Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   WK match Walinga - Groenveld DFS 2021

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 90 minutes + 30 seconds/move
  
  Linken: 
  OfficiĆ«le website met livestream
 22-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen, 22-08-2021

Folkert Groenveld wint ook laatste partij

Met de overwinning in de laatste partij van de WK tweekamp Walinga-Groenveld heeft Groenveld in de match een nog voor hem draaglijke score veroverd. In de op zondag gespeelde partij won Groenveld overtuigend. Op de 15e zet deed Walinga een positioneel zwakke zet. Groenveld kon het voordeel dat hij daarna had goed vasthouden. Walinga’s 17e en 20e zet waren ook zwak. Groenveld nam een schijf winst met een combinatie op de 20e zet. Na de 28e zet wist Groenveld nog een tweede schijf te winnen, waarna Walinga op de 32e zet opgaf. De uitslag van de match is 7½-3½. Groenveld komt te laat op stoom, de laatste twee partijen speelde hij goed. Als de tweekamp over 20 partijen gespeeld zou zijn, waarvan Groenveld een voorstander was, waren zijn kansen waarschijnlijk groter geweest. Burgemeester van Harlingen, mevrouw Ina Sjerps, overhandigde de fraaie kampioensschaal aan wereldkampioen Marten Walinga. Zij vertelde dat Harlingen na deze match Fries dammen de hoofdstad van het Friese spel is. Ondanks het verschil in punten hebben beide spelers de schoonheid van het Friese spel goed gedemonstreerd. Het beslissingspercentage is groot. Er is in deze match slechts één remise gespeeld. Na afloop vertelde Jean Marc NDjofang uit Kameroen, bestuurslid van de  FMJD, de internationale dambond, dat het Friese spel veel toekomst heeft binnen de FMJD.

Jelle Wiersma en Frederik Bos winnen internettoernooien

Het internettoernooi FRYSK! Is gewonnen door Jelle Wiersma. Op zondag won hij drie keer van zijn tegenstander Ilfat Karimov en speelden ze drie remises. Ze hadden 45 minuten voor de gehele match. Frederik Bos won de match Klassiek Fries spel van de 13-jarige Chinees Zhuoyuan Du uit Shanghai met 4-2. Ook zij hadden 45 minuten. In de finales op zondag was het tempo 2 minuten met 4 seconden en 4 minuten met 4 seconden, respectievelijk. De winnaars van de finale plaatsen zich met het online toernooi voor het volgende Fryslân Open Toernooi en voor de volgende FRYSK! Wereldkampioenschap, beide staan gepland voor het voorjaar 2022.

Foto: WFD
 

 Gewijzigd op 22-08-2021.
 21-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen, zaterdag 21 augustus 2021

Folkert Groenveld wint de 10de partij

Met deze overwinning werd de onderlinge stand iets dragelijker in het wereldkampioenschap Fries dammen. De stand is nu 7½-2½. Maar belangrijker nog was de wijze waarop Groenveld won. Hij liet zien het te kunnen. Na een minder zorgvuldige zet van Walinga op de 43ste zet maakte Groenveld de partij goed af. Op de 48ste zet liet hij zijn tegenstander nog bijna ontsnappen, maar die zag niet het juiste plan, waarna Folkert Groenveld alsnog gedecideerd won. Na het spektakel van gisteren werden er nu aanzienlijk minder fouten gemaakt. Walinga had een centrumstand en Groenveld stond meer aan de rand. Het werd een strategisch duel, waarbij lange tijd het evenwicht niet verbroken werd. 

Fries dammen breekt door bij de jonge generatie internationale denksporters.

 

Finale FRYSK! Op zondag: Ilfat Karimov (Rusland)-Jelle Wierma

Klassiek Fries Dammen: ZhuoyuanDu (China)-Frederik Bos

 

WK match en online toernooien bereiken nieuwe generatie spelers. Vandaag waren de halve finales van de onlinetoernooien. De winnaars van de toernooien FRYSK!, met vijf tegen vijf schijven  toernooi en het Klassieke Friese spel met 20 tegen 20 schijven spelen zondag. De winnaars van de finale plaatsen zich met het online toernooi voor het volgende Fryslân Open Toernooi en voor de volgende FRYSK! Wereldkampioenschap, beide staan gepland voor het voorjaar 2022. Het speeltempo in het FRYSK! toernooi is 1 minuut met 2 seconden voor elke zet (Fischer systeem); en voor het Fries Klassiek toernooi is het 2 minuten met 2 seconden voor elke zet. In de finales op zondag is het 2 minuten met 4 secondes en 4 minuten met 4 seconden, respectievelijk. Jell Wiersma plaatste zich als nummer 1 in de halve finale, de Chinees Zhuoyuan Du uit Shanghai (China), 13 jaar oud werd 2e. Jelle Wiersma behaalde een nipte overwinning. Hij had 19 uit 14. Zijn beslissingspercentage was slechts 50%. Zhuoyuan Du had 13 gespeeld en 19 punten. Zijn beslissingspercentage was 62%.

