Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 23-03-2018  Hanco Elenbaas:
Werd J. F. Moser (Johann Friedrich Moser ~ 1910-1987) inderdaad John genoemd? Misschien weet zijn Bussumse clubgenoot Eric van Dusseldorp dit nog?
?Bijgaand een fotootje van Moser, dat afgedrukt stond bij zijn eindspelrubriek in Het Damspel van april 1955, 
https://imgur.com/R68Feli 
?Had Moser een Nederlandsch-Indische achtergrond, Eric?  
 23-03-2018 MF Ronald Schalley:
Ik heb de foto er bijgevoegd. Mocht je nog van dit soort dingetjes tegenkomen (ik zoek foto's van Buitenkant, Louis Prijs en Polak, allen Nederlanders die in België zijn komen wonen na de groote oorlog 14-18)... Er zijn nog genoeg spelers uit het verleden die zonder 'gezicht' door de database moeten gaan... Moser heeft ons uiteraard een rijkeljk gevulde damcollectie nagelaten waaronder zijn bekende eindspelboeken maar ook andere werkjes (van beginners, openingen tot combinatieboeken) mogen niet onvermeld blijven. Ik meen ooit gelezen te hebben dat P.N. Faure niet zo hoog opliep met Moser omdat hij vooral werk van anderen publiceerde. Wat er zich precies tussen deze twee heren heeft afgespeeld weet ik niet maar Moser publiceerde wel terwijl bij mijn weten bij Faure enkel sprake is geweest van publicatie (De Brouwerij). Misschien kan Hanco als rasechte Amsterdammer (ben je dat?) daar een licht op werpen? Is er ooit een boek van de eindspelen van Faure geweest?
 23-03-2018  Hanco Elenbaas:
Faure heb ik in de jaren '70 in het Oosterpark meegemaakt, Ronald. Hij had altijd een zakdambordje bij zich met slechts 7 rode en 7 witte schijven. Faure ging daar alleen om met mensen die net zo geïnteresseerd waren in het eindspel als hijzelf. Alleen voor Johan Bastiaannet had hij dus veel respect. ;-)  Als je iets over Faure wil weten, moet je bij Johan zijn. Er is nooit een boek van Faure verschenen, maar hij was in 1934 en 1935 medewerker van Gortmans' Dammersweekblad, dus daarin kun je het een en ander van hem terugvinden. Heb je K.W. Kruijswijk's Index van Het Damspel? Daarmee kun je makkelijk werk (eindspelletjes en problemen) van P.N. Faure terugvinden in Het Damspel van 1925 tot 1970. 
?
Moser was een tamelijk beperkte dammer, dus het creëren van zijn eindspelboeken moet een hele onderneming geweest zijn, monnikenwerk. Behalve veel lof heeft Moser ook behoorlijk wat kritiek over zich heen gekregen. Volgens eindspelkenners staan er teveel fouten in zijn eindspelboeken. Johan Bastiaannet zou je daar meer over kunnen vertellen.  

?Volgens Kruijswijk's Index zijn er nooit foto's van Prijs, Buitenkant en Polak in Het Damspel gepubliceerd.  

     
 23-03-2018 MF Ronald Schalley:
Dag Hanco, Dank je voor de toelichting! Kruijswijk's Index heb ik niet in bezit. Dat er redelijk wat fouten in de eindspelboeken staan, is algemeen geweten maar tegenwoordig heeft men gemakkelijk praten met 6 tot 8-stukkendatabases tot 'zijner' beschikking.Kruijswijk en Faure hebben daar al genoeg over gepubliceerd. Publiceren is altijd een zwaard dat aan twee kanten snijdt.  
 23-03-2018  Hanco Elenbaas:
In Toernooibase staan 78 composities van P.N. Faure, maar nog niet opgenomen zijn de honderden die hij geplaatst heeft in zijn eindspelrubriek in Dammersweekblad (1934-1935). 
?
In Dammersweekblad van 10 mei 1935 bracht Faure deze compositie van J.F. Moser, met het cynische commentaar: "Het 1e werkstuk van zwaarder kaliber, dat den hr. Moser is gelukt." 


?  
Een foto van Faure, uit een artikel van Johan Bastiaannet in DB 37/38, van december 1977:
https://imgur.com/pmpJ9L1
?
Johan schrijft daar dat Faure hem toestemming gegeven heeft twee manuscripten te kopiëren, een van 300 en een van 200 standen.
Dank je wel Piet! Zo is veel beter te zien hoe Moser eruit zag. Volgens mij was hij vrijwel zeker Indisch. Hij heeft geluk gehad dat de Jappenkampen aan hem voorbij zijn gegaan. En voor ons natuurlijk ook gelukkig, omdat zijn eindspelboeken dan waarschijnlijk nooit waren uitgebracht.  
?