Toernooibase
HOME | LAST IN DATABASE | RATINGS | TOURNAMENTS | NEWS | GAMES | POSITIONS | LINKS |

   Kennemer Top Ten Tournament Noord-Holland 1974

Tournamentroom


                                    Add remark      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Back to tournament      Info tournamentroom
 30-12-2023 Alex Kruyshoop:
Wellicht kunnen Wim Winter, Kees Pippel of Tielrooki jr helpen?
 30-12-2023 Nico Leemberg:

De juiste speeldagen zijn niet te herleiden uit de (niet complete) krantenartikelen, en ook de kleurverhoudingen niet.

 

Voor het invullen van de ontbrekende uitslagen zijn twee scenario’s mogelijk:

De Haas-Lizé   1-1 of 2-0

Lizé-Beliën    0-2 of 1-1

Pippel-Winter  2-0 of 1-1

Pippel-de Haas 1-1 of 2-0

Winter-Beliën  2-0 of 1-1

 30-12-2023 Nico Leemberg:

[Haarlem’s Dagblad, 30.4.1974]
Woensdag 1 mei gaat het groots opgezette invitatietoernooi van damclub Heemstede van start. Er wordt afwisselend in Heemstede, IJmuiden en Haarlem gespeeld. Voor dit toernooi zijn de volgende tien spelers geïnviteerd: Gerrit van der Eem, Henk Beliën, Huib van der Vossen, Theo Tielrooij, Ton de Haas, Bert van Domselaar, Willem Winter, Cees Pippel, Wim de Jong en Theo van Wort.

 

[Haarlem's Dagblad, 5.7.1974]

Oppermachtig winnaar top tien-damtoernooi

TIELROOIJ STRAFTE OVERMOEDIGHEID AF
IJMOND/HAARLEM — Theo Tielrooij heeft met groot vertoon. van macht het eerste Kennemerland top tien-toernooi op zijn naam gebracht. Op een enkele uitzondering na deden daaraan de beste dammers uit Kennemerland mee. Het is de laatste jaren niet voorgekomen, dat een dergelijk sterk bezet toernooi in deze contreien kon plaats vinden.
In de laatste ronde gaf Tielrooij zijn tegenstander Henk Beliën nog de gelegenheid een eervol resultaat te behalen door remise aan te bieden. Ofschoon Beliën op dat moment de mindere stelling had, ging hij niet op het voorstel in. Daarop rolde Tielrooij zijn opponent met briljant spel van het bord af.
De IJmuidenaar Bert van Domselaar legde beslag op de tweede plaats. De wijze waarop hij in de slotronde van Huib van der Vossen won, was een prachtig staaltje van damtechniek. Op een van Sijbrands bekende strijdwijze legde Van Domselaar zijn tegenstander op het centrum vast om met zijn rechtervleugel tot actie over te gaan. Via een zeer fraai voorbereid offer, verschafte de IJmuidenaar zich een winnende doortocht naar dam.
De veteraan Han Lizé trad de sterke IJmuidenaar Cees Pippel onverschrokken tegemoet. Pas door een foutje in het eindspel, ontging Lizé een puntendeling.
Einndstand: senioren: 1. Th. Tielrooij winnaar met 15 punten uit 8 partijen,
2-3. B. van Domselaar en W. de beiden 13 ptn. 4. C. Pippel 12 ptn.
H. van der Vossen 11 ptn. 6.Th. van Wort 8 ptn, 7. W. Winter 6 pnt,
8. H. Beliën 5 pnt, 9. T. de Haas 4 pnt, 10. H. Lizé 3 pnt.

Jeugd:
1. Pieter Hildering winnaar met 12 punten uit 8 partijen,
2. Jeroen Sterel 10 pnt, 3. Theo Kuyl 9 pnt,
4. Benno Jacobsen 8 pnt, 5-6. N. Kloots
en F. Rommelse, beiden 6 pnt, 7. P. Hollenberg 3 pnt, 8 J. Vermeulen 2 pnt.


[Rubriek Ed Holstvoogd: IJmuider Courant, 6.7.1974]
Op initiatief van Damclub Heemstede is van 1 mei t.m. 4 juni een toernooi georganiseerd onder de naam „Kennemerland top tien toernooi”. De sterkste spelers uit deze streek hebben eraan deelgenomen, met
als bekendste namen Theo Tielrooy, Wim de Jong en Cees Pippel. Een aardig idee was hierbij, dat de ronden om beurten bij de verschillende verenigingen (Het Oosten en HDC in Haarlem, de DC IJmuiden en de DC Heemstede) werden gespeeld. De topspelers uit Haarlem en omgeving hebben er een fraai tournooi van gemaakt, met als onbetwist hoogtepunt de partij tussen de oud-nationaal kampioen Wim de Jong en de finalist in het nationaal kampioenschap 1973 Theo Tielrooy. Deze partij werd als de origineelste partij qua opzet en uitvoering beloond met de prijs van 100 gulden. In een door DC Heemstede verzorgde nabeschouwing van het toernooi wordt er veel aandacht aan besteed. Onderstaand ziet u deze partij en de door Wim de Jong verzorgde (en door mij wat aangepaste) analyse.
Winnaar van het toernooi werd Tielrooy, die begon met verlies, maar daarna liefst zeven partijen (onderbroken door één remise) won. Hij bleef daarmee twee punten voor op De Jong en de verrassende Bert van Domselaar en drie punten voor op Pippel. De kopman van Heemstede is blijkbaar in goede vorm en dat belooft wat nu hij sinds enige jaren dicht onder de vaderlandse damtop een duchtig partijtje „meeblaast”. Voor Wim de Jong zijn de gloriejaren voorbij, maar hij voelt zich in ingewikkelde partijen door zijn bijzonder combinatief vermogen nog erg in zijn element. Laten we nu deze beide spelers in hun fantasierijke strijd gaan volgen.
Theo Tielrooy, wit, Wim de Jong, zwart (Heemstede, 14-5-74)
(…)

 Changed on 30-12-2023.