Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 40 minutes + 60 seconds/move
 16-08-2021 Hanco Elenbaas:

Jakob Pronk uit Winschoten vijfde bij “Zomerdamtoernooi Friesland”

Jakob Pronk Foto: Geert Lubberink

WINSCHOTEN, GOUTUM – Donderdag 12 augustus is de laatste en 8e ronde in het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021” afgewerkt in Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum. Grote winnaar werd MF Jan van Dijk uit Ureterp, ondanks de puntendeling tegen Wim van der Molen. Tweede werd Jan Adema uit Leeuwarden en plaatsgenoot Eddy Drost legde beslag op de derde plaats. Douwe Edelenbos uit Sneek werd vierde en Jakob Pronk uit Winschoten schaarde zich met een keurige vijfde plaats onder de prijswinnaars.

Damtoernooi neemt 8 weken in beslag
Het toernooi begon 8 weken geleden met 32 deelnemers, die virtueel in 3 ratinggroepen werden ingedeeld. Met elk week afwisselend 1 ronde in het “Hof van Schoterland” in Mildam en Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum. Het toernooi kende dus 8 ronden “Zwitsers systeem”, onder een speeltempo van “Fischer 40 minuten + 1 minuut per zet”. De ratinggroepen werden als volgt samengesteld: Groep A grofweg voor spelers boven de 1100 KNDB ratingpunten, groep B tussen 900 en 1100 punten en tenslotte groep C tot 900 ratingpunten. De wedstrijdvoorwaarden bepaalden verder dat, om in het eindklassement opgenomen te worden, 6 partijen moesten worden gespeeld. Nadat de laatste wedstrijden waren beëindigd, werd het eindklassement opgemaakt, waarbij de eerste vijf van elke groep in de prijzen vielen.

Oost Groningen
Jakob Pronk uit Winschoten en Han Tuenter uit Westerlee kwamen goed voor de dag.
Jakob Pronk verloor de laatste ronde onnodig van Hans Zondervan, maar kwam in het eindklassement, van de A groep, alsnog tot een keurige 5e plaats in de sterkste groep. Han Tuenter kwam de laatste ronde niet in actie en bezette uiteindelijk de 8e plaats in groep B.

Eindstand
Groep A

 1. MF Jan van Dijk Ureterp
 2. Jan G. Adema Leeuwarden
 3. Eddy Drost Leeuwarden
 4. Douwe Edelenbos Sneek
 5. Jakob Pronk Winschoten

Groep B

 1. Wim van der Molen Heerenveen
 2. Martin Boersbroek Nieuwehorne
 3. Martin Zijlstra Heerenveen
 4. Pieter Dijkstra Britsum
 5. John Folkers Steenwijk
 6. Gerrit Reitsma Rien
 7. Douwe Douma
 8. Han Tuenter Westerlee

Groep C

 1. Jan Peters Britsum
 2. Tabe de Vries Heerenveen
 3. Bart Adema Leeuwarden
 4. Geert Rozenberg Heerenveen
 5. Klaas Mondria Wolvega

  https://www.westerwoldeactueel.nl/2021/08/15/jakob-pronk-uit-winschoten-vijfde-bij-zomerdamtoernooi-friesland/
 11-08-2021 Hanco Elenbaas:

Jakob Pronk uit Winschoten naar remise bij “Zomerdamtoernooi Friesland 2021”

Foto: Catharina Glazenburg

WINSCHOTEN, WESTERLEE, MILDAM – Dinsdagavond 3 augustus is in het “Hof van Schoterland” in Mildam de 7e ronde afgewerkt bij het “Zomerdamtoernooi Friesland PFDB 2021”. Hierbij kwamen de spelers uit Oost Groningen te weten Jakob Pronk uit Winschoten en Han Tuenter uit Westerlee in actie.

Jakob kwam remise overeen met Henk Jonker en Han moest berusten in verlies tegen Douwe Douma. Jakob Pronk kwam In een rustig opgezette partij tegen Henk Jonker uiteindelijk tot een gelijkwaardige puntendeling. Jakob blijft met dit resultaat op de 5e plaats staan in het tussenklassement. Han Tuenter daarentegen deed zich zelf tekort tegen Douwe Douma. In een gelijkwaardige 6 om 6 stand miste Han de “zetcontrole” en liep daarna in een “zetje”. Door dit resultaat is Han gezakt naar de 28e plaats in het tussenklassement. Donderdag 12 augustus wordt de laatste ronde afgewerkt in Dorpshuis “Ien en Mien” in Goutum.

Laatste ronde
Donderdag 12 augustus start om 19.30 uur de 8e en laatste ronde van dit traditionele damtoernooi in Friesland. Om in de einduitslag te worden opgenomen en voor een prijs in aanmerking te komen, dienen minimaal 6 ronden te worden gespeeld. Dit alles onder een speeltempo van “Fischer 40 minuten + 1 minuut per zet”. Competitieleider is Joop de Graaf uit Oudega (Gemeente Smallingerland). De 32 deelnemers zijn in 3 ratinggroepen ondergebracht. De A groep grofweg boven de 1100 ratingpunten. Groep B 900 tot 1100 punten en Groep C tot 900 ratingpunten. Na deze laatste ronde wordt het klassement opgemaakt. MF Jan van Dijk uit Ureterp leidt momenteel het klassement met een 100% score. Overigens niet verrassend, Jan van Dijk was in mei/juni namelijk NK finalist.

https://www.westerwoldeactueel.nl/2021/08/07/jakob-pronk-uit-winschoten-naar-remise-bij-zomerdamtoernooi-friesland-2021/