Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nationale Clubcompetitie KNDB 2021/2022

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
  
  Linken: 
  Voorbereiding seizoen 21-22
  KNDB Nat. Comp Informatie pagina
  Speeldata
 15-11-2021 Hendrik Veenstra:

Wat ik gehoord heb is dat DeZ zich vrijdagavond heeft afgemeld vanwege een Corona uitbraak bij een aantal spelers en invallers.

 15-11-2021 Douwe Edelenbos:

Is bekend waarom WSDV - DEZ Culemborg niet is gespeeld?

 01-11-2021 Hendrik Veenstra:

De partijen van dit toernooi worden geanalyseerd door Kingsrow, waardoor er bij de partijen in Toernooibase een grafiek opgevraagd kan worden.

Alle grafieken kunnen ook in 1x opgevraagd worden via deze linkjes:

 Gewijzigd op 28-11-2021.
 18-10-2021 Hanco Elenbaas:
Mark Sanders op archief speelde een dijk van een partij.
Mark Sanders op archief speelde een dijk van een partij. (Eip Janssen)

Nipte nederlaag dammers DES Lunteren

   Overig
 
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 
 
 


https://www.edestad.nl/sport/overig/761786/nipte-nederlaag-dammers-des-lunteren

 18-10-2021 Hanco Elenbaas:

 

Thinkstock
© Thinkstock

Fons Huijbreghts redt (eerste) punt voor dammers PWG ‘s-Gravenpolder

AMERSFOORT - Het eerste wedstrijdpunt is binnen voor de dammers van PWG ‘s-Gravenpolder. Zaterdag speelde het enige landelijk spelende Zeeuwse achttal met 8-8 gelijk tegen het op papier iets sterkere ADG.

 18-10-2021 Hanco Elenbaas:

ll

 Gewijzigd op 18-10-2021.
 18-10-2021 Hanco Elenbaas: 

Damclub Dokkum-Rinsumageest knopt zich naar eerste seizoenswinst

 zondag 17 oktober 2021

EIBERGEN – In de eerste twee ronden kwam het team van Dokkum / Rinsumageest ondanks prima spel niet tot een overwinning. Zaterdag stond de uitwedstrijd tegen DIOS Achterhoek 2 in Eibergen op het programma. Het team was gebrand op een goed resultaat. En dat lukte. DIOS Achterhoek 2 werd met 7-9 verslagen.

Bouwe Ringnalda speelde een ongelukkige partij en kwam een schijf achter nadat hij in een combinatie was gelopen. Hij kon niet voorkomen dat zijn partij verloren ging. Dirk Sinnema bracht de spanning terug met een prima overwinning. Sinnema haalde er een prachtige Coup Royal uit en speelde zijn partij daarna sterkt uit. Ook Sjoerd Bloem trok de winst naar zich toe. In het eindspel haalde Bloem er een 5-klapper uit. Zijn tegenstander kon meteen de hand geven.

Piet Pieters leek ook dicht bij een overwinning te zijn, maar zijn tegenstander wist met een geniepig offertje remise af te dwingen. Binne Brouwer had eveneens het betere van het spel, maar ook hier werd de remisemarge niet doorbroken. Ook Brouwer moest dus genoegen nemen met een puntendeling. Ook Dirk Albert Zijlstra kon met een aanval op de rechter flank niet voldoende geen winnend voordeel op het bord krijgen. Ook hier liep de partij remise.

Linze Houwink speelde een spannende en gelijkwaardige partij en eveneens een gelijkwaardige partij. Ook hier viel geen beslissing. Alle spanning kwam te liggen op de laatste partij. Henk Bosgraaf had voldoende aan een punt. Met veel omstanders om het bord was de spanning om te snijden. Bosgraaf bleef zijn zenuwen de baas en wist keurig het winnende punt binnen te halen. En zo stond aan het eind van de middag een 5-7 overwinning op het scorebord.

De spelers van Dokkum-Rinsumageest aanvaarden de meer dan 2 uur durende terug reis in een prima stemming. In de volgende ronde komt Hijken DTC 3 op bezoek in Rinsumageest.

