Toernooibase
HOME | LAST IN DATABASE | RATINGS | TOURNAMENTS | NEWS | GAMES | POSITIONS | LINKS |

   Semi finals Dutch Championship KNDB 1946

Tournamentroom


                                    Add remark      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Back to tournament      Info tournamentroom
 03-07-2023 Nico Leemberg:
[De Zaanlander, 26.10.1946]
Om het Damkampioenschap van Nederland
De voorwedstrijden om het damkampioenschap van Nederland zijn thans beëindigd. De nog resteerende partij uit groep B, Wagter-v. Dijk, eindigde in remise. Door dezen uitslag zijn v. Dijk en Verhoeven beiden met 10 punten uit 8 partijen gelijk geëindigd op de derde en vierde plaats achter Beers en Keller. Het was eerst de bedoeling, dat de drie hoogst aankomenden van iedere groep in de finale kwamen. Dit is evenwel veranderd. Van iedere groep zijn er nu vijf geplaatst. In groep A eindigden Huisman en v.d. Staaij gelijk op de vijfde en zesde plaats. Beiden mogen in de finale uitkomen. Verder is P. Roozenburg tot de finale toegelaten, hoewel hij niet aan de Voorwedstrijden heeft deelgenomen. Dit is echter gebeurd op verzoek van de deelnemers zelf. Het initiatief hiertoe is uitgegaan van Keller. Een sportieve geste van onzen titelhouder. De volgende spelers komen in de finale: J. H. Vos, W. Roozenburg, J. Metz, A. Ligthart, W. Huisman, P. v.d. Staaij, R. C. Keller, P. Beers, A. van Dijk, J. Verhoeven, B. Dukel en P. Boozenburg. 
Het Westen is sterk in de meerderheid. Amsterdam en Rotterdam tellen ieder 3 deelnemers, IJmuiden 2, Leiden en Noord-Scharwoude 1. Het Oosten wordt Vertegenwoordigd door v. Dijk uit Wageningen en Verhoeven uit Deventer. Als we de lijst van finalisten eens bekijken, zien we, dat dit tournooi sterk bezet is. Het zou nog sterker, kunnen zijn, als ook spelers als Springer, De Jong en Rustenburg van de partij zouden zijn. Een tournooi met alle prominente spelers zal wel een wenschdroom blijven. De minst bekende spelers zijn voor ons v.d. Staaij, v. Dijk en Verhoeven. Deze hebben in de voorwedstrijden getoond tot goede prestaties in staat te zijn. Keller en P. Roozenburg starten als favorieten. Het zal tusschen deze twee wel een spannende nek-aan-nek-race worden. Wij voor ons houden het op Roozenburg. Er zijn echter nog andere candidaten.
In de eerste plaats Vos. Deze schijnt weer in goeden vorm te zijn en hij zal zeker een hartig woordje meespraken. Verder zijn Beers, Metz, W. Roozenburg en Dukel, ieder voor zich best in staat om voor een verrassing te zorgen. 
De eerste ronde zal plaats vinden op Zaterdag 2 November in Den Haag.