Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Bliksemsneldamtoernooi Zuid-Holland 2022 (Blitz)

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 3 minutes + 3 seconds/move
 29-05-2022 Hanco Elenbaas:

Arie Jacob Storm Cup


door Fred Ivens

 


Corry Storm en winnaar Jan van de Veen met de kolossale Arie Jacob Storm Cup.



Het bliksemsneldamtoernooi (3 min. + 3 sec. per speler per partij) werd verrassend maar verdiend een prooi voor Nijkerker Jan van de Veen. Hij won 12 partijen en remiseerde alleen met zijn concurrent-op-afstand Peter van der Stap en met Krijn Toet. Uit handen van Corry Storm ontving hij de kolossale Arie Jacob Storm Cup. Van de Veen zegde toe dat de naam Storm blijft voortleven in de vorm van een wisselbokaal voor de reeks van Grand Prix-toernooien die op stapel staat.

Peter van der Stap eindigde op vier punten afstand als tweede. Hij was tevens de beste Vriendendammer en werd daarvoor beloond met het even lijvige als fraaie Dammen als Cultureel Erfgoed van Hans van der Nap. Kees Thijssen had dat eerder al als winnaar van het THOpen Lucht Sneldamtoernooi ook al ontvangen, evenals de beste huisdammer Jo Hollands.

Nummer drie werd Radjinder Jharap nipt voor Roep Bhawanibhiek. Frans van Eenennaam kwam net een punt tekort voor het brons maar was wel de beste Hagenaar. Waarna er nog vele herinneringen zijn opgehaald en anecdotes uitgewisseld. Zie ook toernooibase.kndb.nl

Het was het slotstuk van de tweede editie van de Haagse Dam3daagse van de stichting The Hague Open. Wordt volgende jaar vervolgd.

 Gewijzigd op 29-05-2022.
 24-01-2022 Alex Kruyshoop:

Sneldammen om Arie Jacob Storm Cup
De Vriendendamkring (VDK) is bij oudere dammers nog steeds een begrip. In de Haagse damsociëteit van Arie Jacob Storm en zijn vrouw Corry viel tussen 1967 en 1987 vrijwel elke dag altijd wel wat te dammen. Ook ‘groten der aarde’ als Ton Sijbrands, Harm Wiersma, Jannes van der Wal, Baba Sy, Andries Andreiko en Iser Koeperman wisten de weg naar de voormalige groentezaak aan de Rembrandtstraat te vinden. In die periode werd ook het Vriendendamblad uitgegeven met abonnees over de hele wereld. Arie Jacob had het bordje Dampropagandist op zijn voordeur en werd door de KNDB voor al zijn inzet beloond met het lidmaatschap van verdienste.
Na hun (tijdelijke) verhuizing naar Vlieland moest de VDK worden opgeheven en werd afgesproken om de vijf jaar een rëunie te houden met als hoofdmoot het traditionele bliksemsneldamtoernooi met vijf-minuten-partijtjes. In 2012 was de allerlaatste, in Ter Heijde (Westland), de geboortestreek van Arie Jacob en Corry die de prijzen uitreikten en in het zonnetje werden gezet. Ton Sijbrands gaf ook toen (belangeloos) een kloksimultaan tegen tien Vriendendammers. Het sneldammen werd na achttien riondjes Zwitsers een prooi voor het VST-trio Frits Luteyn, Ron Heusdens en Peter van der Stap.
Arie Jacob en Corry belandden uiteindelijk weer op Urk waar Arie in 2015 overleed. Tot zijn nalatenschap behoort ook de kolossale Van Onselen-Hoogenraad Bokaal die hij als clubkampioen van de Monsterse Dam Vereniging kreeg uitgereikt. Wel Corry heeft die trofee nu beschikbaar gesteld om Arie Jacob in de vorm van een bliksemsneldamtoernooi nog één keer te herdenken. Je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd, is een Joodse wijsheid.

Als Stichting The Hague Open hebben we dit aanbod omarmd. Dat betekent dat we tijdens de Haagse Damdriedaagse eind mei nu dus echt voor de allerlaatste keer een bliksemsneldamtoernooi (nu 3 min. + 3 sec. per zet) van stapel laten gaan. Het gaat gebeuren op zaterdag 28 mei  in ISV De Kameleon, Veldzicht 20, Den Haag, Aanvang: 10.00 uur.
Iedereen mag meedoen mits hij/zij de VDK uit ervaring nog kent of laten we zeggen en warm hart toedraagt. Aanmelden voor 1 mei via tho@damweb.nl
Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 en dat is inclusief een lunch.
Gaarne voor 1 mei overmaken naar bankrekeningnummer NL60INGB0005826700 t.n.v. de Stichting The Hague Open.
Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt er al voorronden verspeeld gevolgd door een finale met drie groepen. Dit in de vorm van een rondtoernooi of Zwitsers. Bij voldoende belangstelling volgt er ook nog een avondprogramma met maaltijd waarvoor een (redelijke) bijdrage zal
worden gevraagd.
Hopelijk tot 28 mei. Namens de Stichting The Hague Open en de voormalige VDK, Fred Ivens

 Gewijzigd op 14-02-2022.