UITSLAG:

DIOS Achterhoek 2 – Dokkum-Rinsumageest 7-9
Theo Stoverinck – Dirk Albert Zijlstra 1-1
Jay Amatmoestar – Linze Houwink 1-1
Gerard Korten – Piet Pieters 1-1
Cees Groen – Binne Brouwer 1-1
Frank ten Hagen – Henk Bosgraaf 1-1
Allard van Tongeren – Sjoerd Bloem 0-2
Bert Oosterom – Dirk Sinnema 0-2
Jen Vesters – Bouwe Ringnalda 2-0

https://www.rtvnof.nl/damclub-dokkum-rinsumageest-knopt-zich-naar-eerste-seizoenswinst/544256/

 18-10-2021 Hanco Elenbaas:
zondag, 17 oktober 2021 10:17

Van Stigt Thans verovert koppositie in Ereklasse dammen

Gouda - Van Stigt Thans heeft zaterdag de koppositie veroverd in de Ereklasse dammen.

In Gouda won de Schiedamse damclub met 6-14 van Damlust Gouda. Ron Heusdens, Jitse Slump, Rob Clerc, Frits Luteijn en Vadim Virny wonnen hun partijen. Emre Hageman was de enige aan Schiedamse zijde die zijn partij niet wist te winnen. Hij verloor van Ben Provoost.  Door de zege is Van Stigt Thans nu alleen koploper met de volle buit van 6 punten uit 3 wedstrijden.

Het tweede team van Van Stigt Thans, dat ook in de Ereklasse uitkomt, staat op de laatste plaats. Dit Schiedamse team verloor met 12-8 van Hijken DTC en blijft daardoor op 0 punten staan.

https://schie.nu/nieuws/12086/van-stigt-thans-verovert-koppositie-in-ereklasse-dammen 

Van Stigt Thans verovert koppositie in Ereklasse dammen
 18-10-2021 Hanco Elenbaas:

VST verplettert Damlust

 17-10-2021   Sport   Redactie

Teamleider Rob Clerc links met de Schiedammers Emre Hageman, Wadim Virny en Hein Meijer; foto: VST

 


DAMMEN - Tijdens de derde ronde van de nationale damcompetitie nam Van Stigt Thans alleen de leiding door concurrent Damlust met 14-6 te verpletteren.

Landskampioen Hijken slaagde er wederom niet in om te overtuigen. Tegen de reserves van Schiedam werd het 'slechts' 12-8. Twee invallers van Hijken liepen in een zetje tegen de sterke Afrikanen van Schiedam. Kennelijk door budgetaire problemen geplaagd slaagt Hijken er niet in om met het ijzersterke team van vorige jaren achter de borden te verschijnen, zo viel in het Schiedamse kampt te horen. Volgende ronde wordt er een voorschot genomen op de eindstand in de competitie met de 'titanenstrijd' tussen Van Stigt Thans en Hijken. 

De tegenstander van zaterdag, Damlust, had een bliksemstart in de competitie. Het zag er even naar uit dat het team de titelkandidaten zou kunnen gaan bedreigen. Inmiddels zijn ze een illusie armer. Tegen VST gingen werd vijf keer verloren.

De eerste winnaar was wederom Frits Luteijn. Met een neuslengte verschil volgde kopman Wadim Virny, die een kleine tactische frivoliteit van zijn tegenstander hardhandig afstrafte. Hetzelfde gebeurde op het bord van Rob Clerc. De tegenstander stond al weer uren onder zware druk, zag opeens een leuke zet, speelde hem en kwam na het antwoord tot de pijnlijke conclusie, dat hij op klaarlichte dag gewoon een stuk ging verliezen. 

Daarna volgde Ron Heusdens, die een waar mijnenveld creëerde voor zijn tegenstander en schijnbaar uit het niets het afspel won. De enige echt 'foutloze' overwinning vond plaats op het bord van Jitse Slump. Vanuit de opening ontstond een dubbele opsluiting, die verbroken werd met een reeks wederzijdse offers. Om de beurt stond een speler een compleet stuk voor, maar met een schijnbaar dodelijke omknelling. Elke keer was verder spelen alleen mogelijk door het vergiftigde kleinood onmiddellijk terug te geven. De Schiedammer was de laatste, die een stuk kon teruggeven met winnende opsluiting als resultaat.

Nog steeds gaat bestuurslid Frits Luteijn eenzaam aan de leiding op de nationale topscoorderslijst. Hij won zaterdag zijn derde wedstrijd. Ditmaal kwam het niet helemaal regulier tot stand. Na twintig zetten in een waar mijnenveld van combinaties misten beiden spelers een eenvoudige schijfwinst. De hele zaal had het wel gezien. Dat leidde tot de nodige hilariteit, terwijl beide spelers van niets wisten. Ze konden zich later alleen excuseren voor deze omissie, wijzend op het grote aantal combinaties dat in de stand zat. De partij ging verder met een bizarre afwikkeling. In een vier om vier eindspel miste de speler van Damlust vervolgens de laatste remisekans.

