Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Persoonlijk kampioenschap Frysk Spul 2023

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 12-02-2023 Piet Bouma:
Persbericht:
Jelle Wiersma toch weer damkampioen

Gaastmeer – Hij had een lange weg te gaan, Jelle Wiersma. Hij begon het persoonlijk kampioenschap in het Fries dammen zelfs met een nederlaag. Maar na de zevende en laatste ronde stond hij net als de laatste jaren toch weer gewoon bovenaan.

De inhaalrace van de Wommelser was bepaald indrukwekkend. Ook in de derde ronde moest hij tegen Taeke Kooistra nog een remise slikken, maar daarna ging het alleen maar crescendo. Bij het ingaan van de afgelopen zaterdag in Gaastmeer gespeelde finale had Wiersma zijn achterstand teruggebracht tot een half punt. Wel moest hij nog twee spelers boven zich dulden, Marten Walinga en Taeke Kooistra, die het in de zesde ronde tegen elkaar moesten opnemen. Hier zou dus een naaste concurrent weg gaan vallen. Het werd Walinga. De Waaksenser liet zijn stand heel open staan, en dan neem je in het Fries dammen grote risico's. Met een uitgekiende combinatie kwam Kooistra op voorsprong, en een paar zetten later hield Walinga het voor gezien.

Wiersma had zich ondertussen van diens broer Siebe ontdaan. De man uit Oudega-SWF, die zeer wisselvallig uit de hoek kan komen, zag over het hoofd dat Wiersma achter een schijf kon lopen die niet meer  te verdedigen was. Het leverde ook meteen een dam op, maar dat wachtte Walinga maar niet eens meer af.

Maar 's middags tapte deze Walinga tegen Kooistra uit een ander vaatje. Nou viel het de Hartwerder te prijzen dat hij risico's niet uit de weg ging. Met zijn halve punt voorsprong op Wiersma had hij ook een verdedigende tactiek aan kunnen houden. Kooistra nam juist een agressieve voorpost in, die hem echter weinig opleverde en waar hij in de loop van de partij steeds meer last van begon te krijgen. Bovendien begon Walinga's rechtervleugel een stevige druk op zijn centrumschijven uit te oefenen. Een offer kon niet uitblijven. Walinga kwam als eerste op dam, en rondde de partij uiteindelijk fraai af. 

Kooistra's onverwachte verlies gaf aan Wiersma de gelegenheid om toe te slaan, maar daarvoor moest hij wel Marten Walinga van zich afschudden. De partij ging lang gelijk op. In een stand van drie om drie offerde Wiersma een schijf, maar dat gaf hem wel de gelegenheid om als eerste op dam te komen, en dat was voldoende voor de overwinning. Ook al bleek na afloop dat Walinga teveel in zijn hoge speeltempo was meegegaan, en dat een remise er wel degelijk in gezeten heeft.

Over hoe zijn kampioenschap tot stand was gekomen was Wiersma eigenlijk vrij kort. "Och ja, sa rûn it no ienkear, en der komt ek wat gelok bij." Maar tien persoonlijke kampioenschappen kun je toch onmogelijk alleen aan geluk te danken hebben.

Onderin was het stuivertje wisselen. De beide promovendi Dicky van der Meer (Terherne) en Folkert Groenveld (Jutrijp) konden zich niet handhaven, ook al was het voor de laatste tragisch dat hij het in de laatste ronde juist tegen de tot dan puntloze Van der Meer liet zitten. Zij worden vanuit de tweede acht opgevolgd door Tjerk Wijbenga (Arum) en Pieter Hoogterp (Gaastmeer), die vorig jaar juist gedegradeerd waren.
 06-02-2023 Piet Bouma:

Persbericht:

Afvalrace bij Fries dammen
 
Hartwerd – In de strijd om het persoonlijk kampioenschap in het dammen Fries spel begint er zo langzamerhand wat tekening in de strijd te komen. Konden bij het ingaan van de vierde ronde maar liefst zes van de acht deelnemers in de kampioensklasse nog de illusie hebben om er met de hoogste eer vandoor te mogen gaan, dan is dat aantal na zaterdag eigenlijk gereduceerd tot drie.
 
's Ochtend haakte als eerste Folkert Groenveld af. Hij moest tegen Jelle Wiersma een schijf afstaan, en dat betekende een nederlaag. Enigszins opvallend was het verlies van de vorig jaar zo verrassend uit de hoek gekomen Siebe Walinga. Tegenstander Henk Haanstra mocht zich zo gedeeltelijk koploper noemen, samen met Marten Walinga die tegen promovendus Dicky van der Meer geen fout maakte, ook al probeerde de Terhernster het nog wel met een dam, maar die bleek uiteindelijk te kostbaar. Haanstra en Walinga kregen aan de top gezelschap Taeke Kooistra, hoewel die wel een kostbaar half punt liet liggen tegen Hein de Vries.
 
Haanstra kon echter niet lang van de voor hem hoge positie genieten. Tegen Taeke Kooistra ging het 's middags wel lange tijd gelijk op, maar in een stand van 4 tegen 4 werd hij gedwongen een schijf in te leveren. Ook Marten Walinga dwong zijn tegenstander Groenveld tot een offer. Walinga en Kooistra bleven daarmee als enigen bovenaan. Ze worden echter op slechts een half punt gevolgd door Jelle Wiersma. De regerend kampioen toverde tegen Dicky van der Meer fraaie combinatie op het bord, die hem twee schijven plus een dam opleverde. Daarmee lijken er nog drie kandidaten over voor het kampioenschap, dat komende zaterdag in Gaastmeer zijn ontknoping krijgt.
 29-01-2023 Piet Bouma:

Persbericht:

Taeke Kooistra neemt kop bij kampioenschap Fries dammen

Bij het zaterdag gestarte persoonlijk kampioenschap in het dammen Fries spel was Taeke Kooistra de enige die er zonder kleerscheuren afkwam. De 18-voudig oud-kampioen had dan misschien wel een gemakkelijk programma omdat hij aan moest treden tegen de beide promovendi Dicky van der Meer en Folkert Groenveld, maar hij maakte ook geen fouten.

Alle andere favorieten maakten die wel. Het ergst deed dat titelverdediger Jelle Wiersma. Hij kon niet verhinderen dat de altijd taaie Henk Haanstra een dam haalde, en toen was het met de Wommelser snel gedaan. Wiersma herstelde zich 's middags tegen de Leeuwarder Hein de Vries, die daarvoor heel knap Marten Walinga op remise had weten te houden. Diens broer Siebe, de revelatie van het kampioenschap van afgelopen jaar, liet eveneeens een half punt liggen tegen Folkert Groenveld.

De beide lagere klassen werden helaas geteisterd door vele afzeggingen, zodat de stand daar zeer onoverzichtelijk is.