Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Provinciaal Kampioenschap PFDB 2017

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: 50 moves in 120 minutes/25 moves in 60 minutes
 01-05-2017 Piet Bouma:

Verslag door Reinout Sloot.

Op zaterdag 29 april werd de laatste ronde van het FK gespeeld. 

 

Met name in de tweede klasse en in de hoofdklasse was het nog spannend. 

Bij het ingaan van de finale stond Joop de Graaf met 6 punten bovenaan, gevolgd door Geert Rozenberg en Wim Riddersma met elk 5 punten. In de derde klasse ging het tussen Bart Adema met 8 en Jan Sloot met 6 punten. In de hoofdgroep was Bart Visser met 7 punten uit 5 partijen al uitgespeeld, maar kon Anton Schotanus met 5 uit 4 nog langszij komen. 

 

In de derde klasse deelden Jan Sloot en Bart Adema de punten, waarmee Bart de eerste plaats en Jan Sloot de tweede plaats veilig konden stellen. Bij Dirk Zwier en Fedde van der Laan kwam er zowaar een Parti Bonnard op het bord. Bij de afwikkeling hiervan kwam Fedde een schijf achter. 

Toen er later nog een schijf verloren ging kreeg Dirk een gewonnen eindspel op het bord. Dirk en Fedde deelden daarmee de laatste twee plaatsen met elk 4 punten. 

 

Voor Dirk was deze laatste overwinning een goede afsluiting van zijn dam carrière. Met een enkele reis naar het rustige en zonnige Madera hoopt hij, weg van de hektiek en de drukte van Nederland, nog van een welverdiende oude dag te kunnen genieten. 

 

In de tweede klasse wist Joop de Graaf zijn favorietenrol waar te maken met een overwinning op hekkensluiter Sjoerd Schaaf. Wim Riddersma en Sietse Terpstra deelden de punten, net als Geert Rozenberg en Willem Lep. In die laatste partij gebeurde er van alles. Geert kreeg een dam op het bord. Even later was de dam verdwenen, maar stond Geert nog wel een schijf voor. Op het laatste moment was de stand weer gelijk  (6 om 6), maar nadat de partij remise was gegeven had Willem, naar eigen zeggen, nog naar een plusje toe kunnen werken. 

 

De eerste plaats was in elk geval voor Joop de Graaf met 8 uit 5. Wim Riddersma en Geert Rozenberg hadden elk 6 punten, maar omdat Wim Riddersma de onderlinge partij gewonnen had, was de tweede prijs voor hem en de derde prijs voor Geert. De plaatsen 4, 5 en 6 waren voor Sietse Terpstra, Willem Lep en Sjoerd Schaaf met respectievelijk 5, 3 en 2 punten. 

 

In de hoofdgroep ging Anton Schotanus er tegen Sietse Nagel nog even goed voor zitten. Sietse kon wel lang stand houden, maar op het eind kwam Anton toch beter te staan. Hij had het centrum en hij stond ook iets ruimer op het bord. Sietse Nagel liep dus tegen zijn tweede nederlaag aan en Anton Schotanus kwam op de valreep gelijk met Bart Visser. Piet Leijenaar probeerde tegen mij (Reinout Sloot) de partij zo lang mogelijk te rekken, maar uiteindelijk was een gelijkwaardige remise het eindresultaat. 

 

Piet Leijenaar en Reinout Sloot delen dus met 4 punten de vierde en de vijfde plaats en Sietse Nagel is met 3 punten de zesde speler van Friesland. Op het podium staat Piet Bouma met vijf remises op een keurige derde plaats. De eerste en de tweede plaats zijn voor Bart Visser en Anton Schotanus met elk 7 punten uit 5 partijen. Allebei twee winstpartijen en drie remises. 

