HOME | LAST IN DATABASE | RATINGS | TOURNAMENTS | NEWS | GAMES | POSITIONS | LINKS |

   Bakkerij Siesling-Tresoar-Partij Frysk Spul 2019



 Category: 
 General 
 
 List:
 Players
 
  Tournamentroom    Disclaimer


 Latest results: 
 04-11-2019  Alg  1  Foeke Tiemensma - Hans Jansen  1- 0 (03-03-2020) 
  
Remark(s)/Announcement(s): 

04-11-2019

Vandaag gaat een historische dampartij van start: de Bakkerij Siesling-Tresoar-Partij, tussen Foeke Tiemensma te Franeker en Hans Jansen te Amsterdam.

In november 1958 daagde de Franeker bakker Sake Riemersma de Nederlandsche schrijver Godfried Bomans uit voor een partij schaak. Bomans had namelijk geschreven: ‘Bakkers zijn [...] altijd slechte schakers.’ Bakker Riemersma pikte dat niet. Er kwam een schaakbord in de winkel, en iedere dag werd er over en weer een zet doorgebeld. In maart 1959 moest Riemersma opgeven.

Op deze partij werd onlangs opnieuw de aandacht gevestigd tijdens een lezing op Tresoar, Fries Historisch en Letterkundig Centrum, en tevens Collectiecentrum voor heel Nederland op het gebied van de denksporten. Toen werd er besloten opnieuw een Nederlandse denksporter uit te dagen een partij ‘bij de bakker’ te spelen, maar dan geen schaakpartij, maar een partij Fries dammen. Elke dag (behalve ’s zondags) rond 5 uur zal er een zet worden uitgevoerd bij bakkerij Siesling. De zet wordt dan ook doorgegeven aan de media. Ook zal de partij te volgen zijn op Tresoar. Daar wordt ook iedere donderdag om 5 uur het verloop van de partij tot dan toe kort besproken.

Bakker Bernard Siesling, ambassadeur van het Fries dammen te Franeker, is bereid voor de tweede keer in de geschiedenis een bakkerswinkel tot denksportarena om te toveren. De Franeker Foeke Tiemensma is uitdager en speelt met wit. Hans Jansen te Amsterdam is meervoudig Nederlands kampioen internationaal dammen en heeft zwart.

Liuwe Westra, Stichting WFD.

P.S. Om de partij te displayen voor commentaar in Toernooibase, is de uitslag momenteel op 1/2 - 1/2 vastgesteld, maar uiteraard wordt de werkelijke uitslag doorgegeven als de partij daadwerkelijk beeindigd is.