Toernooibase
HOME | LAST IN DATABASE | RATINGS | TOURNAMENTS | NEWS | GAMES | POSITIONS | LINKS |

   Dutch Womenchampionship KNDB 2019

Tournamentroom


                                    Add remark      Embed Youtube-film      Embed Facebook-film      Back to tournament      Info tournamentroom
Timecontrol: Fischertempo, 80 minutes + 60 seconds/move
  
  Links: 
  Official site
  Programmaboekje
 01-04-2019 Arie de Graaf:

Hallo Piet. Dank voor de zeer uitvoerige toelichting. Het was mij inderdaad allemaal niet bekend en ik had geen idee, dat het vrouwendammen in Nederland wel degelijk mondiaal een rol van betekenis speelt. Dat is fijn om te horen uiteraard en ik wens de door jou genoemde dames dan ook alle succes in o.a. China. Ik had het laatste half jaar ongeveer ( gestopt met werken etc. ) al gemerkt, dat je bijzonder veel wist van het nationale en mondiale dammen en ik ben blij, dat er nog mensen zijn zoals jij, die het ook nog zeer regelmatig "in beeld" brengen.

Ik begrijp ook, dat jullie het prettig vinden dat er deskundig technisch commentaar bij een aantal partijen gegeven wordt en dat is voor iedereen leerzaam, maar toch blijf ik oprecht van mening, dat Denise van Dam ( echt alleen door mijn ongekleurde bril ) geen recht is gedaan, maar we weten al dat ik hier zo ongeveer de enige in ben, die die mening heeft. Nogmaals dank voor al de info.


 

 

 01-04-2019 Piet Bouma:

Ik wil hier toch wel even op reageren Arie.
Gezien het feit dat je schrijft dat je Denise van Dam helemaal niet kent en refereert aan Karen van Lith heb ik het idee, dat je het vrouwendammen in Nederland de afgelopen decennia vrijwel niet gevolgd hebt.
Denise speelt al vanaf 2015 mee in de finale van de vrouwen en debuteerde toen met een verrassende tweede plaats. In de daaropvolgende jaren (2016 t/m 2018) kwam ze niet meer bij de top vier.
Na het tijdperk Karen van Lith (laatste titel 1996) werd het NK Vrouwen voornamelijk gedomineerd door dames van Oosteuropese achtergrond. Zo behaalde wijlen Nina Hoekman – Jankovskaja daarna tien Nederlandse titels en miste ze op een haar na de wereldtitel in 2010. Maar al deze Oosteuropese vrouwen, die meegedaan/meedoen aan het NK Vrouwen hebben zich gesetteld in Nederland en vaak ook een Nederlandse partner.
Olga Kamychleeva (partner van de Limburgse speler Brion Koullen) heeft in 2016 nog een WK-match gespeeld tegen de huidige wereldkampioene Natalia Sadowska uit Polen.
Heike Verheul en Vitalia Doumesh (partner van de Nederlander Daan van Os) zijn momenteel op papier de sterkste actieve Nederlandse speelsters (en hebben de Nederlandse titel de afgelopen vier jaar afwisselend gewonnen).
Heike won bijvoorbeeld in april 2018 een World Cup toernooi vrouwen in Abidjan, terwijl zij (7e) en Vitalia Doumesh (10e) op het EK Vrouwen in Moskou (december 2018) een punt achter de winnares eindigden, maar in punten wel hetzelfde aantal scoorden dan de wereldkampioene Sadowska.
Zowel Heike als Vitalia hebben zich geplaatst voor het IMSA World Masters Championship 2019 (12 t/m 19 mei in Hengshui), terrwijl Heike zich ook geplaatst heeft voor het WK Vrouwen (volgens info TD directeur Johan Krajenbrink in juni 2019). Het lijkt me dat nveau zeker niet is afgenomen.
Wat betreft de virtuele ratinglijst bij de vrouwen. De top drie (waaronder dus de wereldkampioene) wordt inderdaad ingenomen door spelers, die niet in Nederland wonen, maar wel voor Nederlandse clubs uitkomen. En dan ben je lid van de KNDB en krijg je ook een KNDB-rating.

Betreffende analysecommentaar van Martin Dolfing, Ron Heusdens enz. op partijen van Denise (en anderen). Het is algemeen zo dat partijen van koplopers veel meer commentaar opleveren dan van spelers in de onderste regionen van een toernooi. Daarbij is het onvermijdelijk dat bij dit commentaar andere speelwijze, betere zetten, gemiste combinaties, blunders etc. worden genoemd. Dat is ook de bedoeling van de analyseruimte. Of dit dan overkomt als ‘niks goed doen’ is dan wel wat gechargeerd. Ik vind het mooi dat twee Nederlandse mannelijke topspelers (en beide een keertje kampioen van Nederland) de moeite nemen om de partijen van commentaar te voorzien. We kunnen daar allemaal wat van leren.
En dat ze dat ook doen bij het NK Vrouwen geeft alleen maar aan dat het vrouwendammen in Nederland ook door de mannelijke collega’s goed gevolgd wordt.

 Changed on 01-04-2019.
 01-04-2019 Arie de Graaf:

Ik heb bij de laatste partij van de "damkoningin" wat opmerkingen gemaakt en werd "verbannen" naar de Toernooizaal, maar kan het niet laten ook hier even te melden, dat bij sommige analisten Denise van Dam weinig goeds kon doen en als ze al wat goeds deed, lag het niet aan haar. Ik ken haar absoluut niet en had, ik geef het toe, nooit van haar gehoord. 

Eerst veel commentaar leveren en dan aan het eind zeggen, dat het niveau toegenomen is, klopt natuurlijk ook van geen kant. Wie de damesratinglijst bekijkt, ziet daar vier dames de lijst aanvoeren, die zeker niet uit Nederland komen en verder blijken er nog geen 70 damesdammers te zijn in Nederland.

Vroeger stond er in ieder huis inderdaad een dambord, maar dat is al vele jaren niet meer zo. Vroeger hadden we ook Karen van Lith, die zeker een keer of 10 achter elkaar Nederlands Kampioen werd en aan heel veel wereldkampioenschappen deelnam. Ze heeft zelfs een keer in Venlo of Vught ( ik doe het uit het hoofd ) een tweekamp om de wereldtitel gespeeld en nipt met 2-1 in sets ( jawel ) verloren. Als het niveau dan zo toegenomen is dan zou ik wel eens willen weten welke dame deze prestatie kan evenaren? Niemand. Want de dames moeten ( terecht ) studeren, werken en stichten meestal een gezin, waardoor dammen een leuke bezigheid blijft, maar zeker geen topsport. Daar is niets op tegen. Laat dat duidelijk zijn. 

Ik moest het even kwijt en het zou heel flauw zijn om het dames NK of WK op te doeken door het bij de heren in te lijven. Het is geen korfbal.


 

 31-03-2019 Hanco Elenbaas:

Harm Wiersma in De Telegraaf van 30 maart 2019:
"Het is alleen niet zo goed begrijpelijk dat de KNDB voorzitter geluiden laat horen om kampioenschappen voor vrouwen op termijn in te lijven in de competitie van de mannen. Juist een vrouwencompetitie, zoals we dit in veel meer sporten kennen, heeft haar eigen identiteit en charme. Bovendien vinden ook EK’s , WK’s en Worldcup wedstrijden voor vrouwen plaats en dan is een landenkampioenschap volgens de reglementen juist het criterium. Ook het organisatiecomité voelt zich in de Zeeuwse kuif gepikt."

https://imgur.com/gdducCS
Aart Walraven was inderdaad niet blij met de voorzitter van de KNDB.