 

Omdat het ook om het algehele kampioenschap van de provincie Friesland gaat, moet er nog een barrage gespeeld worden. Dit zal plaatsvinden op donderdag 18 mei, voorafgaand aan de slotvergadering van damclub Huizum. Als de beslissing is gevallen zullen de drie prijzen van de hoofdklasse worden uitgereikt. De derde prijswinnaar, Piet Bouma, was afgelopen zaterdag namelijk ook niet aanwezig. 

 

Afsluitend kunnen we wel stellen dat het toernooi in goede harmonie is verlopen. 

Onderweg moest er hier en daar nog wel wat gladgestreken worden, maar in overleg met de spelers zijn we er wel steeds uitgekomen. Iedereen die mee heeft gedaan wil ik bedanken voor de inzet. 

Maar in het bijzonder wil ik ook de zaalbeheerder Age van Insulinde bedanken, omdat hij als vrijwilliger steeds zijn tijd beschikbaar heeft gesteld. En mijn dank gaat ook natuurlijk naar Piet Bouma en naar damclub de Oldehove. Piet Bouma voor zijn steun met toernooibase en het invoeren van de partijen en de Oldehove voor het beschikbaar stellen van het dammateriaal. 

 

In het komende seizoen zal het FK sneldammen georganiseerd worden door damclub Rinsumageest die hiermee zijn 85-jarig bestaan wil vieren. Het gewone FK wordt dan georganiseerd door damclub DCF.  Hopelijk zal dit ook leiden tot wat meer belangstelling van met name de sterkere spelers. 

 

Dus wat mij betreft tot het volgende seizoen!

Overzichtsfoto van de laatste ronde FK 2017.
Fotograaf: facebook Bernard Post

 22-04-2017 Piet Bouma:

Sietse Nagel overspeelt zijn hand in Fries Kampioenschap

 

Vandaag werd in de Insulinde in Leeuwarden de voorlaatste ronde van het Fries Kampioenschap gespeeld.

 

In de hoofdgroep liep titelverdediger Anton Schotanus zijn wedstrijden op doordeweekse avonden in en maakte daardoor een jump in het klassement, na een remise tegen Bart Visser (2e ronde) en winst op Reinout Sloot (4e ronde).
Vandaag werd het restant van de 4e ronde gespeeld. Sietse Nagel speelde een alles-of-niets partij tegen Bart Visser door een korte vleugel opsluiting in te nemen en aan de andere bordrand de rand in te duiken. Nagel verloor de controle op het middenbord, probeerde met een offer nog paniek te zaaien, maar moest na 44 zetten concluderen dat zijn stand reddeloos verloren was.
De andere partij tussen Piet Bouma en Piet Leijenaar verliep in veel rustiger klassiekachtig vaarwater. In het late middenspel leek Leijenaar de overhand te krijgen, maar het einde was gelijkwaardig.
Bart Visser is nu uitgespeeld en leidt met 7 uit 5 gevolgd door Schotanus met 5 uit 4. Ook Bouma heeft al zijn partijen gespeeld en staat als rondeteller voorlopig derde met 5 uit 5 en een min. Daarachter volgen Nagel, Sloot en Leijenaar met 3 uit 4, waarbij Nagel nog een plusje extra heeft. Op 27 april volgt de slotronde met de wedstrijden Schotanus – Nagel en Sloot – Leijenaar.

 

 Koploper Joop de Graaf incasseerde in de tweede klasse een verrassende nederlaag tegen Geert Rozenberg. De stellingen liepen met een wederzijdse Ghestem-opstelling vrijwel geheel vast, waarbij De Graaf waarschijnlijk een mooie lokzet in gedachten had. Echter de bedrieger werd bedrogen en Rozenberg won twee schijven. Daarna brak Rozenberg voor één schijf door naar dam waarna het pleit beslecht was.
In de partij tussen Willem Lep en Wim Riddersma, leek laatstgenoemde voordeel te behalen. Een dam voor twee schijven bleek echter niet genoeg voor de winst en Lep ontsnapte met een remise.
Sjoerd Schaaf bracht met zwart een Roozenburg-aanval op het bord tegen Sijtze Terpstra. Terpstra brak deze aanval weer vakkundig af. In het daarop volgende laveerspel kreeg Schaaf duidelijk de overhand en hij verzuimde met 46…21-26! de kroon op zijn werk te zetten. In een drie-om-drie eindspel besloten beiden tot remise.
De Graaf is hier koploper met 6 uit 4. Rozenberg en Riddersma hebben 5 uit 4 gescoord. Uit dit trio zal volgende week waarschijnlijk de nieuwe kampioen naar voren komen. 

