Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Fryslân Open Frysk Spul 2024 (Rapid)

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 40 minutes + 20 seconds/move
  
  Linken: 
  Official site
  Livegames
  Livestream Youtube
 25-02-2024 Piet Bouma:
PERSBERICHT
Liuwe Westra

Foeke Tiemensma wint Fryslân Open


FRANEKER – Foeke Tiemensma bleek zaterdag 24 februari werkelijk de sterkste bij de Fryslân Open in het Fries dammen. Nadat hij het voorbereidende toernooi al op zijn naam geschreven had, was hij in de drie partijen van de finale ook nog eens oppermachtig. En dat terwijl hij het Fries dammen al een aantal jaren op een zacht pitje had gezet.

De Franeker begon zijn zegetocht in de grootmeestergroep vrijdagavond op de bekendste plek van zijn eigen woonplaats, onder de planetenhemel van het planetarium. Daar versloeg hij dankzij een overmacht in het eindspel de taaie veteraan Taeke Kooistra. Zaterdag moest hij eerst aantreden tegen Marten Walinga. Tiemensma kwam een schijf voor, vooral omdat Walinga zichzelf in een lastige positie gemanouvreerd had. Na een geslaagde omsingeling van diens centrumschijven gaf de medeorganisator op. In de derde en laatste partij moest Tiemensma aantreden tegen veelvuldig Fries kampioen Jelle Wiersma. Die had eerder Walinga verslagen, maar tegen Kooistra kwam hij niet verder dan een remise. Wiersma moest in de derde partij dus wel winnen. Daar leek het ook wel op, maar in het late eindspel trok Tiemensma het initiatief alsnog naar zich toe, en won hij zelfs nog de partij. En daarmee werd hij met zelfs anderhalf punt voorsprong op Wiersma de meer dan terechte winnaar van het toernooi.
In het meestergroep was de verrassing misschien zelfs nog wel groter. Hier waren twee spelers toe doorgedrongen die maar vrij recent met het Fries dammen kennis gemaakt hebben: de Groninger Fedde Kramer en de Pool ?ukasz Kosobudzki. Niettemin konden de twee ervaren Friezen Henk Haanstra en Hein de Vries niet tegen hen op. Weliswaar won De Vries vrijdagavond nog wel van Kramer, maar Kosobudzki versloeg al Henk Haanstra, en die was vorig jaar nog de winnaar van het toernooi. De Pool moest in de tweede ronde op zijn beurt weer het onderspit delven tegen Kramer. Op dat moment moesten zij De Vries nog boven zich dulden. Kramer bleek daarna echter te sterk voor Haanstra, en ook Kosobudzki won fraai van koploper De Vries. Hij won al vroeg een schijf, en kon daarna zijn voorpost niet alleen behouden maar deze ook inzetten voor een winnende combinatie. Na een zinderende barrage partij tussen Kosobudzki en Kramer mocht de Pool zich winnaar in de meestergroep noemen.

Einduitslag Grutmasters:

1 Foeke Tiemensma
2 Jelle Wiersma
3 Taeke Kooistra
4 Marten Walinga

Einduitslag Masters:

1 Lukasz Kosobudzki
2 Fedde Kramer
3 Hein de Vries
4 Henk Haanstra

Naast deze finales met twintig schijven was er zaterdag in Franeker ook nog een toernooi met slechts vijf schijven in de beginstand. Dit kwalificatietoernooi FRYSK! in de Koornbeurs te Franeker was dit jaar ongemeen spannend. Wat opviel, was dat na drie ronden reeds geen enkele speler meer zonder puntverlies was. Dit kwalificatietoernooi FRYSK! kreeg extra cachet door de aanwezigheid van een groep Italianen die in het noordwestelijke Aosta het Fries dammen omarmd hebben. Van hen drong Yassin Ghodbhani tot de zondag te spelen finale door, naast enkele spelers die zich in de reguliere wedstrijden van het Fryslân Open al bewezen hadden. Opmerkelijk was, dat ook de 15-jarige Teije Stor uit Bolsward een plaatsje in de finale wist te bemachtigen, onder andere door in een beslissingspartij te winnen tegen de ervaren veteraan Cor Kooistra. Ook opmerkelijk was, dat dit toernooi maar liefst 5 niet-Friese deelnemers aan het  WK FRYSK! opleverde.  