Derde werd Michael Semianiuk uit Minsk (Belarus), 21 jaar oud, met 17 uit 13, met een winstpercentage van 46%. De eerste halve finale is gewonnen door de Rus Ilfat Karimov. Ilfat Karimov komt uit Tyumen en is 18 jaar oud. Hij speelt het FRYSK! nog maar twee jaar. De finale op zondag is tussen Wiersma en Karimov.
 
In het Klassieke Friese spel werd de 42-jarige Frederik Bos uit Nederland de eerste finalist. Hij  had in de halve finale 12 punten uit 7 partijen met een beslissingspercentage van 86%. In de tweede finale op zaterdag 21 augustus won ZhuoyuanDu uit Shanghai (China). Hij mag zondag in de finale aantreden tegen Frederik Bos. Nadat de chinees ZhuoyuanDu  in het FRYSK! meegedaan had en slechts tweede werd is het hem bij het klassieke spel wel gelukt zich te plaatsen voor de finale. Hij won de tweede halve finale met overmacht met een beslissingspercentage van 89%. Hij behaalde 16 uit 9. Verloor er één en won er 8. De finales worden zondag 22 augustus gespeeld. De finale van het FRYSK! Vanaf 10.30 uur tot 11.15 uur, en het Klassieke Friese spel wordt gespeeld van 11.30 uur tot  12.15 uur. De wedstrijden zijn te volgen via www.frisiandraughts.com van Stifting WFD op de LIVE pagina en op het dam-gaming platform www.lidraughts.org.

 

De slotpartij 11 is zondag 22 augustus om 10.00 uur.

Sluitingsceremonie 14.30 uur door de burgemeester van Harlingen mevrouw Ina Sjerps.

 Gewijzigd op 21-08-2021.
 20-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen, vrijdag 20 augustus 2021

Walinga wint opnieuw

In een gecompliceerde partij in de WK tweekamp Fries dammen was Walinga in de 9e ronde de meeste gelukkige, Folkert Groenveld vond niet de juiste verdediging in een vijf om vijf stand. De stand is nu 7½-1½. Er worden nog twee partijen gespeeld in de match. Het spel dat zich vandaag ontwikkelde was geheel nieuw voor beide spelers. De goede voortzettingen werden vaak niet gevonden. Analyseprogramma Scan gaf aan dat er 18 blunders of grote fouten in de partij gemaakt waren. Folkert Groenveld maakte precies één fout meer dan zijn tegenstander. Op de 44ste zet sloeg Groenveld verkeerd, waarna het gelijk verloren was. De stand was contactrijk waardoor er vele  varianten mogelijk waren. De meeste tijd stond Walinga voordelig. Het was een mooie partij voor de toeschouwers die veel mogelijkheden van het spel konden zien. Er kwam weer een gambiet van Walinga die dit keer niet goed bleek uit te pakken. Ook deze keer werd de schijf meer op een verkeerd moment teruggegeven. Walinga dreigde door de rechtervleugel van Groenveld heen te breken, wat Groenveld keurig wist te voorkomen. Voor het eerst in de match kwamen de spelers in het eindspel terecht. Beide spelers kwamen na afloop tot de conclusie dat het spel veel moeilijker was dan ze zelf gedacht hadden.

 19-08-2021 Piet Bouma:

Foto: WFD

Foto: WFD

 

 

Persbericht

Harlingen, donderdag 19 augustus 2021

Marten Walinga opnieuw Wereldkampioen

De wedstrijd is voorbij, de tweekamp gaat verder

Met overmacht heeft Marten Walinga de tweekamp om de wereldtitel Fries dammen 2021 van Folkert Groenveld gewonnen. Na de overtuigende overwinning in de achtste ronde is de stand nu 6½-1½. Met drie wedstrijden te gaan kan Groenveld Walinga niet meer achterhalen. In de achtste ronde kwam Groenveld langzamerhand steeds slechter te staan.

