Toernooibase
HOME | LAST IN DATABASE | RATINGS | TOURNAMENTS | NEWS | GAMES | POSITIONS | LINKS |

   WC-match Georgiev - Ndjofang Izmir 2015

Tournamentroom


                                    Add remark      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Back to tournament      Info tournamentroom
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
 14-10-2018 Piet Bouma:

Na het Wereldkampioenschap 2013 (Ufa, juni 2013, Rusland) was het de bedoeling dat tussen de nummer één (Alexander Georgiev) en nummer twee (Jean Marc Ndjofang) in 2014 een WK-match werd georganiseerd. De FMJD bracht de organisatie onder bij Marcel Kosters (destijds persoonlijk assistent van FMJD-president Harry Otten), die in een lange periode probeerde de match te organiseren. Uiteindelijk lukte dit niet. Oud-wereldkampioen Harm Wiersma probeerde het kort daarna ook even, maar ook hij kreeg de organisatie niet rond.

Op 11 oktober 2015 deed Jean Marc Ndjofang tijdens het FMJD-congres in Izmir een ultieme poging om de match van de grond te krijgen. Het volgende WK (Emmen 2015) stond al weer vanaf 8 november op de kalender. Met een emotionele speech verweet hij de FMJD niet genoeg gedaan te hebben om de match te organiseren. Wijlen Ndongo Fall deed namens de Afrikaanse confederatie tijdens deze General Assembly eveneens een noodkreet, waarbij hij refereerde aan de nooit gespeelde match tussen Baba Sy en Iser Kouperman in 1963. Uiteindelijk kwam er een voorstel van Ali Kadir Benzer (Turkije) en Bat Erdene Chimeddorj (Mongolië) om onder meer met een FMJD-budget, de match alsnog te organiseren in Izmir (Turkije). Het voorstel werd met vijftien afgevaardigden voor en vier afgevaardigden tegen aangenomen. De hoofdrolspelers mogen in hun autobiografieën nog eens uitleggen wat hun rol in deze precies is geweest. Zelf heb ik nooit begrepen dat er nog vier tegenstemmers waren, die de match dus niet door wilden laten gaan.


Uiteindelijk werd de match in Izmir van 25 oktober t/m 31 oktober gespeeld, waarbij titelverdediger Georgiev aan het langste eind trok. De match werd semi-live uitgezonden (waarbij arbiter Bat Erdene Chimeddorj de semi-live invoer voor zijn rekening nam), daarnaast werd er een tweede livestream geregeld met de spelers in beeld, plus dat het team van Alldraughts (inmiddels al weer passé) ook een livestream verzorgde met analyses door Jasper Lemmen, Pim Meurs, Ton Sijbrands en Macodou NDiaye.
De live-analyses uitgezonden op YouTube heb ik nu allemaal een plekje gegeven bij de desbetreffende reguliere en rapid-partijen.

 Piet Bouma.

 Changed on 14-10-2018.
 24-10-2015 Piet Bouma:

First (standard) game to start at 25-10-2015 on 11.00 hrs local time. With summertime change in Amsterdam 09.00 hrs.
Rapid game (if necessarry) 18.00 hrs. local time. Amsterdam time: 16.00 hrs.
Blitz game (if necessary) 19.00 hrs. local time. Amsterdam time: 17.00 hrs.
LG Blitz games/tiebreak (if necessarry) 19.30 hrs. local time. Amsterdam time: 17.30 hrs.

 20-10-2015 Piet Bouma:

Official website: http://wtm2015.fmjd.org/