https://schiedam24.nl/nl/nieuws/sport/vst-verplettert-damlust/18698

 17-10-2021 Hanco Elenbaas:
Laura Timmerman zorgde met haar winstpartij voor de eerste Lunterse damwinst.
Laura Timmerman zorgde met haar winstpartij voor de eerste Lunterse damwinst. (Eip Janssen)

Laura Timmerman matchwinner bij openingswedstrijd DES Lunteren

   Overig
 
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 
 17-10-2021 Hanco Elenbaas:

'Daverend' begin VST in damcompetitie

 19-09-2021   Sport   Redactie

Overzicht van de zaal met op de voorgrond Casper Remeijer; foto: VST

 


DAMMEN - Van Stigt Thans begon de damcompetitie gisteren met een 'daverende' 15-5 overwinning op outsider Wageningen.

"Een feestelijke uitslag in de eerste ronde is goed voor de teamspirit", zo stelt Frits Luteijn namens de Schiedamse dammers. Wageningen trad aan met een verzwakt team. Kennelijk geloofden ze er tegen Schiedam niet echt in. Hun sterkste speler, wereldkampioen Alexander Schwarzman gaf de voorkeur aan het wereldkampioenschap 64-velden. Ook andere spelers lieten verstek gaan. Daardoor zaten beide ex-presidenten van de werelddambond, Harry Otten en Wouter van Beek voor de thuisclub achter de borden. Het zijn heel behoorlijke spelers, maar om een grootmeester weerstand te bieden is meer nodig. "Als bestuurder laat Otten iedereen alle hoeken van de tafel zien. Echter achter het bord resulteerde het gevecht na een uurtje of twee slechts in volslagen chaos en een kansloze nederlaag."

Desondanks was Luteijn zelf het eerste uit. Met enig schaamrood op de kaken bracht hij geheel tegen de verhoudingen een simpele, maar onpareerbare dreiging in de stand tegen dameskampioen Heike Verheul. De derde overwinning kwam van Anatoli Gantwarg. In een romantische stand met een opgesloten vleugel van de tegenstander liep hij een paar zetten later gewoon door de opsluiting heen naar dam. De volgende drie overwinningen moesten eventjes op zich laten wachten. Drie overmacht eindspelen van Anton van Berkel, Jitse Slump en Hein Meijer werden na langdurig manoeuvreren binnengebracht. Op zulke momenten tellen de Elo-punten. De enige nederlaag kwam voor rekening van Casper Remeijer tegen Jan Groenendijk. Hij werd het slachtoffer van een forcing in slechte stand.

Nu al wordt het Schiedamse damteam gezien als een van de gegadigden voor de titel. Andere gegadigden voor de landstitel wonnen ook:  Culemborg verpletterde naar verwachting nieuwkomer Frieslân. Verontrustend was, dat de Friesen in de uitwedstrijd slechts met acht spelers opkwamen. Ook Huissen boekte een nuttige overwinning op het tweede team van Van Stigt Thans. Met 12-8 tegen de reserves konden ze evenwel nauwelijks blij zijn. Twee van hun meest solide spelers gingen kopje onder tegen de Afrikanen Mbongo en Aligna. Volgende wedstrijd speelt het eerste van Schiedam tegen Huissen. Dan zal blijken wie dit jaar de lakens uitdeelt in de ereklasse.

De kleine nederlaag van het tweede van Schiedam tegen Huissen kwam als een blijde verrassing. De drie Afrikaanse grootmeesters Akigna, Mbongo en Niami, allen oorspronkelijk afkomstig uit Kameroen, speelden de hoofdrol. In buitengewoon rommelige partijen tegen normaliter niet te kloppen Huissenaren haalden ze zomaar 5-1. Er had zelfs meer in gezeten. Helaas werd dit goede werk aan de andere borden onvoldoende ondersteund. Jeroen Kos, Peter van der Stap, Waldo Aliar en Ton Burgerhout hielden het niet droog tegen sterke Huissense grootmeesters. De acht verworven bordpunten zitten echter in de knip als later in het seizoen met andere degradatiekandidaten gestreden moet worden om behoud van de ereklasse.

https://schiedam24.nl/nl/nieuws/sport/039daverend039-begin-vst-in-damcompetitie/18416

 17-10-2021 Hanco Elenbaas:

Van Stigt Thans blijft ongeslagen

 03-10-2021   Sport   Redactie

Frits Luteijn won van grootmeester Jos Stokkel; foto: VST

 


DAMMEN - Van Stigt Thans won de topper in de damcompetitie tegen Huissen. Het werd 'een pak slaag': 12-8.