Vooraf gingen de spelers en ook de deskundigen er van uit dat de kans op de titel gelijkwaardig was, op basis van de geleverde prestaties en de voorbereiding. Dat bleek een misrekening te zijn. Marten Walinga was in de partijen superieur aan zijn opponent, hij beheerst meer aspecten van het spel. Ook in partijen waar Marten slechter stond, wist hij uiteindelijk winst te behalen. Alleen de opening was in een aantal partijen voor Folkert Groenveld. Zijn openingsvoorbereiding was waarschijnlijk beter dan die van Marten Walinga. De openingstheorie is voor een groot deel geschreven door Folkert Groenveld. Geen wonder dat hij met name in de eerste drie partijen voordelig uit de opening kwam. Het spel wordt echter in het eindspel beslist. En daarin is Walinga nou eenmaal bedrevener. Voor de match gaf Marten toe dat zijn tegenstander een betere theoretische kennis heeft dan hij. Dat is het voordeel dat Folkert Groenveld heeft. Marten wijkt het liefst zo snel mogelijk van de theorie af. “Ik ben een diepe en creatieve rekenaar.” Folkert over Marten: “We houden beiden niet van een defensief spel. Dan red je het nooit. Je moet soms risico’s kunnen en durven nemen om te kunnen winnen. Ik denk dat Marten soms te veel risico neemt.” Beide spelers hebben als leermeester Hyle Walinga, inderdaad de vader van, gehad. Fries dammen is een hobby voor beide spelers. Marten Walinga is ondernemer en Folkert Groenveld leraar in hun dagelijks leven. In deze tweekamp werd het nooit echt spannend. Na het voor Folkert Groenveld rampzalige begin, toen hij maar liefst met vier nul achter kwam te staan, leek een herstel toch nog mogelijk. In de vijfde partij en de zesde partij had Walinga een kleine inzinking. Hij speelde niet op het niveau wat we van hem gewend waren in deze match. In de openingspartij kreeg de speler uit Waaksens het nog wel spaans benauwd door de problemen die hem voorgeschoteld werden in de opening, maar hij loste deze goed op. De zesde partij was opnieuw een keerpunt. Volgens veelvuldig Fries kampioen Jelle Wiersma kon Groenveld with two fingers in his nose deze partij winnen. Ten slotte had hij een volle schijf meer in een dunne stand. Toch wist Groenveld niet te winnen. Walinga liet in die partij zien hoe pragmatisch en flexibel hij kan spelen, hij betoonde zich daarbij een echte matchspeler. Het is toch een beslissend element in het spel, afmaken als je gewonnen staat. Misschien is wat dat betreft Groenveld niet meedogenloos genoeg, wat wel nodig is in een tweekamp. Het is voor het eerst dat er een tweekamp in het Fries dammen plaatsvindt. Voor beide spelers een nieuwe ervaring. Het Fries dammen is qua match niet te vergelijken met andere denksporten, het beslissingspercentage is vele malen groter in het Friese spel. Dat zorgt er mede voor dat spelers meer risico kunnen nemen. Het idee van Groenveld om 20 partijen in de match te spelen klinkt dan ook aantrekkelijk, ook loopt hij dan nog wel het risico nog zwaarder afgestraft te worden. In het beste geval had hij nog mogelijkheden gehad om zich te herstellen. Een tweekamp vergt duidelijk een andere voorbereiding dan een toernooi. Veel nieuwe dingen die de spelers van plan waren in de match zijn er niet van gekomen. Marten Walinga heeft twee keer een offer in de partij toegepast dat tot spannend spel leidde. Het maakte zichtbaar dat het Fries spel erg afwijkt van het internationale dammen en in dat opzicht meer op schaken lijkt. Folkert Groenveld had zich terecht voor deze tweekamp geplaatst. Op beslissende momenten hebben de andere sterke spelers Jelle Groenveld en Alexander Georgiev uit Rusland in het plaatsingstoernooi het laten afweten. Deze spelers zijn waarschijnlijk betere matchspelers. Georgiev heeft dat in het internationale spel al een aantal keren laten zien. Zowel Groenveld als Walinga zijn grote propagandisten voor het Friese spel. Beide hebben hun bijdrage aan de theorie en organisatie van het Friese spel geleverd. Het is dan ook een mooie rechtvaardigheid dat juist deze spelers de eerste match gespeeld hebben. Het verschil in opleiding tussen beide spelers is groot. Walinga begon op 4-jarige leeftijd met het Fries spel, Folkert Groenveld toen hij al 30 (!) was, extreem oud voor een speler in welke sport dan ook om de top te halen. Dat Groenveld dit voor elkaar heeft gekregen is dan ook opmerkelijk. Dat zou het in elke sport zijn. Het bevestigt het mantra van de sport dat als je heel veel tijd in een sport steekt, je altijd de top kunt halen, mits je talent hebt natuurlijk. Folkert wordt dit jaar 60 en heeft bijna 30 jaar in de sport gestoken. Maar zoals alle denksporten is het Fries spel in de toekomst op topniveau toch vooral aan jongere spelers. In het internationale dammen is Alexander Schwarzman wereldkampioen. Met zijn 54 jaar is ook hij een uitzondering. In het internationale spel is er nog nooit zo’n oude wereldkampioen geweest. Maar ook hier geldt: uitzonderingen bevestigen de regels. Ook Marten Walinga is 54. In het Friese spel staan de jonge spelers al te rammelen aan de poort: Konstantins Nord uit Wit-Rusland en het 11-jarige jeugdtalent uit China Xiao Fei. En niet alleen jongere spelers kondigen zich aan:  Alexander Georgiev uit Sint Petersburg, Rusland en ook Jelle Wiersma uit Wommels zijn kanshebbers voor de wereldtitel. Er zijn nu 8 partijen gespeeld en de wedstrijd is beslist. De laatste drie wedstrijden worden reglementair nog gespeeld, in het fraaie historische stadhuis van Harlingen. In deze partijen kan vrij gespeeld worden en kunnen de spelers er demonstratiepartijen van maken die voor de liefhebber goed te volgen zijn via Twitch en Youtube. De prijsuitreiking vindt plaats op zondag om 14.30 uur en wordt verricht door de burgemeester van Harlingen mevrouw Ina Sjerps.

