Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nederlands Kampioenschap Algemeen KNDB 1995

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 20-01-2021 Hanco Elenbaas:

Groningse dammer verrast met overwinningen op zwaargewichten: Scholma lijkt goud in vingers te hebben

Ondanks twee overwinningen op zwaargewichten is het nog totaal onzeker of Auke Scholma dit jaar voor het eerst in zijn carrière nationaal damkapioen zal worden....

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

STADSKANAAL

Jansen, geboren Huissenaar, won eveneens tweemaal; ook van Wesselink en bovendien van Van der Kooij. Het had weinig gescheeld of er was een marge van twee punten tussen de koplopers geweest. In de zesde ronde, toen alle partijen in remise eindigden, maakte Gérard Jansen tegen Scholma een enorme 'ketser' en zijn stand leek hopeloos verloren. Maar tactisch inzicht had ertoe geleid dat Scholma en niet Jansen in tijdnood verkeerde. De wanhoop nabij kon de witspeler met enige virtuoze kunstgrepen de remise binnenhalen. Met wat meer bedenktijd had Scholma het zover waarschijnlijk niet laten komen.

De overwinningen van Jansen hebben een hoog technisch gehalte. Rode lantaarndrager Zwart had in de derde ronde geen schijn van kans. In de vijfde ronde volgde een met geduld uitgevoerde aanvalsoverwinning op Van der Pal. Zaterdag in de zevende ronde was Van der Kooij slachtoffer. De flankaanval van wit werd overtuigend afgestraft. Schijfverlies bleef achterwege maar de zwarte doorbraak naar veld 40 bleek even kwaadaardig.

De winst van maandag op Wesselink vertoonde veel gelijkenis met de overwinning van Jansen op Van der Pal. Binnen twee uur waren 22 schijven van het bord verdwenen, maar de zwarte schijven stonden aanmerkelijk minder gecentreerd. Gemakkelijk remise maken was er voor Wesselink niet meer bij, terwijl de druk van Jansen groter werd. De partij duurde lang en Scholma kon lang op een benauwde remise van Wesselink blijven hopen. Maar het vier om twee eindspel werd slechter. Tenslotte verslikte Wesselink zich als een beginner en verloor op slag. De uiterlijk altijd zo rustige Jansen trilde na de partij van van de geleverde inspanning.

De Huissenaar is altijd een supertalent geweest en tijdens dit NK speelt hij zijn beste spel. Veel dammen thuis doet hij in tegenstelling tot Scholma niet. Een frisse kijk op het spel is voor Jansen minstens zo belangrijk. Jansen: 'Studeren doe ik niet veel. Maar ik werk hard. Dat is voor mij een goede afleiding.'

Thijssen ondervond de kracht van Jansen in de achtste ronde. De zwarte centrumstand was zo overwegend dat het uitblijven van de winst als een wonder mocht worden beschouwd. Vreemd genoeg leverde ook analytisch speurwerk geen pasklare strategie op. 'Maar lang heb ik er niet naar gekeken. Dat ligt niet zo in mijn aard,' aldus Jansen.

Vier overwinningen zijn dit jaar niet voldoende voor het binnenhalen van de nationale titel. Scholma boekte gisteren tegen Clerc al zijn vijfde, maar in tegenstelling tot Gérard Jansen verloor hij eenmaal. Clerc speelt in dit NK beneden zijn kunnen en komt niet tot scoren. Scholma: 'Meestal zijn mijn tegenstanders in de situatie dat zij niet hoeven te winnen en ik wel. Nu is het andersom en dat is erg plezierig. Ik dam echter wel mee want Gérard Jansen zit nog dicht op de huid. Trouwens ligt op remise spelen tegen Clerc mij niet zo goed.'

De openingszet van Scholma (1.31-27) begint 'gewoonte' te worden. Clerc speelde de half open klassieke partij volop mee, maar kon na de switch naar klassiek bezwaarlijk veld 14 aanvullen. 20...24-29 durfde de zwartspeler niet aan en na de 'prettige afwikkeling' had hij het blijvend druk met de binding van de schijven op 15 en 24 terwijl de schijven op de korte vleugel inaktief bleven tegenover de 'ontmoedigende pyramide' van wit.

Beide spelers hadden in deze periode minder dan 15 minuten voor twintig zetten. De contouren van het witte voordeel kregen na de succesvolle opmars van schijf 42 vaste vorm. Een nieuwe verzwakking van de lange vleugel was noodzakelijk en na het dammetje op veld 3 was het helemaal afgelopen.

Vervelen was er in Stadskanaal niet bij. Hans Jansen drukte zijn voordeel door tegen Van der Kooij. Meijer behaalde, even voorzichtig als knap, de zege door vanuit een klassieke stand tot een aanval met beslissende doorbraak te komen.

Voor het overige werden er dromen verstoord. Johan Krajenbrink moest toezien hoe Bert Zwart in een overtuigende aanvalsoverwinning kon boeken. De score van min twee kon gelukkig snel weggepoetst worden door winst in de negende ronde op Arjan van Leeuwen die op zijn beurt de opgehaalde score weer teniet zag gedaan.

Wesselink verloor zelfs driemaal. Behalve Scholma en Géard Jansen, wist ook Van der Kooij de Eindhovenaar te verslaan.

 06-01-2021 Hanco Elenbaas:

Na dertien jaar is Scholma eindelijk eens succesvol

Auke Scholma (38) is damkampioen van Nederland geworden en dat is een grote opluchting. Voor de dertiende keer deed hij dit jaar mee, maar nooit kwam hij verder dan een derde plaats, al in 1983, en een tweede, pas in 1992....

