Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Persoonlijk Kampioenschap DFS 2019

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
  
  Linken: 
  Official site
 17-02-2019 Piet Bouma:

Jelle Wiersma opnieuw kampioen Fries dammen

Binnen het dammen Fries spel lijkt zich een wisseling van de wacht te voltrekken. In Oudega (SWF) was het afgelopen zaterdag voor de derde achtereenvolgende keer dat Jelle Wiersma de titel voor zich opeiste. Daarmee ziet het er naar uit dat aan de jarenlange heerschappij van Taeke Kooistra een einde gekomen is. De Hartwerder presteerde het om de titel maar liefst achttien maal voor zich op te eisen, maar kwam nu niet verder dan de derde plaats.
 

De nieuwe hierarchie kwam 's ochtends duidelijk aan het licht in het rechtstreekse duel. Beide dammers wisten wat er op het spel stond en speelden voorzichtig, tot Wiersma een doorbraak naar dam forceerde. In het eindspel kwam Kooistra er daarna niet meer aan te pas. Daarmee bleef er voor de Wommelser nog één concurrent over. Marten Walinga had zich van de altijd lastige Henk Haanstra ontdaan, en bleef zo met slechts een half punt achterstand in Wiersma's spoor.
 

Dat Haanstra een sterke dammer is, liet hij 's middags tegen Wiersma zien. In het eindspel zette de Oudegaster de koploper stevig onder druk. Wiersma moest noodgedwongen materiaal offeren maar dacht met een handigheidje de zaak nog te kunnen redden. Haanstra wist de dreiging echter in zijn voordeel om te buigen, en daarmee liep Wiersma op de valreep toch nog tegen een nederlaag aan.
 

Ineens lagen de kaarten dus anders. Walinga hoefde in zijn laatste partij slechts te winnen om het kampioenschap voor zich op te eisen. Zo ver kwam het echter niet. De inwoner van Waaksens moest aantreden tegen Kooistra, die zich taai verdedigde en blijkbaar wilde laten zien dat er nog steeds rekening met hem gehouden moet worden. In het eindspel kwam de Hartwerder er zelfs beter voor te staan. Walinga moest offeren om door te kunnen breken, maar Kooistra had zijn vangstelling al klaar staan. Daarmee bleef Walinga's achterstand van een half punt in stand, en werd Wiersma toch nog kampioen.
 

Onderin de kampioensklasse werd er fanatiek gestreden om degradatie te ontlopen. De Leeuwarder Hein de Vries was voor de laatste dag nog puntloos maar revancheerde zich met overwinningen op Henk Haanstra en de andere degradatiekandidaat Siebe Walinga (Oudega). De laatste versloeg vervolgens Pieter Hoogterp (Gaastmeer). Toen daarna de rookwolken waren opgetrokken bleek dat alle inspanningen van de bedreigde dammers tevergeefs waren geweest: Hein de Vries en Siebe Walinga zullen het volgend jaar in een klasse lager moeten dammen.
 

Hun opvolgers zijn Kees Tijssen (Reduzum) en Willem Schaap (Dearsum). Tijssen, al vele jaren een onopvallend dambestaan leidend in de tweede acht, damde nu ineens als in zijn beste jaren en hoefde slechts één nederlaag toe te staan. Ook in de derde acht deden de oudjes het nog best. Cor Kooistra (Nijland) promoveerde weer terug, maar het meeste opzien baarde Sjoerd Couperus. In de zeven partijen hoefde de Sneker slechts één remize toe te staan, en dat is op dit niveau toch een prestatie waar een 88-jarige trots op mag zijn.
 


 

Foto: Henk Haanstra (links) en Jelle Wiersma bezig aan hun laatste partij.
Fotograaf: Marten Walinga.
 