 19-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen, woensdag 18 augustus 2021

Walinga staat aan de vooravond van de overwinning

In de zevende partij in de match om de wereldtitel Fries dammen 2021 heeft Maarten Walinga een afgetekende overwinning behaald op zijn uitdager Folkert Groenveld. Walinga heeft nog maar een halve punt nodig om zijn wereldtitel te continueren. De stand is nu 5½ - 1½. De kans om morgen al de zespuntengrens te passeren is vrij groot. De opening was dezelfde als in de eerste partij toen Folkert in het voordeel kwam. Op de vierde zet week Walinga af. Na een gelijk opgaande strijd kwam Walinga na de 15e zet van Groenveld langzaam in het voordeel. De rechtervleugel van Groenveld werd topzwaar. Walinga dreigde uiteindelijk simpel door de linkervleugel van Groenveld door te breken. Voordat hij dit kon uitvoeren maakte Folkert de definitieve fout op de 26ste zet die Walinga afrondde met een vernietigende combinatie naar dam.

 18-08-2021 Hanco Elenbaas:

Elf dagen lang concentreren, Marten Walinga uit Waaksens en Folkert Groenveld uit Jutrijp strijden in Harlingen om wereldtitel Fries dammen

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er via een tweekamp om de wereldtitel Fries dammen gestreden. Het stadhuis van Harlingen is tot en met 22 augustus elf dagen lang het toneel van het duel tussen de kampioen van 2018, Marten Walinga, en diens uitdager Folkert Groenveld.

Marten Walinga (boven) denkt na over zijn zet, tegenover hem Folkert Groenveld.

Marten Walinga (boven) denkt na over zijn zet, tegenover hem Folkert Groenveld. Foto: Catrinus van der Veen

 

Lachend kijken Marten Walinga (54) en Folkert Groenveld (59) elkaar aan in het stadhuis van Harlingen, waar ze voor de foto bij dit verhaal net doen alsof ze al aan het spelen zijn. Wie niet beter weet, zou denken dat de tweekamp om de wereldtitel Fries dammen een vrolijk onderonsje is, maar in werkelijkheid wacht beide Friezen de komende anderhalve week een strijd op het scherp van de snede.