Einduitslag Kwalificatietoernooi FRYSK!

1-2 Willem Schaap en Aleksej Domchev (Litouwen) 6 p.

3-5 Tsjerk Wijbenga, Renaud Braye (België), Porter Richardson (Monster) 5,5 p.

6-8 Cor Kooistra, Yassin Ghodbhani (Italië), Teije Stor 5 p.

9-10 Petra Dusková (Tsjechië), Lorenzo Lodato (Italië) 4,5 p.

11-14 Davide Gemma (Italië), Arjen Bruinsma, Ties Slagter (Den Bosch), Patrick Casaril (België) 4 p.

15-17 Siward Walinga, Dicky van der Meer, Ian Censi (Italië) 3,5 p.

18 Menno Kamminga (Monster) 3 p.

19-20 Leo van Dorp (Wageningen), Freark Smink 2,5 p.

21 Margot Aiello (Italië)

==

 Van dit toernooi plaatsten de hoogste zeven spelers zich voor het WK FRYSK! op zondag 25 februari. Dat betekent dat er beslissingswedstrijden gespeeld moesten worden tussen Kooistra, Ghodbhani en Stor. De uitslagen hiervan:

Stor - Kooistra: 1-0
Ghodbhani - Stor: 1-0
Kooistra - Ghodbhani: 0,5 - 0,5

Eindstand: Ghodbhani 1,5 p., Stor 1 p., Kooistra 0,5 p.

Dit betekent dat Ghodbhani en Stor zich plaatsten voor het WK.

Jelle Wiersma wereldkampioen FRYSK!

FRANEKER – Als onderdeel van het toernooi Fryslân Open werd in Franeker afgelopen weekend ook het wereldkampioenschap FRYSK! georganiseerd. Op zaterdag was er een kwalificatietoernooi. De beste spelers daarvan en de hoogstgeplaatsten van het reguliere toernooi mochten zondag in het oude stadhuis van Franeker meedoen aan de finale. Die werd uiteindelijk gewonnen door Jelle Wiersma uit Wommels, na een beslissingswedstrijd tegen Taeke Kooistra.

FRYSK! volgt de spelregels van het Fries dammen, maar een partij begint niet met 20 schijven, maar slechts met 5, die eerst allemaal aan de basislijn opgesteld staan. Niettemin is de kans op remise nog steeds klein.
Het kampioenschap was vooral een wedstrijd stuivertjewisselen. Na vier ronden stond Kooistra nog bovenaan, gevolgd door een peloton van vier: Marten Walinga, Tsjerk Wijbenga, Jelle Wiersma en de Litouwer Aleksej Domchev. Daarna verloor Kooistra van Domchev, en nam die zijn plaats als koploper in omdat de anderen allemaal remiseerden.
Maar Domchev verloor in de zesde ronde weer van Walinga. Die kwam op zijn beurt aan kop, samen met Jelle Wiersma, die Wijbenga versloeg. In de laatste ronde liet Walinga het echter helemaal zitten tegen de langzaam omhooggeklommen Italiaanse kampioen Andrea Peirano, maar Wiersma kwam tegen Hein de Vries ook niet verder dan een gelijkspel. Hij bleef daarmee wel aan kop, maar moest nu Taeke Kooistra naast zich dulden, die in de laatste ronde Henk Haanstra van zich afgeschud had.
Er was dus een barrage nodig. Wiersma won een schijf en na de nodige druk ook de partij, daarbij gadegeslagen door een haag van toeschouwers, onder wie ook de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok. Die hield ter afsluiting van het toernooi een korte toespraak, waarin hij het Fries Dammen roemde als één van de parels van de Friese cultuur, waarna hij de verschillende winnaars hun prijzen overhandigde.

