Toernooibase
HOME | LAST IN DATABASE | RATINGS | TOURNAMENTS | NEWS | GAMES | POSITIONS | LINKS |

   Worldchampionship Emmen KNDB 2015

Tournamentroom


                                    Add remark      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Back to tournament      Info tournamentroom
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
 23-07-2021 Hanco Elenbaas:
https://www.dvhn.nl/premium/Binnen-tien-jaar-kampioen-uit-Afrika-21080090.html Changed on 23-07-2021.
 26-11-2015 Paul Sier:

In navolging op de mail die ik op 1-5-2015 aan het NOC-NSF zond (inzake de zorg die ik heb over het huidige Topsportbeleid van de KNDB) en de reactie die ik van hen ontving op 21-5-2015 , heb ik vandaag (10-12-2015) ook onderstaande beschouwing ofwel betoog , dat ik na het WK schreef , aan het NOC/NSF gezonden.

Paul Sier

Naschrift per 22-12-2015 :
In het kader van de transparantie deel ik mede dat ik vandaag , 22-12-2015 , een reactie ontving van het NOC/NSF op de mail die ik hen op 10-12-2015 zond.

Men schrijft o.a. dit ;
Bekend is dat de damsport onder druk staat, evenals andere takken van sport, groot en klein, zowel top- als breedtesport. Daar moet de sport als sector hard aan trekken. Het is echter zo dat beleid van de verschillende sportbonden verantwoordelijkheid is van die organisaties. Voor gewenste wijzigingen in  beleid, adviseren wij u daarom de daartoe geëigende democratische weg te bewandelen.


Een beschouwing.

Het afgelopen WK was prachtig , de resultaten voor de Nederlanders geweldig ,  de website , de organisatie , de live-analyses  van Auke en Harm uitmuntend.  Als echte genieter van het spel  heb ik genoten. DANK !

Er waren ook andere zaken die me bezig hielden en die ik hier  even kwijt wil.

Zo was daar het interview in de Volkskrant  met Rob Clerc. Clubgenoot Henk de Witt was er lyrisch over. Ik was minder enthousiast en las het toch net even anders.

Allereerst  leek me de natrap naar Kees Thijssen niet chique , onnodig en totaal irrelevant.  De opmerking  is eerder  schadelijk  dan dat het iets toevoegt. Topdammers zijn blijkkaar  “aparte jongens” die “tot 12.00 in hun nest  liggen”.

Maar belangrijker nog , veel uitspraken vind ik tegenstrijdig , ergerlijk of verrasten mij onaangenaam.

Laat ik eens wat noemen.

Clerc geeft aan dat er vóór zijn bondscoachschap geen coach was , maar dat hij die wel graag had gehad in zijn tijd. Welnu , Harm , Ton en Jannes zijn van die tijd , Clerc’s tijd. Zij hadden geen bondscoach , zo stelt Clerc vast.  Desondanks hebben ze tezamen 9 wereldtitels behaald !  Zonder bondscoach kan dat dan blijkbaar heel goed.
Let wel , een bondscoach zal best een toegevoegde waarde hebben hoor ;  echter hij kost ook wat centjes. Enkele tonnen verder (vanaf 2008 gaat er jaarlijks zeer veel KNDB-geld naar de Topsport , waarvan die bondscoach onderdeel is) is er nog altijd geen wereldkampioen. Terwijl die er 31 jaar geleden nog wel was ; zonder tonnen.

Dan geeft Clerc aan dat hij als bondscoach een voorkeur heeft voor en slechts  inzet op Roel Boomstra. Vreemd. Een bondscoach zou moeten inzetten op iedereen die een reeele kans heeft op succes. Op het moment van het interview stond Jan Groenendijk bovenaan. Clerc spreekt echter de ambitie uit dat Roel kampioen moet worden en rept met geen woord over de kansen of mentale bijstand voor Jan Groenendijk. De bondscoach lijkt hier dan eerder een “persoonlijke” coach van Roel dan bondscoach voor een zogenaamd Team KNDB. Erg vreemd allemaal.  Noem het dan ook geen bondscoach.

