Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Nederlands Kampioenschap Algemeen KNDB 1930

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
 03-07-2022 Nico Leemberg:
Een kant en klaar wedstrijdrooster van 12 spelers is niet te reconstrueren uit de speeldagen die in de kranten zijn terug te vinden. 
Bijvoorbeeld: In de ronden 3 en 5 zijn de spelers Schaap en Beers een ronde vrij, maar ook in de een-na-laatste en laatste ronde zijn beide spelers opnieuw een ronde vrij…

In ronde 12 de partijen die niet allemaal simpel in te passen zijn in de 11 ronden ervoor. Daarbij ook drie partijen die op 3 mei zijn gespeeld en volgens mij een inhaalronde was.

Nog wat opmerkingen uit enkele kranten:

(De avondpost 22-03-1930)
Damkampioenschap van Nederland
29 Maart te Amsterdam.
Het staat thans vast, dat de volgende meesters aan den wedstrijd om het persoonlijk kampioenschap van Nederland zullen deelnemen :
A. K. W. Damme, titelhouder; R. C. Keller, J. H. Vos, P J. v. Dartelen, W. Rustenburg B. Ris te Wormerveer; A. Jacobs te ’s-Gravenhage; Jh. de Schaap en P. Beers te Amsterdam en J. B. Sluiter Jr. te Haarlem. 
De wedstrijd zal 29 Maart e.k. te Amsterdam aanvangen.
Er zal slechts een ronde per speeldag gespeeld worden. Ook het speeltempo zal gewijzigd worden. Er zullen nu gespeeld worden 40 zetten in 2 uren en vervolgens 20 zetten per verder uur. Het ligt voor de hand, dat de spelers nu uit de partij zullen halen, wat eruit te halen is en zal men over het algemeen fijn uitgewerkte varianten te bewonderen krijgen.

(Rotterdamsch nieuwsblad, 01-04-1930)
Persoonlijk kampioenschap van Nederland.
De 3e ronde van dezen wedstrijd, die Zondag e.k. te Amsterdam in het “Odd Fellowhuis” gespeeld wordt, geeft de volgende partijen: D. H. Mollenkamp, Rotterdam; P. J. v. Dartelen, Amsterdam; J. B. Sluiter, Haarlem; W. Rustenburg, Amsterdam; B. Ris, Wormerveer; R. C. Keiler, Amsterdam; A. K. W. Damme, Amsterdam; A. Jacobs, den Haag; J. H. Vos, Amsterdam: P. Beers, Amsterdam.
Vervolgens wordt voortaan Zaterdags en Zondags 1 ronde gespeeld, de voorlaatste ronde zal plaats hebben op Zondag 4 mei e.k., terwijl de eindronde op 11 Mei e.k. valt.
Gedurende de Paaschdagen wordt niet gespeeld.
Op 15 April e.k. wordt in de damclub “Rotterdam” de partij gespeeld tussen de Heeren Jacobs, den Haag en D. H. Mollenkamp, Rotterdam.

(Het volk: dagblad voor de arbeiderspartij, 22-04-1930)
Om het dam-kampioenschap van Nederland.
Vos staat met 9 uit 10 aan de spits.
AMSTERDAM, 21 Februari. — Zooals eenige weken geleden reeds door ons was gemeld, zijn de partijen, welke oorspronkelijk op door de weeksche avonden waren vastgesteld, verschoven naar de beide Paaschdagen.
In plaats nu van te kunnen genieten van het “schoone voorjaarsweer", waren wij genoodzaakt Paaschfeest te vieren in een der bovenzalen van het Parkhotel aan de Hobbemastraat. 
Aan gezelligheid heeft het niet ontbroken, wat niet anders kon, daar vijf van de zes spelers, die Zondag aan bord kwamen, “Gezellig Samenzijners" waren. Het is alleen jammer dat de belangstelling nog zoo gering is. De oorzaak? Ja, het kunnen er vele zijn. Zoolang een damtournooi nog niet zijn twee laatste ronden genaderd is, moet men maar rekenen dat het nog in zijn beginstadium verkeert. En dan is er nog maar weinig belangstelling. Pas, als het zoover is, dat de kampioen kan geboren worden, komen de toeschouwers opdagen en dan zijn in den regel de zalen te klein.
En nu begint de spanning ook zoo'n beetje zoek te raken. (…)

(Rotterdamsch nieuwsblad, 23-04-1930)
Kampioenschap van Nederland.
Gisteravond is in de damclub Rotterdam gespeeld voor het persoonlijk kampioenschap van Nederland tussen A. Jacobs (Den Haag) en den Rotterdamschen kampioen D.H. Möllenkamp. (…)
 28-07-2018 Piet Bouma:

 27-07-2018 Hanco Elenbaas:

Simultaan van landskampioen Vos:
https://imgur.com/kN2rb65

 29-11-2015 Piet Bouma:

Van de zoon van deelnemer Piet Beers (Piet Beers jr.) ontvingen we deze foto van het NK 1930. Hij schrijft daarbij:

Hierbij de foto van het Kampioenschap 1930. Hij is echt oud, en vandaar dus de beschadigingen, maar dat heeft ook wel weer zo zijn charme. Achterop de foto is getypt:
“”In het Odd Fellowhuis te Amsterdam vingen Zaterdagmiddag de wedstrijden om het Damkampioenschap van Nederland aan. Op onze foto v.l.n.r.   B. Ris tegen P. Beers, A.K.W. Damme tegen J.H. Vos, D.H. Mollenkamp tegen R.C. Keller en J.B. Sluiter tegen Ph. de Schaap.””

Dit klopt niet helemaal: De 5e van links is Keller, want die herken ik. Dan moet de 6e van links Mollenkamp zijn. En waarschijnlijk heette de speellocatie Odd Fellow House (dus niet ...huis), want zo staat het in het Utrechts Nieuwsblad van 5 mei 1930."