Einduitslag WK FRYSK!

1 Jelle Wiersma, 5 p. + 1
2 Taeke Kooistra, 5 p. + 0
3-5 Aleksej Domchev, Marten Walinga, Hein de Vries, 4,5 p.
6 Andrea Peirano, 4 p.
7-10 Henk Haanstra, Foeke Tiemensma, Porter Richardson, Willem Schaap, 3,5 p.
11 Tsjerk Wijbenga, 3 p.
12-14 Yassin Ghodbhani, ?ukasz Kosobudzkim Petra Dušková, 2,5 p.
15-16 Teije Stor, Renaud Braye, 2 p. Gewijzigd op 25-02-2024.
 23-02-2024 Piet Bouma:
PERSBERICHT
Marten Walinga

Foeke Tiemensma maakt come-back bij Fries dammen

FRANEKER – Nadat hij indertijd tegen de absolute top aanschurkte, had Foeke Tiemensma zich al een aantal jaren niet meer laten zien bij wedstrijden in het Fries dammen. Tot hij deze week vrij onverwacht zijn opwachting maakte bij het toernooi Fryslân Open in Franeker. Daar bleek dat de plaatselijke inwoner deze eigenzinnige variant van het damspel nog geenszins verleerd was. Al na de eerste dag nestelde hij zich bovenaan, en daar zou hij blijven, terwijl de een na de andere concurrent wegviel.

De laatste die Tiemensma nog kon bijbenen was de verrassende Groninger Fedde Kramer. Beiden konden zo langzamerhand de druk blijkbaar toch moeilijk meer aan: gisteren in de ochtendronde kwam Kramer niet verder dan remise tegen Auke Zijlstra, en ook Tiemensma moest zich tegen Henk Haanstra tevreden stellen met een gelijkspel. 's Middags troffen de beide kemphanen dan elkaar in een beslissende partij. Daarbij sloeg Tiemensma al in de opening toe met een combinatie die hem een schijf voordeel opleverde. Kramer probeerde er daarna nog wat van te maken, maar moest uiteindelijk toch kapituleren.

Die nederlaag bood aan Jelle Wiersma en Marten Walinga de gelegenheid om op te rukken naar de tweede plaats. De eerste won degelijk van Cor Kooistra en Auke Zijlstra. Walinga had in Taeke Kooistra en Henk Haanstra een zwaarder programma. Niettemin won de Waaksenser, die tot dan geen overtuigend toernooi speede, beide partijen. De overwinning op Kooistra was zonder meer indrukwekkend. Nog in de openingsfase toverde Walinga een zeer diepe combinatie op het bord. Het moest bijna wel een studeerkamerzet zijn, maar Walinga ontkende dat ten stelligste en bezwoor dat hij een en ander ter plekke bedacht had. De vele tijd die hij ervoor gebruikt had, bewees zijn gelijk.

Door hun nederlagen moesten Kooistra en Kramer nog een beslissingspartij spelen om uit te maken wie toegelaten zou worden tot welke finalegroep. Kooistra won de barrage uiteindelijk door een combinatie, en daarmee doet hij mee met de grootmeesters, samen met Tiemensma, Wiersma en Walinga. Kramer maakt dus zijn opwachting bij de meesters, en daar moet hij het opnemen tegen Henk Haanstra, Hein de Vries en de zeer verrassend uit de hoek gekomen ?ukasz Kosobudzki. De Pool heeft zich op het internet het Fries dammen eigen gemaakt, en begon gaandeweg het toernooi steeds sterker te spelen. Gisteren zette hij eerst de Tsjechische Petra Dusková aan de kant, en daarna speelde hij zeer verdienstelijk remise tegen Taeke Kooistra. De finales worden zaterdag 24 februari afgewerkt in het stadhuis van Franeker.

