Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Frysl├ón Open DFS 2019

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 40 minutes + 20 seconds/move
  
  Linken: 
  Official site
  Programmaboekje
 03-03-2019 Piet Bouma:

Gisteren werden in Franeker gelijktijdig drie toernooien in het Fries damspel gespeeld.

Kwalificatie WK Frysk
In de Koornbeurs was een open toernooi Frysk! (vijf tegen vijf). Naast de nodige prijzen, waren in het toernooi ook kwalificatieplaatsen op het spel voor het vierde WK Frysk! dat op vandaag plaatsvond. Een jonge Italiaanse ploeg was vanuit Aosta binnengevlogen onder leiding van de enthousiaste damtrainer Paolo Faleo, één van de ambassadeurs van het Fries Dammen in Italië.

Na zeven ronden waren Tsjerk Wijbenga, Foeke Tiemensma en Aleksej Domchev (Lit.) zeker van een kwalificatieplaats. Voor drie plaatsen moesten in een barrage uitgevochten worden tussen Dicky van der Meer, Macodou NDiaye (Sen.), Alexander Shvartsman (Rus.) en Paolo Faleo (Ita.). Uiteindelijk trok Shvartsman aan het kortste eind en waren de overige drie spelers geplaatst.

 

Grutmaster- en Mastertoernooi
Ondertussen werden in het historische stadhuis van Franeker de finales van het Grutmastertoernooi en Mastertoernooi afgerond.  

Na drie ronden behaalden Jelle Wiersma en Alexander Georgiev (Rus.) een gedeelde eerste plaats met twee uit drie in de Grandmastergroep. Een barrage moest uitsluitsel brengen rond de hoofdprijs. Tot ieders verrassing liep Georgiev in een lokzet van Wiersma. Voor drie schijven behaalde hij een dam, maar Wiersma kon voor twee schijven de dam terugwinnen, waarna hij de partij winnend afsloot.

In de Mastergroep was Auke Zijlstra uiteindelijk de winnaar met 2,5 punten, voor Jan van Dijk (2 punten), Hans Jansen (1,5) en Jean Marc Ndjofang (Kam.) met 0 punten. Ndjofang speelde een fantastische partij tegen Hans Jansen in de laatste ronde, die hij (met de winst binnen één zet in handen) toch na zeventig zetten als verliezer moest beëindigen.

 Foeke Tiemensma prolongeert wereldtitel Frysk!

Vandaag aan het begin van het toernooi om het Wereldkampioenschap FRYSK! baarde Petra Duskova (Tsj.) opzien met het bekendmaken van haar beslissing dat ze niet deel ging nemen. Ze achtte zichzelf niet sterk genoeg om in zo’n zwaar veld van zestien spelers mee te spelen. Alexander Shvartsman, die eerste reserve was, nam aldus haar plaats in.
Na vier ronden, halverwege het toernooi, stonden Alexander Georgiev en Foeke Tiemensma samen bovenaan met ieder 3,5 punt. Marten Walinga volgde met 3 punten. In de vijfde ronde kwamen de twee koplopers tegen elkaar uit, maar Georgiev maakte een vergissing en dus kwam Tiemensma aan kop. In de  zesde ronde won Tiemensma van Walinga, waardoor hij  met 5,5 punt zijn voorsprong behield. Op 4,5 punt stonden Kooistra en Georgiev, en weer een punt lager Wijbenga en Jansen. In de slotronde wist Tiemensma in stijl te winnen tegen Jansen en prolongeerde daarmee zijn wereldtitel.

 


Foto: Alexander Georgiev (links) en Jelle Wiersma bij aanvang van de barragepartij.
Fotograaf: Marten Walinga.