 Gewijzigd op 18-08-2021.
 17-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen, Dinsdag 17 augustus 2021

Eerste remise in tweekamp

Na vijf beslissingen in de WK tweekamp Walinga- Groenveld is er vandaag de eerste remise. Dat lag niet voor de hand. Folkert Groenveld had lange tijd de winst in handen. Hij won een schijf in de opening na een verrassende combinatie die Marten Walinga niet op tijd zag. Volgens commentator tijdens het WK en veelvuldig kampioen Jelle Wiersma lag de winst nu makkelijk voor het grijpen, bij normaal spel. Een schijf winst is normaal altijd winnend. Maar Walinga speelde terecht door, in het Friese damspel zijn er altijd nog combinatiemogelijkheden. In een geringe tijdnood dacht Groenveld het simpel te kunnen afmaken, maar maakte toch nog een cruciale fout. Hij had nog maar vijf minuten op de klok. Op  de 44ste zet speelde hij een schijf uit de rand, 44.36-31?? En deed daarmee het voordeel geheel teniet. Marten Walinga  staat nu met 4½-1½ voor en heeft daarmee de beste kans de match te winnen. Hij moet nog 1½ punt behalen om zijn wereldtitel te continueren. Bij winst voor Groenveld was de match weer helemaal open geweest. Nu heeft Folkert Groenveld nog vijf partijen om langszij te komen.  

 Gewijzigd op 17-08-2021.
 16-08-2021 Piet Bouma:
 

Folkert Groenveld wint!

Folkert Groenveld heeft in de vijfde partij van de WK match Fries dammen laten zien het nog te kunnen. Hij won op overtuigende wijze van wereldkampioen Marten Walinga. De spanning in de match is daarmee terug. De stand is nu 4-1 in het voordeel van Walinga. Er wordt in het Friese spel weinig remise gespeeld. Groenveld heeft daarom nog alle kans. Evenals in de derde matchpartij kwam er een gambiet in de opening van Marten Walinga.  Deze keer op de 10de zet. Groenveld ging echter aan de leiding met een licht voordeel. Hij gaf de schijf ten onrechte terug op de 20ste zet en had daarna een slechtere stand. Het leverde een moeilijk te taxeren, maar boeiende partij op. Beide spelers namen hun tijd en met name Folkert Groenveld kwam in tijdnood. Walinga verspeelde zijn voordeel. Het werd een langdurige strijd. Folkert vlocht een geniepig zetje in de stand dat Marten Walinga in tijdnood niet zag aankomen. Groenveld wist vervolgens op dam te komen. De dam was gelijk beslissend. Morgen is er een rustdag die beide spelers nodig zullen hebben om deze zware match vol te kunnen houden. De grafiek van analyseprogramma Scan geeft het grillige verloop van de partij heel mooi weer, de partij ging op en neer.

 

 

 
 Gewijzigd op 16-08-2021.
 16-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen, zaterdag 14 augustus 2021

Walinga wint ook vierde matchpartij

Het begint er dramatisch uit te zien voor uitdager Folkert Groenveld in de tweekamp in het WK Fries Dammen. Voor hem komt de rustdag twee dagen te laat. Met vier punten achterstand wordt het moeilijk om de stand gelijk te trekken. In het Friese spel is de kans om te winnen vrij groot, dus heeft Groenveld nog zeven kansen. De eerste drie partijen kwam de uitdager met voordeel uit de opening, maar beging drie keer een blunder in de slotfase van het spel. In de vierde partij was het voordeel in de opening voor Walinga en ook nu deed Groenveld een minder goede zet. Nu op de 16e zet met 47-41?. De openingsvoorbereiding van Groenveld kwam er niet uit in tegenstelling tot de vorige partijen. Folkert speelde deze keer nog lang door in de verloren stand, omdat ook met een slechte stand er vaak nog combinaties mogelijk zijn in het Fries dammen. In het dammen zijn er geen voorbeelden van zulke grote verschillen in een match. Bij het schaken wel. Daar heeft Bobby Fisher in 1970 in de kandidatenmatches de topschakers Mark Tajmanov en Bent Larsen  beiden met 6-0 verslagen. Daarna won hij van oud-wereldkampioen Tigran Petrosjan met 6½-2½. Marten Walinga vertelde na afloop dat hij nog nooit een partij zonder fouten gemaakt had. De analyse van het computerprogramma scan gaf aan dat Walinga vandaag in zijn partij geen fouten had gemaakt. De perfecte partij Fries dammen is vandaag mogelijk door Marten Walinga gespeeld. Hopelijk voor de strijd in de match herpakt Groenveld zich nog en weet hij de schade te beperken.

