Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Polish Open Szczyrk 2018

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
 25-08-2018 Piet Bouma:


Commotie rondom Polish Open

 

Helaas is er rond het Polish Open 2018 een hele soap ontstaan m.b.t. Toernooibase. Hieronder mijn verhaal/opinie.

 

Het doel van Toernooibase is een zo compleet mogelijk overzicht te geven van damtoernooien, uitslagen, partijen etc. Daarbij wordt gelegenheid gegeven tot gebruikersinvoer: toernooien, uitslagen, partijen, semi-livepartijen, commentaar bij toernooien, commentaar bij partijen en zelfs informatie/commentaar geven via een clublokaal.

Gebruikers kunnen een account krijgen waarmee – ze naar gelang wat men wil invoeren – rechten krijgt in Toernooibase.
Er is ook nadrukkelijk (zie de disclaimer op de site) de mogelijkheid gegeven aan federaties, toernooi-organisatie, persoonlijke websites etc om gegevens van Toernooibase in eigen website te gebruiken of te embedden (inframen). Daarmee wordt aan de damcommunity m.i. een unieke tool gegeven om de damsport continue te promoten en kan Toernooibase een versterking geven aan eigen (toernooi)website. Vanuit bijv. Ivoorkust, Suriname, Mongolië, Burkina Faso, België, Thailand, Frankrijk en natuurlijk Nederland wordt ook dankbaar gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die Toernooibase biedt.

 

Een enkele keer blijkt dat toernooi-organisaties het niet op prijs stellen dat uitslagen en/of partijen door gebruikers ook vrijwel a la minute na afloop van een ronde in de database van Toernooibase worden opgenomen. In mijn ogen eigenlijk onbegrijpelijk omdat – door het vrijwel altijd linken van toernooisite – de damcommunity ook heel gemakkelijk een kijkje kan nemen op de toernooisite, die met livepartijen, uitslagen, foto’s, dagverslagen, livestreams, video’s altijd nog een grotere informatiebron (al dan niet embbeded met gegevens van Toernooibase) kan bevatten, dan hetgeen Toernooibase heeft te bieden. M.i. altijd een win-win situatie.


De organisatie/beheerder website van het Polish Open (Bartosz Socha) heeft mij afgelopen maandag tijdens mijn vakantie in Limburg via email laten weten dat hij graag wilde dat partijen van het Polish Open na het toernooi in Toernooibase werden opgenomen en dit graag op dezelfde wijze wilde als bij de vorige editie, omdat hij het niet fair vind. En of ik dit op Toernooibase wilde vermelden en dit ook aan degene wilde doorgeven die de partijen invoerde.

Omdat ik alleen een mobieltje op vakantie bij me had heb ik dit emailtje doorgestuurd aan Hendrik Veenstra, ook omdat ik wist dat hij zondag dit toernooi en ook partijen in Toernooibase heeft ingevoerd.

 

Hendrik is vervolgens geschrokken van de mededeling, die er op de Poolse toernooisite was geplaatst, waarbij gesproken werd van stelen van partijen door admins van Toernooibase. Dit is flink bij hem in het verkeerde keelgat geschoten. Overigens ook bij mij toen ik het las.

 

Hendrik heeft op dinsdag aan Bartosz Socha laten weten (niet gepubliceerd) dat de code gebruikt voor de liveweergave van de Oerterp-applet ongeautoriseerd wordt gebruikt en in dit geval dan eveneens “gestolen” is. Overigens ook een code die verouderd is en niet alle features van de Oerterp-applet gebruikt. Hij heeft verwezen naar de website https://live.kndb.nl/ om hen te contacten voor het weergeven van de livegames omdat deze wel geautoriseerde en juiste actuele code gebruiken. En met het verzoek om niet gebruik meer te maken van zijn verouderde code voor de livegames op de website van Polish Open. Daarna heeft Bartosz Socha gepubliceerd met naam en toenaam dat Hendrik Veenstra niet meer toestaat, dat zijn code wordt gebruikt voor de livegames en dat partijen na afloop van de ronde op de toernooiwebsite worden gepubliceerd.
Daarmee volledig voorbijgaand aan het feit dat er daadwerkelijk een aanbod is gedaan om de livegames via geautoriseerde code en via https://live.kndb.nl/ (met daarmee de mogelijkheid van computeranalyse en commentaar geven tijdens het moment dat de partij wordt gespeeld) te laten verzorgen.
Overigens moet ik hierbij wel vermelden dat Bartosz de oude code op een bepaald moment waarschijnlijk ongevraagd zonder restricties van Marcel Kosters heeft gekregen (waarschijnlijk in 2012) en hij deze vanuit zijn oogpunt ook mocht gebruiken.

 

Enfin, dit aanbod (weergave via https://live.kndb.nl/) is vervolgens geweigerd met de motivatie dat men de livegames via eigen website wilde laten lopen (geembed via Hendriks oude script, wat natuurlijk op exact dezelfde wijze geembed  met https://live.kndb.nl/ zou kunnen).

