Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nederlands Kampioenschap Algemeen KNDB 1972

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 11-05-2021 Fred Roedolph:

Kampioenschap van Nederland 1972

Speech t.g.v. de opening van het nationaal kampioenschap door K.N.D.B.-voorzitter H.C. van de Vreugde.

Dames en heren,

Ik wil beginnen om alle deelnemers aan de wedstrijd om het persoonlijk kampioenschap van Nederland 1972 van harte welkom te heten. Ook hartelijk welkom aan de overige aanwezigen, de damjournalisten, de bondsdirecteur, de perschef en de wedstrijdleider Nobbe.

Zoals reeds geruime tijd van tevoren bekend was, hebben enkele prominente spelers zich om hen moverende redenen teruggetrokken. Ik hoop niet dat hun afwezigheid een ongunstige invloed zal hebben op het verloop in die zin, dat er minder spectaculaire en interessante partijen gespeeld zullen worden.

Alle deelnemers persoonlijk kennende, wil ik mijn vertrouwen uitspreken dat ook zij er voor zullen zorgen dat het kampioenschap 1972 niet minder boeiend zal zijn. Ik wens u allen zeer goede partijen toe en hoop van harte dat de sterkste zal mogen winnen.

Wie dat zal zijn, zal aan het slot blijken. In ieder geval hoop ik, dat die overwinningstrofee zal worden weggedragen door degene, die getoond en bewezen heeft daarop het meeste recht te hebben.

Voor elke deelnemer moet het toch bijzonder interessant zijn om kampioens van Nederland te worden in het jaar dan de K.N.D.B. in samenwerking met de Damstichting Twente het wereldkampioenschap organiseert.

Ik kan u verzekeren dat niets door het organisatiecomité onbeproefd wordt gelaten om hiervan een groot damfestijn te maken. Ik verheug mij daarover nu reeds in zeer grote mate en ik mag toch zonder meer aannemen dat velen zo niet allen dit gevoel zullen delen.

Blijdschap dus over de dingen die staan te gebeuren, maar ook droefheid over de dingen die ons nu in ernstige mate bezig houden. Het zal u allen bekend zijn, dat onze bondswedstrijdleider zeer ernstig ziek is. Lijdende aan een kwaal die nauwelijks uitzicht biedt op verdere levenskansen. Hij verblijft thans in een kliniek in Parijs in de hoop dat er nog iets ten goede gewend kan worden. Ik weet wat dit betekent. In gedachten vertoef ik vaak bij hem en ik zit er zo boordevol mee dat ik het niet kan laten u hiervan deelgenoot te maken. Ik wil hierover thans niet verder uitwijden. Hierdoor zult u gemerkt hebben dat in de organisatie vooraf wat schoonheidsfoutjes zijn gemaakt. Het programmaboekje o.a. kon pas nu worden uitgereijt, maar onder de gegeven omstandigheden kon het niet anders.

Ik wil thans besluiten. Ik wens u nogmaals heel veel succes en hiermee verklaar ik het toernooi voor geopend.

 11-05-2021 Fred Roedolph:

Uit het toernooi-bulletin:

De ronden 1 t/m 5 worden gespeeld in hotel Rijnders, Wanningstraat 1, Amsterdam.

De ronden 6 t/m 11 worden gespeeld in hotel Nieland, Soerenseweg 73, Apeldoorn

 

De Heer G. Lekkerkerker te Bilthoven heeft een fraai uurwerkje beschikbaar gesteld voor de speler, die de mooiste combinatie uitvoert tijdens dit toernooi.

2e ronde: De partij van Harm Wiersma begon een half uur later, omdat de Fries zondagochtend uit Leeuwarden een trein wilde nemen, die niet reed. Na overleg met zijn tegenstander vergoedde wedstrijdleider Th. Nobbe het half uur verlies.

De aanvangstijd van de ronden op zaterdag 25 maart en 1 april is een half uur later gesteld. De derde en vijfde ronde begingt dus om 11.30 uur.

 

De secretaresse van de Persdienst, mevrouw E.Palmer-Keur, zal tijdens dit toernooi haar taak als typiste niet kunnen vervullen. Zij schonk vrijdagavond het leven aan een zoon, die de naam Michael meekreeg. Moeder en zoon maken het - volgens de eerste berichten - goed. Wij feliciteren haar en echtgenoot Rudy van harte met deze (reeds lang verwachte) gezinsuitbreiding.

 

Voorlopig hebben wij nog niet kunnen voorzien in de vacature van mevouw Palmer. Daarom uw clementie als u - met name in de week na pasen - de circulaires mogelijk iets later ontvangt, dan in de bedoeling heeft gelegen. Wij zullen trachten vertraging zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Heeft u, op- aan- of be-merkingen op of over de partijen, dan kunt u zich wenden tot de Persdienst KNDB, Maarten Lutherweg 227, Amstelveen.

Annotaties van de gespeelde partijen zullen wij in één zending gelijktijdig met de laatste ronde verzenden. Verschillende spelers hebben hun medewerking toegezegd.

4e ronde: 

Naar aanleiding van de mededeling i.z. het te laat beginnen van de partij Schotanus-Wiersma (bulletin blz.6) verzoekt het bondsbestuur de hierna volgende verklaring te willen openen:

"In zake het te laat beginnen van de partij Schotanus-Wiersma dien opgemerkt te worden, dat de door de arbiter genomen beslissing niet in overeenstemming is met de voorheen in soortgelijke gevallen genomen beslissingen.

Vermeld dient te worden, dat de arbiter op zondagmorgen om 8.15 uur door Wiersma werd opgebeld, met de mededeling dat de trein, die hij wilde nemen, niet op zondag reed. Om te voorkomen dat dit geval als precedent zal worden gebruikt, dient te worden geconstateerd, dat de in dit geval genomen beslissing om Wiersma een half uur te vergoeden, als onjuist moet worden beschouwd."

Namens het K.N.D.B.-bestuur, en wedstrijd Commissie,  Drs.W.Visser alg.Adjuct.

 

Wist u, dat u de uitslagen van dit nationale kampioenschap iedere speeldag via het NOS-journaal kunt beluisteren? Ok de radio schenkt op de meeste speeldagen aandacht aan het toernooi in de sport- of aktualiteitsrubrieken. Dat gebeurt door de NOS, NCRV, VARA en AVRO.

 Gewijzigd op 11-05-2021.