Toernooibase
HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

   Curacao Open Challenge 2019

Toernooizaal


                                    Plaats opmerking      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Terug naar toernooi      Info toernooizaal
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
  
  Linken: 
  Official site
 21-11-2019 Arie de Graaf:

Allereerst de welverdiende felicitaties voor Alexander Georgiev, die een ware wereldkampioen bleek te zijn en met een riante score het CURACAO OPEN CHALLENGE 2019 wist te winnen. Natuurlijk zullen de criticasters meteen opmerken, dat hij dat aan zijn stand verplicht was gelet op de bezetting, maar je moet het wel even doen. Nog veel opvallender was het, dat er van de 62 deelnemers maar liefst 18 nationaliteiten vertegenwoordigd waren. Een unicum wellicht in de toernooihistorie van de FMJD? Een derde van de deelnemers was afkomstig uit Suriname en Curacao ( je schrijft het met en zonder cedille ) en met een Canadees ( Louiceus ) op de vijfde plaats gaan oude tijden bij veel ( oudere ) dammers herleven wellicht.

Wie kent immers niet Marcel Deslauriers. De wereldkampioen dammen van 1956, die Reinier Cornelis Keller, Jan Bom, Piet Roozenburg, Wim de Jong en ook nog Wim Huisman ( ik noem de Nederlandse deelnemers even ) achter zich wist te laten. Niet de minste dammers in die tijd. Hier kan ook de aanteking gemaakt worden, dat Sovjetspelers niet van de "partij" waren. Op het WK van 1960 werd hij overigens nog keurig vierde voor de Haïtiaan Raymond Saint Fort en de Nederlanders Gordijn en Bom ( in die volgorde ). We misten in Curacao natuurlijk de Chinese dammers en laat er nu in 1960 al een Chinese speler luisterend naar de naam LI TCHOAN KING op de deelnemerslijst staan. Ook waren er een Algerijn en een Italiaan van de partij, maar weer geen Sovjetspelers. Over Li Tchoan King is in de Nederlandse damliteratuur weinig te vinden, terwijl hij enerzijds een internationaal damgrootmeester was en anderzijds o.a. in 1953 en 1954 Frans kampioen werd. Frankrijk was toen een redelijk tot sterk damland. Ook de niet onbekende Fidele Nimbi ( een Congolees ) werd twee keer Frans kampioen en de laatste keer was dat nog in de 90-er jaren. Ook hij was regelmatig deelnemer aan WK's. Ik denk dat Congo overigens nog Zaïre heette toen hij naar Frankrijk kwam, maar dat is een gokje. 

In Polen, tenslotte, is geen betere dammer ( man, vrouw of vul maar wat in ) te vinden op dit moment dan Natalia Sadowska. Dat heeft ze hier ook weer bewezen met haar fraaie 3e plaats. Proficiat.

Na zijn wereldtitel in Ivoorkust ( ook geen Ivorianen op de deelnemerslijst ) dit jaar kon Georgiev nu, zonder gijzeling, het Marriotthotel op Curacao trots verlaten, want hij heeft een geweldig damjaar achter de rug en is in mijn ogen de sterkste speler ter wereld. Tegen Trofimov en Gantwarg heeft hij dat wellicht wel bewezen. Maar deze veronderstelling van een leek kan alleen bewezen worden in een match tussen de heren Boomstra en Georgiev uiteraard of zijn er nog andere kandidaten? 

 

 

 Gewijzigd op 22-11-2019.
 18-11-2019 Piet Bouma:
Georgiev - Gantvarg
 18-11-2019 Paul Sier:

Van Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=YhRHZNoqMtc&fbclid=IwAR29TSBZvKUdONBXf0bise51eTfYPzLodCMqIGAurGwkjtWhv_3d2F3gd1k 

 18-11-2019 John Sadiek:

wijziging

 18-11-2019 John Sadiek:

Wordt Curaçao niet meer met het tekentje aan de onderkant (een cedille ) geschreven?

 Gewijzigd op 18-11-2019.