Piet Bouma (aan de hand van verslagen Liuwe Westra), 3 maart 2019

 Gewijzigd op 03-03-2019.
 01-03-2019 Piet Bouma:

PERSBERICHT
 

Rus Georgiev bereikt finalepoule Fries dammen
 

Franeker -- Na drie dagen en acht speelronden Fries dammen heeft het toernooi Fryslân Open een voorlopig einde bereikt. Als vervolg spelen de sterkste vier deelnemers en de vier eerstvolgende niet-Friese spelers vrijdagavond en zaterdag een grootmeestertoernooi. Het is dit jaar voor het eerst dat er niet een aparte groep voor Friezen is, en dat bleek maar goed ook. De Rus Georgiev damde zich namelijk bij de eerste vier.
 

Georgiev had afgelopen zomer tijdens het eerste wereldkampioenschap Fries dammen ook al van zich laten spreken. Hij werd toen tweede, na Marten Walinga. De Rus, oud-wereldkampioen in het internationale damspel, kende nu een slechte start, maar sloop eigenlijk ongemerkt omhoog op de ranglijst. De klapper was zijn laatste partij tegen de Friese crack Taeke Kooistra, die zich lelijk op de gevolgen van een achterzet verkeek. Kooistra bereikte overigens nog wel de finalepoule, samen met Walinga en Jelle Wiersma.
 

De finalepoule voor de niet-Friezen bestaat uit Auke Zijlstra, Hans Jansen, Jan van Dijk en de Kameroenees Jean Marc Ndjofang. Frederik Bos, die evenveel punten behaalde als Georgiev, zag zich gedwongen zich voor de finale terug te trekken.
 

Eindstand
 

1 Walinga 6,5 punt
2-5 Jelle Wiersma, Kooistra, Georgiev, Bos 6 punten
6 Tiemensma 5,5 punt
7-8 Wijbenga, Zijlstra 5 punten
9-11 Van Dijk, Tijssen, Jansen 4,5 punt
12-17 Van der Meer, De Vries, Couperus, Westra, Fedde Wiersma, Ndjofang 4 punten
18-20 Dijkstra, Duskova, Shvartsman 3,5 punt
21-23 Casaril, Ndiaye, Riupassa 3 punten

 

Siebren Dyk
(persmedewerker Fryslân Open)
 Gewijzigd op 01-03-2019.
 01-03-2019 Piet Bouma:

Niemand meer zonder schade bij damtournooi Fryslân OpenFoto: van links naar rechts: Herbert Tulleken (Amsterdam), Fedde Wiersma (Easterein), Alexander Shvartsman (Rusland) en Darya Tkachenko (Rusland).
Fotograaf: Marten Walinga.Na de drie ronden van de eerste dag van het internationale tournooi Fries dammen te Franeker waren er nog vier deelnemers zonder puntverlies. Na de vierde ronde was dat aantal geslonken tot één. De Friese topspelers Marten Walinga en Taeke Kooistra hielden elkaar keurig in evenwicht en deelden het punt.


Veel meer spektakel viel er te beleven bij de partij tussen Jelle Wiersma en Tsjerk Wijbenga. Wiersma, twee weken geleden nog gekroond tot Fries kampioen, pakte een schijf voorsprong, hoewel zijn dam niet houdbaar bleek. Wijbenga nam even later echter wraak. Met een enorme slag kwam hijzelf op dam, daarbij allerlei materiaal van Wiersma oppeuzelend. Die reikte hem meteen de hand.

Lang had Wijbenga niet plezier van zijn koppositie. In de volgende ronde verloor hij van Kooistra, en daarna van Walinga. Dat maakte dat die dammers nu getweeën bovenaan staan, op een half punt gevolgd door een drietal waarvan ook verrassend de "Hollandse" dammer Jan van Dijk deel uitmaakt. Hij nam de ervaren Friese spelers Hein de Vries en Kees Tijssen in de tang, en won zelfs ook bijna van Walinga.

