Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Districtskampioenschap Kennemerland Noord-Holland 1955

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 24-07-2023 Nico Leemberg:
Niet zeker van de kleurverhoudingen en de precieze datum van ronde 2, 4 en 5.
De verslagen kwamen soms dagen/weken later pas in de krant.
Zie voorbeelden:

[Nieuwe Haarlemsche Courant, 14.5.1955]
B. Dukel damkampioen van Kennemerland 
De IJmuider crack Barend Dukel heeft zich onbetwist de sterkste getoond in de finale om het persoonlijk kampioenschap van Kennemerland. Een score van 9 p. uit 5 partijen spreekt voldoende en laat er geen twijfel over bestaan, of de titel wel in goede handen is gekomen.

De uitslagen van de 3de en 4de ronde waren: v. Berk—Willemse 1-1; Dukel—Swier 2-0; DeJong—Willemse1-1; Postma—v.Berk 2-0; Swier— deJong 1-1; Willemse—Postma 1-1; Dukel—v.Berk 2-0.

Van Berk en Swier maakten het elkaar niet lastig en verdeelden de punten. A. de Jong moest het opnemen tegen Postma en hier ontwikkelde zich een uitermate spannende partij waarin de Jong de hekstelling nam, doch die later weer moest prijsgeven. Toch wist hij hier uit de betere stelling te behouden en na bekwaam spel de partij in winst om te zetten. Willemse was hierdoor in puntenaantal gepasseerd en het 
ging er nu maar om wat deze er in zijn partij tegen de titelhouder van terecht bracht. Deze partij tussen oude tegenstanders werd er weer een, waarover nog heel wat geanalyseerd zal worden.

Dukel speelde de Roozenburg-variant welke door Willemse onregelmatig werd beantwoord; er ontspon zich een boeiende strijd, waarin Willemse In het middenspel de consequenties van een opsluiting wegens zijn tijdgebrek niet aandurfde en tot vereenvoudiging overging.
Weliswaar bracht dit voor beide spelers opluchting doch de overblijvende stand Boodt Willemse weinig kansen meer. Dukel brak door en het leek er op of hij zou gaan winnen doch door een leuke finesse  kon Willemse de veilige remise nog bereiken en daarmede zijn totaal gelijk met dat van De Jng brengen.

Bij monde van de heer J. Warmerdam werd de kampioen gehuldigd door het district en namens het Provinciale bestuur door de heer Dijkslag die tevens een zeer prettige verrassing bekend maakte, n.l. dat voor de finale om het Provinciale kampioenschap niet twee doch 4 spelers van district Kennemerland zullen worden toegelaten.

[IJmuider Courant, 11.6.1955 ]
Kennemerland-damtournooi geëindigd
Willemse en Abe de Jong delen de tweede plaats

De laatste ronde van de finale om het damkampioenschap van Kennemerland wist Willemse (St. Bavo) nog net een remise van de kampioen B. Dukel af te dwingen. Doordat Postma (D.C.IJ.) een geheel onverwachte nederlaag leed van Abe de Jong kwamen Willemse en De Jong tegelijk op de tweede plaats aan. Een herkamp is echter niet noodzakelijk, omdat de voorzitter van de provinciale dambond tijdens de sluiting meedeelde, dat Postma als vierde gegadigde aan de eindstrijd om het persoonlijk kampioenschap van Noordholland in Augustus kan deelnemen.
Het is zelfs nog wel mogelijk dat ook de vijfde aankomende wordt uitgenodigd. Dan moet, aldus de heer Dijkslag, een herkamp om de vijfde plaats tussen Berk en Swier plaats hebben.
(…)
Voor Kennemerland komen dus definitief in Augustus in de strijd om de provinciale damtitel uit: Dukel, Willemse, Postma en Abe de Jong. Voor Amsterdam spelen mee J. H. Ansems, V. d. Sluis, P. van Heerde en Stahlberg. Voor district Alkmaar neemt deel F. Slot. De candidaten voor de Zaanstreek zijn nog niet bekend.
Tommy Postma veroverde de kampioenstitel van Groot-IJmuiden.
In de eindstrijd van de groep Haarlem werd Abe de Jong de hoogst geplaatste, waarmee deze 62-jarige voorzitter van damclub 't Oosten kampioen van Haarlem 1955 werd.
(…)