Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nederlands Kampioenschap Algemeen KNDB 2000

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 20-07-2020 Hanco Elenbaas:

Dolfing mist scherpte voor toppositie NK

Met vier debutanten en de rentree van de Jos Stokkel (40), de kampioen van 1989, is het NK dammen 2000 stukken minder voorspelbaar dan de laatste jaren....

Harm Wiersma en Ton Sijbrands lieten een uitnodiging van de dambond liggen. Sijbrands overwoog nog wel serieus een aanbod met extra startgeld van het organisatiecomite. Maar de speler neemt na het enerverende Europese kampioenschap en het onvoorstelbare wereldrecord blinddammen voorlopig toch gas terug.

In een publicatie in Het Damspel, het cluborgaan van de KNDB, geeft de oud-wereldkampioen aan dat hij zich voorlopig ook niet waagt in de 'slangenkuil' van het mondiale topdammen en dat hij ook afziet van deelname aan het WK in oktober in Riga.

 

Toch hoeft het publiek niet te wanhopen. Debutanten Martin Dolfing (22) en Mari van Ballegooijen, met 48 meteen de oudste NK-deelnemer, vochten een zinderend gevecht uit. In een combinatierijke partij in de onvoltooide hekstelling, leek wit naar analogie van een oude partij tussen Jannes van der Wal en Anatoli Gantwarg goede kansen te hebben. Maar Van Ballegooijen strooide verwarring met een wachtzet. De Brabander trok aan het langste eind en zette zijn eerste NK-partij subiet in winst om. Met een vermoeide maar gelukzalige glimlach genoot hij stilletjes op een van de grote trappen van het Hengelose stadhuis. 'Wat het allemaal precies waard was weet ik niet. Ik zit hier even ter decompressie', aldus Van Ballegooijen.

Opponent Martin Dolfing maakte in de halve finales grote indruk met een plus vier score over negen partijen. Over de talenten van de Groninger bestaat consensus. Optimisten vergelijken de sneldamkampioen van Nederland met Jannes van der Wal. Vooraf wilde Dolfing tot de eerste drie reiken maar in de eerste partij gebeurden er te veel onverwachte dingen. 'De hele partij voelde ik dat ik niet klaar was voor het NK.'

Ron Heusdens deed meteen serieus zaken. Net als bij zijn bliksemstart vorig jaar (zes uit drie) won hij in de openingsronde van grootmeester Hans Jansen. In een klassieke stand had de Amsterdammer wel een gewenste achterstand in ontwikkeling, maar zijn schijven raakten onevenwichtig verdeeld. Heusdens bracht Jansen een gevoelige nederlaag toe.

 09-06-2020 Gerrit Boom:

Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kampioenschap_dammen_2000):

Het Nederlands kampioenschap dammen 2000 vond plaats van 16 t/m 29 april 2000 (met een rustdag op 23 april) in Hengelo. Op de eerste plaats met 16 punten uit 13 partijen eindigden Rob ClercHans Jansen en Ron Heusdens. Zij speelden op 30 april een barrage met verhoogd tempo die gewonnen werd door Clerc met 6 punten voor Jansen (5 pt.) en Heusdens (1 pt.). Clerc bracht hiermee in zijn 25ste deelname zijn totaal aantal individuele Nederlandse titels op 8.