De genoemde spelers zijn door hun plaats bij de eerste acht van het toernooi ook automatisch geplaatst voor het wereldkampioenschap in het Fries dammen, dat naar verluidt in augustus in Harlingen gespeeld zal worden. Ook Auke Zijlstra en de na een zwak begin toch nog goed teruggekomen Tsjerk Wijbenga kwalificeerden zich daarvoor.

Einduitslag (voortoernooi Fryslân Open 2024)

1 Foeke Tiemensma 6,5 p.
2-3 Jelle Wiersma en Marten Walinga 6 p.
4 Taeke Kooistra (na barrage)
5 Fedde Kraamer (na barrage)
6-8 Henk Haanstra, Lukasz Kosobudzki, Hein de Vries 5 p.

9-10 Auke Zijlstra, Tsjerk Wijbenga 4,5 p.

11-15 Petra Duskova, Fedde Wiersma, Aleksej Domchev, Cor Kooistra, Dicky van der Meer 4 p.
16-19 Ties Slagter, Hidde de Vries, Porter Richardson, Renaud Braye
20 Patrick Casaril 3 p.
21 Piet Sikma 2,5 p.
22 Herbert Tulleken 2 p.
23 Menno Kamminga 1 p.
24 Leo van Dorp 0 p.

Geplaatst voor het WK

Teake Kooistra (reeds geplaatst als NK)
Jelle Wiersma (reeds geplaatst als FrK)
Petra Duskova (reeds geplaatst als Tsjechisch kampioen)

Tiemensma, Walinga, Kramer, Haanstra, Kosobudzki, Hein de Vries, Auke Zijlstra, Tsjerk Wijbenga
  Gewijzigd op 23-02-2024.
 21-02-2024 Piet Bouma:
PERSBERICHT
Marten Walinga

Friezen in eigen damvariant aan kop

FRANEKER – In het gisteren van start gegane internationale damtournooi Fryslân Open lijken de Friezen toch nog altijd het meeste kijk te hebben op het Fries dammen. Na drie ronden zijn alleen Jelle Wiersma uit Wommels, Taeke Kooistra uit Hartwerd en de plaatselijke favoriet Foeke Tiemensma nog zonder puntverlies.

Vooral van Tiemensma mag dat een verrassing genoemd worden. De Franeker heeft al een aantal jaren het Fries dammen op een laag pitje gezet, maar hij bleek de kunst nog geenszins verleerd te zijn. De Belg Renaud Braye was in de eerste ronde misschien nog niet de moeilijkste tegenstander, maar de overwinning op Hein de Vries daarna mocht er zijn, en Tiemensma bond in de derde ronde ook Cor Kooistra aan zijn zegekar.

Dat Taeke Kooistra en Jelle Wiersma zich ook aan kop nestelden, lag meer in de lijn der verwachting. Beiden hebben de afgelopen decennia immers met straffe hand over het Fries dammen geregeerd. Vooral Wiersma had een lastige loting, al viel die in de eerste ronde tegen Porter Richardson dan nog wel mee. Maar in de tweede ronde moest hij daarna meteen aantreden tegen het damkanon Marten Walinga. Die wist hij met strategisch spel te verslaan, en dat herhaalde zich daarna tegen Henk Haanstra. De winnaar van vorig jaar begon dus met een valse start, temeer daar hij in de tweede ronde tegen de Brabander Ties Slagter ook al een half punt moest laten liggen.

Taeke Kooistra deed ook waar hij goed in is: winnen. In de eerste ronde was de Litouwer Aleksej Domchev het slachtoffer, en Dicky van der Meer kon in de tweede ronde ook niet tegen hem op. Daarna was Kooistra ook te sterk voor Fedde Kramer.