Het is bovendien onhandig en onlogisch om niet OOK 100% in te zetten op Jan. Een wereldkampioen zou tot veel publiciteit leiden , zo stelt de bondscoach zelf ook altijd.  Een 22-jarige wereldkampioen is leuk , maar niet echt spectaculair ; Harm en Ton waren bijvoorbeeld ook 23 toen ze wereldkampioen werden. Een 17-jarige wereldkampioen daarentegen , DAT had pas echt tot optredens bij DWDD geleid , zo vermoed ik.  Waarom dan niet JUIST ook op Jan ingezet ?
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat  Clerc  hier vooraleer het NOC-belang  voor ogen had  -  dat immers geschreven en gericht  is op Roel Boomstra  -  waarvan ook Clerc zelf de vruchten plukt.

Iets waarvan ik ronduit van mijn stoel viel is de opmerking die Clerc maakt over clubs en leden. Hij maakt zich “niet de illusie dat clubs volstromen als er een Nederlandse wereldkampioen komt”.
Huh ??  Maar was DAT nu juist niet DE verantwoording voor deze geldverslindende Topsport ?!   Was DAT nu juist niet het uitgangspunt – een wereldkampioen zou leiden tot publiciteit en ledenwinst ! – waarom we jaarlijks zoveel KNDB-geld steken in een technisch directeur en (bonds)coach(es ) ?  Maar als Clerc dan nu zelf aangeeft dat een wereldkampioen niet zal leiden tot (substantieel) meer leden ; wat is dan de werkelijke reden van die investering ???  Is investering en algemeen belang hier dan nog wel proportioneel in lijn met  elkaar ?  Het antwoord daarop gaf ik overigens al eens eerder ; NEE !

Clerc haalt met deze uitspraak eigenlijk het hele Topsportverhaal in DEZE vorm onderuit.

Clerc stelt vervolgens dat Roel Boomstra de nummer  1 is op allround gebied. Hij stelt dat als feit , niet als zijn mening. Het is  echter wel wat vreemd om dat zo te stellen , want waar is dat dan op gebaseerd ?  Roel is noch de nummer  1 van  de wereldranglijst , noch werd hij ooit wereldkampioen. Georgiev (9 titels) , Tzjizjov (10 titels) en Schwarzman (lijstaanvoerder ratinglijst) zijn dan minder allround dan Roel ?  Discutabel. 

Voor de goede orde ; het gaat me natuurlijk niet om Roel. Hij is een geweldenaar en NIETS ten nadele van hem. Hij is niemand iets of welke titel dan ook moreel verschuldigd. Ik hoop van ganser harte dat hij wereldkampioen zal worden , eerst en vooral voor hem zelf !!

Maar wat me pas echt stoorde in het interview is dit. 

Clerc heeft het in dit artikel zeer nadrukkelijk over prestaties leveren !  Niet mee kabbelen , maar presteren is het devies. ’s Nachts om 4.00 spelers uit hun bed trommelen ; dat zal ze leren.
Ik kan deze visie echter op geen enkele manier rijmen met wat er in 2008 gebeurde in Beijing !  Het was toen dat we eindelijk eens ECHT iets konden presteren.  Tanya Chub ging daar voor goud op de Olympische Spelen voor denksporten , zoals we het noemden  -  wat kan je meer presteren zeg ik dan !  -  en deed daar een dringend beroep op de bondscoach , Rob Clerc. Die gaf niet thuis , want ging liever naar de Chinese Muur. (Het was voor Tanya later DE reden om de schijven aan de wilgen te hangen)
Zelfs ALS dat bezoek aan die Muur een geplande afspraak was waar je niet makkelijk meer onderuit kon , dan is het  zeer laakbaar en vreemd dat er dergelijke afspraken zijn gemaakt terwijl je "pupillen" nog aan het strijden zijn in een belangrijk evenement.
Een tip voor de bondscoach ; stop met die lachwekkende onzin-trucjes als spelers om 4.00 uit bed roepen , maar doe daarentegen wat een coach zou moeten doen ; spelers bijstaan als ze je het hardst nodig hebben , bijv. tijdens een finale van een Topevenement.  En of Tanya dan formeel wel of niet tot het zogenoemde Team KNDB behoorde vind ik verder niet eens relevant.

