HOME | LAATST INGEVOERD | RATINGS | TOERNOOIEN | ACTUEEL | PARTIJEN | POSITIES | LINKS |

Nieuws Toernooibase
NIEUWS

De applet van de maand december in Toernooibase (31-12-2018)

Hoewel sommigen de huidige WK-match niet meer van deze tijd vinden, blijkt dat de damliefhebbers toch met aandacht de tweekamp volgen. De tweede matchpartij is nog maar twee dagen oud en heeft nu al ruim 3000 hits in Toernooibase ontvangen. Daarmee glansrijk de applet, die in december het meest in de belangstelling stond.
Uiteraard is er teleurstelling dat men elkaar nog niet echt in de haren is gevlogen en dat beide partijen tot dusver een rustig verloop hadden. Maar met nog tien partijen te gaan (en misschien nog wat rapid- en blitzwerk) kan de vlam zomaar in de pan slaan.
In de diagramstand werd eergisteren remise overeengekomen. Misschien hadden Shvartsman en Boomstra beter de volgende plausibele analyse-variant van Martin Dolfing nog even op het bord moeten brengen:Met wat licht vuurwerk waren we dan het oude jaar uitgegaan. Hopelijk gaat het zware knalwerk in de match aanstaande woensdag beginnen. Prettige jaarwisseling gewenst!

Piet Bouma.


Het damsportevenement/-moment van 2018 (27-12-2018)

Het jaar 2018 zit er bijna op en dan is het tijd voor sportgala`s, lijstjes, sportmomenten etc. Ook in de damsport zijn er natuurlijk de nodige hoogtepunten geweest. Het absolute hoogtepunt wordt misschien de WK-match Boomstra-Shvartsman die morgen van start gaat, maar die gezien de uitkomst in 2019 tot volgend jaar gerekend moet worden. Alternatieven zijn het mooie dubbel NK in mijn woonplaats Harlingen, alsook het eerste Wereldkampioenschap Fries Dammen, waar Georgiev in een spectaculaire barrage zijn tiende wereldtitel net misliep en Marten Walinga voor altijd als eerste op een ranglijst van wereldkampioenen komt te staan. De gestage maar toch wel spectaculaire uitrol van de DamZet! Damsets moet zeker ook genoemd worden. En nog maar kort geleden werd Natalia Sadowska voor de tweede keer Wereldkampioen bij de vrouwen, terwijl een nieuwe ster uit Wit-Rusland, Michael Semanyiuk deze maand verrassend Europees Kampioen werd.

Mijn persoonlijke moment is toch wel de opzienbarende historische Aziatische titel van Yiming Pan in Xintai (april 2018). In november 2014 schreef Auke Scholma in de Leeuwarder Courant naar aanleiding van het eerste open toernooi in China (Lishui Open 2014) de krantenkop "Chinezen krijgen les" met daarbij de volgende opvallende passage "Daaruit moet binnen een jaar of tien de eerste Chinese grootmeester uit voortkomen". Inmiddels zijn we een viertal jaren verder en is er een 14-jarig Chinees talent, die als jongste damgrootmeester ooit moet worden betiteld. Dit naar aanleiding van de FMJD-regel (Annex 10, blz 94), dat bij voldoende deelname de winnaar van het Aziatisch kampioenschap automatisch deze titel in het bezit krijgt. Hoewel? Hoewel, in de FMJD-ratinglijsten wordt Yiming Pan nog steeds internationaal meester genoemd. Ongetwijfeld heeft dit er mee te maken dat de benodigde fee niet door de Chinese damautoriteiten is voldaan en de FMJD-bonzen daardoor deze youngster de titel onthouden. Misschien dat damtrainer Alexey Chizhov de benodigde Euro 100,-- kan schokken en zijn pupil Yiming Pan (met terugwerkende kracht) zijn verdiende plaats in de damhistorie kan geven. Een voorbeeldje van het talent van Yiming Pan is het volgende fragment uit het Chinees Kampioenschap 2017, waarbij hij (toen nog als dertienjarige!) een fantastische originele combinatie uitvoerde. Mogelijk moeten we Scholma`s passage bijstellen en concluderen dat de kans groot is dat we binnen een jaar of tien de eerste Chinese wereldkampioen kunnen verwelkomen....

Piet Bouma, 27 december 2018


De applet met de meeste hits in november (04-12-2018)

De applet, die in de maand november het meest op het beeldscherm is getoverd, komt uit de Curacao Open Challenge. Niet verrassend, als een wereldkampioen een reguliere partij verliest. Het overkwam Alexander Shvarzman tegen Allan Silva, de veelvoudig Pan-Amerikaans kampioen. In Toernooibase was de partij in eerste instantie met wat notatiefouten vanuit de Antillen opgenomen, waardoor verschillende commentators op het verkeerde been waren gezet. We hopen wel dat de thans getoonde notatie correct is. Een mogelijkheid om uit eerste hand dit na te vragen is tijdens het persmoment van de WK-match Boomstra-Shvarzman (Amsterdam, 13 december, Eggert Zaal Nieuwe Kerk, aanvang 14.30 uur) hetgeen staat aangekondigd op de zojuist gelanceerde website rond deze WK-match.
Enfin, voor de diehards is er nog volop de gelegenheid om te analyseren waar de wereldkampioen tegen Silva (die uiteindelijk het toernooi op zijn naam schreef) de beslissende fout maakte. En daarmee de ruim 2400 hits van deze applet nog eens op te hogen.


NIEUWSARCHIEF                 
          RSS-feed

Gebruikersnaam:

Wachtwoord:  >   Partij Digitaal Noteren

  >  Accordering tabletinvoer
 (Registreer uw voorkeur)
  TOP 10 RATING
  Pl.   Naam   Lft.   Virt.   +/-
1 1   Georgiev  43   15680  
2 1   Boomstra  26   1560-2  
3 1   Baliakin  58   1550-10  
  2   Shvartsman  51   1550-38  
5    Chizhov  54   1548-4  
6    Valneris  51   1546+4  
7 5   Wiersma  65   1540+18  
8    IJzendoorn  22   1538+4  
9 2   Prosman  46   1535-6  
10 1   Dolfing  41   1528-2  
  ACTUEEL
NIEUWS
07-11-2018 Most wanted in de maand oktober
De meest aangeklikte partij in Toernooibase van de maand oktober komt uit de veelbesproken wedstrijd Hijken DTC - WSDV uit de vijfde ronde van de Nationale Competitie.
>>>>>Lees meer

22-10-2018 Modern partijenboek: alle notaties van een toernooi in .doc en .pdn
Voor het digitale tijdperk werden de partijnotaties van een toernooi vaak in een partijenboekje (zie afbeelding) of toernooibulletin verwerkt.
>>>>>Lees meer

07-10-2018 De applet van de maand september
We waren al bijna onze maandelijkse serie vergeten. De applet van de maand. In september was de nederlaag van wereldkampioen Alexander Shvartsman (Rus.) tegen Lukasz Kosobudzki (Pol.) in het Turkish Open, de partij, die in Toernooibase het meest werd aangeklikt.
>>>>>Lees meer