Order by date, last inserted
 19-03-2021  Hanco Elenbaas:
Egbert van Hattem, 31 augustus 1998

Tsjizjov stuurt op barrage aan in WK-match

In de tweede set van de match om de wereldtitel dammen tussen Aleksej Tsjizjov en Aleksandr Schwarzman zijn drie partijen in remise geëindigd. 

AMSTERDAM Voor uitdager Schwarzman moet de barrage van de eerste set, met partijen van een half uur bedenktijd per speler, een enorme domper zijn geweest. De conclusie kan geen andere zijn, nu de zetten uit Izjevsk zijn binnengedruppeld. Na vier prachtige partijtjes met wisselende kansen, verloor de wilskrachtige Moskoviet de vijfde.

Een hard gelag want juist in de vijfde partij bracht Schwarzman Tsjizjov aan het wankelen. De wereldkampioen vluchtte met zijn lastige zwarte voorpost naar de rand en wit stond lange tijd op punt van doorbreken. Maar Tsjizjov belette dit op tactische wijze. Uiteindelijk kwam Schwarzman ten koste van één schijf op dam.

Dit alles was onvoldoende voor winst. Zelfs van voordeel was geen sprake meer, maar het werd nog erger.

In zijn ijver Tsjizjov het doorlopen te beletten blunderde Schwarzman. Tsjizjov combineerde de witte dam van het bord en triomfeerde. In de eerste reguliere partij van de tweede set speelde Schwarzman geforceerd.

Hij zocht nadrukkelijk de randen van het bord om tot omsingeling te komen. Het was dan ook Tsjizjov die met een frisse aanvallende stand vanuit de opening goede perspectieven had. Schwarzman herstelde zich tijdig en vereenvoudigde het spel vanuit een compacte stand naar remise.

In de tweede partij was Schwarzman weer volledig de oude. Nu was de omsingeling aanmerkelijk aktiever, en de aanval van Tsjizjov kreeg ademnood. In een spannend middenspel wikkelde Schwarzman zeer gunstig af. Maar de aalgladde Tsjizjov rommelde zich, niet voor het eerst in deze match, naar remise.

In de slotstand had wit een dam en drie schijven tegen slechts één zwarte dam. Omdat wit inzag dat één van zijn schijven zou vallen, schikte deze zich in remise.

De vrolijkheid over de goede partij was voor Schwarzman van korte duur. Gisteren volgde een saaie klassiek vervolg. Misschien stuurt Tsjizjov zonder pardon aan op een tweede barrage. Die mogelijkheid hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Schwarzman. Bij het verlies van de tweede set zijn de dromen ten einde en wordt Tsjizjov voor de negende maal wereldkampioen.