 

 

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

STADSKANAAL

Voor het eerst in zijn carrière heeft Scholma zijn veeleisende speelstijl tot het einde van het toernooi volgehouden. Vaker al begon hij met een veelbelovende score in de eerste toernooihelft maar stortte later in. In Stadskanaal was de conditie eindelijk goed waar hij de laatste jaren snipverkouden, grieperig of anderszins vermoeid was. Ook hield hij zich in met het stapgedrag. Slechts één keer, met Hein Meijer, werd het echt te laat. 'Als je damt, bouw je behoorlijk wat spanning op, dan ga ik niet om tien uur al naar bed,' aldus Scholma.

Derden profiteerden doorgaans van zijn inzinkingen en zijn nimmer aflatende wil om interessante partijen te produceren. De riskante opzet kostte nogal eens teveel tijd of bleek soms niet door de beugel te kunnen. Een toernooi zonder Scholma is inhoudelijk minder interessant en is hoe dan ook slecht voor het winstpercentage.

Scholma, geboren in Opeinde (Smallingerland) en woonachtig in Baflo (Groningen) vat de dampartij op als een 'intensieve discussie met je tegenstander die vier tot wel zeven uur kan duren. Wil je tot een interessant gesprek komen dan moet je hem ook iets geven om te bedenken. Af en toe plaats ik een provocerende opmerking.'

Een andere instelling derhalve dan de 'resultaatrakkers' die geduldig loeren op hun kansen. In dit toernooi strooide Scholma verwarring met zijn openingszet 1.31-27 waar 'niet mis mee is' en waar, behalve Rob Clerc, 'niemand in de verste verte een antwoord op wist te vinden'.

Scholma levert als beroepsdammer zijn financiële bijdrage aan het gezin en kan dit jaar vol trots 5000 gulden mee naar huis nemen. De Groninger vindt dat de nationale toppers te gemakkelijk met de laatste modes meelopen. Iedereen speelt varianten die ook bij de anderen bekend zijn met 'theoretisch getouwtrek' als gevolg.

In de laatste ronde tegen Hendrik van der Zee nam Scholma geen risico's. Hij zorgde er voor dan er 'geen echte hekstelling' op het bord verscheen waarna de partij rustig remise werd. Vervolgens werd het toekijken geblazen bij de explosieve partij die achtervolger Gérard Jansen afwerkte tegen Johan Krajenbrink. De zwartspeler maakte zich er niet gemakkelijk van af en speelde voluit om 'het publiek wat te laten zien'; een gedachte waar in de slotronde lang niet iedere dammer op kwam. Lange tijd was onduidelijk of zwart greep zou krijgen op de aanvallende witte centrumpositie. Na 33.27-21 hadden de spelers de door Scholma aangegeven schijfwinst niet gezien: na 33...11-16, 34.49-43 met na het slaan 18-23, 19-24 en 14-19. Het is echter wit dat met een schijf minder het beste spel heeft.

In de razendspannende tijdnoodfase, waarin alles mogelijk was, had zwart met 49...18-22 flink van zich af kunnen bijten. De vraag was dan geweest of wit als laatste zet voor de tijdcontrole 50.32-27 had aangedurfd. Dat is namelijk precies de goeie, want na 50...31-36 speelt wit na het slaan verrassend 28-23 met ontsnapping.

Toen de kruitdampen waren opgetrokken resteerde een gelijkwaardige remise-positie. Scholma plaatste zich daarmee voor het continentale kampioenschap dat nog dit jaar in Polen (naar verluidt: Krakow) zal worden gehouden en uitsluitsel moet bieden voor plaatsing in het wereldkampioenschap dat volgend jaar in Ivoorkust zal worden gehouden. Nederland is sinds vorig jaar geen aparte zone meer. Wouter van Beek, voorzitter van de FMJD bevestigde dat het toernooi in Polen doorgang kan vinden omdat een sponsor is gevonden.

Geheel ander nieuws in Stadskanaal was de beslissing dat de paringen voor de grootmeester-achtkamp op Vlieland, op korte termijn alsnog door loting zullen worden voltrokken. De indelingen volgens de internationale rating-lijst, die aanmerkelijk statischer is dan die van bijvoorbeeld het tennis, is daarmee van de baan. Bij de betrokkenen waren wrijvingen ontstaan over de indeling. De loting vindt in zoverre geleid plaats dat landgenoten elkaar in de eerste ronde niet kunnen treffen.

STADSKANAAL: NK, mannen: dertiende en laatste ronde: Van Leeuwen - Thijssen 1-1, Van der Pal - Zwart 1-1, Scholma - Van der Zee 1-1, Van der Kooij - Van Aalten 1-1, G. Jansen - Krajenbrink 1-1, Wesselink - Meijer 1-1, H. Jansen - Clerc 1-1.

Eindstand: 1. Scholma 18, 2. G. Jansen 17, 3. H. Jansen en Meijer 15, 5. Thijssen 14, 6. Van Aalten, Clerc, Van Leeuwen en Van der Zee 13, 10. Krajenbrink 12, 11. Wesselink 11, 12. Van der Pal 10, 13. Van der Kooij en Zwart 9.

 05-05-2020 Hanco Elenbaas:

 05-05-2020 Hanco Elenbaas:

 05-05-2020 Hanco Elenbaas:

 03-05-2020 Hanco Elenbaas:

Stadskanaal, 8 t/m 22 april 1995.