16-08-2021 arbiter:

Persbericht

Harlingen, 13 augustus 2021

Walinga wint ook derde matchpartij

De winst in de match om de wereldtitel Fries dammen dreigt langzamerhand de kant van Marten Walinga op te gaan: ook de derde partij tegen Folkert Groenveld wist hij overtuigend te winnen. De man uit Jutrijp gaf in een verloren stand op. Het Friese spel leent zich, net als het schaken, uitstekend voor het spelen van een gambiet, het geven van een schijf zonder dat dit tot nadeel lijdt. In het internationale damspel komt het gambietspel vrijwel niet voor. In dit verband heeft het Fries spel meer overeenkomsten met het schaakspel dan met het internationale damspel. De stand stond gelijkwaardig. Folkert Groenveld vond niet het juiste antwoord op het schijfoffer. Hij gaf de schijf op een verkeerd moment terug. Walinga kwam daarna in het voordeel. Uiteindelijk wist Groenveld niet de juiste verdediging te vinden en deed een zet, die in het Friese spel heel normaal is, maar in deze partij een blunder bleek te zijn, waarna hij opgaf. Folkert Groenveld zal de komende partijen aan de bak moeten om de tweekamp nog zijn kant op te laten gaan, er zijn nog 8 partijen te spelen.

 12-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen, 12 augustus 2021

Marten Walinga wint ook tweede partij van de tweekamp om de wereldtitel!

Met een fantastische combinatie won Marten Walinga toch nog verrassend de tweede partij. Lang werd er voorzichtig gespeeld, met lang een licht voordeel voor wit maar op het laatst deed Marten een wonderlijke zet, waarna de combinatie volgde die Folkert fataal werd. Beide commentatoren waren nog interessante manieren aan het bedenken waarop Folkert winnen kon met combinaties, toen bleek dat de wonderlijke zet van Marten leidde tot de combinatie, die hem op dam bracht en vervolgens de winst opleverde.

Het staat nu 2-0 in de match, met nog negen wedstrijden te gaan. Folkert was teleurgesteld over de afloop van de partij, maar niet aangeslagen en analyseerde samen met Marten de zetten die ze beide gedaan hadden. Tijdens de analyse, waarvan het de bedoeling is dat de partij besproken wordt, bleven beide tegenstanders elkaar uitdagen om nieuwe combinaties te vinden die gewonnen zouden kunnen hebben.

In het Fries dammen is een 2-0 achterstand nog niet fataal, omdat de winstmogelijkheden groot zijn. Folkert Groenveld moet natuurlijk wel gaan winnen.  

 12-08-2021 Piet Bouma:

Nieuwsitem Omrop Fryslân.

 Gewijzigd op 12-08-2021.
 12-08-2021 Piet Bouma:
Opening WK-match Walinga-Groenveld
 12-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen, 11 augustus 2021

Marten Walinga wint op wonderlijke wijze eerste partij in WK tweekamp.

In een spectaculaire partij won wereldkampioen Marten Walinga op verrassende wijze in een slechte stand van uitdager Folkert Groenveld. De opening was volledig voor de uitdager. Hij had de opening goed voorbereid. Walinga moest  veel tijd in de opening steken. Na 10 zetten had hij nog  maar 16 minuten op de klok, terwijl zijn tegenstander meer tijd had dan toen hij begon. Bij ieder zet krijgt de speler er dertig seconden bij. Bij het begin hebben beide spelers 90 minuten. Marten Walinga verklaarde zeer zenuwachtig te zijn geweest en vreesde de openingsvoorbereiding van zijn tegenstander. De computer zag het op het laatst wel, maar voor een mens is 30 zetten vooruit nog niet te berekenen, Folkert Groenveld lukte het niet. De scherpste variant vond hij niet en tot overmaat van ramp deed hij een schijfoffer dat teruggegeven kon worden. Toen waren de bordjes verhangen. Maarten kon precies op tempo winnen, hoefde gelukkig niet meer te rekenen. Walinga had een vrije doorloop naar dam, die Groenveld echter niet liet uitvoeren, hij gaf gedesillusioneerd op. Met deze winst heeft Walinga een belangrijke morele overwinning behaald. Folkert was zo sportief om zijn partij samen met Walinga via de livestream op internet te analyseren. Morgen spelen zij om 19.00 uur ’s avonds. De verwachting is dat er weinig remises gespeeld zullen worden gezien de vele winstmogelijkheden van het Friese spel.

Wethouder Harry Boon van de gemeente Harlingen deed de eerste zet in de eerste tweekamp om het Wereldkampioenschap Fries Dammen.

 10-08-2021 Piet Bouma:

Persbericht

Harlingen 10 augustus 2021

Schaap komt niet op dam

Eerste Tweekamp om de wereldtitel Fries dammen Walinga-Groenveld

10-22 augustus 2021: WK match Fries Dammen 2021

 

Bij de opening van de Tweekamp om de tweede wereldtitel Fries dammen heeft Marten Walinga wit geloot tegen Folkert Groenveld. De eerste partij is Walinga-Groenveld. De secretaris van het WFD Liuwe Westra verrichtte in het gemeentehuis van Harlingen op luchtige wijze de loting, met enveloppen, papieren waarop getallen geschreven moesten worden en 50 bingonummertjes.