Stand

1-2 Kooistra, Walinga 5 punten
3-5 Jelle Wiersma, Van Dijk, Tiemensma 4,5 punt
6-9 Wijbenga, Bos, Georgiev, Westra 4 punten
10-12 Tyssen, Van der Meer, Jansen 3,5 punt
13-17 Casaril, Couperus, Ndjofang, Zijlstra, F. Wiersma 3 punten
18-19 De Vries, Domchev 2,5 punt
20-25 Duskova, Dykstra, Shvartsman, Ndiaye, Riupassa, Tkachenko 2 punten
26-27 Sikma, Braye 1 punt
28 Tulleken 0 punten

Siebren Dyk
(persvertegenwoordiger Fryslân Open 2019)

 

 Gewijzigd op 01-03-2019.
 27-02-2019 Piet Bouma: 

PERSBERICHT Fryslân Open 2019

In Franeker is vandaag het tournooi Fryslân Open van start gegaan. Het is een meerdaagse wedstrijdenreeks in de Friese variant van het damspel. De helft van de 28 deelnemers zijn internationale dammers. Sommigen van hen zijn al jaren vaste gast bij het tournooi, maar toch bleek dat de Friezen zelf er nog altijd meer bedreven in zijn. De vier spelers zonder puntverlies behoren dan ook typisch tot de Friese top.

Toch waren er ook verrassingen. De grootste was wel de nederlaag van topspeler Foeke Tiemensma tegen Petra Duskova. De Tsjechische deelneemster toverde een daverende combinatie op het bord waar de Franeker niet van terug had.

Tussenstand na drie ronden:

1-4    Tsjerk Wijbenga, Jelle Wiersma, Marten Walinga, Teake Kooistra: 3 punten

5-14    Hein de Vries, Dicky van der Meer, Jan van Dijk, Frederik Bos, Kees Tyssen, Bauke Dijkstra, Hans Jansen, Alexander Georgiev, Foeke Tiemensma, Liuwe Westra: 2 punten
15-24    Petra Dušková, Macodou Ndiaye, Alexej Domchev, Jean Marc Ndjofang, Piet Sikma, Patrick Casaril, Auke Zylstra, Sjoerd Couperus, David Riupassa, Renaud Braye: 1 punt
25-28    Alexander Shvartsman, Herbert Tulleken, Darya Tkachenko, Fedde Wiersma: 0 punten

Foto: Achter de eerste twee borden van links naar rechts Hans Jansen (Amstelveen), Taeke Kooistra (Hartwerd), Darya Tkachenko (Rusland) en Renaud Braye (België).
Fotograaf: Marten Walinga.

Siebren Dyk
(persmedewerker Fryslân Open 2019)

 Gewijzigd op 27-02-2019.
 26-02-2019 Piet Bouma:


 

Het Tweede Open Waadhoeketoernooi FRYSK! voor basisscholen (13 deelnemers, 4 scholen) is gewonnen door Aniek Koopmans uit Witmarsum. Zij haalde 4½ punt uit 6 partijen, evenals de Wommelser Chiara Zwerver. De twee dames speelden een bloedstollend beslissingsduel, waarin Aniek weliswaar snel een voordeel behaalde, maar Chiara sterk terugkwam. Aniek leek de greep op de partij zelfs even kwijt te raken, maar herstelde zich voorbeeldig en maakte met een fraaie slagzet de partij uit.
 

Eindstand: 1-2        Chiara Zwerver (Fûnemint Wommels), Aniek Koopmans (Sintmaartenschool Bolsward)): 4½ punt – beslissingspartij Chiara-Aniek 0-1

3-4    Janke Delea (Wommels), Lars Salverda (OBS De Steven, Franeker)    4 punten
5-6    Tsjeard Bron (Bolsward), Teije Stor (Bolsward)        3½ punt
7-10    Jurre Spijksma (Bolsward), Jelmer Eijzenga (Staetlânsskoalle Tzum), Jack Koopmans (Franeker), Hendrika van der Eems (Wommels)    3 punten
11    Jitze Draaisma (Franeker)    2½ punt
12    Louise Hoekstra (Franeker)    2 punten
13    Kimberly Engbrenghof (Franeker)    1½ punt
 

Foto: Aniek Koopmans (links) wordt gefeliciteerd door Chiara Zwerver.
Fotograaf: Marten Walinga.

 Gewijzigd op 26-02-2019.