Siebren Dyk
(perscontact Dambûn Frysk Spul)
 Gewijzigd op 17-02-2019.
 09-02-2019 Piet Bouma:

Dammer Wiersma nog steeds aan leiding
Het persoonlijk kampioenschap in het Fries dammen werd afgelopen zaterdag voortgezet in Gaastmeer met de vierde en vijfde ronde. Koploper Jelle Wiersma had last van een voetblessure maar zijn denkvermogen had daar niet onder te lijden, hoewel het de Wommelser ook weer niet heel moeilijk gemaakt werd. De in tijdnood geraakte plaatselijke favoriet Pieter Hoogterp verstrikte zich in de hem voorgeschotelde complicaties. Eerder al had de Oudegaster Siebe Walinga aan Wiersma een dam cadeau gegeven. Marten Walinga (Waaksens) haalde ook twee overwinningen en is de enige die Wiersma met een half punt minder nog enigszins kan volgen. Meervoudig kampioen Taeke Kooistra haakte voorlopig af wegens griep.
 


 

Op de voorgrond de dammers Siebe Walinga (links) tegen koploper Jelle Wiersma (rechts). 
 

Siebren Dyk
(verslaggever namens het DFS)

 

 Gewijzigd op 09-02-2019.
 06-02-2019 Piet Bouma:

Damkoploper Wiersma loopt kras op

Leek het er in de eerste twee ronden van het persoonlijk kampioenschap Fries dammen op dat regerend kampioen Jelle Wiersma over iedereen een zou walsen, dan moet dat beeld na dinsdagavond toch bijgesteld worden. In Jorwert moest de Wommelser aantreden tegen Marten Walinga (Waaksens), die afgelopen zomer de allereerste wereldkampioen in het Fries dammen werd. Die titel boezemde blijkbaar ontzag in. Beide dammers speelden uiterst voorzichtig, en het was dan ook geen wonder dat de partij uiteindelijk op een remise uitdraaide.

Grote concurrent Taeke Kooistra had door Wiersma's gedeeltelijke misstap op gelijke hoogte kunnen komen, maar slaagde daar niet in. Een vroege dam bleek niet houdbaar, en toen tegenstander Henk Haanstra (Oudega SWF) zijn stukken daarna strategisch opstelde, bleek de Hartwerder geen goede zet meer te hebben. Haanstra voegde zich daarmee bij het groepje achtervolgers op Wiersma, waar naast Walinga nu ook Tjerk Wijbenga (Arum) deel van uitmaakt. Hij maakte in zijn eindspel tegen Siebe Walinga handig gebruik van de regel in het Fries dammen dat damslag voorgaat.
 

 

Foto: de dammers Tjerk Wijbenga (Arum) en Siebe Walinga (Oudega SWF) aan het begin van hun partij.

Siebren Dyk (persattaché Dambûn Frysk Spul)
 Gewijzigd op 06-02-2019.
 03-02-2019 Piet Bouma:

Wiersma neemt kop in damkampioenschap

Jelle Wiersma lijkt nu al op weg om zijn titel in het persoonlijk kampioenschap Fries dammen te prolongeren. Het werd de Wommelser in de zaterdag in Hartwerd verspeelde eerste twee ronden ook niet moeilijk gemaakt. Hein de Vries (Leeuwarden) verslikte zich in de opening, en kon zijn tegenstander al na negen zetten de hand geven. Daarna beoordeelde Tjerk Wijbenga (Arum) een damdoorbraak van Wiersma wat al te optimistisch.
 

De beide andere titelkandidaten lieten meteen al een half punt liggen. Taeke Kooistra kwam niet door de verdediging van Siebe Walinga heen, en diens broer Marten Walinga had zelfs nog het geluk dat de schade beperkt bleef doordat Pieter Hoogterp in het eindspel een finesse over het hoofd zag. Het kampioenschap wordt dinsdagavond voortgezet in Jorwert.

Siebren Dyk
(parseman Dambûn Frysk Spul)

 Gewijzigd op 03-02-2019.