Er werd daarna een voorproefje voor de tweekamp gehouden bij Het Brouwdok.

Op een bord van pallets van 90 bij 125 centimeter speelden de spelers met vijf witte plastic schapen (met een onaangename gelaatsuitdrukking) tegen vijf gekleurde plastic pony’s.

Deze partij FRYSK! werd op overtuigende wijze gewonnen door Folkert Groenveld, die zijn pony’s op weergaloze wijze over de pallets liet lopen, waardoor de arme schapen dus geen kans op dam kregen.

Walinga opende met 46-41, waarna hij het schaap naar het centrum speelde. Zijn tegenstander overzag het veld beter. Groenveld haalde een dam, die hij kroonde door er een andere pony op te zetten. Met beide pony’s legde hij vervolgens de lange weg af die de dam moest maken van de ene kant van het bord naar de andere kant. Voor Folkert Groenveld is dit een goed begin dat hem vertrouwen voor het verloop de match geeft.

FRYSK! Is het spel van vijf tegen vijf, dat nog verrassend veel beslissingen oplevert.

Grootmeester Hans Jansen geeft bij de eerste vijf partijen commentaar via de livestream op de eigen website www.frisiandraughts.com van Stifting WFD op de LIVE pagina en op het damgaming platform www.lidraughts.org .Fotograaf: Liuwe Westra

 Gewijzigd op 10-08-2021.
 04-08-2021 Piet Bouma:

Gedetailleerd programma (pdf).

 16-06-2021 Piet Bouma:

 16-06-2021 Piet Bouma:
Tweekamp om de tweede wereldtitel Fries dammen
Walinga-Groenveld
 
10-22 augustus 2021: WK match Fries Dammen 2021
 
Voor het eerst in de historie van het Fries dammen wordt er om de wereldtitel Fries dammen gespeeld.  Van 10 tot 22 augustus 2021 is er een tweekamp in het stadhuis van Harlingen. Over 11 partijen in 11 dagen strijden twee dammers om de wereldtitel. 
Wereldkampioen Marten Walinga uit Waaksens verdedigt zijn titel tegen Folkert Groenveld uit Jutrijp. Folkert Groenveld heeft in 2020 het kandidatentoernooi in Franeker gewonnen en mag wereldkampioen Walinga uitdagen. Folkert Groenveld was in Franeker de verrassende winnaar na een barrage tegen de wereldkampioen internationaal dammen, de Rus Alexander Georgiev. Marten Walinga was in 2018 de eerste wereldkampioen Fries dammen. Hij won toen ook een barrage tegen Alexander Georgiev. 
Degene die als eerste 6 punten heeft is de nieuwe wereldkampioen. De match moet echter helemaal worden uitgespeeld. Bij de eindstand van 5,5 tegen 5,5 volgt er (telkens) één extra partij tot de winnaar bekend is. 
De opening van het toernooi is op dinsdag  10 augustus 14.00 uur in het stadhuis van Harlingen. 
 
14.00 Persconferentie door WFD
14.30 Loting
14.35 Fotosessie
14.45 Vragenuurtje
15.30 Afsluiting
 
Het schema van het toernooi:
De eerste partij is op woensdag 11 augustus om 14.00 uur.
2e partij donderdag 12 augustus 19.00 uur.
3e partij vrijdag 13 augustus 19.00 uur.
4e partij zaterdag 14 augustus 14.00 uur.
5e partij zondag 15 augustus 14.00 uur.
Rustdag          maandag 16 augustus.
6e partij dinsdag 17 augustus 14.00 uur.
7e partij woensdag 18 augustus 19.00 uur.
8e partij donderdag 19 augustus 19.00 uur.
9e partij vrijdag 20 augustus 19.00 uur.
10e partij zaterdag 21 augustus 14.00 uur.
11e partij zondag 22 augustus 10.00 uur. Sluitingsceremonie 14.30 uur bij beslissing. 
Maandag en volgende; extra partijen bij gelijk eindigen.
 