Dat wat betreft het interview met Clerc.

Dan nog wat ten aanzien van de toekomst van het dammen.

Uit de jaarcijfers blijkt onomwonden welk bedrag er jaarlijks naar de Topsport gaat.  Dat is toch ECHT ca. 50.000 euro. 
Dat doen we nu sinds 2007-2008. Er is dus inmiddels voor tonnen geinvesteerd in de Topsport. Heeft dat wat opgeleverd ?  ZEKER !   Het heeft ontegenzeggelijk meegeholpen aan de diverse titels bij de jeugd.  Hadden die titels er ook zonder de huidige Topsport-afdeling  gekomen ?  Nou , ik denk eerlijk gezegd van wel !  Jeugd had ook op ANDERE –   goedkopere !   -   manieren kunnen worden getraind en begeleid. Wellicht waren er wat minder titels behaald. Maar voor hetzelfde geld hadden de jeugdleden die nu buiten de Topsport werden gehouden er dan juist nadrukkelijker om willen strijden en waren ook bij hen titels terecht gekomen.  We weten het niet.

Heeft de huidige Topsport geleid tot meer leden ?  NEE !

Hadden we de middelen anders kunnen inzetten , zodat er nu WEL meer leden waren geweest ? JA !

Los van al deze vragen dienen we ons OOK gewoon STEEDS deze vraag te stellen :

Heeft de huidige bondscoach en het huidige Topsportbeleid bereikt wat men voor ogen had , in ogenschouw nemende wat het allemaal fincancieel gekost heeft ?

Het antwoord is dan; NEE.

Bondscoach Clerc is in 2008 aangetreden en stelde tot doel Dat Roel Boomstra binnen enkele jaren wereldkampioen zou MOETEN worden. Welnu , in 2011 werd Roel 7e. In 2013 , toen het zeker zou gaan gebeuren –  Roel was immers in  2012 Europees kampioen geworden -    werd Roel 3e. En nu , in 2015 , als Roel volgens Clerc de absolute nummer  1 is ,  moest het dan echt gebeuren. En weer werd het een 3e plek.

Nognaals , geweldige prestaties van Roel ; niets ten nadele daarvan. Maar het doel - de wereldtitel - is niet behaald , ondanks de grote investering die daarvoor gedaan is.

D
an lijkt me dat het voor ELKE coach tijd is om je conclusie te trekken ; het is me niet gelukt , ik heb gefaald , ik lever mijn functie in. Laat een ander het proberen.
Er zijn coaches voor minder ontslagen of zelf opgestapt.

Ik wil het nog duidelijker stellen ;

Stop nu direct met deze geld verslindende manier van Topsport. Geef nu dan eindelijk andere zaken prioriteit en probeer eerst en vooral in te zetten op het redden van de sport door ledenwerving.
Richt eventuele Topsport anders in , met normale vergoedingen , zonder NOC-bemoeienis en afhankelijkheid van allerlei onzekere subsidies. Ik ben desgewenst bereid te komen met enkele concrete , goed betaalbare plannen.

KNDB-bestuur , als eerst verantwoordelijke voor de huidige gang van zaken , stap op !

Paul Sier

 Changed on 22-12-2015.
 25-11-2015 Paul Sier:

Wat een zinderend slot !  Jan had de titel voor het grijpen. We hadden het hem van harte gegund ; een staande ovatie voor dit geweldige optreden van Jan.  yesyes  Zijn tijd gaat zeker komen !

Maar in alle objectiviteit , de titel is terecht gekomen bij de beste speler van dit WK , m.i. de beste speler ooit ; Alexander Georgiev.

Alexander , van harte gefeliciteerd

 24-11-2015 Peter Boonstra:

In de huidige top 10 zijn slechts twee beslissingen gevallen, dat lijkt mij het structurele probleem.

