Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Plusminus 55 Toernooi Lent 2023

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: 50 moves in 120 minutes/Guillotine, 30 minutes
 21-10-2023 Stef Migchelbrink:

Andrew Tjon A Ong winnaar Plusminus55 editie 2023


Ondanks de getalsmatig wat geringe bezetting van 24 dammers, is het Plussminus55 damtoernooi een geslaagd toernooi geworden. De sfeer was uitstekend en toch werd er ook volop gestreden voor elk punt. Er waren een aantal debutanten en natuurlijk ook trouwe dammers die van de partij waren dit jaar. Met deelnemer Andrew Tjon A Ong leek de winnaar van het toernooi wel te voorspellen…


Toch moest ook Andrew alle zeilen bijzetten om een hoge klassering te bereiken en na de eerste twee rondes was zijn score pas 50% na twee knappe remises van Radjendrenath Kalloe en Jan Riesthuis tegen Andrew. Na de eerste speeldag zijn er nog twee dammers met de maximale score van 100%, Hans Ladage en Fred Roedolph.


Daarna schuift de stand wat meer in elkaar. Behalve Andrew,  wint op de tweede dag ook Jan Willem Hoeve, één van de debutanten, zijn beide partijen. Dat levert hem bij aanvang van de vijfde ronde een ongedeelde eerste plaats op, met 7 punten uit vier partijen. Ladage, Tjon A Ong, maar ook de aangeschoven Verton volgen hem op 1 punt achterstand.


De derde speeldag wint Tjon A Ong  in de vijfde ronde opnieuw en dat levert hem een gedeelde eerste plaats op met Hoeve. Riesthuis klimt naar een gedeelde derde plaats, die hij samen bezet met Ladage en Fred Roedolph. In de zesde ronde wordt het topduel Hoeve-Tjon A Ong beslist in het voordeel van laatstgenoemde. En daarmee weet die zich al bijna verzekerd van de eerste plaats in de eindstand, omdat hij 2 punten los is van de rest, die onderling de punten verdelen in deze ronde. Wel klimmen Jan Adema en Kees Hazen in deze ronde richting de kop van de ranglijst.


Op de slotdag weet Andrew Tjon A Ong al snel zijn toernooizege veilig te stellen via een degelijke remise tegen Fred Roedolph, die daarmee in de top blijft meedraaien. Jan Willem Hoeve pakt de tweede plaats door een winstpartij tegen Jan Riesthuis. Een viertal spelers eindigt gelijk met 9 punten en op basis van de weerstandspunten zijn dat op de plaatsen 3 t/m 6 respectievelijk: Fred Roedolph, Hans Ladage, Kees Hazen en Jan Adema.


De eindrangschikking, in de twee verschillende ratingklassen die ook te vinden is op toernooibase:


Ratingklasse A                                   Ratingklasse B

1. Andrew Tjon A Ong    11                 1. Jan Riesthuis                             8
2. Jan Willem Hoeve      10                 2. Teus Stam                                 8
3. Fred Roedolph             9                 3. Radjendrenath Kalloe               7


Dat Andrew Tjon A Ong de terechte winnaar is mag misschien ook blijken uit zijn prijs die hij na afloop van dit toernooi kreeg voor een opmerkelijke combinatie. Had hij deze combinatie in de eerste partij onderkend, dan was zijn puntenaantal wellicht nog hoger geweest. Zie de analyseopmerking in Toernooibase


Het andere prijswinnende fragment gaat naar de samenwerking tussen de twee tegenstanders in de partij Ton Holla-Wim van MourikZie ook hier de analyseopmerking bij de partij in Toernooibase.

 

 

 Gewijzigd op 22-10-2023.