laren versloeg Gerrit Talen. De speler uit Westerhaar maakte weliswaar een verraderlijke dam van zijn opponent onschadelijk maar ging toch ten onder na een pijnlijke misgreep die een schijf dan wel doorbraak kostte. 
Roy Slagter (Nijmegen) verkreeg na een goede opzet terreinvoordeel. Een lichte slagzet liet zijn kansen snel vervliegen en bracht Hans Luchies (Ugchelen) een gemakkelijke winst. 
Wethouder Mark Paters van de gemeente Twenterand moet vanwege drukke werkzaamheden verstek laten gaan bij het nationale damkampioenschap in de klasse B. De damzesdaagse in Westerhaar werd maandag geopend door burgemeester Hans Broekhuizen.