Tijdens de tweede ronde van de nationale damcompetitie werden de bokken van de schapen gescheiden. Alle topclubs op twee na hebben nu puntverlies geleden. VST is een van die twee.

Huissen speelt al weer jaren met bijna hetzelfde team. Diverse grootmeesters van eigen kweek plus de supergrootmeesters Baliakin en Valneris. De scherpte is er een beetje vanaf, aldus de waarnemers. Jasper Lemmen ging ten onder tegen de sterkste speler van VST, Vadim Virny. Hij werd het slachtoffer van een simpele combinatie, die ogenschijnlijk helemaal niet goed kon zijn. Kennelijk niet gecheckt. Een speler van dat niveau doet normaliter zetcontrole op alle mogelijke wendingen, voordat hij een zet uitvoert. Zeker als je tegen een wolf zit als Vadim Virny. Hij kwam na de eerste stukje van de slagwending in een noodlottige tempodwang terecht en kon direct opgeven.

Frits Luteijn, waarover dit jaar serieus de discussie ontstond of hij nog wel in het eerste hoorde, staat inmiddels op de eerste plaats van de nationale topscoorderslijst. Er zijn na twee ronden drie spelers met een honderdprocentscore. Luteijn staat na de overwinning op grootmeester Jos Stokkel eenzaam op de eerste plek, vanwege zijn lage eigen rating en hoge tegenstanderrating. Stokkel ging de strijd in onder het motto, dat hij de zwakste speler van Schiedam wel eventjes van het bord zou spelen. Hij ging iets te voortvarend te werk en moest om het vege lijf te redden een roemloze terugtocht nemen. Daarna beet hij helemaal niet meer van zich af. Kennelijk weinig oefening met slechte standen. Hij ging er vanaf met een soort mat in drie. De andere partijen eindigden in remise.

Opvallend in deze competitie is dat tal van verenigingen niet spelen met hun sterkste team. Hijken trad zaterdag aan zonder Harm Wiersma en Auke Scholma. Dat ging maar net goed. Culemborg ging ten onder, omdat ze Ebbo de Jong moesten opstellen en Pieter Steijlen aan bord 1 een offday had. Bij Wageningen loopt het ook niet lekker. Na de nederlaag in de eerste ronde tegen VST, werd nu met wereldkampioen Schwarzman erbij een schamele 10-10 geboekt tegen Frýlan. Beide 1500+ spelers, Schwarzman en Groenendijk, kwamen niet verder dan remise.

De outsider voor de landstitel DEZ verloor verrassend met 11-9 van degradatiekandidaat Arnhem. Landskampioen Hijken trad voor de eerste maal aan na de eerste ronde vrij te zijn geweest. Met een kleine 11-9 overwinning op Witte van Moort maakte het geen overtuigende indruk. Wel overtuigend is het optreden van de nieuwe topclub Damlust uit Gouda. Ze boekten hun tweede ruime overwinning ten koste van de reserves van VST.

 
 17-10-2021 Hanco Elenbaas:
wvm-1e-team-witte-van-moort-2021-2022-002_830x350_acf_cropped

Dammers Witte van Moort weren zich goed, maar verliezen wel

Gepubliceerd op
Gepubliceerd in
Deel:

WESTERHAAR – Op zaterdag 2 oktober stond de tweede ronde van de clubcompetitie op het programma. In Westerhaar was Hijken de tegenstander. In hun vaste opstelling is Hijken een ijzersterk team wat voor het grootste deel uit sterke grootmeesters bestaat. De kansen op een mooi resultaat namen toe toen bleek dat een drietal spelers, onder wie meervoudig wereldkampioen Harm Wiersma, ontbrak bij de Drentse topclub.

De wedstrijd werd afgetrapt met een remise. Bert Aalberts speelde een solide aanvalspartij tegen Aleksej Domchev en had een vijf-om-vijf zelfs wat voordeel. Doorslaggevend was het echter niet.

Jan van Dijk leverde een prima prestatie. Tegen de ijzersterke tweevoudig wereldkampioen Roel Boomstra verkoos hij een wat rustiger aanpak boven zijn gebruikelijke provocatieve spel. Dit legde hem bepaald geen windeieren want Boomstra kwam amper tot kansen en moest in remise berusten.

Ook Peter Hoopman wist het droog te houden, al was dat tegen Auke Scholma bepaald geen sinecure. In het middenspel raakte Hoopman verstrengeld in een podkova, en nadat hij zich daaruit bevrijdde stoomde Scholma op richting de damlijn. Hoopman kon echter genoeg vertraging opwerpen waardoor ook deze partij in remise eindigde.

