Toernooibase
HOME | LAST IN DATABASE | RATINGS | TOURNAMENTS | NEWS | GAMES | POSITIONS | LINKS |

   Amersfoort Open ADG Amersfoort 2017

Tournamentroom


                                    Add remark      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Back to tournament      Info tournamentroom
Timecontrol: 50 moves in 120 minutes/25 moves in 30 minutes/Guillotine, 5 minutes
 25-10-2017 Maarten Linssen:

De valsspeler is ontmaskerd, zie FB-international draughts.Ik was het in ieder geval niet!

 23-10-2017 Maarten Linssen:

Misschien dat even de naam genoemd kan worden van diegene die heeft teruggezet in zijn partij tegen Cock.Nu wordt ik ook verdacht gemaakt van vals spel terwijl ik het zeker niet geweest ben.

 22-10-2017 Piet Bouma:

Ron Heusdens stond slechts drie remises toe

(Harry de Waard)

   Het getik van de klokken is tot staan gebracht, de schijven zijn weer in de doosjes gedaan en iedereen kan weer terugkijken op een fantastisch damfestijn. De 37e editie van het Open damkampioenschap van Amersfoort, waarbij ADG als gastheer optrad, behoort weer tot het verleden.

 

 Toernooiwinnaar Ron Heusdens (Foto Harry de Waard)

 

Een evenement, zeg maar gerust spektakelstuk, waar iedereen graag naar toe komt. Dankzij de financiële injectie van Everloo Accountancy en Belastingadvies werd het mogelijk om zelfs enkele wereldtoppers naar de keistad te halen!  Daarom was deze vierdaagse van Amersfoort ongelooflijk sterk bezet. De top kende weinig krachtsverschil waardoor het dan ook boven aan de ranglijst dringen geblazen was.
Tot aan de bel van de laatste ronde hadden Ron Heusdens en wereldkampioen Alexander Schwarzman de meeste punten vergaard (10 uit 6) maar voelde het de hete adem in de nek van een peloton 9- en 8-punters. Er zat dus nog van alles in de pot.
Het werd wel een loodzware klus. Immers er werden op 3 speeldagen 2 partijen afgewerkt waarbij vaak de gemiddelde speelduur op 4 uur lag. Daarbij zag ik vaak een verhitte strijd op het bord en was het gepeins duidelijk waarneembaar.
  
   Toch wist menigeen het hoofd in de speelzaal koel te houden, ook al viel dat in tijdnood-situaties lang niet mee. Soms met mokerslagen op de klok probeerden de dammers hun tijdnoodperikelen door te komen en werd er fors op de wedstrijdklok “geramd”, dit natuurlijk tot vermaak van de omstanders.

   Ron Heusdens het meest zijn zenuwen in bedwang te houden. Bij de bel voor de laatste ronde stonden hij en Schwarzman op gelijke hoogte. Aan de Moskoviet was dus de zware taak weggelegd om op de slotdag te winnen, omdat de weerstandspunten van zijn opponent beduidend meer was. Maar wat de Moskoviet ook probeerde, hij kwam niet door de verdediging van Heusdens zodat de partij in remise eindigde. Daarmee stelde de Schiedammer zijn toernooizege veilig. De naaste concurrentie kon bij winst nog wel op gelijke hoogte komen, maar zouden dan eveneens te weinig weerstandspunten hebben opgebouwd om de kersverse toernooiwinnaar te bedreigen.

   Cees Strooper, voorzitter van de organiserende vereniging, werd met collega clubgenoot Ben Provoost de beste UPDB’er / ADG’er. Beiden kunnen terugzien op een uitstekend gespeeld toernooi. Hoogtepunt voor Strooper was ongetwijfeld de partijzege op Alexej Domchev.  Met een puntje minder maar toch zeker goed gepresteerd in dit internationale geweld hebben de UPDB’ers Gerrit de Bruijn, Leo Rosendaal, Jan van de Veen, Evert v.d. Pol en Cock van Wijk. Laatstgenoemde dammer had een reglementaire winst kunnen opeisen als hij gezien had dat één van zijn tegenstanders tijdens dit toernooi een gedane move terug had gezet. De OG’er was op dat moment aan de wandel terwijl dit door een toeschouwer bij de arbiter werd opgemerkt. Helaas konn er op dat moment niets meer aan gedaan worden.

   Tijdens de slotceremonie werden ook enkele fraaie staaltjes partijfragmenten getoond  die meededen om de combinatieprijs. In het duel Strooper–Heusdens liet de kersverse toernooiwinnaar een fantastische manoeuvre zien die mogelijk in zijn partij had voor kunnen komen. Ook Alexander Schwarzman deed een duit in het zakje en gaf een stukje uitleg over zijn partij tegen Cock van Wijk. Fraai was ook de manoeuvre in de partij tussen Gerbrand Hessing en Evert v.d. Pol, maar winnaar van de combinatieprijs werd uiteindelijk Sjammie Kasnadi met zijn fraaie lokzet/forcing tegen Alexej Domchev. Alexander Schwarzman probeerde nog wat tegengas te geven, maar zijn opmerking werd weerlegd.

   Na de prijsuitreiking werd er nog even gezellig nagepraat en wat gedronken. Al met al wederom een fantastische vierdaagse waar voor iedereen van alles en nog wat te beleven was met dank aan
 

 

 

 Changed on 22-10-2017.