 

In de derde klasse miste Bart Adema een grote kans om de titel in de voorlaatste ronde in de wacht te spelen. Tegen Fedde van der Laan scoorde hij een mooie damzet en leek onbedreigd op de winst af te stevenen. Van der Laan ging stug door en werd beloond, toen Adema op zijn beurt in de fout ging en ook een damzet toeliet. Weliswaar ging de dam van Van der Laan meteen weer van het bord, maar het kat en muis spel tussen één zwarte dam en drie witte schijven bleek niet meer dan remise op te leveren.
Naaste rivaal Jan Sloot moest een pijnlijke nederlaag tegen Dirk Zwier incasseren. In een vermakelijke partij kreeg Sloot een dam ten koste van een schijf, maar deze werd door Zwier geheel ingesloten. Toen de dam vrijheid dacht te krijgen plakte Zwier naar dam. Sloot was zo van zijn a propos dat hij enkele zetten later pardoes zijn dam liet afnemen en vervolgens kansloos naar de nederlaag werd gespeeld.
Adema leidt nu met 8 uit 5, gevolgd door Sloot met 6 uit 5. Volgende week staat het duel Sloot – Adema op het programma, waar de nieuwe kampioen uit voort zal komen.

 

 

 

Foto: Bart Adema en Dirk Zwier (hier in actie tijdens de 1e  ronde) hoofdrolspelers in de vijfde ronde van de derde klasse.
Fotograaf: Sietse Nagel.

 Gewijzigd op 22-04-2017.
 08-04-2017 Piet Bouma:

Bart Visser blijft leider in Fries Kampioenschap

Vandaag werd de 3e/4e ronde gespeeld van het FK in buurthuis Insulinde te Leeuwarden. Na één minuut stilte vanwege het overlijden van de vader van deelnemer Wim Riddersma deze week, konden de zestien deelnemers van start. Ook van onze kant veel sterkte gewenst Wim!

 

In de hoofdgroep wist Piet Leijenaar met wit titelverdediger Anton Schotanus in het nauw te drijven. Schotanus kon met moeite het hoofd boven water houden. Leijenaar wikkelde af naar een eindspel van twee zwarte schijven tegen een witte dam wat net remise bleek te zijn.
Piet Bouma en Sietse Nagel speelden een half-open klassieke partij. Nagel verraste met een offer, waardoor het voordeel omsloeg. Bouma kon plotseling alleen nog vluchten naar een drie-om-een eindspel, waardoor Nagel de eerste plus van het toernooi kon noteren.
De partij tussen Bart Visser en Reinout Sloot werd scherp opgezet. In het late middenspel was het moeilijk waarneembaar, welke speler in tempodwang kwam. De remise die er na de tijdcontrole uitrolde was uiteindelijk gelijkwaardig.
Louter puntendelingen dus in de hoofdgroep, waardoor Visser blijft leiden met 4 uit 3, Bouma volgt met 4 uit 4 met een min, Nagel en Sloot hebben 3 uit 3 met een plus voor Nagel. Titelverdediger Schotanus heeft 2 uit 2 en Leijenaar sluit de rij met 2 uit 3. 

