Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nederlands Kampioenschap Algemeen KNDB 2020

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
  
  Linken: 
  Official site
  LIve games
  Live commentaar
 11-06-2021 Ronald Schalley:

Toch een Belgisch tintje, al is het in de vorm van een biertje...

 06-06-2021 Hanco Elenbaas:

Jan Groenendijk slaat toe in zinderende damfinale

Jan Groenendijk (rechts) is in de barrage tegen Alexander Baljakin op weg naar zijn eerste nationale damtitel. Foto: Geb Kos

Jan Groenendijk is de nieuwe damkampioen van Nederland. In de slotronde forceerde de jonge Nijmegenaar met een giftige slagzet tegen Bhiem Ramdien een barrage met titelverdediger Alexander Baljakin, die daarin met een simpele wending werd afgetroefd.

Wouter Sipma liet een enorme kans op het brons tegen Andrew Tjong A Ong onbenut en moest vervolgens in de verlenging het hoofd buigen voor zijn Groninger kameraad Roel Boomstra.

 

Roemloze nederlagen

Debutant Bart Terwel trof in de slotronde na roemloze nederlagen tegen Heusdens, Groenendijk en Boomstra met Alexander Baljakin de vierde grootmeester op rij. Dat leek een kansloze missie voor de psycholoog uit Gouda, die zich echter niet van de wijs liet brengen door het laveerspel van zijn grote tegenstander en met een goed getimed dubbeloffer remise forceerde.

Het puntverlies leek voor Baljakin met een sisser af te lopen, omdat Jan Groenendijk de zich prima verwerende Bhiem Ramdien trof, die 37 zetten lang gelijke tred hield. Op dat moment speelde de Nijmegenaar zijn laatste en gevaarlijkste troef uit: zijn ongeëvenaarde combinatievermogen.

,,Bhiem kon zich met een zet naar de rand nog verdedigen, maar ik wist vrijwel zeker dat hij van plan was het gat in zijn centrum te dichten.” Toen Ramdien dat inderdaad deed gaf Groenendijk hem een handvol schijven en cadeau en doorkliefde via een giftige ‘plakker’ in een fraaie slalom de zwarte verdediging.

Slopende tiendaagse

En dus was de 60-jarige Baljakin na een slopende tiendaagse alsnog veroordeeld tot een sneldam-barrage, waarin zijn 38 jaren jongere rivaal zowel mentaal als fysiek in het voordeel was. Al in de tweede partij viel de beslissing, toen Baljakin met een tijdelijk offer ruimte wilde creëren maar totaal de lichte tegencombinatie overzag, waarmee Groenendijk de partij en de titel naar zich toetrok.

Groenendijk was helemaal gelukkig met zijn eerste grote prijs. ,,Ik wist dat het lastig zou worden om in dit sterke veld te winnen. Ik heb mijn energie redelijk weten te verdelen en op de geschikte momenten mijn kansen gepakt. Je hebt niet alles in de hand en dus heeft Bart Terwel al een Belgisch biertje van me gehad voor zijn spel tegen Baljakin. Deze titel smaakt naar meer en ik kijk uit naar het WK over drie weken in Tallinn.”

Wouter Sipma viel na een sterk toernooi op de slotdag net naast het podium. ,,Tegen Andrew Tjon A Ong had ik een geweldige stand en iedereen inclusief Andrew dacht dat het achter elkaar won, maar zat bleek allemaal net niet te kloppen. In de barrage kon ik het daarna tegen Roel niet meer bolwerken.”

Eerste reserve bij het WK in Estland

Pleister op de wonde is dat Sipma na afloop hoorde dat hij inmiddels eerste reserve bij het WK in Estland is. ,,Er zijn nogal wat afvallers en ik ben nu degene met de hoogste rating. Het zou mijn derde WK worden en als het doorgaat heb ik dit NK alvast een mooie warming up gehad.”

Roel Boomstra speelde voor het eerst sinds het NK van 2018 weer een groot toernooi, eindigde na een stroeve start met een mooie slotserie alsnog op het podium en had in vrijwel al zijn partijen voordeel. Dat stemt de tweevoudig nationaal- en wereldkampioen tevreden, maar hij weet precies waar het aan schort. ,,Ik speelde goed, maar het resultaat bleef in te veel partijen uit. De kunst is om mijn tegenstanders zwakker te laten spelen, ze tot verkeerde keuzes te verleiden. Dat kan ik in het komende WK nog beter doen.”

Uitslagen NK dammen

Dertiende ronde: Wouter Sipma - Andrew Tjon A Ong 1-1, Alexander Baljakin - Bart Terwel 1-1, Anton van Berkel - Jan van Dijk 1-1, Jan Groenendijk - Bhiem Ramdien 2-0, 1-1, Ron Heusdens - Martijn van IJzendoorn 1-1, Roel Boomstra Jitse Slump 1-1, Casper Remeijer - Henk Grotenhuis ten Harkel 1-1.