 

Op woensdag heeft Bartosz Socha geëist dat de partijen (Hendrik was al na maandag gestopt met invoeren van uitslagen en partijen) van het Polish Open (ronde 1 en 2) werden verwijderd en er geen partijen meer werden ingevoerd.
Wel wilde hij graag zijn livegames code gebruiken op eigen website, maar partijen zouden dan (met uitzondering van de livegames) pas na afloop van toernooi in Toernooibase geplaatst mogen worden. Dit leek Hendrik geen deal c.q. compromis.


Hij heeft daarbij nog een keer omstandig – aan de hand van een bericht van Rienk van Marle op facebook – uitgelegd dat in zijn opinie Toernooibase en de Poolse toernooiwebsite elkaar gewoon versterken (zie ook mijn bovenste alinea) en dat een deal met het gebruik van het script van livegames alleen mogelijk is wanneer ook meteen alle partijen (met commentaarmogelijkheden voor alle gebruikers) in Toernooibase geplaatst mochten worden. Dit was voor Bartosz onacceptabel.

 

Om ca. 22.00 uur woensdagavond heeft Hendrik daarop het gehele toernooi uit Toernooibase verwijderd. Dat was de enige waarborg om te voorkomen dat gebruikers alsnog partijen gingen invoeren (en ook dat was nog niet genoeg want onder Diversen zijn dus toch nog een aantal geplaatst). Er kwam wel commentaar van Bartosz dat het verwijderen van uitslagen niet nodig was. In Hendrik’s opinie (en mijn opinie ook) dus wel.

 

Overigens loopt er op facebook een poll dat Jacek Pawlicki de weergave verbiedt (plus meningen daarover). Dit kan ik niet bevestigen. Ik denk dat het handig is dat de initiatiefnemer deze poll verwijdert. Wij hebben alleen contact gehad met Bartosz Socha. Het kan best zijn dat deze websiteprogrammeur contracten heeft met organisatie, Poolse dambond, FMJD waarbij ook websiteclicks bonussen opleveren (ik speculeer maar wat, ik weet het niet). Dus die poll is mogelijk volstrekt misplaatst.

 

Enfin, het is een lang verhaal geworden, maar dit is in mijn beleving wat er deze week rond Polish Open is gebeurd. Mijn vakantie is daardoor flink verpest, ik ben flink pissed off en het is geen reclame voor de damsport en dit specifieke World-Cup toernooi geworden.


Ik heb besloten dit verhaal  hier alleen in de Toernooizaal te plaatsen. Met de Google vertaal functie in Toernooibase zullen ook buitenlandse lezers dit best kunnen volgen. En natuurlijk mag iemand dit ook in het Engels/Pools (Ronald Schalley, jouw vrouw?) vertalen en ergens anders ter lezing aanbieden.

 

Mijn welgemeende felicitaties aan winnaar Jan Groenendijk, een fantastische prestatie!
Veel plezier om de partijen ook op Toernooibase alsnog na te spelen en van commentaar te voorzien.

 

Piet Bouma.

 Gewijzigd op 25-08-2018.
 21-08-2018 Paul Oudshoorn:

Ah Dank je wel voor de uitleg Hendrik! Stelen?....wat een woord. Verdienen ze er soms aan? Het is zeer jammer inderdaad, dat men niet denkt aan de beleving. Dit is natuurlijk een prachtig en belangrijk toernooi.  Van stelen kan toch geen sprake zijn, lijkt me, zeker niet als je ook beseft dat velen teruggeven met commentaren, inderdaad.

 21-08-2018 Hendrik Veenstra:

Hallo Paul, dat er geen live partijen meer te zien zijn heeft niets te maken met de analysetools. Deze waren nu ook al niet aanwezig op de toernooisite. Het heeft er meer mee te maken dat de organisatie niet wil dat wij partijen van dit toernooi op Toernooibase plaatsen tijdens het toernooi en ons beschuldigt van diefstal op haar website. 

Daarmee verdwijnt een heel stuk beleving van het toernooi, omdat er dan geen mogelijkheid is om fragmenten van het toernooi te delen of opmerkingen te maken door o.a. grootmeesters zoals jijzelf. Dat vind ik erg jammer. Livegames worden nu gefaciliteerd door de KNDB via de site live.kndb.nl, waar mijn programmatuur staat. Ik heb de organisatie geadviseerd om daar ook gebruik van te maken en ook gebruik te maken van Toernooibase.kndb.nl. De organisatie wenst daar op dit moment geen gebruik van te maken. 

Misschien dat de nederlandse spelers morgen op tablet gaan noteren. Dan zijn de livegames via Toernooibase alsnog te volgens. enlightened

 

 Gewijzigd op 21-08-2018.
 21-08-2018 Paul Oudshoorn:

De maatregel om de livestream van de partijen te stoppen, is wel begrijpelijk indien men optimaal vals spel wil tegengaan, ivm de waarderingsgrafieken en commentaren. Zou het niet mogelijk kunnen zijn, om een livestream zonder die elementen te weergeven? Zelf ben ik a-technisch, dus geen idee hoe ingewikkeld dat  is.....