 

In de tweede klasse werd Willem Lep uit positie gespeeld door Sijtze Terpstra. Lep moest een schijf prijsgeven, waarna Terpstra soepeltjes naar dam liep. Het eindspel was daarna niet meer te redden voor Lep.
Geert Rozenberg haalde – in een positioneel mindere positie - combinatief uit met een heuse Coupe Napoleon tegen Sjoerd Schaaf, die meteen beslissend was.
En ook de derde partij eindigde in een beslissing. Wim Riddersma meende een 4 om 3 doorbraak te nemen, tegen Joop de Graaf, maar schoot een enorme bok, doordat er nog een zwarte schijf op 17 bleef staan. Met een schijf achterstand was het daarna snel gedaan.
De Graaf leidt hier met een 100% score (6 uit 3), Riddersma heeft 4 uit 3, Rozenberg en Terpstra staan op 3 uit 3 en Schaaf en Lep hebben 1 uit 3 op hun conto. 

 

In de derde klasse is men reeds gevorderd t/m de vierde ronde.
Bart Adema combineerde tegen Dirk Zwier naar dam. De dam ging eraf, maar daarna nam Adema opnieuw een doorbraak bijna bij de damlijn. Deze nieuwe tweede dam werd Zwier uiteindelijk te machtig.
Jan Sloot wist tegen Fedde van der Laan ook naar dam te combineren en daarmee pakte hij de tweede blauwe notering (naast Piet Leijenaar) in deze ronde.
Adema is hier de koploper met 7 uit 4, gevolgd door Sloot met 6 uit 4. Van der Laan heeft 3 uit 4 gescoord en Zwier heeft tot dusver nog geen punten gescoord (0 uit 4).

Foto: Koploper Bart Visser kijkt in de camera, Reinoot Sloot zien we op de rug en Geert Rozenberg is herkenbaar aan de rechterzijde.
Op het toneel een Mongoolse Yurt, een attribuut bij het huwelijksfeest van Bernard Post en Munkhtuya Nasanbayar, wat een dag eerder in de Insulinde werd gevierd.
Fotograaf: Sietse Nagel.

 Gewijzigd op 08-04-2017.
 01-04-2017 Piet Bouma:

2e ronde Fries Kampioenschap: Strijd om plusjes blijft uit!
 

 De tweede ronde van het FK werd vandaag afgewerkt in buurthuis Insulinde in Leeuwarden. In de Hoofdgroep speelden Reinout Sloot en Piet Bouma een theoretische Vermin-variant, waarbij de wederzijdse damafwikkeling al eerder in de praktijk was voorgekomen. Beiden waren opgelucht dat beide dammen zonder schade werden opgeruimd (met 28. 35-40! had Sloot nog in troebel water kunnen vissen), waarna de uitgeleefde stand na 41 zetten remise werd gegeven.
Piet Leijenaar en Sietse Nagel speelden de langste partij van de dag waarbij ook een theoretische opening op het bord verscheen. Uiteindelijk kwam er laat klassiek afspel, waarbij na dik vier uur de punten werden gedeeld. Ook hier besloot men niet de plusjes-eindspelen op te zoeken.
Een voouitgespeelde partij uit de vijfde ronde tussen Piet Bouma en Bart Visser werd donderdag remise. Visser bereikte met een venijnige combinatie bijna de damlijn, maar moest daarna constateren dat de stand van zijn tegenstander net voldoende compensatie opleverde voor een puntendeling. Visser leidt nu met 3 uit 2, gevolgd door Bouma (3 uit 3). Daarachter volgen Sloot en Nagel met 2 uit 2. 
 

In de tweede klasse meer vuurwerk achter de borden. Joop de Graaf verraste Willem Lep met een damcombinatie. Sjoerd Schaaf verloor al snel een schijf tegen Wim Riddersma en kreeg daarna ook een dam om zijn oren. De spelers van BEGB Britsum konden daardoor weer puntloos naar huis afreizen. Sijtze Terpstra kreeg een aanval tegen Geert Rozenberg, die Rozenberg met verve tegenspeelde. Terpstra moest achterwaarts afwikkelen. Na 44 zetten werd ook hier de remise overeengekomen, zonder verdere aspiraties op een plus.
De Graaf en Riddersma zijn hier de koplopers met het volle pond: 4 uit 2.
 

