Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Wereldkampioenschap KNDB 1912

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 09-07-2020 Hanco Elenbaas:


Huldiging van de nieuwe wereldkampioen door het Utrechts Damgenootschap.
Achter de tafel vlnr: broer Richard, vader Hoogland, Herman, moeder, grootvader en Richard's verloofde. 
Uit het mooie boekwerk dat Paul de Heus in 2006 heeft uitgebracht ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van UDG. 

 Gewijzigd op 09-07-2020.
 28-08-2019 Hanco Elenbaas:


Uit Le Damier van 15 februari 1914

 28-08-2019 Hanco Elenbaas:


Wereldkampioen Herman Hoogland, 
uit Le Damier van 15 oktober 1913

 23-08-2018 Hanco Elenbaas:

Het zogenaamde WK 1912 was eigenlijk geen wereldkampioenschap. Men noemde het in 1912 "Internationale wedstrijd" en het was een invitatietoernooi volgens de regel "wie betaalt bepaalt", met de welgestelde Rotterdammer Vervloet als meest bepalende.
Volgens Rob Jansen (in Schatplichtig aan Caïssa, p. 20) ontstond de breuk tussen Jack de Haas en Constant Broekkamp in januari 1905 omdat "Broekkamp zo ontactvol was geweest partijen tussen Weiss en De Haas van kritisch commentaar te voorzien in zijn damrubriek in De Amsterdammer. In mei verliet Broekkamp het V.A.D. en in september richtte hij de Damvereeniging Amsterdam op, waarbij een groot aantal leden van het V.A.D. zich aansloot."
Een breuk met grote gevolgen, want Broekkamp en De Haas richtten beiden ook een eigen dambond op. Pas in 1911 verenigden die elkaar bestrijdende bonden zich in de N.D.B., die zich vanaf 1949 K.N.D.B. mocht noemen. 
Na 1911 was het oud zeer tussen De Haas en Broekkamp nog lang niet helemaal opgelost, wat blijkt uit de protestvergadering die in augustus 1912 tot stand kwam op initiatief van de Amsterdamsche Damvereeniging Van Embden, waar Broekkamp's Damvereeniging Amsterdam inmiddels in was opgegaan. Bij die protestvergadering waren diverse verenigingen betrokken die mede door Broekkamp's inspanningen waren opgericht: de Haarlemsche Damclub, Gezellig Samenzijn, Jozef Blankenaar, D.O.S., en Damvereeniging Zaandam.
Blijkbaar probeerde men Broekkamp een plaats te laten krijgen in de "Internationale wedstrijd". De vergadering werd geleid door Chr. Schröder, voorzitter van Gezellig Samenzijn, en aan het woord kwamen in het verslag van Van Embden vooral Broekkamp's rechterhand S.S. van Baalen (die later vice-voorzitter werd van de N.D.B.), in 1912 penningmeester van Van Embden, en Hartog Koperberg, secretaris van Van Embden. Op slinkse wijze wisten Vervloet, Van den Broek en Mijer te verhinderen dat Broekkamp werd toegelaten tot hun Internationale wedstrijd. Zie het verslag van de protestvergadering van zondag 11 augustus 1912:
https://imgur.com/a/Cz45dMZ 

 27-07-2018 Hanco Elenbaas:

Wereldkampioen Herman Hoogland geeft in 1912 simultaan. Rechts staat NDB-voorzitter C.G. Vervloet:
https://imgur.com/o7GYkTV