Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 25-07-2020  Hanco Elenbaas:
Van onze dammedewerker Egbert van Hattem, 
15 mei 2003: 

Verlies Sijbrands na foutieve taxatie

Met een overwinning op Ton Sijbrands zette wereldkampioen Aleksandr Georgiev een reuzenstap op weg naar titelprolongatie. Omdat Aleksej Tsjizjov won van de Senegalees Ndiaga Samb, lijken de twee Russen nu buiten het bereik van de Nederlandse concurrentie....

In een poging om de koploper in één klap te achterhalen gooide Sijbrands alle schroom van zich af. Gesterkt door een overtuigende winst op Georgiev vier jaar geleden, bij het Europese kampioenschap in Stadskanaal, zette Sijbrands hoog in. Getrouw aan zijn stijl ging de wereldkampioen mee, wat resulteerde in een orthodoxe Roozenburg-positie.

Daarin moest zwaar gerekend worden. Om zich te ontdoen van witte druk (op veld 23) nam Georgiev een standaard-dam ten koste van een schijf. Aan de andere kant stond de witspeler ver opgedrongen en kon hij bovendien ten koste van twee schijven de zwarte dam weer onschadelijk maken. Het talrijk toegestroomde dampubliek zat in verwarring bijeen in de analyseruimte alwaar Johan Krajenbrink probeerde orde in de chaos te scheppen.

'Het taxeren van de overgebleven stelling was het moeilijkst. Ik ben daar veel te optimistisch in geweest', aldus Sijbrands die ondanks het teleurstellende verlies openbaar tekst en uitleg gaf. 'Achteraf had ik de dam niet mogen toelaten.' Willens en wetens had Sijbrands naar de afwikkeling toegespeeld in de veronderstelling een scherpe winstpoging te wagen. 'Schijf 46 leek mooi te staan voor een later macro-eindspel. Alleen jammer dat het in de verste verte niet zover komt.'

In de onoverzichtelijke situatie pakte Georgiev de zaken in drie heldere stappen voortvarend aan: hij pakte een belangrijk centrumveld, liet rustig zijn dam afnemen, en zorgde ervoor dat wit flink moest investeren om zelf door te breken. Toen daarna damhalen vanwege vangstellingen nog niet bleek te lukken, gaf Sijbrands op.

Georgiev nam de hartelijke felicitaties links en rechts breed lachend in ontvangst. 'Wit had eerder voor een ander plan moeten kiezen', aldus de wereldkampioen. 'Ik weet niet precies wat zijn overwegingen waren, maar de dam kon niet anders dan goed voor mij zijn.'

Zekerheid over de titel heeft Georgiev nog niet. Aleksej Tsjizjov haalde het volle rendement uit de onoverzichtelijke stand die hij met Ndiaga Samb in de tijdnoodfase uitvluggerde. Tsjizjov leek voordien strategisch gelijk te hebben gehaald, maar de stand wemelde van de combinaties.
 12-02-2021 GMI Martin Dolfing:
Dit leer je bij de aspiranten dat het zetje altijd goed is voor de uitvoerder. Maar er was natuurlijk nog geen jeugdtraining in Sijbrands zijn jeugd.
 12-02-2021  Hanco Elenbaas:
smiley
 27-02-2024  Edwin Twiest:
opm. bij andere partij.....excuus.



 
.