Barrage: Om de eerste plaats: Groenendijk - Baljakin 3-1 (1-1, 0-2), Om de derde plaats: Sipma - Boomstra 1-3 (0-2, 1-1).

Eindstand: 1: Groenendijk 13-19 2. Baljakin 13-19, 3. Boomstra 13-17, 4. Sipma 13-17, 5. Slump 13-16, 6. Van IJzendoorn 13-15, 7. Heusdens 13-14, 8. Ramdien, Terwel en Van Berkel 13-12, 11. Van Dijk 13-11, 12. Remeijer en Tjon A Ong 13-7, 14. Grotenhuis 13-4.

Nu je hier toch bent...

Onze verslaggevers zijn altijd op pad. Om te laten zien wat er echt speelt, openen zij deuren die voor anderen gesloten blijven. Of het nu om groot of klein nieuws gaat: onze verslaggevers zijn daar waar het gebeurt, laten experts aan het woord en geven je de feiten. Draag jij bij aan onafhankelijke journalistiek?

LEES DVHN VANAF € 1,15 PER WEEK
 05-06-2021 Hanco Elenbaas:

Joop Kip organiseert NK’s en WK dammen: „Er gebeurde niet al te veel”
De Drontenaar, 4 juni 2021
https://www.dedrontenaar.nl/nieuws/sport/234936/video-joop-kip-organiseert-nk-s-en-wk-dammen-er-gebeurde-niet-a

 05-06-2021 Hanco Elenbaas:
Joop Kip uit Dronten organiseert NK dammen in Kraggenburg
 05-06-2021 Piet Bouma:
Livestream 13e ronde Rick Hakvoort en Steven Hollander
 05-06-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 13 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn
 05-06-2021 Steven den Hollander:

.

 Gewijzigd op 05-06-2021.
 05-06-2021 Steven den Hollander:

Demonstratie ronde 12 met MF Rick Hakvoort, MF Steven den Hollander en gastspreker MI JASPER LEMMENNNNNNNNN

 Gewijzigd op 05-06-2021.
 04-06-2021 Piet Bouma:

Demonstratie ronde 12 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn

 Gewijzigd op 04-06-2021.
 04-06-2021 Steven den Hollander:

Live Stream ronde 11 vanaf 18.00 met Rick Hakvoort, en vanaf 01:07:10 ook Jasper Lemmen

 Gewijzigd op 04-06-2021.
 03-06-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 11 met Ester van Muijen, Paul Oudshoorn en Kees Thijssen
 03-06-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 10 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn
 02-06-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 9 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn
 02-06-2021 Hanco Elenbaas:
sport

02 jun 2021, 08:08

Boomstra boekt belangrijke zege tijdens het NK Dammen

Boomstra boekt belangrijke zege tijdens het NK Dammen

In de achtste ronde van het NK Dammen in Kraggenburg heeft Roel Boomstra uit Groningen een belangrijke zege geboekt. Met acht punten uit zeven rondes was het nog wat flets wat de tweevoudig wereldkampioen had laten zien. In de achtste ronde boekte Boomstra zijn tweede zege en krijgt daardoor koploper Jan Groenendijk weer enigszins in het vizier.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groenendijk heeft twaalf punten. Boomstra staat vierde met tien punten. Daar tussen staat een andere Groninger, Wouter Sipma. Hij heeft elf punten met nog vijf speelrondes te gaan. Boomstra trof laagvlieger Andrew Tjon A Ong en zette na ruim dertig zetten de koers naar de overwinning in. In de 51e zet capituleerde Tjon A Ong en kon Boomstra zijn tweede zege van dit NK bijschrijven. 

 

De 28-jarige Boomstra heeft in het verleden wel vaker laten zien dat hij in het tweede deel van een toernooi beter op stoom komt. Dat zal ook nodig zijn, want een achterstand van twee punten poets je niet zomaar weg in de wetenschap dat in de damsport puntendelingen gemeengoed zijn. Wellicht dat donderdag de beslissende dag wordt. Dan staan twee speelrondes op het programma. 

 

Sipma staat er een tikje beter voor en maakt tot nu toe een prima indruk. Met een puntje minder dan de koploper zit hij op het vinkentouw. Vrijdag is het vermoedelijk d-day. Dan staat de confrontatie met nummer één Groenendijk op het programma. Het NK duurt tot en met aanstaande zaterdag. 

https://www.gic.nl/sport/boomstra-boekt-belangrijke-zege-tijdens-het-nk-dammen

 02-06-2021 Hanco Elenbaas:

NK dammen een memorabel toernooi

Kraggenburg - Over tientallen jaren praten damliefhebbers nog over het NK in Kraggenburg. Daarvan zijn deelnemer Wouter Sipma en organisator IJsbrand Haven overtuigd. ‘In de agrarische sector vergeet je sommige jaren niet. Hetzelfde geldt voor dit toernooi’, zei Haven in zijn openingsspeech.

De nationale titelstrijd, die tot en met zaterdag duurt, is memorabel omdat de complete damtop erbij is, maar meer nog vanwege de bijzondere omstandigheden waaronder het toernooi wordt gespeeld. Het NK werd meerdere keren vanwege de coronapandemie uitgesteld, maar kon toch doorgaan omdat het toernooi tot de categorie ‘topsportevenement’ wordt gerekend. ‘Ik heb enorm naar dit NK uitgekeken’, zegt semiprof Wouter Sipma. ‘Eindelijk weer eens lekker spelen en genieten. Ik heb het bijgehouden: het is 439 dagen geleden, dat ik mijn laatste toernooi, in Turkije, heb gespeeld.’

 

 

Digitaal volgen

IJsbrand Haven van de organiserende Stichting Aanzet is een tevreden man. ‘Het loopt lekker’, zegt hij. ‘Alleen jammer dat er geen toeschouwers bij het toernooi aanwezig mogen zijn.’ Het is anders dan anders. De dammers zitten in de welbekende bubbel. Van leuke side-events kan geen sprake zijn. Ja, je kan het toernooi digitaal volgen via een livestream en kenners, onder wie Paul Oudshoorn, Esther van Muijen, Kees Thijssen en Matheo Boxum analyseren en becommentariëren de partijen. Boxum, het grote damtalent uit Emmeloord, is woensdag weer van de partij.

Natuurlijk zijn de organisatoren verheugd, dat het NK gespeeld kan worden. ‘Maar de sjeu is er vanaf’, vindt Haven. ‘Nevenactiviteiten trekken altijd veel publiek, maar door corona mag er niet veel.’ Hij is al blij, dat het deze week mooi weer is. ‘Er komen mensen op het terras zitten en voor de spelers is het ook leuk, anders zitten ze toch een beetje opgesloten.’ Medeorganisator Bart Jonker beziet het van de zonnige kant: ‘Er wordt tenminste topsport bedreven.’ Het is alweer het vijfde NK, dat door de stichting wordt georganiseerd. Eenmaal, in 2011, organiseerden Haven en co zelfs een WK.

 

Dubbele ronde

Dat zal er niet snel een tweede keer van komen. De tijden zijn veranderd, sponsorgelden en subsidies zijn moeilijker binnen te harken dan tien jaar geleden. Een NK organiseren is natuurlijk ook prachtig, zelfs in coronatijd. Wouter Sipma is in ieder geval blij, dat hij na meer dan een jaar weer zijn krachten mag meten met andere dammers. De 28-jarige dammer uit Groningen geniet tussen twee partijen door van een bakkie soep. Drie dagen staat een dubbele ronde op het programma, zaterdag voor het eerst. ‘De omstandigheden hier zijn goed. Het gaat er heel gemoedelijk aan toe.’

‘Hier’ is hotel Van Saaze, tien dagen lang gastheer van het NK. Sipma komt relaxed over. Hij draait dan ook al een tijdje mee. ‘Die ervaring helpt me. Ik heb ondertussen geleerd hoe ik zelf moet spelen. Ik wil van nature veel risico nemen, maar als je dertien partijen moet spelen is het beter om stabiel te zijn. Dat is wel een beetje tegen mijn natuur in.’ In een ijzersterk deelnemersveld met kanonnen als Roel Boomstra, Alexander Baljakin en Martijn van IJzendoorn is het wellicht sowieso verstandig om niet te hard van stapel te lopen.

 

Minder tijd

Wouter Sipma was tot vorig jaar fulltime damprofessional. Sinds april 2020 is hij semiprofessional: hij damt niet alleen, maar is tegenwoordig ook werkzaam als IT-trainee aan de universiteit in Groningen. ‘Dat betekent, dat ik minder tijd dan normaal had om me voor te bereiden. Ik heb wel een week vrij genomen, ook om uit te rusten.’ Sipma wist niet goed, net als zijn tegenstanders waarschijnlijk, hoe hij ervoor stond, maar het begin is veelbelovend. De geboren Drent gaat voor een podiumplaats en hij ligt op koers, want na vijf partijen is hij gedeeld koploper.

Achtste op een WK, vijfde op een EK en gedeeld tweede op een NK. Zie hier de beste resultaten van Wouter Sipma op grote toernooien. Een podiumplaats zou gezien de grote tegenstand een prestatie van formaat zijn. En het is de enige kans dit jaar voor Sipma om te shinen. Hij heeft zich niet voor het WK geplaatst en het EK is afgeblazen. Sipma rekent zich niet rijk, maar: ‘Deze punten heb ik alvast binnen.’ Hij realiseert zich, dat een plek bij de eerste drie een klein wonder zou zijn. ‘Dit toernooi is zo sterk bezet. Als je vierde wordt, kun je toch een heel goed toernooi hebben gespeeld.’

Harry de Ridder

https://denoordoostpolder.nl/artikel/1166186/nk-dammen-een-memorabel-toernooi.html

 01-06-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 8 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn
 31-05-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 7 met Ester van Muijen, Paul Oudshoorn en Kees Thijssen
 31-05-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 6 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn
 31-05-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 5 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn
 31-05-2021 Steven den Hollander:

Live analyse Rick Hakvoort en Steven den Hollander:

Beste allemaal,
Op 30 Mei 11.15 gaan MF Rick Hakvoort en MF Steven den Hollander de partijen van het NK Dammen 2021 van live commentaar voorzien! Het instapniveau is laag, en alle partijen komen aan bod. Daarnaast zullen wij inkomende vragen beantwoorden, en nog nooit gedeelde anekdotes tussendoor vertellen. Geïnteresseerd? Schakel dan vanaf 11.15 in op https://www.youtube.com/watch?v=f0Q4UJELSgE... en volg daarbij het live commentaar!


 Gewijzigd op 31-05-2021.
 31-05-2021 Steven den Hollander:


 

 Gewijzigd op 31-05-2021.
 29-05-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 4 met Ester van Muijen, Paul Oudshoorn en Pim Meurs
 29-05-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 3 met Ester van Muijen, Paul Oudshoorn en Pim Meurs
 28-05-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 2 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn
 28-05-2021 Hanco Elenbaas:

NK dammen in Kraggenburg gaat definitief door

Kraggenburg - Van uitstel komt doorgaans afstel, maar dat geldt niet voor het NK dammen. Het evenement in Kraggenburg gaat definitief door. IJsbrand Haven, voorzitter van de organiserende Stichting Aanzet, heeft dat nieuws bevestigd.

Het NK dammen zou oorspronkelijk in april 2020 worden georganiseerd, maar werd als gevolg van de coronapandemie een paar keer verschoven. De beste dammers van Nederland gaan nu strijden om de nationale titel van donderdag 27 mei tot en met zaterdag 5 juni. Haven: ‘Ik heb afgelopen weekend contact gehad met de voorzitter van de nationale dambond. Hij had gesproken met mensen van het NOC*NSF. Het NK dammen wordt gezien als een topsportevenement. Om die reden kan het eindelijk doorgaan.’

 

Randvoorwaarden

Het is nog wel de vraag of en hoeveel mensen bij het evenement aanwezig mogen zijn en er dienen ook nog wat randvoorwaarden (onder meer over het testen van de deelnemers) te worden geregeld, maar het NK dammen in Hotel Van Saaze gaat sowieso door. ‘De dammers verblijven gedurende het toernooi in de bekende bubbel’, zegt Haven. ‘Ze eten, slapen en spelen in Van Saaze.’ Behalve het NK worden ook een jeugdsimultaanwedstrijd tussen damtalent Matheo Boxum uit Emmeloord en jeugdspelers uit de regio en een invitatietoernooi voor talentvolle meisjes en vrouwen georganiseerd.

IJsbrand Haven meldt met enige trots, dat het komende NK het ‘zwaarst bezette toernooi is van de afgelopen twintig jaar’. Tweevoudig wereldkampioen Roel Boomstra, veelvoudig nationaal kampioen Alexander Baliakin en eenmalig Nederlands kampioen Martijn van IJzendoorn zijn van de partij. Ook het grote talent Jan Groenendijk doet een gooi naar de titel. Even leek het erop, dat Van IJzendoorn er niet bij zou zijn, maar omdat het EK niet doorgaat (waarop Van IJzendoorn zich wilde plaatsen voor het WK) is hij er toch bij. Haven: ‘Alle toppers zijn erbij in Kraggenburg.’

 28-05-2021 Hanco Elenbaas:

 

Ook voor de ervaren debutanten Andrew Tjon A Ong (r) en Henk Grotenhuis ten Harkel is het NK begonnen.
PREMIUM
Ook voor de ervaren debutanten Andrew Tjon A Ong (r) en Henk Grotenhuis ten Harkel is het NK begonnen. © Freddy Schinkel

Beste dammers van het land zijn losgelaten in Kraggenburg, als koeien na de winter

NK DAMMENDe beste dammers van Nederland, nee van de wereld, spelen tot en met volgende week zaterdag tijdens het NK in Kraggenburg.

 27-05-2021 Piet Bouma:
Demonstratie ronde 1 met Ester van Muijen en Paul Oudshoorn
 11-11-2020 Hanco Elenbaas:


De Telegraaf, 11 november 2020

 31-10-2020 Hanco Elenbaas:


De Telegraaf, 31 oktober 2020