 In de derde klasse wist Fedde van der Laan zijn clubgenoot Dirk Zwier vanuit een fraaie aanvalspartij met een kleine finesse te verschalken. Weliswaar kwam Zwier nog op dam, maar Van der Laan wikkelde feilloos af naar een winnend eindspel.
De partij tussen Bart Adema en Jan Sloot had wisselende spelbeelden, waarbij analytici zich nog maar eens moeten buigen over andere varianten. Hier ging men wel door naar het bittere eindspel, maar werden de ragfijne (plus)remisegrenzen niet overschreden.
Adema staat hier eerste in het klassement (5 uit 3), gevolgd door Van der Laan (3 uit 3).
 

Foto: Piet Leijenaar (rechts) wist de aspiraties van Sietse Nagel te weerstaan.
Fotograaf: Piet Bouma.

 Gewijzigd op 01-04-2017.
 18-03-2017 Piet Bouma:

Bart Visser leidt in Fries Kampioenschap

 De eerste ronde van het FK is vandaag gespeeld in Zalen Tivoli in Leeuwarden. Nadat wedstrijdleider Reinout Sloot om twaalf uur een kort openingswoordje verrichtte, waarbij hij en-passant verrassend vermeldde dat er dit jaar met plusremises gespeeld wordt, kon de strijd los.
 

In de hoofdgroep werd titelverdediger Anton Schotanus door tegenstander Piet Bouma met een halve hekstelling geconfronteerd, die hij uiteindelijk met voordeel opblies. Schotanus leek op winst af te stevenen, maar na wat minder nauwkeurig spel kon Bouma naar de remise afwikkelen. Reinout Sloot en Sietse Nagel kregen na een spannend laat klassiek middenspel een makro-eindspel op het bord, waarbij Sloot zocht naar de plusoverwinning. Uiteindelijk werden ook hier de punten mathematisch gedeeld. Piet Leijenaar sloeg een remiseaanbod af van zijn tegenstander Bart Visser. Dat had hij beter niet kunnen doen. In een vijf-om-vijf eindspel kwam Leijenaar in onoverkomelijke problemen, en moest hij de vlag strijken.
 

 In de tweede klasse boekte Joop de Graaf een mooie combinatieve winst op Sijtze Terpstra. Wim Riddersma en Geert Rozenberg gingen langs afgronden, waarbij Riddersma een doortocht naar dam forceerde. Deze dam bleek beslissend. Clubgenoten Sjoerd Schaaf en Willem Lep speelden een alles of niks partij, maar eindigden beiden met een punt. Wel overzagen ze een zetje van Weiss in het middenspel, terwijl Lep zich na afloop (nadat hij de remise had geaccepteerd) afvroeg of hij niet gewoon een plusremise in handen had.
 

 In de derde klasse behaalde Bart Adema een nette overwinning op clubgenoot Dirk Zwier. De partij Jan Sloot – Fedde van der Laan is vooruitgespeeld op donderdagavond en had remise als resultaat. Niet nadat Fedde in het middenspel een schijfwinst had gemist. Jan zal zich achteraf wel afvragen waarom naamgenoot Reinout op donderdagavond niet het plusprincipe had uitgelegd. Na nog één zet, had hij de duurzame drie schijven voorsprong in handen…..
 

 Op zaterdag 1 april wordt de tweede ronde gespeeld in buurthuis Insulinde in Leeuwarden. Een week eerder (25 maart) is het FK sneldammen in Zalen Tivoli in Leeuwarden. Het is de laatste keer dat er een Fries Kampioenschap gespeeld wordt in Tivoli, want een week later sluit het roemruchte zalencentrum haar deuren.

Foto (uitsnede): Bart Visser (voorgrond) wist met de zwarte schijven Piet Leijenaar te verschalken.
Fotograaf: Sietse Nagel.

 Gewijzigd op 18-03-2017.