 16-11-2015 Paul Sier:

Na 10 ronden in het WK een kleine tussenstand inzake een bepaald item :
 
In 2011 noteerden we na de 10e ronde met het reguliere speeltempo 26 overwinningen (exclusief plusjes).
Vandaag , na ronde 10 , zijn er.....26 overwinningen met het 80 + 1 tempo.
 
Het aantal winstpartijen is vooralsnog dus gelijk !!
 
Daaruit kunnen we een eerste VOORLOPIGE conclusie trekken ; 80 + 1 leidt vooralsnog NIET tot (aanzienlijk) meer winstpartijen.
Dat was WEL 1 van de argumenten waarom het speeltempo werd ingevoerd ; 80 + 1 zou tot aanzienlijk meer winstpartijen leiden , met name tussen GROOTMEESTERS onderling. Dat argument lijkt vooralsnog dus gebaseerd op niets.
 
Daarnaast kunnen we ook het volgende nog opmerken ;
In 2011 golden er "plusjes". Je mag veronderstellen dat er om DIE reden zelfs af en toe minder op winst werd gespeeld , om zodoende in een gelijke stand nog voor een plusje te kunnen gaan. Op winst spelen betekent immers dat je meer risico zal moeten nemen , waardoor je al snel het plusje verspeelt  - of zelfs een minnetje oploopt -  als de stand remise wordt.
In die zin zou je dan kunnen stellen dat het aantal winstpartijen in 2011 waarschijnlijk nog iets hoger zou zijn geweest als er geen plusjes hadden gegolden. 

In 2011 volgden er nu in 9 ronden nog 23 overwinningen.
We gaan zien hoeveel dat er in 2015 nog worden.
 
 

 Changed on 16-11-2015.
 09-11-2015 Peter Boonstra:
Hoe laat zijn de rapid , blitz en LG blitz gepland? Changed on 09-11-2015.
 08-11-2015 Piet Bouma:

PERSBERICHT

Emmen, 8 november 2015

Wouter Sipma en NDiaga Samb aan de leiding na de eerste ronde in het WK dammen in Emmen.

Na de opening bleek dat alle geplaatste spelers aanwezig waren. Dit tot grote teleurstelling van de 1e reserve, de oud-wereldkampioen en aanvoerder van de FMJD-ranglijst  Alexander Schwarzman die nu niet kon spelen.

De grote verrassing in de eerste ronde is de winst van Wouter Sipma op zijn landgenoot Ron Heusdens. Het plan van Heusdens kwam totaal niet uit de verf waardoor Sipma een belangrijke overwinning boekte.

De overwinning van NDiaga Samb was wel een zeer makkelijke. Gevreesd moet worden dat Frantz Forbin weinig punten gaat halen in dit toernooi. Wouter Sipma heeft dus goede zaken gedaan door zijn winst. De andere titelfavorieten wisten weinig te bereiken. Roel Boomstra werd afgestopt door Ainur Shaibakov, Georgiev kon zijn grote voordeel niet uitbuiten tegen het sterke verdedigen van Allan Silva en de 10 voudig oud-wereldkampioen Alexei Tsjizjov wist niet van de zwaktes van de Mongolier Dul Erdenebileg te profiteren.

 06-11-2015 Piet Bouma:

Yesterday became clear that the African Champion Freddy Loko got his visum for the World Draughts
Championship: http://wcdraughts.com.
So enjoy the Worldchampionship Mr. Judion Ouedraogo!

 

 05-11-2015 Judion Ouedraogo:

Hi! Enjoying this tournament will not be much for me if African Draughts champion do not participate to the tournament. I do not know where the problem is? Embassy of Congo ?, FMJD?, CAJD? Congo Draughts federation? Without clear explanation african draughts amators will be disapointing, knowing that in the current youth world championship there are no player from Africa!

I hope that in the future, we will be represented and defend the continent. Apologyzes if i have hurted anyone, but this words are coming from my heart. Thank you! Dr Judion OUEDRAOGO from Burkina Faso, a Country from West Africa.

 20-08-2015 Piet Bouma:

Official website: http://wcdraughts.com/