HOME | LAST IN DATABASE | RATINGS | TOURNAMENTS | NEWS | GAMES | POSITIONS | LINKS |

Nieuws Toernooibase
NIEUWS

Hall of Fame en Palmares (07-11-2018)

De afgelopen week heb ik een al lang op mijn agenda staande wens (al eerder vanuit een kleine enquete op iets andere wijze door Jonathans Wilbrink gesuggereerd) in Toernooibase doorgevoerd.
Bij persoonlijke toernooien, die als jaarserie of seizoenserie zijn ingevoerd, is onder het keuzemenu van deze jaren, een link Hall of Fame toegevoegd. Daarmee kunnen de historische prijswinnaars (top drie) van zo een toernooi geshowd worden. Bij bijvoorbeeld het Wereldkampioenschap en het Nederlands Kampioenschap Algemeen zijn alle jaren met de prijswinnaars gevuld. Bij een toernooi is bij de instellingen (bereikbaar voor toernooibeheerders, clubbeheerders, provinciale beheerders) een extra link Hier kunt u de palmares (top drie) aan het toernooi toevoegen geplaatst, waarbij deze ranking ingevuld kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de al eerder ingevoerde (zelfde) optie om bij gelijk geeindigde spelers (bij diverse criteria) het juiste rangschikkingsnummer in te voeren.
Naast het showen van deze prijswinnaars bij seriematige toernooien wordt gelijktijdig bij het spelersprofiel de medaille van de prijswinnaar getoond. Met dank aan Ivan Trofimov die moeiteloos toestond dat zijn afbeeldingen van de medailles (goed voor de uniformiteit) van zijn website 64-100.com ook in Toernooibase getoond mogen worden.
In de afbeelding worden de palmares van wereldkampioen Shvartsman getoond.
Bij alle wereldkampioenen ben ik de door hen gespeelde toernooien nagelopen en heb ik bij deze toernooien de palmares (top drie) ingevuld. Daarmee is er meteen flink wat bijvangst van andere spelers, die ook als prijswinnaar bij zo een toernooi te boek staat en wordt die prestatie dan ook bij hen vermeld.
Uiteraard kan het natuurlijk zijn dat ergens (gelijk eindigen, waarbij toch een onderverdeling valt te maken, of een foutje in de uitslag) zaken niet goed staan. Laat het dan via e-mail weten, zodat dit gecorrigeerd/geperfectioneerd kan worden.
Voor alle beheerders een mooie optie om door te voeren op bijvoorbeeld provinciale kampioenschappen, onderlinge competities. Want dat is natuurlijk het mooie bij Toernooibase: uitslagen en partijen van toptoernooien en breedtesporttoernooien worden moeiteloos gecombineerd. Ook de Hall of Fame van een onderlinge competitie is een mooie historische vastlegging.
Zelf ga ik de komende tijd de internationale toernooien zoveel mogelijk van Palmares (en dus ook een Hall of Fame) voorzien. Veel plezier met deze weergave van de historie!

Piet Bouma.


Most wanted in de maand oktober (07-11-2018)
De meest aangeklikte partij in Toernooibase van de maand oktober komt uit de veelbesproken wedstrijd Hijken DTC - WSDV uit de vijfde ronde van de Nationale Competitie. De youngsters GMI Wouter Sipma en GMI Jan Groenendijk vlogen elkaar als jonge honden naar de keel en dat resulteerde in een ongebruikelijk spelbeeld waarbij Sipma uiteindelijk aan het langste eind trok. Diverse commentatoren probeerden de finesses van de stellingen te doorgronden, maar het lijkt mij stug dat alle varianten al aan de orde gekomen zijn. Reden genoeg om de partij nog eens na te spelen en uw eigen oordeel te vellen. Daarbij en passant de ruim 2500 hits nog even op te hogen.


Modern partijenboek: alle notaties van een toernooi in .doc en .pdn (22-10-2018)

Voor het digitale tijdperk werden de partijnotaties van een toernooi vaak in een partijenboekje (zie afbeelding) of toernooibulletin verwerkt. Met de komst van internet en de continue verbinding daarmee kunnen we op diverse websites te kust en te keur om partijen van toernooien na te spelen en lijkt de noodzaak van papieren versie er niet meer te zijn. Echter, zijn wij in Nederland verwend met continue en snelle verbindingen, in andere gebieden van de wereld is dat niet zo. Zo ontving ik onlangs een verzoek om van het Kampioenschap van Afrika een .doc versie aan te leveren, omdat men in die regio met andere omstandigheden te maken heeft. Daarnaast lag er nog altijd vanuit een oude digitale agenda een verzoek om ook alle notaties van een toernooi in een .pdn beschikbaar te maken (makkelijk om te importeren in andere computerprogrammas). Vanaf nu is er voor gebruikers met een account (als men is ingelogd) in de Toernooizaal van een toernooi een volledige partijendownload te krijgen, zowel in .doc als in .pdn. Met 1 restrictie: bij teamtoernooien kan men per ronde downloaden. Bij bijvoorbeeld de Nationale Competitie, zou het volledige toernooi een download van zo'n 6500 partijen betekenen, en dat is net iets teveel van het goede. Betreffende het .doc bestand wel een kleine opmerking. Het wordt in een standaardlettertype met spatiering uitgevoerd. Gaat men lettertype en/of lettergrootte veranderen, dan kunnen er wat vreemde effecten optreden, dat alles niet meer mooi uitgelijnd is.

De Toernooizaal van een toernooi wordt met deze nieuwe optie steeds betekenisvoller. Naast de mogelijkheid voor bijv. toernooiorganisaties en gebruikers om daar opmerkingen te maken over het verloop van een toernooi (of fotos, of filmpjes vanaf Youtube of facebook), plaatst Hendrik Veenstra bij de huidige Nationale Competitie sinds enkele weken een geautomatiseerd combinatie-overzicht vanuit Kingsrow van uitgevoerde en gemiste combinaties per ronde. Dat heeft al enkele opzienbarende vondsten opgeleverd.
Veel plezier met al die nieuwe mogelijkheden!


NIEUWSARCHIEF                 
        RSS-feed

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:


  >   Digital Notation App

  >  Accord tablet input
 (Register your preference)
  TOP 10 RATING
  Pl.   Name   Age   Virt.   +/-
1    Shvartsman  51   1563-25  
2    Georgiev  43   1562-6  
3    Boomstra  25   1551-11  
4    Baliakin  57   1550-10  
 1   Chizhov  54   1550-2  
6 1   Prosman  46   1541-0  
7 1   Valneris  51   1537-5  
8 1   Dolfing  41   1534+4  
9 3   Wiersma  65   1532+10  
10 2   IJzendoorn  21   1530-4  
  NEWS
NIEUWS
 

07-11-2018 Hall of Fame en Palmares
De afgelopen week heb ik een al lang op mijn agenda staande wens (al eerder vanuit een kleine enquete op iets andere wijze door Jonathans Wilbrink gesuggereerd) in Toernooibase doorgevoerd.
>>>>>Lees meer

07-11-2018 Most wanted in de maand oktober
De meest aangeklikte partij in Toernooibase van de maand oktober komt uit de veelbesproken wedstrijd Hijken DTC - WSDV uit de vijfde ronde van de Nationale Competitie.
>>>>>Lees meer

22-10-2018 Modern partijenboek: alle notaties van een toernooi in .doc en .pdn
Voor het digitale tijdperk werden de partijnotaties van een toernooi vaak in een partijenboekje (zie afbeelding) of toernooibulletin verwerkt.
>>>>>Lees meer