HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

Nieuws Toernooibase
NIEUWS

Modern partijenboek: alle notaties van een toernooi in .doc en .pdn (22-10-2018)

Voor het digitale tijdperk werden de partijnotaties van een toernooi vaak in een partijenboekje (zie afbeelding) of toernooibulletin verwerkt. Met de komst van internet en de continue verbinding daarmee kunnen we op diverse websites te kust en te keur om partijen van toernooien na te spelen en lijkt de noodzaak van papieren versie er niet meer te zijn. Echter, zijn wij in Nederland verwend met continue en snelle verbindingen, in andere gebieden van de wereld is dat niet zo. Zo ontving ik onlangs een verzoek om van het Kampioenschap van Afrika een .doc versie aan te leveren, omdat men in die regio met andere omstandigheden te maken heeft. Daarnaast lag er nog altijd vanuit een oude digitale agenda een verzoek om ook alle notaties van een toernooi in een .pdn beschikbaar te maken (makkelijk om te importeren in andere computerprogrammas). Vanaf nu is er voor gebruikers met een account (als men is ingelogd) in de Toernooizaal van een toernooi een volledige partijendownload te krijgen, zowel in .doc als in .pdn. Met 1 restrictie: bij teamtoernooien kan men per ronde downloaden. Bij bijvoorbeeld de Nationale Competitie, zou het volledige toernooi een download van zo'n 6500 partijen betekenen, en dat is net iets teveel van het goede. Betreffende het .doc bestand wel een kleine opmerking. Het wordt in een standaardlettertype met spatiering uitgevoerd. Gaat men lettertype en/of lettergrootte veranderen, dan kunnen er wat vreemde effecten optreden, dat alles niet meer mooi uitgelijnd is.

De Toernooizaal van een toernooi wordt met deze nieuwe optie steeds betekenisvoller. Naast de mogelijkheid voor bijv. toernooiorganisaties en gebruikers om daar opmerkingen te maken over het verloop van een toernooi (of fotos, of filmpjes vanaf Youtube of facebook), plaatst Hendrik Veenstra bij de huidige Nationale Competitie sinds enkele weken een geautomatiseerd combinatie-overzicht vanuit Kingsrow van uitgevoerde en gemiste combinaties per ronde. Dat heeft al enkele opzienbarende vondsten opgeleverd.
Veel plezier met al die nieuwe mogelijkheden!


De applet van de maand september (07-10-2018)

We waren al bijna onze maandelijkse serie vergeten. De applet van de maand. In september was de nederlaag van wereldkampioen Alexander Shvartsman (Rus.) tegen Lukasz Kosobudzki (Pol.) in het Turkish Open, de partij, die in Toernooibase het meest werd aangeklikt. De tweevoudig Pools Kampioen (2017,2015) verraste Shvartsman halverwege de partij met een opmerkelijke zet (36...4-9). Mogelijk dat de wereldkampioen daarna te lang winstaspiraties behield. In de diagramstand schijnt wit volgens de kenners (Kees Pippel in Toernooibase, Harm Wiersma in De Telegraaf) nog de remise uit het vuur te kunnen slepen. Kosobudzki speelde na deze winstpartij lang op hoog niveau, maar door nederlagen in de laatste twee rondes maakte hij nog een vrije val van plaats 7 naar 26...
Shvartsman finishte uiteindelijk als vijftiende, verloor een sloot ratingpunten, hetgeen hij mogelijk in de WK-match tegen Roel Boomstra (geruchten zijn er dat deze in december toch van de grond komt) goed wil maken.
Enfin, voor de liefhebber uiteraard een partij om nog eens grondig te onderzoeken en de ruim 2000 hits nog wat op te hogen.


Navigatie in Toernooibase uitgebreid (16-09-2018)

Een paar keer hebben we de vraag gehad of ook per club de toernooien (de onderlinge competities enz.) getoond kunnen worden. Sinds vorig weekend hebben we deze optie ingebracht. Wanneer een "provincie" via de link Toernooien getoond wordt, hebben we aan de rechterzijde een extra kolom toegevoegd van de clubs, die bij deze provincie geregistreerd staan (stonden), waarvan toernooien in Toernooibase zijn geregistreerd. Door op deze link te klikken komt men nu in een clubscherm, waar de clubtoernooien van het huidige seizoen zijn geregistreerd. Enkele opties hebben we in het kleine fotootje van de clubpagina van Huizum geel gearceerd.
Met de welbekende optie Archief kunnen ook clubtoernooien uit het verleden opgezocht worden. Daarnaast is er boven in het scherm een optie Link waarvan men het linkadres van dit scherm kan kopieren. Door deze in een i-frame of een wrapper te plaatsen kan deze toernooibase clubpagina naadloos ook in eigen clubwebsite toegevoegd worden. En via het misschien wat minder bekende sterretje/plusje kan men - als men een account heeft in Toernooibase - de clubpagina ook toevoegen aan de eigen favorieten.
De top 15 in de virtuele KNDB-rating wordt eveneens getoond. Daarnaast kan men ook via de linken clublokaal en spelers meer informatie over de club verkrijgen.
Uiteraard geldt hetzelfde als men in Toernooibase de optie Buitenland/International heeft aangeklikt. In dat geval kan men de toernooien per land opzoeken.
Mogelijk dat we deze clubpagina nog verder gaan uitbreiden. Suggesties zijn altijd welkom!


NIEUWSARCHIEF                 
          RSS-feed

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:  >   Partij Digitaal Noteren

  >  Accordering tabletinvoer
 (Registreer uw voorkeur)
  TOP 10 RATING
  Pl.   Naam   Lft.   Virt.   +/-
1    Shvartsman  51   1563-25  
2    Georgiev  43   1562-6  
3    Boomstra  25   1556-6  
4    Baliakin  57   1551-9  
5    Chizhov  54   1550-2  
6    Valneris  51   1543+1  
7    Prosman  46   1542+1  
8 4   Wiersma  65   1538+16  
9 1   IJzendoorn  21   1535+1  
10 1   Dolfing  41   1531+1  
  ACTUEEL
NIEUWS
16-09-2018 Navigatie in Toernooibase uitgebreid
Een paar keer hebben we de vraag gehad of ook per club de toernooien (de onderlinge competities enz.) getoond kunnen worden. Sinds vorig weekend hebben we deze optie ingebracht.
>>>>>Lees meer

02-09-2018 De populairste applet in de maand augustus
De applet, die vorige maand het meest werd afgespeeld in Toernooibase, komt uit het MTB Open Hoogeveen 2018. In de vierde ronde werd een spectaculair duel gespeeld door de winnaar van dit jaar en de triomfator van de vorige editie. Michel Kroesbergen wist in de diagramstand na 26....
>>>>>Lees meer

04-08-2018 De applet van de maand juli
De applet met de meeste hits in de maand juli laat zich makkelijk voorspellen. De combinatieve nederlaag van wereldkampioenskandidaat Roel Boomstra tegen Maarten Linssen in het Nijmegen Open maakte veel los. Ruim 2500 keer is de applet bekeken, met veel analytisch commentaar.
>>>>>Lees meer