Met Kramer is een van de niet-Friezen genoemd die wel degelijk verrassend uit de hoek kwamen. De Groninger won in de eerste twee ronden namelijk van Tsjerk Wijbenga en van de Pool Lukasz Kosobudski. Ook de Utrechter Auke Zijlstra staat na overwinningen op Tsjerk Wijbenga en Marten Walinga al op twee punten. Vooral het laatste resultaat mag er zijn, ook al lijkt het er op dat Walinga met slechts één punt niet in zijn beste vorm steekt.

Vandaag zetten de 24 deelnemers uit vijf landen in Franeker de strijd voort, in het sfeerrijke dekor van twee historische zeilschepen. De acht hoogstgeklasseerde dammers kwalificeren zich voor de finale die komende vrijdag en zaterdag wordt afgewikkeld, eveneens in Franeker.

Pairing voor ronde 4:

Jelle Wiersma - Foeke Tiemensma (2162)
Fedde Wiersma - Taeke Kooistra
Cor Kooistra - Fedde Kramer (1900)
Hein de Vries - Auke Zijlstra (2026)
Dicky van der Meer - Piet Sikma
Henk Haanstra - Lukasz Kosobudzki (2172)
Ties Slagter (1971) - Renaud Braye
Aleksej Domchev (2294) - Marten Walinga
Tsjerk Wijbenga - Herbert Tulleken
Porter Richardson (1895) - Menno Kamminga (1710)
Patrick Casaril (2114) - Petra Duskova (2016)
Leo van Dorp - Hidde de Vries 
  Gewijzigd op 21-02-2024.
 19-02-2024 Piet Bouma:
PERSBERICHT

Morgen, dinsdag 20 februari 2024, wordt in Franeker het startsein gegeven van het internationaal denksportevenement Fryslân Open 2024 van Stifting WFD. De deelnemers komen uit Fryslân, de rest van Nederland, België, Italië, Tsjechië, Polen en Litouwen.

Er wordt in twee spelvormen gespeeld: Fries Dammen (klassiek) en FRYSK! (Fries Dammen met 5 schijven per speler).

Het eerste onderdeel is een toernooi voor basisschoolkinderen: het Waadhoeketoernoai in Theater De Koornbeurs, dinsdag 20 februari 15:00 uur. Spelvorm: FRYSK!

Dinsdagavond vanaf 20.00 uur worden de spelers welkom geheten in De Bogt fen Guné door wethouder René de Vries van de gemeente Waadhoeke.

Woensdag, donderdag en vrijdag spelen 25 dammers 8 ronden op Tallships Antigua en Elizabeth aan de Oostelijke Industrieweg. De 8 hoogst eindigende spelers plaatsen zich voor het Derde WK Fries Dammen in augustus 2024, hoogstwaarschijnlijk te houden in Harlingen. Spelvorm: Fries Dammen (klassiek).



Vrijdagavond en zaterdag spelen deze 8 WK-kandidaten een Grutmaster- en Mastertoernoai in het Planetarium en het historische Stadhuis van Franeker. Spelvorm: Fries Dammen (klassiek).

Zaterdag wordt er ook een open Kwalificatietoernooi FRYSK! gehouden in Theater De Koornbeurs. Spelvorm: FRYSK!

Zaterdagavond worden alle WK-kandidaten en internationale spelers ontvangen door wethouder Jan Dykstra van de gemeente Waadhoeke.

Zondag wordt het Zevende Wereldkampioenschap FRYSK! gehouden in het historische Stadhuis. Spelvorm: FRYSK!

Zondagmiddag vanaf 4 uur vindt de prijsuitreiking plaats door Commisaris van de Koning Arno Brok in het historische Stadhuis.

Iedere dag worden er na afloop van de partijen persberichten verstuurd.

Alle partijen zijn met livestream en live commentaar door oud-wereldkampioen Alexander Shvartsman te volgen op www.frisiandraughts.com -> LIVE.

Voor vragen: Liuwe H. Westra, secretaris Stifting WFD
06-30837586