Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nederlands Kampioenschap Algemeen KNDB 1946

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 01-07-2023 Nico Leemberg:
[De waarheid, 16.12.1946]
DAMKAMPIOENSCHAP VAN NEDERLAND 
EEN MATCH VAN DRIE PARTIJEN 
moet beslissing brengen

Onder zeer grote belangstelling werd Zondag in Amsterdam de laatste ronde voor het kampioenschap van Nederland gespeeld. Uit sportief oogpunt beschouwd, is deze een groot succes geworden en de toeschouwers, die toch in hoofdzaak gekomen waren voor de grote strijd tussen Keller en Roozenburg, hebben kunnen genieten van een partij waarin de beide meesters gespeeld hebben voor wat ze waard zijn. Ten slotte is het remise geworden. Hoewel Keller bijna voortdurend iets beter heeft gestaan, was dit toch niet voldoende om te winnen, ook al door de sterke verdediging van Roozenburg.

Keller en Roozenburg blijven gelijk
Reeds in de opening werd zowel door Keller als door Roozenburg zéér scherp gespeeld. Elke spanning werd zo lang mogelijk gehandhaafd en afwikkeling steeds uitgesteld. Het resultaat van een en ander was dat Keller een zéér sterk centrum kreeg, terwijl Roozenburgs spel een weinig in de verdrukking zat. 
Om zich te bevrijden bracht de Rotterdammer een schijnoffer. Daarop bleek door Keller reeds geanticipeerd te zijn. 
Er volgde een zeer verraderlijke combinatie welke door geen van de in de zaal aanwezige dammeesters voorzien was, zodat er grote deining in de zaal ontstond. „Keller wint", hoorde men mompelen. Inderdaad had Keller dam gehaald ten koste van één schijf en zijn 10e kampioenschap scheen een feit. Toen ontstond een psychologisch moment. Keller voelde zich met zijn dam niet zeker genoeg van de overwinning en gaf er daarom de voorkeur aan, deze te laten vangen om dan een stand te verkregen waarin hij een stuk vóór bleef. 
Grif ging Roozenburg daarop in, daar hem toch geen andere kans overbleef. Van dit moment af toonde de Benjamin van het tournooi wat hij in zijn mars heeft. Een klein foutje in de stelling van zijn tegenstander wist hij dusdanig uit te buiten dat er een behoorlijke compensatie ontstond voor de materiële achterstand. Mede doordat Keller niet de allerscherpste voortzetting vond wist de Rotterdammer onder warm applaus nog een puntje in de wacht te slepen. 

Daardoor zijn beide spelers nu gelijk op de eerste plaats geëindigd en zal een match moeten uitmaken wie van beiden zich landskampioen mag noemen en tevens het recht zal krijgen, den Franschman Ghestem uit te dagen om de wereldtitel. 
Deze match, welke uit 3 partijen zal bestaan, wordt gespeeld op 4 Jan. te Leiden, 5 Jan. te A’dam en 11 Jan. te R'dam.

v. Dijk, de man uit Wageningen, heeft zijn laatste partij tegen Dukel gewonnen en daarmee een totaal van 14 pnt. vergaard. Dat is slechts 2 punten minder dan Roozenburg en Keiler behaald hebben. Deze 22-jarige jongeling is, zoals reeds eerder vermeld, de revelatie van deze wedstrijd. Vóór de aanvang een onbekende, is thans zijn naam bij elken dammer bekend. Als v. Dijk het contact met de sterken weet te handhaven, zullen we in de toekomst nog wel van hem horen.

Vos een raadsel 
Het merkwaardigste van deze wedstrijd is het resultaat van Vos. Deze geroutineerde wedstrijdspeler, met zijn 23 landkampioenswedstrijden, zijn 6-voudige titel van Nederlands kampioen en zijn vele internationale wedstrijden, heeft het klaargespeeld, in deze wedstrijd als rode lantaarndrager te figureren, mede doordat Verhoeven een papieren overwinning tegen Metz kreeg. 
Wat er met Vos in deze wedstrijd aan de hand was is voor ieder een raadsel. In zijn club en in de competitie speelt hij uitstekend, gelijk zijn omgeving weet mede te delen. In de voorwedstrijden werd de Amsterdammer in zijn groep gedecideerd eerste en nu in de finale nummer laatst! Wel kan men hier spreken van „de schone onzekerheid van de sport".

Deze kampioenswedstrijd was tevens een soort voorwedstrijd voor het volgende jaar, daar de 6 hoogstgeplaatsten volgend jaar direct aan de eindwedstrijd mogen meedoen. Dit zijn nu Keller, Roozenburg, v. Dijk, Beers, Ligthart en Huisman.

Vos zal dus zijn plaats weer via een voorwedstrijd moeten veroveren. Volgens zijn eigen verklaring heeft hij daar weinig zin in en zo is het dus mogelijk dat we dezen sympathieken speler niet meer op nationale wedstrijden terug zullen zien, hetgeen zeker te betreuren zou zijn. Ligthart is er niet in geslaagd zonder verliespartij te blijven. Metz zorgde er voor dat de laatste partij voor den IJmuidenaar een nederlaag werd. 
Van Metz moet nog vermeld worden dat hij voor zijn partij tegen v. Dijk verstek liet gaan en dat nu voor de tweede keer. Was de reis naar Deventer hem misschien te ver? 
Ten slotte volgen hieronder de resultaten van de laatste ronde met de eindstand. 
Roozenburg—Keller 1—1 
Ligthart—Metz 0—2 
Verhoeven—Vos 2—0 
v. d. Staay—Beers 1—1 
Dukel—v. Dijk 0—2 
Huisman—W. Roozenburg 1—1 
Slotstand: Keller en Roozenburg 16 punten, v. Dijk 14 pnt.. P. Beers en A. Ligthart 12 pnt. Huisman 11 pnt., Dukel, Metz, W. Roozenburg F. Verhoeven 9 pnt, v. d. Staay 8 pnt, Vos 7 pnt. 

B. SPRINGER. Gewijzigd op 02-07-2023.
 10-12-2019 Hanco Elenbaas:

 05-02-2019 Hanco Elenbaas:

https://imgur.com/Ru1fPDF

 05-07-2018 Hanco Elenbaas:

1ste partij gespeeld in Amicitia, Leiden, 2de in Krasnapolsky, Amsterdam, 3de in G.E.B. gebouw, Rotterdam.