Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Kennemer Top Tien Toernooi Noord-Holland 1978

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 31-12-2023 Nico Leemberg:
[Haarlem’s Dagblad, 2.1.1978]
Sterke bezetting Top-Tientoernooi
(Van onze dammedewerker)
HAARLEM/IJMOND. — Damclub Heemstede is er voor de vierde achtereen- volgende keer in geslaagd om het inmiddels bekend geworden Top-Tientoernooi te organiseren. Evenals vorig jaar heeft men verscheidene klassen weten te formeren, die als volgt gerangschikt zijn: Top Tien. sub-Top Tien, tweede klasse, derde klasse, jeugdklasse en twee aparte groepen voor spelers die niet op zaterdag kunnen spelen. De Top Tien klasse heeft weer een zeer sterke bezetting en bestaat uit: Winter, Van der Vossen, Sluiter, De Jong, Boerrigter, Van Hal, Adelaar, Hooijberg en DeHaas. Favoriet lijkt Theo Tielrooij te zijn, die de voorgaande toernooien ook op z’n naam wist te schrijven. De eerste ronde zal gespeeld worden op dinsdag 3 januari in het Heemsteedse clublokaal „De Princehof”, Glipperweg 57 te Heemstede. Aanvang 19.30 uur.

[Haarlem’s Dagblad, 16.1.1978]
(…) Joost Hooijberg haalde de punten goedkoop, want Ron Adelaar kwam niet opdagen en kreeg derhalve een reglementaire nul.(…)

[Haarlem’s Dagblad, 19.1.1978]
(…) Opnieuw verscheen Ron Adelaar niet in de speelzaal en Wim Winter kon na een uur de punten laten noteren door arbiter Luiten.(…)

[Haarlem’s Dagblad, 23.1.1978]
Theo Tielrooy nu slachtoffer in Top-Tiendamtoernooi
Reglementaire nederlagen vertroebelen goede sfeer

(Van onze dammedewerker)
HAARLEM/IJMOND. — Er is een schaduw over het Top-Tien-damtoernooi gevallen en dit is te wijten aan het feit dat de organisatoren kwistig met reglementaire nederlagen lijken te strooien. Was het in eerste instantie Ron Adelaar die met deze bedenkelijke gang van zaken geconfronteerd werd, nu leed Theo Tielrooij een papieren nederlaag omdat hij door onvoorziene omstandigheden niet in staat bleek op tijd voor z’n partij tegen Wim Winter in de zaal te zijn.
Herhaalde verzoeken om uitstel van beide slachtoffers en medespelers hebben niet mogen baten en het is dan ook erg jammer dat de altijd zo sportieve sfeer dreigt te vertroebelen. Het is te hopen dat er op korte termijn een aanvaardbare oplossing komt, want dan kunnen de laatste drie ronden nog prettig verlopen.
Wim de Jong heeft zich hierdoor niet van de wijs laten brengen en liep door een fraaie overwinning op De Haas nog een punt uit op Joost Hooijberg, die niet verder kwam dan remise. De zesde overwinning op rij van Wim de Jong mag opnieuw groots genoemd worden. In de opening bracht hij Ton de Haas al in moeilijkheden en dit resulteerde in een voordelige middenspelstand voor de Haarlemmer. De wijze waarop hij toen dit voordeel in winst wist om te zetten maakte hem definitief favoriet voor de eindzege. Het is Joost Hooijberg niet gelukt Paul Boerrigter in grote problemen te brengen. Weliswaar heeft Hooijberg een combinatieve winst gemist, doch de uiteindelijke puntendeling was volkomen terecht. Hugo Schut trof een passief spelende Van der Vossen tegenover zich en heeft dat goed uit weten te buiten. Langzaam maar zeker bouwde Schut z’n terreinvoordeel uit en toen Van der Vossen nog iets terug wilde gaan doen, was het al te laat.
In de Sub-Top-Tiengroep blijft Theo Kuyl z'n partijen winnen en ook hij mag de grote kanshebber genoemd worden. Peter Pippel heeft twee punten achterstand, maar moet het nog tegen de koploper opnemen.

[Haarlem’s Dagblad, 27.1.1978]
De Jong behield zijn voorsprong 
(Van onze dammedewerker)
HAARLEM/IJMOND. — In de zevende ronde van het Top Tiendamtoernooi is het Wim de Jong gelukt om twee punten voorsprong op belager Joost Hooijberg te behouden, want de ontmoeting tussen beide spelers eindigde onbeslist. Door dit resultaat heeft De Jong de eindzege voor het grijpen, want hij heeft nog slechts één partij voor de boeg, omdat de organisatoren de naam van Ron Adelaar definitief van het rooster geschrapt hebben.
Joost Hooijberg is er niet in geslaagd om De Jong in problemen te brengen. Via een centrumdoorstoot probeerde Hooijberg een aanval op te bouwen die aanvankelijk kansen leek te bieden. Met nauwkeurig tegenspel pareerde De Jong deze agressie en nam zelfs de aanval over. Na een gelijke afwikkeling bleef er een eindspel over dat gewonnen leek voor de Haarlemmer, doch Hooijberg bereikte op het nippertje de remisehaven. De grootste verrassing uit deze ronde was de derde nederlaag van Theo Tielrooij tegen Harry van der Vossen. In een zeer kansrijke stand overzag de IJmuidenaar een lichte combinatie en kon direct capituleren. Hugo Schut had in het eindspel beide punten moeten pakken van Ton de Haas, maar een onnauwkeurigheid bleek hem een zet later een punt te kosten. Wim Winter en Nico van Hal hebben er een boeiend duel van gemaakt. Winter kreeg aan het eind van het middenspel de betere stand, maar Van Hal kon door middel van een grappige finesse een punt afdwingen.
In de Sub Top Tien leed Theo Kuyl een nederlaag tegen Peter Pippel die zich door dit resultaat naast Kuyl op de eerste plaats heeft genesteld. Bij de jeugd moest Cees van der Vlis een punt afstaan, maar behield de leiding en de beste kansen op het kampioenschap.