Helaas kwamen de Westerhaarders toen op achterstand. Herman Hilberink had in ‘mysticus’ Hans Jansen een interessante tegenstander getroffen, en er ontstond ook een boeiend spelbeeld. Lange tijd speelde Hilberink goed, maar in het late middenspel verloor hij de controle over de stelling en ook de partij.

Marino Barkel trof de sterke grootmeester Martin Dolfing. In de opening kreeg Barkel al enig stellingsongemak en dat kenmerkte de rest van de partij. In het late middenspel wist Barkel, inmiddels onder stevige druk, zich naar de damlijn te rommelen met remise als prima resultaat.

Met de 4-6 achterstand op de borden incasseerde WvM een nieuwe tik. Yuen Wong nam het op tegen de creatieve en sterke Wouter Sipma. Vanuit een aftastende opening ontstond een explosief klassiek middenspel, waarbij beide spelers kampten met zwaktes in hun stellingen. Onduidelijk was wie er objectief beter stond, maar in de wedstrijdpraktijk kwam Wong na een afwikkeling twee schijven achter wat hem op verlies kwam te staan.

Direct werd de achterstand teruggebracht. Vanuit een hekstellingsopening kreeg Thijs van den Broek mooi spel tegen Jacob Okken. Dit voordeel werd in het late middenspel geconcretiseerd. Het eindspel werd door Van den Broek fraai afgemaakt.

Inmiddels stond het 6-8 en met nog drie partijen bezig behoorde een 10-10 gelijkspel zeker nog tot de mogelijkheden. Martijn de Leeuw trok tegen Jan Ekke de Vries vanuit de Tsjegolev-opening alle registers open. In het middenspel tastte De Leeuw in tijdnood mis: in plaats van een waarschijnlijk winnende voortzetting werd hij slachtoffer van een combinatie, die resulteerde in een remise-eindspel.

Gerbrand Hessing trof met Henk Kalk een invaller. In een interessante partij met een wederzijdse flankaanval wist Kalk na een oploop van Hessing naar dam te combineren. De dam kon nog worden afgenomen voor een schijf achterstand maar compensatie was er niet. Toch liet Kalk zich beschwindelen en kon Hessing opstomen naar de damlijn, met uiteindelijk een zwaar bevochten remise als resultaat.

Voor het 10-10 gelijkspel moest het in de laatste partij gebeuren, toevallig ook het enige bord waar de Westerhaarders op een serieus ratingvoordeel konden bogen. Gil Salomé had in een principieel spelbeeld zeker kansen tegen Rik Smit, maar laatstgenoemde deed eigenlijk alles goed. Salomé wist een voordelig eindspel af te dwingen met een sterke remisegeur. Ook in de wedstrijdpraktijk kwam Salomé niet tot winst.

Eindstand dus 9-11. Geen onverdiende nederlaag, maar met wat meer geluk had er zeker een resultaat in gezeten. Over twee weken zijn de Westerhaarders vrij vanwege het oneven aantal teams in de ereklasse. Over vier weken neemt Witte van Moort het in Schiedam op tegen Van Stigt Thans 2.

https://www.deltafm.nl/nieuws/sport/dammers-witte-van-moort-weren-zich-goed-maar-verliezen-wel/

 09-10-2021 Piet Bouma:

Uitspraak protestcommissie betreffende de partij Joost Hooijberg - Simon Harmsma.

 19-09-2021 Piet Bouma:

Het schijnt dat de KNDB de basisopstellingen en vereniginggegevens niet meer digitaal publiceert.
De basisopstellingen van een klasse zijn via de link Teams (klik op de tekst Teams!!) te bezichtigen in Toernooibase (het
schijnt eveneens dat dit bij velen niet bekend is):

Let op: de adresgegevens van het speellokaal vermeld in Toernooibase kunnen verouderd zijn.
De clubsecretarissen hebben van het bondsbureau recente gegevens ontvangen.
 

 Gewijzigd op 19-09-2021.
 11-08-2021 Hanco Elenbaas:

Uit De Telegraaf van vandaag:Daarnaast passen de Duitsers hun 3G-maatregel aan: „Alleen geprikte, genezen of geteste personen mogen naar hotels, theaters, restaurants of in binnenruimtes voor sport of recreatie”, kondigde Merkel aan.


Ongetwijfeld binnenkort ook in Nederland, niet zonder gevolgen voor de Nationale Clubcompetitie.