De partijen worden op een mediagenieke locatie gespeeld. Elke partij wordt met live commentaarl volledig gestreamd op kanalen zoals Twitch en Youtube. Elke partij wordt ook digitaal genoteerd. De streams en digitale notatie zullen live te volgen zijn op de eigen website www.frisiandraughts.com van Stifting WFD op de LIVE pagina en op het dam-gaming platform www.lidraughts.org 
 
Live commentaar tijdens de tweekamp
- 10 minuten voor aanvang tot 30 minuten in de partij (opening) 
- 1u15 tot 1u30 van de partij (middenspel)
- 2u15 tot einde (middenspel – eindspel; na afloop spelerscommentaar)
 
Prijzengeld match
Het totaal-bedrag is € 11.000
De verdeling van het prijzengeld  is als volgt:
De winnaar krijgt € 5000 + € 350 per winstpartij + € 175 per remise partij. 
De verliezer krijgt € 2000 + € 350 per winstpartij + € 175 per remise.
 
Tijdens het toernooi zijn er verschillende online open toernooien FRYSK! (vijf tegen vijf) en Fries dammen (klassiek) 
woensdag 11 augustus 14.30 -15.15 1e FRYSK! 15.30 -16.15 1e Klassiek
donderdag 12 augustus 19.30 -20.15 2e FRYSK!     20.30 -21.15 2e Klassiek
vrijdag 13 augustus 19.30 -20.15 3e FRYSK! 20.30 -21.15 3e Klassiek
zondag 15 augustus 14.30 -15.15 Weekfinale FRYSK! 15.30 -16.15 Weekfinale Klassiek
dinsdag 17 augustus 14.30 -15.15 4e ronden FRYSK! 15.30 -16.15 4e Klassiek
woensdag 18 augustus 19.30 -20.15 5e ronde FRYSK! 20.30 -21.15 5e Klassiek
donderdag 19 augustus 19.30 -20.15 6e ronde FRYSK! 20.30 -21.15 6e Klassiek
vrijdag 20 augustus 19.30 -20.15 Weekfinale FRYSK! 20.30 -21.15 Weekfinale
zaterdag 21 augustus 14.30 Matches finalisten onlinetoernooien. Aansluitend huldiging.
 
Fries dammen is een bijzondere variant van de wereldwijde damsport. Het belangrijkste verschil met het internationale of Hollandse spel is dat deelnemers bij deze spelvorm rechtdoor, overdwars en schuin mogen slaan. Dat biedt meer mogelijkheden en verhoogt dus de moeilijkheidsgraad.
Dat maakt het Fries Dammen één van de meest complexe denksporten die er bestaan. Deze denksport is de enige inheemse denksport van Nederland en dus belangrijk Fries cultureel erfgoed. In 2018 werd de sport gepresenteerd als ‘geschenk van Fryslân aan de wereld’ en werd er voor het eerst een wereldkampioenschap Fries Dammen gehouden.
Het Fries dammen is een zeer combinatierijke denksport, doordat er behalve diagonaal ook horizontaal en verticaal geslagen wordt. Door deze extra mogelijkheid is de remisemarge, in tegenstelling tot andere denksporten, zeer klein. Daar waar bij het internationale spel een één om drie vaak remise is, wordt bij het Fries dammen in een één om twee-stand meestal gewonnen. De aanvangsstand is 20 tegen 20. De laatste tien jaar is het Fries dammen ook doorgebroken als internationale denksport. Met name de smalle remisemarge en het uiterst complexe eindspel maken Fries dammen populair bij denksporters over de hele wereld.
FRYSK! is Fries Dammen met vijf schijven op de basislijn per speler. Veel denksporters die het spel nog niet kennen vragen zich toch af hoe dit kan, zo’n groot dambord met ieder maar een handvol schijven, en dat dan ook nog spannend is! Ook hier is de remisemarge zeer gering.
 
Het geheim van dit eindspel zit in een paar eenvoudige spelregels, waarvan de mooiste toch wel de
driezettenregel is. Een dam mag maar drie zetten achter elkaar doen, waarna er  òf geslagen met een schijf òf gezet moet worden. Dit is een elegante spelregel die zorgt voor voortgang in het spel.
 
Harlingen heeft ervaring met het organiseren van damkampioenschappen. Van 4 tot en met 13 april 2018 werd er in het stadhuis van Harlingen een dubbel Nederlands kampioenschap dammen gehouden van zowel het internationale dammen als het Friese spel. Een uitgebreid programma met toelichting vindt u op onze website www.frisiandraughts.com
Voor meer informatie: perschef van het toernooi: Siep Buurke, 0614172563, s.h.buurke@gmail.com
 Gewijzigd op 16-06-2021.
 16-06-2021 Piet Bouma: